За нас

НАЛБ

Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) е организация, създадена през 2011 година с цел да развива и популяризира баскетбола в България. Основателите на лигата са наясно с огромния потенциал на този спорт в страната ни, както и с факта, че единствено неправилната политика спира развитието му. Разбира се, ръководството на НАЛБ е наясно, че ако има място, откъдето могат да бъдат заимствани идеи и да бъде черпен опит, то със сигурност трябва да се обръща внимание на всички детайли в организацията и управлението на NBA. Ръководството на НАЛБ си поставя за цел да работи за баскетбола и макар и доброволно, всичко да се прави открито, прозрачно, принципно, както трябва и според правилата. Изключително сериозният труд, всеотдайността и желанието за развитие на целия екип на НАЛБ раждат и мотото на каузата, а именно „От любов към играта!“. Резултатите не закъсняват.

 • Само за 3 години НАЛБ успява да се превърне в най-мащабната мъжка баскетболна лига у нас.
 • Още преди четвъртия си сезон НАЛБ вече е обединяващата аматьорска баскетболна лига в Западна България.
 • Именно четвъртият сезон за НАЛБ е и първият, в който има и женско първенство към НАЛБ, както и ученически първенства (и за момчета, и за момичета).
 • През 2014 година стартират и баскетболните празници в различни градове в България, организирани от НАЛБ. В това число и срещи от първенството на НАЛБ, на които домакинстват различни отбори в родните си градове – стига да има необходимите условия, разбира се. Целта е ясна – достигане до максимално много хора, които обичат или може да заобичат баскетбола.
 • През същата година НАЛБ стартира и кампанията си „Забравените лица“, благодарение на която отдава нужното уважение на личности, дали много на българския баскетбол, като по този начин запознава и баскетболната общественост с техните постижения.
 • От самото си създаване НАЛБ недвусмислено показва и че информираността трябва и ще бъде на максимално високо ниво. НАЛБ се превръща в единствената организация в България, превеждаща официалните баскетболни правила и предоставяща ги на абсолютно свободен достъп в своите канали. НАЛБ се ангажира и разработва и множество помощни средства за оптималното протичане на всеки един двубой.
 • НАЛБ прилага и иновативни за нашите географски ширини високи технологии, благодарение на които се стреми към максимална обективност по време на срещите. Така, например, много пъти цитираните високи технологии се оказват определящи за крайния изход на даден двубой.
 • Макар и подкрепяла благородни каузи от самото си създаване, през 2015 година НАЛБ започва да развива все по-силно и такъв вид дейност, включвайки се във всякакви положителни баскетболни инициативи, както и в такива, показващи просто човечност, а и патриотизъм. Множество са примерите за благотворителните дейности на НАЛБ, включително много подаръци на баскетболни пособия за училища и дори баскетболни клубове. Включително организиране на благотворителни двубои за събиране на средства за възстановяване на паметници на културата. Включително подкрепа на много инициативи, свързани с изоставени деца, животни, събиране на средства за нуждаещи се, културни събития, концерти и много други. НАЛБ се включва изключително активно и в кампанията „Капачки в действие“, като в продължение на дълги години (до приключване на инициативата) събира капачки по време на всички двубои от НАЛБ, които след това биват предавани в специални пунктове, откъдето фирми ги изкупуват, за да купят електроуреди за домове за деца. Многократно през годините НАЛБ дарява и изключително много дрехи на Българския червен кръст, включително тези, които са забравени от участници по време на мероприятията на НАЛБ и непотърсени в продължение на месеци. Благотворителната дейност на НАЛБ е неограничена, като НАЛБ дори дарява книги и учебни пособия на библиотеки, читалища и училища.
 • В това число НАЛБ полага много усилия в интегрирането на хора със специални потребности, хора от аутистичния спектър и други. Такива дори биват интегрирани в екипа на НАЛБ, а НАЛБ има изключително много активности както по темата „аутизъм“, така и по много други, допринасяйки за по-добрия живот на много хора.
 • След като от създаването на НАЛБ от всеки един двубой се правят множество снимки, от сезон 2014/2015 в НАЛБ започват да се излъчват и цели мачове, част от които на живо, като за повечето от тях се ангажират и коментатори. С това освен във Facebook, НАЛБ печели много симпатизанти и в YouTube.
 • През 2015 година НАЛБ провежда и първия си международен мач, като през същата година в НАЛБ се играе и първият мач, в който участие взима и мажоретен състав.
 • От 2015 година НАЛБ започва да получава все повече покани от доказани фирми, за да организира техните баскетболни турнири.
 • НАЛБ започва да получава и все повече покани от известни личности, които обичат да играят баскетбол, за да организира техни приятелски срещи. Съвсем не е случаен и фактът, че много известни личности, в това число и световноизвестни баскетболисти, включително и такива, избрани в драфта на NBA, посещават мероприятията на НАЛБ и с интерес наблюдават срещите, организирани от НАЛБ. Част от личностите не пропускат да демонстрират и подкрепата си за каузата на НАЛБ, снимайки се с фен артикули на НАЛБ.
