Ние обещаваме, а вие?

792

НАЛБНа 6 Декември 2016 година във Фейсбук страницата на Националната аматьорска лига по баскетбол получхме съобщение. То съдържаше един линк с една статия.

ТУК можете да намерите самата статия, а ето го и пълния текст към нея:

Убийците на българския спорт

Кои са убийците на българският спорт?

Денят е събота, а моят любим футболен отбор вече е изиграл мача си. Часът е 15:00 и аз се чудя с какво да запълня свободното си време до мача на Кобрата, като имам огромното желание да отида да гледам баскетбол, волейбол или някой друг спорт на живо. След около 5 минутки размисъл си спомням, че имам познат, който играе в НАЛБ (национална аматьорска лига по баскетбол). Направих си бърза уговорка с няколко човека и разбрах, че мачът на моят познат е от 18:00 . Естествено, аз отидох в 17:00ч, защото исках да седна в залата, да гледам мача преди неговия и да налепя малко стикери на любимият отбор (не ме издавайте, че съм бил аз).

След като влязох в залата, останах много очарован, вътре кипеше спортна атмосфера на високо ниво. Хората се забавляваха, а организацията беше супер- имаше делегати, съдии, треньори, дори и скромна публика. За съжаление, публиката наистина беше скромна, както е на всички спортни съоръжения последните години, но въпреки това аз успях да намеря нещо вдъхновяващо за себе си, до мен седяха един много възрастен човек на около 70-75 години и внучето му на около 5-8 годишна възраст. В началото си помислих, че са дошли да гледат някой роднина или познат (както бяха голяма част от публиката), но не бях прав. Дядото и внучето изгледаха мачът от 17:00, после този от 18:00 и последвалият също. Те бяха там от любов към играта, дядото обясняваше всеки детайл на детето, а то от своя страна любопитстваше за всяко различно отиграване. Това ме върна години назад, когато аз самият бях на височината на внучето(не че сега съм много по-висок), а моят дядо ми разказваше всяка подробност за футболът докато аз бях запленен от играта, спомням си как едвам го чувах и ме повдигаше, често на врата си, за да мога да гледам мача, защото стадионите се пръскаха по шевовете и шума и видимостта бяха проблем за всеки зрител, но никой не се оплакваше.

Сега залата се бранеше само от дядото и внучето, а на стадионите и другите спортни съоръжения вече има все по-рядко такива хора. Спортът ни умира, защото рядко намираме правилните примери, които да следваме. Няма кой да закара децата ни да гледат различни събития и утре да ни кажат искаме да сме новите- Христо Стоичков(футбол), Георги Костадинов(бокс), Никола Станчев(борба), Владимир Николов(волейбол), Йордан Йовчев(гимнастик), Ивет Лалова(лекоатлетка), Милен Добрев(щанги) и тн.и тн. България има безброй велики спортисти, но докато не почнем да караме децата си да гледат различните спортове на живо, а не с 3D очила, никога няма да върнем славата на българският спортист.

Ако някога дядото и внучето прочетат написаното, искам да им пожелая нещо скромно:
Бъдете ЖИВИ И ЗДРАВИ, защото това, което видях в съботният следобед е по-ценно от всяка скъпа кола, апартамент или ценна хартийка. Това не се купува с пари!

Интересен факт е, че сред коментарите под статията фигурира и този на въпросния възрастен човек:

Много е просто.Не е трудно,ако не друг то учителите по физическо да отделят по няколко часа от съботния или неделния ден един път в месеца и да заведе учениците в залата.Да не забравяме, че входа е безплатен.

Благодаря на неизвестния за мен автор! Аз съм дядото от снимката! Малката подробност е, че не съм на 70-75, а САМО на 65:-))))) Не съм се обидил!!! НАПРОТИВ! Смях се с глас и изпратих писмото на мои приятели.

Около седмица по-късно отново получихме линк със статия. Отново беше от представител на медията novitebulgari.com. Този път статията съдържаше и предизвикателство към НАЛБ. ТУК можете да откриете статията, а ето го и пълния текст, публикуван във въпросната медия:

Искаме си пълните спортни зали!

Исками си пълните спортни зали!

