Мартин Георгиев: НАЛБ е страхотна възможност за тези, които обичаме баскетбола

1058

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Мартин Георгиев. Той е част от Националната аматьорска лига по баскетбол от сезон 2016/2017. През настоящия сезон 21-годишният Георгиев изведе тима си до титлата в четвърта дивизия от първенството на НАЛБ, като по този начин отборът на Форест Бойс Ботевград стана първият шампион в историята на четвърта дивизия. Мартин Георгиев изиграва 28 мача през сезон 2018/2019, в които записва средни показатели от 16.6 точки, 10.3 борби, 3.9 асистенции, 3.1 откраднати топки и 0.4 чадъра за коефициент от 18.3. Георгиев има титла и от трета дивизия – през сезон 2017/2018, но несъмнено при тази с екипа на Форест Бойс Ботевград ролята му е несравнимо по-голяма. Неслучайно той достига и до множество индивидуални отличия през сезон 2018/2019 – попада във втората петица на НАЛБ в четвърта дивизия, 2 пъти достига до отличието за най-полезен състезател на кръга, участва в Мача на звездите на НАЛБ, завършва анкетата за най-прогресиращ състезател в НАЛБ на осмо място, става четвъртият състезател в историята на НАЛБ с куадрипъл-дабъл, като записва и 2 трипъл-дабъла. Вижте как Мартин Георгиев отговори на нашите въпроси, какво е желанието му за развитие на Форест Бойс Ботевград, а и какво мотивира младите момчета от Ботевград да бъдат част от организацията на НАЛБ.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020. ТУК пък ще откриете пълна информация за шампионата в четвърта дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019.

Ето какво сподели Мартин Георгиев:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Форест Бойс Ботевград за отличното представяне в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Отборът на Форест Бойс Ботевград изигра мечтан дебютен сезон и приключи участието си в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 с титла и златни медали в четвърта дивизия. Каква е равносметката ви за сезона?

Благодаря на екипа на НАЛБ, че ни предоставя тази възможност – да практикуваме този спорт заедно! Мисля, че през сезона имахме доста възходи и падения, но се радвам, че в крайна сметка намерихме себе си в най-важния момент от първенството. В края на сезона бяхме с доста разреден състав, но въпреки това успяхме да се преборим. Видяхме къде може да се подобрим и какво да очакваме от новия сезон.

Продължавате участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020. Тогава вече ще се състезавате в трета дивизия от първенството на НАЛБ. Какви са очакванията ви за следващия сезон?

Очаквам оспорвани мачове и много позитивни емоции. Ще се борим за титлата и ще дадем всичко от себе си.

На 21 години вече може да се похвалиш с 2 титли в НАЛБ – една в трета дивизия с Балкан Ботевград през сезон 2017/2018 и сега с Форест Бойс Ботевград – в четвърта дивизия през сезон 2018/2019. Вероятно целта е нова титла в трета дивизия – с тима на Форест Бойс Ботевград?

Целта винаги е титла. Надявам се да успеем отново да спечелим.

Вече имаш 39 мача в кариерата си в НАЛБ, като 28 от тях са с екипа на Форест Бойс Ботевград. В тези 28 мача записваш средни показатели от 16.6 точки, 10.3 борби, 3.9 асистенции, 3.1 откраднати топки и 0.4 чадъра. Превърна се в четвъртия състезател в историята на НАЛБ с куадрипъл-дабъл. Освен това записа и 2 трипъл-дабъла през сезон 2018/2019, достигна до 2 отличия за най-полезен състезател на кръга, участва в Мача на звездите на НАЛБ, попадна във втората идеална петица на НАЛБ в дивизията и неслучайно завърши на призово място в анкетата за най-прогресиращ играч през сезона. Какви са новите ти лични цели?

Искам да благодаря на моите съотборници, защото без тях нямаше да мога да се представям толкова добре на терена! Те играят страхотно и се раздават напълно. Не бих казал, че имам лични цели, надявам се да играя добре и да помагам да печелим мачовете.

Какво ви дава НАЛБ и какво ви мотивира да продължите да бъдете част от организацията и през следващия сезон?

Възможността и желанието да практикуваме нашия любим спорт.

Отборът на Форест Бойс Ботевград е съставен предимно от изключително млади състезатели като теб, които сте били съотборници и в първенствата за подрастващи. Какво е чувството да продължаваш да излизаш на терена с приятелите си и до днес?

Това беше главната идея, когато създавахме отбора. Чувството е страхотно – да можеш да играеш с приятелите си. Смея да твърдя, че именно тази игра заедно и в миналото ни дава възможност да играем така добре сега и да се разбираме на терена.

Освен страхотни баскетболисти показахте, че сте и изключителни хора. Преди началото на сезона поставихте „ДП14“ на екипите си в знак на уважение към Димитър Пенчев, който е бил ваш треньор дълги години и който се е състезавал с номер 14. Той си отива от този свят малко преди да бъде сформиран отборът на Форест Бойс Ботевград, но очевидно винаги е до вас. Разкажи ни малко повече за тази лична кауза на тима.

Когато се роди тази идея, веднага беше приета от всички в отбора. Почти всички сме тренирали под негово ръководство и точно тогава започна зараждането на тази химия в отбора, а също така станахме шампиони.

Освен да се забавляваш с любимата си игра, което определено показваш, че умееш заедно със съотборниците си, какви са амбициите ти за нови върхове в НАЛБ?

Най-важното е да продължим да се забавляваме и да играем най-добрия баскетбол, на който сме способни.

Как оценявате нивото на конкуренцията в НАЛБ и конкретно в шампионата в четвърта дивизия?

Нивото беше високо в част от мачовете. Имаше няколко качествени отбора, с които се получиха стойностни двубои. Все пак, като за най-ниска дивизия мисля, че конкуренцията беше добра.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

НАЛБ е страхотна възможност за тези, които обичаме баскетбола – да практикуваме любимата си игра при такава професионална организация.

И за финал, какво ще пожелаеш на отборите, които участват в турнира за купата на НАЛБ и на тези, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Желая им хубави мачове, положителни емоции и без контузии!