 • Участниците в НАЛБ пък започват да канят екипа на НАЛБ да организира тренировъчните им мачове.
 • През 2015 година от някои от най-елитните университети в страната започват да изпращат стажанти в НАЛБ.
 • Отново през 2015 година НАЛБ получава и официално поздравително писмо от Министерството на младежта и спорта за цялостната си дейност през годините. През годините НАЛБ получава и много други поздравителни писма – както за конкретни събития в България и чужбина, така и за цялостната си дейност. Примери могат да бъдат дадени с поздравителни писма, които НАЛБ получава от Столичната Община, Община Габрово, Община Враца и други.
 • През същата година НАЛБ започва да издава сертификати на участници в лигата, които да послужат за професионалното им развитие в баскетбола.
 • Именно тогава стартират и различни мероприятия за подрастващи баскетболисти, организирани от НАЛБ, включително и 3х3 турнири, с каквито НАЛБ се захваща от сезон 2013/2014.
 • Един от основните стремежи на НАЛБ е по никакъв начин да не бъдат пренебрегвани усилията на когото и да е за каквото и да е. Неслучайно и в НАЛБ се раздават толкова много и най-различни награди. Още през сезон 2012/2013 започва да се връчва награда за най-полезен състезател на всеки кръг в НАЛБ. Малко по-късно – и за MVP на месеца. Според съвсем конкретно описани формули още преди началото на всеки сезон – това също е сред идеалите на НАЛБ – всичко да бъде описано съвсем ясно, да го има черно на бяло и да се следват неотлъчно недвусмислено написаните правила. Поредните награди и поредните факти, които не се срещат другаде в България. В края на всяка надпревара се връчват куп награди за призьорите във всяка статистическа категория, а на класиралите се на първите места постиженията им се отбелязват и в индивидуалните им профили в сайта на НАЛБ. След като от сезон 2014/2015 официално се връчва отборна награда за спортсменство (която от сезон 2017/2018 носи името „Веселин Господинов“), през сезон 2017/2018 са добавени и 3 чисто нови и иновативни приза за нашите географски ширини. Искайки всячески да бъдат удостоявани с различни награди не само тези, които притежават изключителни баскетболни качества, но и тези, които с поведението си на терена могат да служат само и единствено за пример, една от новите награди в НАЛБ е тази за спортсмен на годината. Защото в НАЛБ спортсменството и коректността на терена са на пиедестал и също трябва да бъдат отличавани по всевъзможни начини. Втората награда е за треньор на годината, тъй като има много участници, които са по-скоро отдадени на треньорството отколкото на състезателната си кариера. Благодарение на отдадеността си те също заслужават свой обособен приз. Третата награда е за най-прогресиращ играч. Докато някои се включват в НАЛБ веднага след като са приключили професионалната си кариера и/или са толкова добри баскетболисти, че се представят впечатляващо от първия си сезон, има състезатели, които израстват в течение на годините и благодарение на участието си в Националната аматьорска лига по баскетбол. Има състезатели, които с много труд и усилия, въпреки натовареното си ежедневие, развиват качествата си и демонстрират огромен прогрес. Затова е взето решение да бъде добавен и този допълнителен стимул за абсолютно всеки. А чрез многобройните награди една от целите е точно тази – все повече хора да бъдат стимулирани да отделят все повече време и внимание на любимата си игра, като усилията им съвсем не остават незабелязани.
 • Освен чрез множество материални награди, в идеологията на НАЛБ лежи и желанието всяко едно усилие да получава своята морална награда. Затова и в сайта на НАЛБ могат да бъдат открити множество статии и материали, изтъкващи положителните качества на участник, приятел, фен, представител на екипа, съмишленик.
 • През 2015 година в сайта на НАЛБ е създадена секция Драфт, която има за цел да улесни максимално възможността на всеки един, който иска да играе баскетбол. Въпреки че НАЛБ създава нови отбори от непознати състезатели преди всеки свой сезон, тази секция се явява и логичната модернизация за всички любители на спорта. НАЛБ организира и заснема двубои между отбори, съставени от състезатели в драфта, за да могат както състезателите да си намерят отбори, така и отборите да имат съвсем реален избор измежду всички желаещи.
 • През втората половина на 2015 година НАЛБ организира и първото си мероприятие извън пределите на България.
 • След като година по-рано НАЛБ става единствената и обединяващата подобна организация в Западна България, през 2015 година е създаден и първият център на НАЛБ извън град София – в Централна България, а сезон 2015/2016 е първият, в който НАЛБ провежда първенство и извън пределите на София – именно в Централна България.
 • Към средата на 2016 година НАЛБ провежда и турнир в Южна България, с който поставя началото на дейността си и в тази част на страната. Година по-късно това се случва и в Източна България, както и в Северна България.