Здравейте читатели на novitebulgari.com. Време е да Ви разкажа още малко по моята любима тема- спорт. Въпреки, че нищо не разбирам от баскетбол и уменията ми в този спорт стигат до там да знам от коя страна се държи топката, аз отново ще драсна някой ред по тази тема. Редовете ми пак ще са насочени към мястото, което ме запали да гледам баскетбол (пс. дори вече си имам 2 любими отбора- Сан Антонио Спърс и Микс). След предната ми статия, проведох разговор с хората от НАЛБ и се оказа, че не съм бил до там прав, защото наистина има мачове, в който залата се пълни (дано не ми се разсърдят хората, защото съм откраднал малко снимки от тяхната фейсбук страница- https://www.facebook.com/NALB.BG/?fref=ts, за да потвърдя моята грешка).

Аз, като нов фен на този спорт, реших да видя какво се случва и при професионалистите в България. Положението не е много цветущо, когато говорим за посещаемост и смея да твърдя, че наистина в някой мачове на НАЛБ има повече хора, от колкото при „експертите“. Видях, че има и доста сходство с футболната професионална лига, където Лудогорец мачка вече дълго време, така прави и Лукойл в баскетбола, но въпреки това хората ги няма по терени и зали. Това ме върна и към една инициатива на Томислав Русев и Ники Алексиев (ВИДЕО ТУК: https://m.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/ideia-da-napylnim-stadionite-za-koleda-407093? ), която беше под наслов: „Да напълним стадионите за Коледа“ и ми хрумна идеята, дали пък не е възможно залата в Младост да започне да се пълни по-често и да служи за пример на феновете и спортистите в цяла България, като ги учи, че най-важното нещо е страстта към спорта, а не чувалите с пари, които печелят професионалните играчи. За да не ме мислите за луд, съм решил да кача малко снимки от сблъсък на 3-то дивизионен отбор с 4-то дивизионен отбор в Германия, с което да покажа разликата в начина на мислене на българите и немците.

Манталитета на хората там е насочен към това да възпитават децата с любов към играта и това дали си фен на Байерн Мюнхен, Лудогорец, Лукойл или отбор в 4-та дивизия да не им пречи стадионите и залите да са пълни. Моето предизвикателство към НАЛБ е:
-Да се обяви един ден и час от НАЛБ (ден в който има интересен мач) и да призоват играчи, роднини, приятели, познати, хора в лигата дори, които не познават, да дойдат на определеното събития и да се опитат да направят празник по трибуните, с което да служат за пример на всички организатори на различни спортни мероприятия в България.
Пс. Ако се съгласят с идеята, слагаме етикет като в господари на ефира: „Обещано да напълним залата на максимума от възможностите й!“

Най-напред бихме искали да благодарим на въпросната медия за интереса и отразяването на събития, организирани от Националната аматьорска лига по баскетбол! Благодарим и за положителната оценка за работата ни!

Бихме искали да споделим и няколко факта, които смятаме, че е добре да са описани максимално ясно. Категорично мислим, че е добре родители и роднини да възпитават децата си правилно – в морални ценности, в доброта, в любов към спорта. По време на мачовете в НАЛБ често идват родители със своите деца или внуци. Причината да няма интерес към даден спорт трябва да се търси на първо място в тези, които ръководят този спорт у нас, тези, които са „назначени“ от всички любители на спорта да се грижат за него. Вероятно никой от нас не смята, че страстта към баскетбола в САЩ, например, е на такова ниво само защото родителите си вкарват децата в залите. Много се радваме на подобни гледки като тази с дядото и внучето, но няма как да очакваме те да бъдат повсеместни. Не и с воденето на тази политика на любимия ни спорт у нас, който губи позиции, имидж, който губи интереса към себе си. Ние от НАЛБ правим и ще продължим да правим всичко възможно това да не е така. През годините срещнахме и много съмишленици. Достигайки дотук, очевидно успяваме да се справяме с трудностите до този момент. Въпреки статуквото, въпреки задушаващата любимия ни спорт система. Вярваме и че в това отношение постигнахме, постигаме и ще постигаме много повече отколкото би се очаквало от една организация без абсолютно никаква външна подкрепа – освен тази на участници, фенове и хора, които милеят за баскетбола. Която всъщност е най-важната за нас и която ни мотивира да продължаваме да изискваме все повече от себе си.

