Владимир Василев: НАЛБ е с класи над опитите за създаване на нещо подобно

489

Владимир ВасилевПриятелите остават такива независимо от разстоянията.

От Националната аматьорска лига по баскетбол меко казано държим на хората, които през годините са демонстрирали положително отношение към начинанията ни. Които са показвали подкрепата си. Които имат същите подбуди като нас – в името на баскетбола.

За съжаление понякога идва момент, в който всеки трябва да последва своя житейски път, а това води до физическа раздяла.

Владимир Николаев Василев - 20140520Такъв е случаят с дългогодишния участник в НАЛБ Владимир Василев. Той стартира кариерата си в Дефект през сезон 2014/2015, през сезон 2015/2016 тимът носи името Дефект-Вип Рипеър, а Василев отново е част от него. През сезон 2016/2017 защитава цветовете на Виваком, като през настоящия сезон успя и да изравни рекорда за най-много откраднати топки в един мач.

Потърсихме Владимир Василев, за да ни разкаже малко повече за предстоящата му промяна, както и за спомените, които оставя Националната аматьорска лига по баскетбол в съзнанието му.

Използваме възможността да благодарим на нашия добър приятел Влади Василев за възможността да се запознаем и да се убедим, че заради хора като него си струва всичко, което правим!

На вашето внимание представяме пълното интервю с Владимир Василев:

Здравей! Наскоро завърши редовният сезон в първенството на НАЛБ в София за сезон 2016/2017. Какъв е коментарът ти за него? Като успешен ли можеш да го определиш?

Владимир Василев: Привет! Въпреки че тази година взех участие само във втория дял от сезона, отново получих доброто усещане от любимата игра, благодарение на отбора на Виваком и екипа на НАЛБ, разбира се. За мен в личен план, мога да го определя като успешен – изиграх 5-6 мача с по 35-40 минути игрово време, запознах се с нови хора, помогнах на добър приятел в лицето на Момчил Маринов.

Какво смяташ за разделението на цели 3 дивизии?

Владимир Василев: Страхотна идея! Тази сегментация добре оформя нивото на различните групи и поставя едни срещу други, равностойни отбори, което прави и срещите интересни и завързани. Разбира се, във всяко ниво има много силни отбори и такива, които участват в името на спорта и оттам идват някои резултати с по-голяма разлика, но баскетболът е игра за всички, а мен лично винаги са ме учили да уважавам съперниците, без значение от класата им.

Владимир ВасилевСезон 2016/2017 е твоят трети в НАЛБ. Две години беше част от Дефект (Дефект и Дефект-Вип Рипеър). През настоящия сезон се включи във Виваком. Как се реши на промяната?

Владимир Василев: Момчетата от Дефект си ми остават приятели. Както се казва – „разделихме се по взаимно съгласие и без лоши чувства“. Прекарах два супер сезона в отбора. Тази година те направиха няколко добри трансфера на качествени играчи, амбицията за по-предно класиране, разбира се, също е налице. И както е нормално в такава ситуация, всеки трябва да се бори за своето игрово време. При мен обаче в този момент семейството беше на по-преден план и прецених да отделя повече време на него, отколкото на баскетбола, а пък новите момчета да разделят моите минути и да се напаснат в отбора.

Колкото до участието ми във Виваком – то беше плод на приятелството ми с капитана на отбора – Момчил Маринов. Бях поканен от него да се включа на полусезона и честно казано не мислих много по въпроса.

Владимир ВасилевПрез настоящия сезон изигра едва 6 мача, но успя да изравниш рекорда за най-много откраднати топки в един мач. Какво означава за теб този рекорд? И какво мислиш за цялата тази статистика, която от НАЛБ водим за всички състезатели и отбори?

Владимир Василев: Статистиката, която водите, е на изключително ниво и аз адмирирам тези ваши усилия, защото знам, че се хвърля много труд, за да се поддържа такава добра база данни. Участвал съм и във футболни аматьорски лиги и знам, че не е никак маловажно за хората, които вземат участие, след това да видят някъде какво всъщност са направили. Това е един вид признаване и запазване на свършеното от тях и дори да не е винаги положително, то носи някакво удовлетворение.

Колкото до рекорда – радва ме много! Все пак 14 откраднати топки не са никак малко и то срещу един от фаворитите в трета дивизия. А и в кръга на шегата – Валери Ассев да не се чувства много самотен (смее се). С него се познаваме добре, изиграли сме много мачове един срещу друг, още в студентските първенства. Нямаше как да го оставя (смее се).

Владимир ВасилевЗа трите сезона, в които взе участие в НАЛБ, показа, че освен отличен състезател, си и много добър човек. Неведнъж, например, носи стотици капачки, за да се включиш в кампанията, която от НАЛБ подкрепяме – „Капачки в действие“. Какви спомени оставя участието ти в НАЛБ?

Владимир Василев: Само положителни! Според мен лигата е на много високо ниво и аз желая на целия й екип все така енергично и ентусиазирано да подхожда към всеки следващ сезон. Защото това е пътят на развитието, а вие показвате, че можете уверено да вървите по него, но трябва много труд, търпение и здрави нерви.

Тук е моментът да признаем и какво предстои за теб – със семейството си вече ще живееш в Германия. Ще продължиш да играеш баскетбол и там, нали?

Владимир Василев: Надявам се да открия нови съмишленици за любимия спорт и там, но ще видим.

Владимир ВасилевПреди години твоят добър приятел Антон Миленков също замина да живее в Германия. Излишно е да питаме дали възможностите там са толкова по-добри, нали?

Владимир Василев: Не бих казал, че България не ми е давала добри възможности, но всеки човек има лично разбиране и различна мотивация за това как трябва да развива своите умения, да реализира своя потенциал и да създаде добър път за своите близки. Засега моят път минава през Германия, но не мога да потвърдя, че това е последната спирка. Само времето ще покаже.

След 35 мача в кариерата си в НАЛБ и следене изкъсо на развитието на организацията в последните години, какъв коментар можеш да дадеш за НАЛБ?

Владимир Василев: Харесва ми стриктната организация, която успявате да създадете в лигата. Тя наистина не отстъпва по нищо на професионалната и е с класи над опитите за създаване на нещо подобно. За да можеш да го поддържаш и развиваш трябват съмишленици, упорит труд, ясна визия за развитие, иновативни решения, а вие показвате, че разбирате от всичко това.

Какви перспективи виждаш пред НАЛБ? Спонсори?

Владимир Василев: За съжаление нивото на баскетбола у нас достигна такива ниски нива, че спонсорите отдавна са забравили за този спорт. Въпреки това смятам, че начинът, по който се развивате, е правилен и в най-скоро време ще намерите солиден партньор в лицето на голяма компания. Все пак участниците в лигата са около 700 човека, което не е никак малко.

Владимир ВасилевБлагодарим за положителното ти отношение през всичките години! Радваме се, че се запознахме и в твое лице намерихме съмишленик, който също обича баскетбола безумно много. Успех в новите начинания! Ще се радваме да се виждаме всеки път, когато имаш възможност.

Владимир Василев: И аз ви благодаря! За мен беше удоволствие да се срещаме на терена и извън него, свързани от любимия ни спорт. Желая много успехи и все повече отбори, дивизии, зали и хора, с които да вървите напред в това прекрасно начинание! Успех!