 • Надявайки се, че тази инициатива ще може да възроди баскетбола в цялата страна, ръководството на НАЛБ провежда и срещи с любители на играта в различни населени места в страната. Включително работи успешно с множество общини, съдействайки абсолютно доброволно за провеждането на любителски турнири с цел да се повиши интересът към спорта в даденото населено място.
 • Въпреки че има идеи за реновиране и облагородяване на баскетболни игрища и площадки от самото си създаване, през 2015 година НАЛБ е в основата на реновирането на 3 баскетболни игрища в град Враца, с което стартира и тази си дейност.
 • През 2015 година НАЛБ стартира и с организирането на Мач за суперкупата – среща, която се явява иновация за баскетбола в световен мащаб.
 • От сезон 2015/2016 пък вече освен живото излъчване на пълната статистика от всяка среща, всеки един двубой от НАЛБ се предава и на живо в канала на НАЛБ в YouTube, като малко след края му всеки желаещ може да гледа и пълен запис от него.
 • През 2015 година НАЛБ вече фигурира в учебник по спортен мениджмънт, по който се преподава както в Националната спортна академия „Васил Левски“, така и във всички спортни училища в страната. Ръководството всъщност представлява и единственият утвърден учебник по спортен мениджмънт по това време. Учебникът е изготвен по проект на Министерството на младежта и спорта. Инициаторите на проекта и авторът на учебника споделят и че са искали в учебника да се съдържа информация именно за НАЛБ, тъй като според думите им това е най-добрият пример за функционираща организация за аматьорски спорт в страната.
 • В края на 2015 година Националната аматьорска лига по баскетбол получава и първата си покана да изнесе публична лекция. Поканата идва от Националната спортна академия „Васил Левски“, а НАЛБ е представена като един от най-атрактивните и най-популярни проекти в сферата на спорта у нас.
 • Впоследствие НАЛБ си партнира успешно както с Националната спортна академия „Васил Левски“, така и с Университета за национално и световно стопанство, а и с други висши учебни заведения.
 • През 2019 година е изнесена и първата лекция във връзка с НАЛБ извън пределите на България – в едно от най-престижните международни училища в Италия. НАЛБ е представена като най-добрата организация, занимаваща се с аматьорски баскетбол в Европа, а основната цел е учениците да бъдат мотивирани чрез примера на НАЛБ – че трябва да дават всичко от себе си, за да направят света около себе си по-добро място.
 • През годините НАЛБ работи изключително успешно с много висши учебни заведения в страната, които благодарение и на партньорските си отношения с НАЛБ често насочват свои възпитаници към стажантски програми в НАЛБ. От своя страна НАЛБ винаги откликва и на зачестяващите във времето покани от страна на различни университети, организирайки срещи и беседи със студенти на различни теми.
 • Фактът, че университети признават участието в НАЛБ като достатъчно активна спортна дейност, благодарение на която различни участници биват освобождавани от заниманията по спорт в даденото висше учебно заведение, също говори достатъчно.
 • Самият факт, че все по-често НАЛБ се превръща във все по-атрактивна тема за презентации на ученици и студенти, а дори и в такава за дипломни работи и магистърски тези, отново показва уникалността на организацията и нейната дейност.
 • В отговор на множеството желаещи и огромната потребност от баскетбол в страната, НАЛБ разработва проект и за свободното практикуване на любимата игра на всички желаещи, дори това да няма общо с участието им в НАЛБ.
 • От самото създаване на НАЛБ политиката за запалване на подрастващите по „играта с оранжева топка“ е повече от категорична. НАЛБ получава множество покани за съдействие при организирането на турнири за деца, подрастващи, ученици и студенти, а подкрепата на НАЛБ винаги е напълно безкористна и с идеята да бъде предадена любовта към играта нататък. По време на звездния уикенд за сезон 2015/2016, проведен в края на календарната 2015 година, тази политика, насочена към подрастващите, ражда инициативата „Предай любовта към играта нататък!“, от която част стават много състезатели в НАЛБ със своите деца.
 • Именно звездният уикенд през сезон 2015/2016 (звездният уикенд е традиционен в НАЛБ още от създаването на организацията) дава началото и на второто мото на НАЛБ„We believe“, тъй като това е поредното събитие, на което залата се пръска по шевовете, а НАЛБ доказва, че въпреки всички пречки, спънки и недоброжелатели, баскетбол трябва да има и ще има.
 • Постепенно НАЛБ разработва и все повече идеи, с които все по-силно се връща вярата в баскетбола у всички фенове на играта.
 • Чрез различни социални проекти и инициативи НАЛБ раздава множество награди и подаръци на привърженици на любимата игра, като по този начин освен многобройните награди, които получават участниците в НАЛБ, баскетболните фенове, които не се състезават в НАЛБ, също имат все по-добър шанс да се докоснат до магията на лигата – както да получат подарък от НАЛБ, така и да спечелят награда за любимия си отбор в НАЛБ.
 • През цялото съществуване на НАЛБ историята винаги е била на пиедестал и недвусмислено е показвано, че тя ще бъде изключително ценена и отразявана подобаващо.
