Вестник „Аз-буки“: Силата на речта и спорта

313

В брой 24 на вестник „Аз-буки“ от Юни 2023 година е отредено специално място на съвместната инициатива, която от НАЛБ проведохме в 97 СУ „Братя Миладинови“.

ТУК може да откриете повече информация за нея.

Сега на вашето внимание представяме и материала във вестник „Аз-буки“, като ТУК може да го откриете онлайн в сайта на вестника, а ТУК ще откриете публикацията и в печатното издание.

Силата на речта и спорта

Как в 97. СУ „Братя Миладинови“ в София превръщат училището в място за любими занимания

Столичното 97. средно училище „Братя Миладинови“ може да предложи добър пример за разчупване на традиционното обучение. Директорът Емилия Манолова насърчава инициативите в тази посока, защото е убедена, че „всяка дейност или форма, която е различна от обикновения учебен ден и час, променя децата ни за добро“. Част от постиженията на училищния екип в това отношение са успешната дейност на Клуба по речи и дебати, засиленият интерес към тренировките по баскетбол с мениджъра на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев и съчетаването на учебния процес с художествената гимнастика, което с упоритост постига Никол Кънева.

За новите идеи помагат и изявените личности, които гостуват в 97. СУ „Братя Миладинови“. След посещението на гайдаря Радослав Михайлов в края на април ръководителят на баскетболния клуб към училището Георги Банчев кани мениджъра на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев да направи съвместна тренировка с момчетата.

„Тренировката зареди учениците с много позитивна енергия – разказва Банчев. – Баскетболният ни клуб е сформиран по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Тренираме два пъти седмично и много по-дълго от времето, заложено по програма. Децата се радват, когато в училище идват интересни и изявени личности, защото това ги мотивира да полагат повече усилия за постигане на мечтите си.“

Георги Банчев е преподавател по философия в 97. СУ, но от години е състезател в Националната аматьорска лига по баскетбол. „За мен е прекрасна възможност да бъда треньор на учениците, на които преподавам философия, и да развивам уменията си за неформално и креативно учене. Това ме провокира да организирам и провеждам и други занимания по интереси, като клуба по психология“, споделя той. Категоричен е, че участвайки в желани дейности, учениците имат възможност да проверят дали дадената област е подходяща за успешно кариерно развитие.

Освен тренировка с баскетболистите на 97. СУ мениджърът Мартин Механджиев прави и дарение. Подновява мрежите на кошовете, подарява висококачествени топки Molten и обещава да изнесе лекция за спорта и състоянието му в България. „За да заобичат спорта още в училище – казва Банчев, – на учениците им е необходима комфортна среда. В нашето училище те се влюбиха в баскетбола, защото имат добра материална база и изградиха добри взаимоотношения. За тях тренировките са начин на разтоварване от ежедневния стрес. Много често те се събират да играят и след часовете. Но трябва да има допълнително финансиране, включително за екипи на учениците. НП „Заедно в изкуствата и спорта“ ни даде възможност да им осигурим условия да спортуват. По друга национална програма – за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища, през миналата година 97. СУ е единственото одобрено от София за ремонт на физкултурния салон и сега нашите ученици спортуват в реновирана база.“

Банчев е убеден, че активното спортуване ще помага на учениците да се справят успешно и с предизвикателствата в живота.

Още на 28.02.2023 година с публикация в своята Фейсбук страница от 97 СУ „Братя Миладинови“ изразиха благодарността си към своя учител Георги Банчев за ролята му за развитието на баскетбола в училището:

? Знаете ли, че откакто кошовете за баскетбол зад училището са подменени по инициатива на наши ученици, всеки ден след часовете баскетболисти от всички класове се събират и играят заедно!
⛹? Немалка роля за високия интерес има и Георги Банчев, нашият учител по философия, който се състезава в Националната аматьорска лига по баскетбол – НАЛБ с неговия отбор Дъ Блек Мамбас и активно промотира спорта!
? Част от същия отбор е и любимият ни Антон от 11А, който е изключително целеустремен по отношение на баскетбола!
? Играта събира ученици от всички класове и допринася за укрепването на общността ни! Спортувайте и живейте активно!

От НАЛБ изказваме искрени благодарности за вниманието и уважението!