Владимир Василев: Организацията в НАЛБ е на много високо ниво

403

Владимир Василев се завърна в НАЛБ след петгодишна пауза. Ветеранът, който за последно носи екипа на Виваком през сезон 2016/2017, сега вече е част от втородивизионния Бом Бок. В специално интервю за официалния сайт на НАЛБ Василев говори относно организацията на мероприятията в НАЛБ, като също така прави сравнение с опита си в Германия (ТУК може да си припомните интервюто, което Василев даде за НАЛБ през 2017 година, заминавайки за Германия).

– Базирано на твоя опит отвъд границите на България, какво е мнението ти за организацията в НАЛБ?

– Мога със сигурност да кажа, че организацията в НАЛБ е на много високо ниво, дори сравнено с опита ми в чужбина. Не мога да дам друга оценка, имайки предвид броя на мачовете, които се изиграват на седмична база, и всичко това, при положение че НАЛБ може да се окачестви като централизирана – играе се в една зала, има около 50 отбора. Всичко това изисква голяма отдаденост и безспорно много усилия като организация. НАЛБ има много допълнителни неща извън баскетболната игра като снимки на мачовете, предаване на живо, индивидуални награди и т.н., които допълнително изискват голям организационен ресурс и това още веднъж доказва високото ниво, което лигата поддържа.

– Какви са разликите между НАЛБ и лигата, в която си играл в Германия? С какво и в какви елементи НАЛБ я превъзхожда?

– Разликата между Германия и България в баскетбола е основно в подкрепата на държавата и федерацията. Там всички мачове се провеждат под шапката на Германската баскетболна федерация, която има изградени структури из цялата страна. Мащабът е огромен, структуриран, разпределен по области и градове, а отборите поне според мен наброяват около 3000, като от тях професионалните са към 200. Лигата, в която се състезавах там, е от регион Нордрейн Вестфалия, окръг Дюселдорф. Само там има 5 лиги с по 10-12 отбора. В Германия най-важната структура от гледна точка на спорта са небезизвестните спортни ферайни. Всеки член плаща членски внос на месец, който е в размер на около 20 евро. Оттам нататък финансово нямаш ангажираност, за всичко плаща ферайна. Но тук е важно да се отбележи изключително важната роля, която самият град има. От общината са длъжни да предоставят на дадения клуб (баскетбол, волейбол, хандбал и т.н.) зала за тренировки, която се предоставя безвъзмездно за ползване. Съдиите на мачовете се изпращат от федерацията, но съдийските поема ферайна.

Оттам нататък, като цяло организацията се поема от клуба и участващите в него. Ангажираността на играчите в организацията е много по-голяма, но пък за сметка на това всичко извън баскетбола е на много базово ниво или отсъства. Тук вече НАЛБ има видимо предимство. Статистиката на живо е нещото, което според мен прави най-съществената разлика. Виждам, че вече мачовете се записват, което дава и възможност за преглеждане на спорни ситуации. Това поставя НАЛБ на едно много високо ниво от гледна точка на изживяването на самия мач от състезателите. Въпреки че допълнително отваря вратички за такива като мен да спорят често със съдиите (смее се). Сайтът и каналът във Фейсбук също допълнително вдигат нивото на лигата. Достъпът до актуални новини, резултати и класирания е важен за повишаване на ангажираността на участниците в лигата и поддържа популярността ѝ.

– Какво би споделил за живота в Германия и спомогнаха ли ти годините там в професионален план?

– Животът в Германия има своите предимства и недостатъци. Предимствата обаче смятам са повече и те са свързани с уредеността на живота, чистота, спокойствие, спазване на закони и правила, здравеопазване и най-вече нормално отношение между хората и това как се грижат едни за други. Като недостатък мога да окачествя еднообразието, свързано с работа и почивка. Но то е главно заради това, че там като се работи се работи от понеделник до петък и няма мърдане, а нашата народопсихология е друга – кафе, после раздумка с колегите, пак кафе, обяд и той денят мина. Така че мога да определя културните различия като основен фактор за това защо много хора не харесват или не свикват с Германия.

Годините там ми помогнаха много от гледна точка на кариерно развитие. Като най-важно мога да отчета това, че успях да завърша магистратура Бизнес Администрация в един от топ университетите в Германия. Това отвори широко много врати пред мен и ми даде възможност да започна работа на много високо ниво. Три години отговарях в компанията, в която работех, за региона Източна Европа и Русия. Сериозна и отговорна работа, свързана с пътувания, които обаче пандемията стопира за известен период и ми даде възможност да прекарам повече време със семейството си. Сега, обратно в България, използвам всички натрупани контакти там, за да задвижа собствен бизнес у нас, но всичко несъмнено е свързано с Германия.

– Ти се завърна в НАЛБ с отбора на Бом Бок през настоящия сезон, добавяйки допълнителна доза опит към тима. Какви са целите ви до края на сезона и при евентуално класиране за плейофите смяташ ли, че можете да поднесете изненада срещу някой от водачите в таблицата?

– Да, бях поканен да се присъединя към отбора и с радост приех. Познавах отпреди няколко човека в отбора и това помогна за бързата ми адаптация, но има все още какво да се желае и ми трябва още малко време да се сработя и с останалите. Борбата в момента е да влезем в плейофите, тъй като с победите, които натрупахме през втория полусезон, тази задача изглежда постижима. Оттам нататък нямаме претенции срещу кого ще се изправим. Аз съм убеден в силите на отбора и със състава, който имаме. Ще бъдем трудно препятствие за всеки противник. Въпреки че има изявени лидери в класирането, в плейофите понякога по-големият опит оказва влияние и смятам, че имаме своите шансове за едно добро представяне в лигата.