 • Преди началото на сезон 2016/2017 се стига и до логичната модернизация и в тази насока – създаване на Зала на славата на НАЛБ. Именно там могат да бъдат открити и имената на всички, които са заслужили своето място сред най-добрите от създаването на НАЛБ досега. Там могат да бъдат открити секции, свързани с вечните класации в НАЛБ, извадените от употреба номера в различните отбори, които участват в НАЛБ, имената на състезателите, достигнали до „milestone“-и, рекордите в НАЛБ, всички трипъл-дабъли в историята на лигата и доста други. Все факти, които съвсем не се срещат и отразяват често сред подобни организации и които повече от категорично показват, че в Националната аматьорска лига по баскетбол несъмнено меко казано се държи на историята. Разбира се, идеята в НАЛБ е да бъдат удостоявани с призове и подаръци абсолютно всички усилия. За всичко описано дотук се раздават и множество награди, включително в профила на всеки отбор и състезател има подробна информация относно постижения. Изключително много за всичко това допринася и подробната индивидуална и отборна статистика, която също е на пиедестал в НАЛБ.
 • През годините подобренията във връзка с отразяването на мероприятията на НАЛБ, включително снимки, видео и всичко останало, са изключително сериозни. Постепенно се разработват и реализират множество различни идеи, както във връзка с рубрики за снимки, така и във връзка с видео рубрики. Реализират се идеи, свързани дори с топ изпълнения от различните сезони, а през сезон 2017/2018, например, са подбрани над 500 топ отигравания, представяни на седмична база в официалния сайт на НАЛБ.
 • И като говорим за високо ниво, разбира се, най-важно е то да бъде такова на организацията, но определено и участниците демонстрират все по-силното си желание за развитие. Трябва да отбележим, че в националните отбори на България за подрастващи дори биват селектирани състезатели благодарение на изявите им в НАЛБ. А НАЛБ издава и специални сертификати за всички, които искат да продължат развитието си в баскетбола на професионално ниво, най-често извън пределите на родината.
 • Няма как да подминем и факта, че все повече отбори, които участват в НАЛБ, успяват да си намерят спонсори. Факт, който говори положително както за достъпността, така и за маркетинга, а и за мениджмънта в НАЛБ.
 • Дейността на НАЛБ е широко отразена в медийното пространство, а постепенно все повече се лансира и развитието на различни отбори. Интересен факт е, че някои отбори, участващи в НАЛБ, дори намират място в учебници, по които се преподава в българските училища. Трябва да отчетем и че освен да се забавляват, при някои отбори е повече от валидно и преследването на лични каузи. Такъв е примерът, например, с отбор, който в знак на уважение към своя треньор, който не е сред живите, поставя неговите отличителни знаци на екипировката си – за да бъде винаги до тях. Поредният факт, потвърждаващ, че НАЛБ е много повече от една лига, а баскетболът – много повече от една игра.
 • И въпреки че баскетболът ни отдавна си е загубил позициите, все по-широко се разпространява мнението освен, че НАЛБ е лидерът за аматьорски спорт в България, и че НАЛБ заема едно от първите места, когато става дума за организация за аматьорски баскетбол в Европа.
 • Съвсем логично, дейността на НАЛБ започва да бъде все по-широко отразявана както в електронни, така и в печатни медии. Именно медиите дават и прозвището на НАЛБ „най-бързо развиващата се спортна организация в България“.
 • Неслучайно още през 2017 година НАЛБ се превръща в най-дълго съществувалата баскетболна организация в България, занимаваща се с аматьорски спорт.
 • Именно през сезон 2016/2017 НАЛБ организира състезания във всички краища на страната за първи път, а интересът към тях определено не е само от местни участници. Отбори и състезатели обикалят страната заедно с НАЛБ, за да могат да бъдат част от всяко едно мероприятие на НАЛБ. Някои дори правят „голям шлем“ от участия. Тези събития в различните краища на България осигуряват предпоставките и за първия турнир на НАЛБ, противопоставящ призьорите от различните състезания на НАЛБ в страната.
 • Още от самото си създаване НАЛБ недвусмислено показва, че всеки обичащ баскетбола е добре дошъл в организацията. Най-нагледно това се вижда, когато интересът от страна на участници и фенове към възможността да се включат в екипа на НАЛБ, се повишава изключително много. Неминуемо със сериозния прогрес НАЛБ има нужда и от все по-голям екип, а доста негови членове разбират за възможността от публикации в сайта на НАЛБ. Пореден факт, който категорично обуславя намеренията и желанията на НАЛБ. Откакто съществува НАЛБ показва, че организацията е меко казано отворена към нови хора.
 • През годините Националната аматьорска лига по баскетбол успява да изгради общност, която е изключително ценена от сериозни компании и работодатели. Стремежът НАЛБ винаги да работи за представителите на тази общност резултира в множеството възможности, които НАЛБ предоставя на своите участници – партньорства с фирми и агенции, благодарение на които участници превръщат хобито си в своя професия, намират си постоянна работа, почасова работа или просто участват в реклами. НАЛБ успява да осигури допълнителни изяви на участниците и на паркета. Така, например, най-добрите забивачи в НАЛБ получават покани за участия в различни събития, организирани от партньорски организации на НАЛБ.
