Боян Гагов: От идеалистична идея НАЛБ се превърна в реална и много сериозна структура

700

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Боян Гагов. Той е част от Националната аматьорска лига по баскетбол още от сезон 2011/2012. Гагов е от хората, които са част от НАЛБ още от първия сезон на организацията. Той вече има 192 мача зад гърба си в НАЛБ + куп отличия. През сезон 2012/2013 Боян Гагов е с основна заслуга за създаването на отбора на Паляците, като Гагов вече завърши своя седми сезон с Паляците. Тимът отпадна на четвъртфиналната фаза във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019, а ние потърсихме един от идеолозите на Паляците, за да ни сподели впечатленията си от завършилия за тима шампионат. През годините Боян Гагов многократно е демонстрирал подкрепата си за каузата на НАЛБ, като неслучайно е и част от Комисията по прием на заявки към НАЛБГагов може да се похвали с 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала от кариерата си в НАЛБ до момента, а освен това е и вторият състезател с “milestone” в историята на НАЛБ. Той е и един от малцината, които могат да се похвалят с повече от 1 „milestone“Гагов е втори сред състезателите, достигнали до „milestone“ за мачове и четвърти сред състезателите, достигнали до „milestone“ за точки. Преди старта на настоящия сезон именно Боян Гагов е номер едно във вечната класация на състезателите с най-много мачове в историята на НАЛБ. Той може да се похвали и с цели 6 участия в Мача на звездите на НАЛБ. Вижте как Боян Гагов отговори на нашите въпроси, като сподели визията си както за развитието на отбора на Паляците, така и за прогреса на организацията на НАЛБ.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

Ето какво сподели Боян Гагов:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Паляците за отличното представяне в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Отборът на Паляците приключи участието си в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019. Доволни ли сте от представянето си?

Трудно е да отговоря еднозначно. Изиграхме 4 мача по-малко, отколкото се надявахме. Имаше срещи, в които изневерихме на стила си и на моменти не се представяхме на ниво в защита. За сметка на това в други мачове играхме така, както искаме и записахме няколко хубави победи срещу страхотни отбори като шампионите от миналия сезон – ТН Машини и победителите в редовния сезон – Балкан Ботевград.

Продължавате участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020, а вероятно и в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019. Какви са очакванията ви за турнира за купата през този сезон, а и за следващия сезон, когато отново ще се състезавате във втора дивизия от първенството на НАЛБ?

Имаме добри традиции в турнира за купата и след отпадането на четвъртфинал сме зажаднели за мачове. Надяваме се да стигнем до фазата на директните елиминации, а защо не и до медал.

За следващия сезон знаем, че конкуренцията в дивизията ще е на изключително високо ниво. Това означава, че ако искаме да печелим трябва да повишим и своето ниво. Ще разчитаме освен по-опитни, догодина да сме и по-добри индивидуално. Като трансфери ще търсим играч с опит в NBA или друг изключително класен състезател. Да не казвам голяма дума отсега, но Христо Владимиров много харесва KD, а той от лятото ще е свободен агент. (смее се)

Участваш в НАЛБ още от сезон 2011/2012, като си бил част от всички 8 сезона до момента. Как се промени НАЛБ в твоите очи за тези 8 години и за тези 192 мача, които си изиграл от дебюта си?

Самият факт, че първия сезон го завършихме само 4 отбора, а този ще са близо 50, говори ясно за прогреса на лигата. Като организация нещата са на ниво. Също така смятам, че НАЛБ събра изключително много качествени играчи във всички дивизии. Надявам се да се продължи с новите идеи, а защо не да видим и награда за най-добър шести човек.

Какво ви дава НАЛБ и какво ви мотивира да сте част от организацията вече толкова години?

Дава ми възможност да практикувам аматьорски баскетбол на високо състезателно ниво и да срещам хора, които споделят моята страст. Харесва ми също това, че за няколко години от идеалистична идея НАЛБ се превърна в реална и много сериозна структура. Също така харесвам усещането да имам мач със заряд всяка седмица.

До момента в кариерата си в НАЛБ имаш 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала + куп индивидуални отличия. Коя награда и кое състезание са се запечатали най-силно в съзнанието ти?

Всички отличия ми доставят голямо удоволствие, тъй като знам колко усилия стоят зад тях. Третото място в първенството и финалът за купата са най-сериозните и са плод на добрата игра на целия отбор. Победата в турнира „Веселин Господинов“ също ми е много скъпа, тъй като става дума за златен медал. Въпреки това се надявам най-ценните награди и трофеи тепърва да дойдат.

Освен да се забавляваш с любимата си игра, което определено показваш, че умееш заедно със съотборниците си, какви са амбициите ти за нови върхове в НАЛБ?

Надяваме се на добро представяне както за купата, така и догодина – живот и здраве медал от втора дивизия. Смятам, че когато се представяме добре като отбор и индивидуалните отличия за нас няма да закъснеят.

Илиян Василев, Боян Гагов и Христо Владимиров след триумфа в турнира "Веселин Господинов"
Илиян Василев, Боян Гагов и Христо Владимиров след триумфа в турнира „Веселин Господинов“

Как оценявате нивото на конкуренцията в НАЛБ и конкретно във втора дивизия?

По мое скромно мнение това е най-силната втора дивизия до момента. Сигурен съм, че отборите, които се класират в първа в края на сезона, ще докажат това. Вижда се ясно, че нивото при нас е много изравнено и няма слаби отбори. Виждате как 2 отбора като Монстарс и Дървоядите, които не се класираха в плейофите, записваха победи срещу отборите от топ 4. Няма вече и мачове с по 30 точки разлика – повечето срещи са много завързани.

Костадин Методиев и отборът на Балкан Ботевград са много силни, а в най-важните мачове ТН Машини също се представят на ниво. Кабайерос са много стабилни, а Виваком бележат страхотен подем. Фаворит-Кърджали играят добре, особено в защита. Бих сложил и отбора на Паляците в тази група, въпреки разочароващия край на сезона.

Като индивидуалности в дивизията също дойдоха много момчета, които през сезоните са блестели в първа дивизия. Допада ми играта на Димитър Търпанов от Фаворит-Кърджали и желанието на Иван Стойчев, който демонстрира страхотна класа след трансфера си на полусезона от Ботев 2012.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Да се включват смело! В настоящия формат има дивизия, която да отговаря на нивото на всеки един любител на баскетбола.

И за финал, какво ще пожелаеш на отборите, които продължават борбата си за призовите места във всяка от четирите дивизии, а и на всички, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Да са здрави и да се пазят от контузии! Състезателният дух за мен е много важен, но здравето е най-важно. И нямам търпение да се срещнем отново на терена!