Мартин Милиев: НАЛБ става все по-професионална организация

925

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Мартин Милиев. Той е част от Националната аматьорска лига по баскетбол още от сезон 2012/2013. Вече има 163 мача зад гърба си в НАЛБ. Милиев завърши своя седми сезон с екипа на Паляците. Тимът отпадна на четвъртфиналната фаза във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019, а ние потърсихме един от идеолозите на Паляците, за да ни сподели впечатленията си от завършилия за тима шампионат. През годините Мартин Милиев многократно е демонстрирал подкрепата си за каузата на НАЛБ, като неслучайно е и част от Комисията по прием на заявки към НАЛБ. Милиев може да се похвали с 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала от кариерата си в НАЛБ до момента, а освен това е и третият състезател с „milestone“ в историята на НАЛБ. С добре познатото си чувство за хумор Мартин Милиев отговори на нашите въпроси, като сподели визията си както за развитието на отбора на Паляците, така и за прогреса на организацията на НАЛБ.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

Ето какво сподели Мартин Милиев:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Паляците за отличното представяне в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Отборът на Паляците приключи участието си в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019. Доволни ли сте от представянето си?

Чак пък отлично представяне… (смее се) В редовния сезон завършихме пети от 12 отбора и почти всичките загуби, които допуснахме бяха с малки разлики – 2-3 точки. За щастие нямаше и контузии. Така че това го слагам в графата „успех“.

Паднахме на четвъртфинал и като цяло нямахме много ритъм в играта през този сезон, което ни разочарова.

Продължавате участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020, а вероятно и в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019. Какви са очакванията ви за турнира за купата през този сезон, а и за следващия сезон, когато отново ще се състезавате във втора дивизия от първенството на НАЛБ?

Традиционно правим добри участия за купата, но с оглед на летния отпускарски сезон е много трудно да се правят прогнози и да се поставят някакви конкретни цели.

За новия сезон основната ни цел е да освежим стилa “Паляците баскетбол” и ако успеем, резултатите ще дойдат сами.

Участваш в НАЛБ още от сезон 2012/2013, като си бил част от последните 7 сезона. Как се промени НАЛБ в твоите очи за тези 7 години и за тези 163 мача, които си изиграл от дебюта си?

Организацията на лигата става все по-професионална, придобива много по-ясни професионални контури и поведение.

Струва ми се, че самите отбори в лигата улегнаха и с малки изключения всички дивизии успяват да предложат равностойни сблъсъци всяка седмица.

Какво ви дава НАЛБ и какво ви мотивира да сте част от организацията вече толкова години?

Възможност да играем организиран баскетбол срещу равностойни съперници.

Нашият отбор е съставен от играчи на 30+ години и това, че успяваме вече толкова години да играем на ниво срещу по-млади и по-талантливи отбори е страхотен мотиватор.

За някои от съотборниците ми НАЛБ им дава и извинение да избягат от жените и децата си за малко през уикендите. (смее се)

При повечето отбори често наблюдаваме трансфери, едни състезатели си отиват, а други идват. При вас обаче не е точно така. Ядрото на Паляците е почти непроменено още от сезон 2012/2013. Как съумявате да запазите отбора си непокътнат вече толкова години?

От самото създаване на отбора с Боян Гагов сме се опитвали да привличаме играчи, които споделят нашата философия как трябва да играе един отбор по принцип и как трябва да играе един аматьорски отбор. Това ни помогна да изградим фундамента на Паляците, с годините лека-полека се донапаснахме и като индивидуални игрови навици и поведение.

Освен да се забавляваш с любимата си игра, което определено показваш, че умееш заедно със съотборниците си, след 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала, какви са амбициите ти за нови върхове в НАЛБ?

Да играем „Паляците баскетбол“, класиране в топ 6 и дълга кампания в плейофите.

И най-вече сезон без контузии и да се забавляваме на терена.

Как оценяваш нивото на конкуренцията в НАЛБ и конкретно във втора дивизия?

Изключително равностойно.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Ако се чудят – да не участват. И без това има твърде много отбори. (смее се)

За съжаление, отбори с по 10-12 човека на мач трудно могат да осигурят качествено игрово време на всички играчи, което води и до неудоволетвореност сред самите играчи.

Отбори с по 7-8 състезатели успяват да осигурят по 20-30 минути на всеки играч, което според мен е оптимално като краен резултат и удоволствие както за самия отбор, така и за самите играчи.

И за финал, какво ще пожелаеш на отборите, които продължават борбата си за призовите места във всяка от четирите дивизии, а и на всички, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Да не забравят, че играем аматьорски баскетбол и мачовете да са безаварийни.