 • Още през сезон 2013/2014 в НАЛБ участва отбор, който няма нито един българин в състава си, а през сезон 2016/2017 за първи път в официално състезание на НАЛБ и формално участва чуждестранен отбор. Интересът към НАЛБ от страна на хора, идващи от държави с изключително развит баскетбол, е огромен и неслучайно в НАЛБ участват и представители на толкова много различни националности.
 • През сезон 2016/2017 НАЛБ получава предизвикателство от популярна медия да даде всичко от себе си двубоите от първенството на НАЛБ в София да бъдат посещавани от още повече хора. И тъй като за безпристрастния фен би било трудно да посещава около 20 мача седмично в първенството на НАЛБ в София, предизвикателството е прието и НАЛБ поема ангажимент да избира „Мач на седмицата“, който да бъде представян по максимално атрактивен начин. Обещанието от страна на НАЛБ, както всички останали, е изпълнено, а това се превръща в поредната успешна инициатива.
 • През същия сезон за първи път НАЛБ се ангажира и с изработката на специални онлайн материали за всеки отбор, чрез които всеки участник и фен може лесно да покаже привързаността си към даден отбор в НАЛБ и онлайн. През сезон 2017/2018 пък във Facebook вече има специална рамка „От любов към играта!“, разработена от НАЛБ и пусната напълно свободно за експлоатация от страна на всички желаещи, като тази инициатива дори води до поредната игра с участници, приятели и фенове на НАЛБ.
 • Прогресът на НАЛБ през годините във всяко едно отношение е изключително сериозен, а през сезон 2016/2017 само за първенството на НАЛБ в София се записват цели 41 отбора. През същия сезон НАЛБ организира и провежда 2 пъти повече мачове отколкото всички други организации, занимаващи се включително с професионален баскетбол в България.
 • Разбира се, водени от изцяло негативни подбуди (в комбинация с добре познато качество по нашите географски ширини – завист), през годините се появяват и изчезват различни формирования, имащи за цел да бъдат някаква опозиция на НАЛБ. Парадоксално или не, казионната организация, на която формално е „поверен“ баскетболът в България и която би трябвало да е най-щастлива от сериозната дейност на НАЛБ в името на баскетбола, всъщност е в дъното на тези деградивни и деструктивни идеи. И въпреки безогледното копиране на успешния модел на НАЛБ, дори представянето като НАЛБ пред баскетболни фенове с цел печелене на дивиденти на гърба на НАЛБ, дори кражбата на информация, данни и материали, въпреки дори наливането на държавни средства в подобни имащи за цел да създават някаква изкуствена конкуренция организации (което от своя страна напълно осмисля и термина „нелоялна конкуренция“) и въпреки непрестанното злословене, то нещо, съществуващо заради негативни подбуди, не е призвано на успех. А стремежът на НАЛБ просто е да продължава чудесното развитие на организацията и да не бъде обръщано внимание на нищо от това.
 • Всичко това и феновете, направили НАЛБ най-харесваната българска баскетболна организация във виртуалното пространство, а и не само, все по-силно обуславят факта, че макар и самоиздържаща се организация, НАЛБ е много повече от една лига.
 • Както вече стана ясно, през сезон 2014/2015 е създадена Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол – проект на НАЛБ, чиято цел е да могат учениците да се докоснат до баскетбола, който наистина да ги плени, с което любимата ни игра да разширява границите си, печелейки все повече фенове, и то толкова млади, на своя страна. Основен акцент – перфектните условия, които следва да получават учениците, в това число и срещите да отговарят на абсолютно всички изисквания за истински баскетболни мачове. Неслучайно и проектът на НАЛБ за ученици достига до подобни висоти, благодарение на които могат да бъдат видени препълнени големи баскетболни зали на ученически двубои. Проект, който успява да се утвърди като изключително успешен през годините.
 • Разбира се, отново трябва да изтъкнем усилията на НАЛБ и като цяло, когато става дума за ученически баскетбол и баскетбол за подрастващи. НАЛБ откликва на всевъзможни покани и организира множество детски надпревари, включително международни такива. Резултатите са налице – препълнени зали и хиляди младежи, при които любовта към играта вече съществува. Чрез дейността си във връзка с ученици и подрастващи целта на НАЛБ е за пореден път да покаже нагледно, че това нещата да се случват както трябва е въпрос на избор, а изборът на НАЛБ е повече от ясен и категоричен.
 • Макар по всевъзможни начини да подкрепя подрастващите баскетболисти от самото си създаване, от сезон 2017/2018 Националната аматьорска лига по баскетбол започва да участва още по-активно в дейности, свързани с подрастващите и детско-юношеския баскетбол. НАЛБ разработва проект за развитието на баскетболен клуб Септември (София), за чието осъществяване полага невъобразими усилия. Целите отново са ясни – предаване на любовта към играта нататък, създаване и утвърждаване на школа, в която да се работи правилно, както и ново разширяване на границите на любимата игра.
