Изявление на НАЛБ във връзка с позиция на „София Лайънс“ в социалните мрежи

843

Поради публикация на позиция от страна на София Лайънс в официалната Фейсбук страница на отбора във връзка със съдийството по време на двубоя между София Лайънс и Гуми-Нет – среща от двадесет и втория кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018, ръководството на НАЛБ смята за необходимо да представи вижданията си за фактите пред участниците в НАЛБ и цялата баскетболна общественост.

Най-напред бихме искали официално да поднесем извиненията си за допуснатите неточности от страна на съдията на срещата Боян Алексиев в последните 5 секунди от двубоя. Малко по-долу в изявлението ни ще откриете пълен и коректен анализ на трите спорни ситуации.

Държим да споделим, че уважаваме мненията на всички състезатели и отбори, които участват в НАЛБ, но смятаме, че публичното пространство и социалните мрежи не са местата, на които трябва да откриваме „градивна критика“ от доброжелатели. Особено идваща от името на „коректен и лоялен партньор на НАЛБ“, като какъвто се определя самият отбор на София Лайънс, а и за какъвто сме го смятали винаги.

Може би целта на София Лайънс не е била да се даде поле за изява на лицата, които желаят да се изкажат против Боян Алексиев или против НАЛБ, но за съжаление вероятно е постигнат точно този ефект.

Всеки допуска грешки. Очевидно Боян Алексиев съвсем не прави изключение. От НАЛБ не сме прикривали свои грешки или грешки на длъжностни лица на срещите от НАЛБ. Позицията ни винаги е била принципна и ще продължи да бъде такава. Никога обаче от НАЛБ не сме правили опит да злепоставяме публично отбор или отделни състезатели. За такива, които смятаме за „коректни и лоялни партньори“ пък не може да става и дума.

На мнение сме и че догадката дали някой страда от липса на внимание извън залата е меко казано некоректна, а по този начин явно стремежът е да се засили негативното внушение за съответното лице.

Със сигурност бихме могли да посочим множество ситуации, в които даден отбор или отделни състезатели са имали напълно неоснователни претенции. Никога това не се е случвало публично с цел уронване на престижа на даден отбор или отделни състезатели.

Многократно от 2011 година досега с различни отбори и състезатели сме коментирали и разисквали конкретни ситуации от двубоите. Тези разговори никога не са ставали публично достояние, но при наличие на пропуски от страна на НАЛБ или членове на екипа на НАЛБ, мерки винаги са били взимани, а засегнатите страни са получавали извинение. Разбира се, в доста от случаите отборите и състезателите също са осъзнавали своите пропуски. Все пак, не би било зле да се спомене и че задълбочените детайли на баскетболните правила рядко са познати в пълна степен на страните, които обикновено изказват най-големи необосновани претенции. Считаме цялостното ниво на съдийството в НАЛБ за най-високото в България и трудно биха могли да се намерят факти, които да ни убедят в противоположното.

Сега на вашето внимание представяме подробен анализ на ситуациите в последните секунди от двубоя между София Лайънс и Гуми-Нет – среща от двадесет и втория кръг в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 (ТУК може да бъде открито видео от цялата среща):

  1. В края на срещата при оставащи 7 секунди до края на времето за игра и преднина от 1 точка за отбора на Гуми-Нет номер 7 от отбора на София Лайънс стреля в коша, но топката не докосва ринга и отива към номер 7 от отбора на Гуми-Нет. Непосредствено преди той да я хване, правилно прозвучава сигналът на часовника за стрелба, тъй като до този момент все още няма очевидно уставено владение от отбора на Гуми-Нет. Очевидно е обаче, че в рамките на 1-2 десети от секундата след това номер 7 от отбора на Гуми-Нет овладява ясно и незабавно топката, а в този момент в близост до него въобще няма противников състезател. В случая не би следвало да се отсъжда грешка „24 секунди“, а въз основа на разположението на състезателите на терена и на прости физични закони може да се направи елементарна хипотеза, че преди въобще да е възможно състезател от отбора на София Лайънс да достигне до номер 7 от Гуми-Нет, времето за игра ще е изтекло и срещата ще е приключила при резултат от 1 точка за отбора на Гуми-Нет (както всъщност и става след развилите се впоследствие събития). Налице обаче е отсъждане на грешка „24 секунди“ от страна на Боян Алексиев при оставащо време за игра 4.3 секунди. Отсъждането в случая е ненужно.
  2. След последвало едноминутно прекъсване за отбора на Гуми-Нет е извършено нарушение срещу номер 21 от отбора на Гуми-Нет при 3.3 секунди до края на времето за игра. Той отбелязва само един от двата наказателни удара и при разлика от 2 точки в полза на Гуми-Нет е взето едноминутно прекъсване от отбора на София Лайънс. Топката е вкарана в игра от номер 54 от отбора на София Лайънс, като подаването му достига до номер 7 от отбора на София Лайънс, който успява да отбележи кош. На записа се вижда как номер 17 от отбора на Гуми-Нет по-скоро е в правилна защитна позиция и не извършва особено непозволено действие срещу номер 7 от отбора на София Лайънс, а контактът изглежда пренебрежим. Боян Алексиев обаче отсъжда ненужно лично нарушение на номер 17 от отбора на Гуми-Нет при оставащи 1.6 секунди на часовника за игра, а след последвало едноминутно прекъсване за отбора на София Лайънс номер 7 от отбора на София Лайънс отбелязва присъдения наказателен удар и отборът на София Лайънс повежда с 1 точка.
  3. След дълго подаване от номер 7 от отбора на Гуми-Нет към номер 31 от отбора на Гуми-Нет той скача за топката, а зад него се намира номер 21 от отбора на София Лайънс. От позицията на камерата се вижда как номер 21 от отбора на София Лайънс достига с ръцете си до топката малко преди номер 31 от отбора на Гуми-Нет, след което е налице съприкосновение между двамата състезатели, при което няма очевидна причина за отсъждане на каквото и да е лично нарушение. Боян Алексиев обаче отсъжда лично нарушение на номер 21 от отбора на София Лайънс при оставащо време за игра 0.5 секунди. Номер 31 от отбора на Гуми-Нет отбелязва присъдените два наказателни удара, отборът на Гуми-Нет повежда с 1 точка, а в оставащото време за игра не се случва нищо важно и отборът на Гуми-Нет печели срещата с 1 точка разлика.

