Борислав Николов: Благодаря на НАЛБ, че ме върна към играта!

654

Остават броени дни до официалния старт на сезон 2017/2018 на Националната аматьорска лига по баскетбол. Седми поред, той трябва да бъде по-успешен от всички останали, защото такава е традицията и всеки следващ сезон в НАЛБ е по-силен от предходния. Цифрите, фактите и постиженията го доказват.

А какво мислят самите състезатели – тези, благодарение на които НАЛБ е най-мащабната баскетболна организация у нас, ще разберем в поредицата от интервюта, които ще представим в близките дни.

Отборът на Любимец е един от най-новите в редиците на лигата. Дебютира в турнира за купата на НАЛБ през 2016 година, а днешният ни събеседник – Борислав Николов се включва в тима в началото на първенството на сезон 2016/2017. Бързо се превръща в един от ключовите състезатели на Любимец, а вече изпълнява и отговорната роля на ръководител на отбора.

Здравей! Как би оценил изминалия сезон в НАЛБ в игрови план?

Смятам, че изминалият сезон беше на много високо ниво, получиха се интригуващи мачове с непредвидим край.

А в организационен?

Откровено съм впечатлен от организацията, професионализма на екипа на НАЛБ и начина, по който се проведоха и ръководеха мачовете от съдийския състав, но най-вече от желанието, с което е изградена цялата организация. Определено си личи, когато нещо се гради с желание и от любов към играта, тогава и резултатите са налице.

Какво смяташ за нивото и конкуренцията в НАЛБ?

Фактът, че има три дивизии с повече от 40 отбора, сам по себе си говори за високата конкуренция. Всички отбори се борят за по-добри позиции, за да влизат в по-горна дивизия. Също така станахме свидетели на доста промени в отборите с цел подобряване и по-добри резултати, което засили конкуренцията и тепърва можем да очакваме изненади. В допълнение се наслаждавахме на изключителни баражи за оставане и влизане в по-горна дивизия – с продължения и интригуващ край. Фактите сами говорят за нивото на конкуренцията, като несъмнено и нашият отбор е мотивиран от това.

Какъв е водещият фактор за участието ти в НАЛБ? Удоволствието от играта, постиженията или пък нещо друго?

На първо място, без съмнение, ще поставя удоволствието от играта. Това винаги е било движещата сила, мотивираща ме да играя баскетбол, независимо от контузиите или изпитанията, които ни поднася животът. Благодаря на НАЛБ, че ме върна към играта! Бях прекратил участието си на подобно ниво за повече от 5 години, поради ред причини, но положителната слава на НАЛБ, нивото на мероприятията, конкуренцията и удовлетворението на участниците в лигата стигна до мен чрез мои приятели, взели участие през различните сезони в НАЛБ. Така и аз реших да си дам последен шанс и ето ме отново там, където искам да съм, играейки играта, която обичам от 5-годишен, та дори и ръководител на отбор. Винаги съм бил състезателна личност и съответно се мотивирам от постиженията, но също така начинът, по който НАЛБ води статистика за индивидуалните и клубни постижения на играчи и отбори, е впечатляващ и много наподобяващ организацията на играта отвъд океана в НБА. Това определено е фактор за участието ми в НАЛБ.

Как върви подготовката на Любимец и какво да очакваме от отбора през новия сезон?

Подготовката е в разгара си, направихме доста промени в края на сезона и в турнира за купата. Промените ще продължат, а от стария отбор ще останат само основни фигури. От новите играчи се очаква да подсилят отбора значително и сега работим за сработването на новия състав.

Какви са целите пред вас?

Предвид промените, които предприехме, както в ръководството на тима, така и в треньорския щаб и състава си поставяме високи цели – влизане в челната тройка и в по-горна дивизия след края на сезон 2017/2018.

За финал какво би пожелал на НАЛБ и на всички участници в НАЛБ?

На НАЛБ пожелавам да останете мотивирани и да продължавате в същия дух да правите това, което правите с желание и от любов към играта! Резултатите няма да закъснеят, ще намирате все повече последователи, а защо не и от аматьорска НАЛБ да не се превърне в професионална лига в България.

На участниците желая преди всичко да са здрави и никога да не губят желание да играят най-великия спорт – баскетбол. Успехи на терена и отвъд!

Един материал на Теодора Славова.