 • През сезон 2017/2018 абсолютно всички отбори (39/39), участващи в първенството на НАЛБ декларират намеренията и желанията си да участват в НАЛБ и през сезон 2018/2019. Това 100% от участниците да са наясно, че ще продължат да бъдат част от НАЛБ и през следващия сезон, и то половин година преди неговото начало, определено е факт, който показва както удовлетвореността от организираните от НАЛБ събития, така и привързаността към каузата на НАЛБ.
 • В първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 участват цели 49 отбора. 49 отбора, от които някои дори изминават сериозни разстояния до София, където се провеждат двубоите от първенството на НАЛБ, и обратно, защото имат желанието да бъдат част от НАЛБ колкото се може по-често. По този начин е поставен и поредният рекорд – 49 отбора, участващи в първенството на НАЛБ, мачовете от което се провеждат в София. С това е достигнат и нов връх – в първенството на НАЛБ, мачовете от което се провеждат в София, има цели 4 дивизии.
 • В началото на сезон 2018/2019 е проведено проучване, от което става ясно, че 30% от „бизнеса“ в България е запознат с дейността на НАЛБ. 69% от ръководствата на големите компании, които са анкетирани, споделят и че са на мнение, че спортните каузи в България не се подкрепят достатъчно, като за пример дават именно НАЛБ.
 • Половин година преди старта на сезон 2019/2020 поредният рекорд е поставен – 46 отбора декларират желанието си да продължат да бъдат част от НАЛБ. Всичко това много преди изобщо да е пуснато записването за първенството на НАЛБ за сезон 2019/2020. Показателен е и фактът, че повече от 3 месеца преди старта на турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019 има отбори, които с нетърпение очакват първата възможност да се включат в НАЛБ, изпипвайки до съвършенство всички организационни въпроси. И имайки предвид, че следят развитието на НАЛБ от години и нямайки никакво съмнение, че ще останат меко казано удовлетворени от участието си в НАЛБ, има отбори, които още преди първата си официална среща в НАЛБ декларират участието си в НАЛБ и през следващия сезон, с което бройката на официално записаните отбори за първенството на НАЛБ за сезон 2019/2020 се увеличава.
 • Поредното доказателство за неимоверното желание на хиляди да се възползват от дейността на НАЛБ е налице в първата половина на 2020 година, когато в условията на световна пандемия 46 отбора, участващи в първенството на НАЛБ за сезон 2019/2020, декларират участието си в първенството на НАЛБ и през сезон 2020/2021. Отново има и нови отбори, които с нетърпение очакват записване за тимове, които не са участвали досега в НАЛБ, а в това време се подготвят организационно. По това време никой не е наясно кога ще може да бъде възобновен шампионатът на НАЛБ за сезон 2019/2020, но неистовото желание на толкова много хора да се завърнат към участието си в НАЛБ час по-скоро, за пореден път затвърждава тезата, че НАЛБ успява да създаде, изгради и развие изключително стойностна организация, с която искат да се асоциират хиляди хора, увеличаващи се постоянно.
 • Откакто се утвърждава като най-добрата баскетболна организация в България, подкрепяща всякакви благородни каузи и даваща всичко от себе си да развива любимата игра у нас, НАЛБ получава най-различни плакети, награди, отличия, благодарствени писма, жестове, които несъмнено трогват. За пример може да бъде даден ръчно изработен от пластмасови чаши снежен човек от малки ученици, на чието училище преди това НАЛБ подарява баскетболни пособия. А в края на 2018 година НАЛБ получава специална златна топка от официалното представителство на Molten за България за изключителни заслуги за развитието на българския баскетбол.
 • През годините все по-силно започва да се лансира становището сред участниците, че НАЛБ е социален феномен. Защото обединява. Защото проповядва доброта. Защото стимулира активността у хората. Защото е отворена към млади и стари, към бивши професионалисти и ентусиасти, към всички, които намират стойност в дейността на НАЛБ. Защото всичко е водено от любовта към играта.
 • А че НАЛБ е социален феномен и много повече от една лига лесно може да бъде подкрепено от хиляди факти. Ето само няколко, които може би не са присъщи за други баскетболни и въобще спортни организации: отбори, които участват в НАЛБ, подготвят специални изненади за рождените дни на представители на екипа на НАЛБ; участници избират мероприятията на НАЛБ и организационното съдействие на НАЛБ при предложения за брак; участници организират ергенските си партита, облечени в екипировка изцяло на НАЛБ; близки на участниците се свързват с НАЛБ, за да подготвят специални изненади по време на двубои от НАЛБ; участници и фенове дори си татуират емблемите на любимите си отбори, които участват в НАЛБ; екипът на НАЛБ получава покани за най-различни рубрики в най-различни медии; дори участници и фенове изявяват желание да бъдат заснети с надпис „НАЛБ е социален феномен!“. А единомислието на обществото, създадено благодарение на НАЛБ, се вижда многократно през годините.
 • И благодарение на всичко описано дотук можем смело да се похвалим, че въпреки всичко и всички, единици са тези, които веднъж се докоснат до НАЛБ и не продължават участието си с години.