По отношение на втората статия – несъмнено има много двубои от Националната аматьорска лига по баскетбол, които се радват на огромен интерес. Стремим се да не се сравняваме с т.нар. „професионалисти“, а да правим нещо различно, ново и изцяло положително за баскетбола в България. Вярваме и че успяваме. Трябва да признаем и че при положение, че има 20-ина мача от първенството на НАЛБ в София всяка седмица, е наистина трудно да можем да задържим интереса на неутралния фен и да разчитаме, че той ще присъства на всички 20-ина срещи. Прегръщаме обаче идеята и отговорът ни на предизвикателството е следният:

От НАЛБ обещаваме, че за 11-те кръга до края на редовния сезон ще избираме по един мач за всеки кръг, за който се очаква да бъде оспорван, интригуващ и интересен. Ще правим допълнителна реклама за съответния двубой, ще разпространяваме информация за въпросния мач, ще популяризираме, ще каним много хора. Надяваме се, че по този начин ще предизвикаме необходимия интерес у всеки баскетболен фен, като по този начин се надяваме, че ще виждаме залата препълнена. Когато и ако тази практика стане успешна, ще продължим да мечтаем и ще правим същото за повече от една среща на кръг.

С други думи – обещаваме, че ще направим всичко каквото зависи от нас, за да „вкараме“ максимално много хора в залата!

Сега обаче бихме искали и да върнем жеста, и също да отправим предизвикателство към екипа на novitebulgari.com. Националната аматьорска лига по баскетбол съществува от 2011 година. В момента се играе шестият пореден сезон на НАЛБ, като всеки следващ е много по-успешен от предходния. ТУК може да бъде намерена информация за някои от основните моменти, през които премина развитието на НАЛБ. В момента само в София в първенството на НАЛБ участват 40 отбора. В тези 40 отбора са картотекирани над 600 състезатели. Ежегодно организираме и безброй други мероприятия, турнири, инициативи, кампании, игри. Всячески се опитваме да докоснем абсолютно всички, които обичат баскетбола у нас (а от няколко години дейността ни излиза дори извън пределите на България). Освен това се опитваме да предадем любовта си към играта и на много нови за любимата ни игра хора. Преди няколко години НАЛБ си спечели прозвището „най-бързо развиващата се спортна организация в България“ от медиите. Трябва обаче да признаем, че вниманието на медиите, което се отдава на случващото се в НАЛБ, далеч не е задоволително. Според мнозина е дори обидно. И то не е обидно за нас, а за всички участници, фенове, тези 20 хиляди души, които са харесали страницата на НАЛБ във Фейсбук.

Обръщаме се директно към екипа на novitebulgari.com и всички останали медии, които предпочитат да пишат за положителни инициативи, които не се стремят просто да се „хранят“ от меко казано „жълти“ новини, които не обслужват нечии интереси и които имат за цел да допринасят за развитието на която и да е сфера у нас:

От 6 години правим от нищо нещо. Постоянно развиваме качеството на всеки един детайл в Националната аматьорска лига по баскетбол. Стремим се всячески да популяризираме любимата си игра. Стремим се всячески да допринасяме за удоволствието и обединението на баскетболното ни общество. Смело можем да заявим, че благодарение на НАЛБ се създаде именно такова общество, необременено и имащо изцяло чисти цели и подбуди в името на баскетбола. Много труд, много труд, много труд, всеотдайност, любов към това, което правиш. Това е правилната формула за успех. Поне според нас. Вярваме, че положителният пример може да зарази и други. Вярваме, че това е начинът да се промени нещо в милата ни родина. Вярваме, че това, че вероятно ръководните фактори в организация, издържаща се от държавна субсидия, съзира конкуренция в лицето на НАЛБ, не трябва да спира медиите да отразяват всичко положително. Вярваме, че действията са много по-важни от празните приказки. Не сме от тези, които предпочитат да говорят, че спортът е здраве (не защото не е така или не го мислим) и какво обещават да направят. Ние предпочитаме да говорим и пишем за нещата, които вече сме свършили. Вярваме, че вие, медиите, сте неразривна част от успехите, които можем да постигнем и които могат да бъдат все по-големи. Вярваме, че заедно можем да бъдем много по-полезни както в случая за баскетболната игра у нас, така и за всяка една сфера. Вярваме, че вие сте тези, които първи трябва да дадат гласност на нещо, което не просто работи и функционира въпреки системата, а я побеждава всеки ден – в името на една чиста и неопетнена кауза, от любов към играта.

И без да слагаме етикети, след като ние дадохме своето обещание, вие можете ли да обещаете да бъдете съпричастни към дейността на НАЛБ и да бъдете част от една положителна промяна за баскетбола у нас като цяло?

Весели празници!