Както става ясно от анализа, Боян Алексиев допуска неточности в своите отсъждания. Както също става ясно, грешките са плод на всичко друго, но не и на тенденциозност – 2 от тях са в ущърб на Гуми-Нет, а 1 – последната – в ущърб на София Лайънс.

Редно е, разбира се, в този случай да оповестим и решението си публично.

Считаме, че Боян Алексиев е рефер с отлични качества, чието поведение в определени ситуации е причина за често негативното отношение към него. По ирония на съдбата, в случая очевидно не става дума за липса на професионално и коректно поведение от негова страна.

Експанзивното му поведение на моменти е обект на нашата градивна критика към него от години. Виждаме обаче и че той полага усилия да работи върху тази черта от характера си. Въпреки това, и през сезон 2017/2018 има случаи, заради които, след оплакване от страна на даден отбор, от НАЛБ сме установили, че Алексиев не се е придържал изцяло към професионалния тон на комуникация, поради което той понася последствията си – често това означава, че ангажиментите са му силно редуцирани, както и че не ръководи срещи на дадения отбор за неопределено време. Никога подобни санкции не са били оповестявани публично, както от НАЛБ не оповестяваме публично и санкции на провинили се състезатели.

С други думи, никога не сме отказвали диалог на който и да е отбор, а в случай, че даденият отбор има основателни претенции, последствията са били за сметка на НАЛБ и/или отделни членове от екипа на НАЛБ.

Заради допуснатите неточности в края на двубоя между София Лайънс и Гуми-Нет Боян Алексиев няма да ръководи срещи на София Лайънс от първенството на НАЛБ и от турнира за купата на НАЛБ до края на сезон 2017/2018. Алексиев няма да ръководи и срещи на Гуми-Нет за неопределено време. Като цяло двубоите, които Боян Алексиев ще ръководи в следващия месец също ще бъдат силно редуцирани.

На вашето внимание представяме и коментара на Боян Алексиев по темата:

„На първо място бих искал да се извиня на София Лайънс и Гуми-Нет за допуснатите грешки. Със сигурност това не е първият път, в който бъркам, със сигурност няма да е и последният. Много пъти с различни състезатели сме гледали отделни ситуации след края на даден мач и отново съм признавал грешките си, ако е имало такива, като съм се извинявал на засегнатите страни. Надявам се, че никой не допуска, че грешките са били тенденциозни. Веднага щом отсъдих грешка „24 секунди“, осъзнах, че отсъждането ми е било излишно. Ако исках да компенсирам нещо обаче, със сигурност нямаше да отсъдя лично нарушение при изравнителния кош на София Лайънс. При последната ситуация за съжаление позицията ми не е била добра и очевидно не съм преценил правилно ситуацията, което става ясно от видеото на срещата. Всеки допуска грешки и аз не правя изключение. Не съм отказвал добронамерен разговор след края на даден мач на никого. Няма и да го направя. Моля личните настроения срещу мен да не рефлектират върху НАЛБ. Положителната енергия, невероятният труд и изключителното себераздаване, вложени в каузата на НАЛБ от страна на целия екип, определено не заслужават това. Съжалявам още веднъж.“

Надяваме се, че от София Лайънс са останали удовлетворени от мерките, които сме взели, както и от изявлението на Боян Алексиев.

Отново повтаряме, че от НАЛБ нямаме проблем да признаваме грешките си и тези на всеки от членовете на екипа. Със сигурност обаче ние не сме единствените, които допускаме грешки.

Винаги сме били насреща към каквато и да е градивна критика. Така и ще продължи да бъде. Дълбоко вярваме обаче, че това не е правилният начин на комуникация. Затова и оттук нататък ще се дистанцираме от него, а подобни действия от страна на отбори и състезатели ще припознаваме като целенасочено желание за уронване на престижа на НАЛБ.

Използваме възможността да благодарим за всички предложения и цялата градивна критика и през сезон 2017/2018! Обществото, което за 7 години изградихме благодарение на дейността си, заслужава най-доброто и затова от НАЛБ всячески се стремим към непрестанен прогрес.