И така, с огромно желание, с невероятна любов и с изключителна отдаденост в комбинация с много други качества, е създадена и развита баскетболна организация номер едно в България, която преминава през всички етапи на развитие, за да се превърне в това, което всички могат да видят днес.

Вярваме, че с всичко дотук сме успели да накараме всекиго да повярва, че не просто се придържаме към ценностите, заложени още при създаването на НАЛБ, но и чрез добрия пример се опитваме всячески да покажем, че когато намеренията са изцяло положителни, успехите за организацията не закъсняват. Защото обичаме това, което правим! От любов към играта!

А както доказваме откакто НАЛБ съществува, ние не сме почитатели на празните приказки. За всичко описано по-горе може да бъде намерена подробна информация в сайта на НАЛБ и/или във Фейсбук страницата на НАЛБ. Всяко едно обещание, дадено официално в сайта на НАЛБ или дори неформално в частен разговор, е изпълнено. Това също може да бъде проверено лесно.

Идеята за Националната аматьорска лига по баскетбол е на Мартин Механджиев, като тя се заражда през 2011 година. Веднага е подкрепена от Марин Механджиев, след което изключително дейно участие в развитието на лигата има и Борис Данаилов.

Не е за пренебрегване и фактът, че благодарение на НАЛБ се създава едно необременено баскетболно общество с чисти идеи в името на баскетбола. Съдействието си предлагат и много други участници в лигата, както и хора, на които просто им допада начинът на работа в организацията.

Тук ви представяме и структурата, която управлява НАЛБ (за всеки от екипа на НАЛБ имате възможност да прочетете и по-подробна информация):

click map

Управителен съвет

Комисия по прием на заявки

Дисциплинарна комисия

Комисия по контестации

Комисия по обучение и назначения

Съдии

Секретари

Статистици

Информационно обслужване

Връзки с външни медии

Поддръжка и актуализация на сайт

Фотозаснемане

Журналистика

Видеозаснемане

Управителен съвет
Комисия по прием на заявки
Дисциплинарна комисия
Комисия по контестации
Комисия по обучение и назначения
Съдии
Секретари
Статистици
Информационно обслужване
Фотозаснемане
Журналистика
Видеозаснемане
Връзка с външни медии
Поддръжка и актуализация на сайт

За една млада организация е много важна и подкрепата на хората. А както пише по-горе, много хора повярваха в НАЛБ и приеха идеята „НАЛБ“ присърце. Когато се работи правилно, успехът рано или късно идва, въпреки че има и недоброжелатели, които с удоволствие биха те спрели. Важно е обаче, когато постигнеш този така жадуван успех, да продължиш да жадуваш нови успехи и да се стремиш към развитие. Друго много важно нещо е никога да не забравяш откъде си тръгнал, кой ти е подал ръка и кого си спечелил за каузата. Ето затова ви представяме и приятелите на НАЛБ – списък, който може да бъде обновяван по всяко едно време. Това е начинът да изкажем благодарностите си към тези хора публично и да знаем, че имената им са на сигурно място, тук в сайта ни. Обособените критерии, по които човек може да попадне в съответната категория, са прости: да не пише за него тук, в „За нас“, защото е ясно, че тези хора са помогнали най-много за развитието на НАЛБ; да не е част от екипа на НАЛБ; да не е представител на организация, която присъства в Партньори; просто да е помогнал безвъзмездно с нещо, да е повярвал в НАЛБ и с действия или просто с отношение да е допринесъл за развитието на организацията (имате възможност да прочетете и по няколко думи от всеки приятел на НАЛБ). А ето го и списъка, който се надяваме да става все по-дълъг (а за да не си помислите, че сравняваме помощта на хората, то списъкът е по азбучен ред):

Приятели

Тук пък ще откриете стотици интервюта във връзка с НАЛБ – както от представители на НАЛБ за външни медии, така и от участници в НАЛБ за сайта на НАЛБ:

Интервюта

ТУК можете да прочетете интервю на Мартин Механджиев преди сезон 2013/2014. То е публикувано във вестник Телеграф преди началото на третия сезон в НАЛБ. В него Механджиев разказва за самата идея, какво я е провокирало и какви са амбициите за бъдещето.

