Матю Клап: НАЛБ е отлична възможност, организация, която се опитва да популяризира играта в България и определено постига страхотни успехи

1181

Матю КлапОт сезон 2014/2015 от НАЛБ все по-силно развиваме и дейността си, свързана с ученическия спорт. Дейност, която остава малко в сянка, най-вече благодарение на огромния брой участващи отбори в мъжкото първенство на НАЛБ. Но дейност, на която не отделяме по-малко внимание и която не подценяваме по никакъв начин.

Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетболТУК можете да прочетете повече по въпроса. След като потърсихме за коментари относно изминалия сезон Мила Ацева (ТУК) и Огнян Аспарухов (ТУК) от 35 СОУ „Добри Войников“Станислав Алачев (ТУК) от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Станимира Златкова (ТУК) от Националната финансово-стопанска гимназия, сега е ред на Матю Клап от Американския колеж в София. Клап е учител по история в Колежа, но голямата му страст е баскетболът. Той е треньор на юношеския отбор на училището, а освен това се състезава и в отбора на София Хоукс в мъжкото първенство на НАЛБ. Имайки предвид и че е закърмен с баскетбола и идва от САЩ, със сигурност има какво да научим от него. Вижте какво сподели Матю Клап:

НАЛБ: Здравей! Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взеха и тимовете на Американския колеж в София. Юношеският отбор беше воден от теб. При момчетата завършихте на трето място, при момичетата – на четвърто. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Матю Клап: Мисля, че сезонът мина добре. Започнахме наистина добре в началото, показахме добър баскетбол, но към края малко свалихме нивото. Някои момчета не бяха в отбора цялата година, а щеше да ни помогне, ако бяха останали. Смятам, че новата треньорка на момичетата в училището ни свърши страхотна работа и видяхме много голям напредък в течение на сезона. Девическият отбор беше основно от момичета от осми и девети клас, така че имат време, за да се подобрят в бъдещите години.

НАЛБ: Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт?

Матю Клап: Мисля, че е прекрасно за всички училища, които участват в лигата. Не знам какво е положението в средностатистическото общообразователно училище в София или България, що се отнася до насрочване на срещи и подобни детайли, но фактът, че НАЛБ се появи и организира Софийската ученическа лига по баскетбол, е страхотен за всички участващи училища и смятам, че състезателите наистина се забавляват, което е най-важното.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Матю Клап: Виждам лигата като такава, която в момента е в младостта си и е готова да се разрасне още повече с течение на годините. Добавихме още едно училище към лигата тази година и ако продължаваме да го правим всяка година, ще бъде страхотно и за лигата, и за местната баскетболна общественост.

НАЛБ: С какво Софийската ученическа лига по баскетбол спечели ACS, за да участвате за втора поредна година в надпреварата?

Матю Клап: Лигата е толкова добре организирана, че очакваме с нетърпение да участваме и в следващите години. Организацията на лигата е фантастична и смятам, че учениците и състезателите го разбират и го оценяват.

Американски колеж в СофияНАЛБ: Идваш от САЩ, където баскетболът е религия. Това ли е причина за всеотдайността и мотивацията ти?

Матю Клап: Баскетболът е нещо, с което съм израснал и покрай което съм бил през целия си живот. Израснах в град Сиракуза, Ню Йорк, където се намира Университетът на Сиракуза и мъжкият баскетболен отбор се представя добре всяка година (беше във финалната четворка и тази година). Хората в Сиракуза живеят и умират с резултатите на баскетболния отбор и там това наистина е религия. Стадионът им е с капацитет от 35000 места, което е огромен брой за университетско съоръжение, така че мисля, че любовта ми към баскетбола тръгва оттам. В детството си ходех на почти всеки мач с баща си, а след това самият аз играх баскетбол в университета, така че играта е нещо, което винаги е било и ще бъде част от мен. Наслаждавам се да предавам тази страст на младите хора и се надявам, че те ще имат същите приятни изживявания с играта, каквито съм имал аз.

НАЛБ: Преди последния мач на състезателите от отбора на ACS, които завършват, ти организира изпращането им. Нещо, което направи много силно впечатление, тъй като не е често срещано у нас. В НАЛБ също се стремим да заимстваме идеи от местата, на които наистина се наблюдава любов към баскетбола и вглеждане в детайлите, а не просто отбиване на номера. Вече вероятно обаче си се запознал и с българската действителност. Отчайващо ли е положението, сравнявайки го с мястото, от което идваш?

Матю Клап: Мисля, че някои от идеите и традициите, които се опитвам да наложа в Колежа, са отдавнашни традиции във всички спортове в САЩ. Що се отнася до България – това е нещо, което трябва да се подобрява с всяка година и с всеки ден. Нещото, което определено е проблем, са възможностите. Мисля, че за да се разраства играта и да има положително влияние върху живота на младите, трябва да имаш тези възможности. Именно НАЛБ е отлична възможност, организация, която се опитва да популяризира играта в България и определено постига страхотни успехи. Лигата обаче не може да се справи сама. Чувствам, че лигата и организацията полагат невероятни усилия за играта баскетбол и е вълнуващо да се видят промените и това, че усилията се отплащат.

НАЛБ: За втори сезон участваш и в мъжкото първенство на НАЛБ. Разкажи ни малко повече как се стигна до трансфера ти в София Хоукс.

Матю Клап: Когато пристигнах в България, исках да играя баскетбол и се свързах с възпитаник на Колежа. Той ме свърза с Мартин Механджиев, който ме свърза с Михаил Захариев. След тези контакти посетих тренировка през Ноември 2014 година и оттогава играя в София Хоукс. Досега това е прекрасно преживяване за мен, а съотборниците ми са страхотни момчета.

НАЛБ: Отборът търпи видимо развитие. Докъде може да стигне той според теб?

Матю Клап: Тази година имаме огромно подобрение на игрището. Взехме някои нови състезатели преди сезона, които ни помогнаха много по време на сезона. Мисля, че ако продължим да играем разумно, имаме голям потенциал да завършим сезона много добре и може би да се придвижим към първа дивизия през следващия сезон.

Марин Механджиев и Матю КлапНАЛБ: Имайки предвид, че си пряк участник както в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ и в мъжкото първенство на НАЛБ, смяташ ли, че тези инициативи обуславят правилния път за развитие и популяризиране на баскетбола в България?

Матю Клап: Мисля, че НАЛБ е свършила страхотна работа с популяризирането на играта в страната и очаквам, че с продължаване на разрастването на лигата и организацията тя ще стане дори по-успешна. Много ме изненадва публиката на срещите в Овергаз Арена, защото обикновено има много хора на трибуните. Мачовете се излъчват на живо онлайн и като цяло организаторите се стремят да вършат правилните неща, за да издигат марката си и още по-важно – играта баскетбол.

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отборите на ACS много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол в България.

Матю Клап: Благодаря на НАЛБ за цялата сериозна работа и усилия за разрастването на играта тук в България!

Сърдечни благодарности на Матю Клап за откровеността и положителната оценка за работата ни! Несъмнено едно такова мнение от човек, дал толкова много на баскетбола и ученическия спорт, може само и единствено да ни мотивира все повече. Поздравяваме Клап за целия труд, който влага! Надяваме се и никога да не стихва ентусиазмът му. За нас е истинско удоволствие, че такъв педагог, възпитател, състезател и човек заедно с отбора си е част от проекта на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ. На всички ученици в Американския колеж пожелаваме успешно завършване на учебната година и до нови срещи през сезон 2016/2017!