ТУК ще откриете интервю отново на Мартин Механджиев, но преди четвъртия сезон за НАЛБ. То е публикувано в баскетболния сайт Bball.bg.

ТУК можете да чуете интервюто с Мартин Механджиев няколко дни преди Коледния празник на НАЛБ (включващ 2 Мача на звездите и множество конкурси), който бележи един от първите големи успехи на НАЛБ, препълвайки зала Овергаз Арена с фенове на НАЛБ и баскетбола. Интервюто е дадено за Livesport.bg и е излъчено директно.

ТУК можете да чуете обширно интервю с Мартин Механджиев относно първото официално излизане на НАЛБ извън София – баскетболният празник в град Враца. Целият репортаж е излъчен по Римекс ТВ.

ТУК можете да прочетете интервю с Мартин Механджиев за блога на един от най-изтъкнатите маркетолози в областта на спорта Денислав Георгиев.

ТУК можете да прочетете интервю с Мартин Механджиев за баскетболен клуб Шумен, взето в края на сезон 2014/2015 в НАЛБ.

ТУК можете да чуете интервюта по време на реновирането на баскетболни игрища в град Враца, сред които и с Мартин Механджиев. Целият репортаж е излъчен по Римекс ТВ.

ТУК можете да прочетете интервю с Мартин Механджиев за списание VIA MAGAZINE с автор Тори Алберт. Интервюто е взето към края на първия полусезон в НАЛБ за сезон 2015/2016.

ТУК можете да прочетете интервю с Марин Механджиев за спортната медия Insport.bg, имаща за цел да популяризира ученическия спорт в страната. Акцент на разговора е Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. Интервюто е взето след края на втория сезон на ученическата лига към НАЛБ.

ТУК можете да прочетете интервю с Мартин Механджиев, дадено в края на сезон 2015/2016 за сайта на Младите и успели българи.

ТУК можете да откриете обширно интервю с Марин Механджиев и Мартин Механджиев, гости в предаването „На ринга“ по TV1 и Livesport.bg в началото на сезон 2017/2018. Основни акценти в разговора са както възпоменателният турнир „Веселин Господинов“, организиран от НАЛБ, така и дейността на Националната аматьорска лига по баскетбол като цяло. Става дума и за цялостното състояние на баскетбола в България.

ТУК можете да откриете епизод от предаването „Добър ден с БНТ2“, посветен на Националната аматьорска лига по баскетбол и излъчен в началото на сезон 2017/2018 по БНТ2. Гости са Мартин Механджиев, както и двама дългогодишни участници в НАЛБМихаил Захариев и Николай Истатков. В разговора става ясно как всеки се е запалил по баскетбола, как се е родила идеята за НАЛБ и каква е нейната цел, как организацията е постигнала такова развитие през годините, как социалният ефект на НАЛБ се е разпрострял до такива висини, както и какви са амбициите пред НАЛБ за следващите години.

ТУК можете да откриете репортаж на телевизия Ботевград във връзка с баскетболния празник в Ботевград, организиран от Националната аматьорска лига по баскетбол. Срещата от редовния сезон в трета дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 между Скравена и Балкан Ботевград предизвиква изключително сериозен отзвук, като освен репортажа можете да чуете и интервю с Марин Механджиев от НАЛБ.

ТУК можете да откриете епизод от предаването „Добър ден с БНТ2“, посветен на Националната аматьорска лига по баскетбол и излъчен в края на сезон 2017/2018 по БНТ2. Гости са Мартин Механджиев и Марин Механджиев като представители на НАЛБ, както и трима представители на шампионите във всяка от трите дивизии от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018. Отборът на Олд Таймърс (шампион в първа дивизия) е представен от Мартин Славов, този на ТН Машини (шампион във втора дивизия) – от Любомир Праматаров, а Балкан Ботевград (шампион в трета дивизия) – от Костадин Методиев. Участниците разкриват какви са емоциите след триумфа в първенството, както и какво им дава НАЛБ. Механджиеви отговарят на множество въпроси, свързани и с развитието на НАЛБ.

ТУК можете да прочетете интервю с Мартин Механджиев, дадено след края на сезон 2017/2018 за Insport.bg. В него Механджиев отговаря на въпроси, свързани с изминалите 7 години от създаването на НАЛБ, трудностите, препятствията, мотивацията, отдадеността и всичко, което се отнася до каузата на НАЛБ.

ТУК можете да откриете интервю с Мартин Механджиев, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по време на сезон 2018/2019. Като акценти в разговора от телевизията посочват изключителното развитие на НАЛБ през годините и възможностите за професионална кариера в чужбина на състезателите в НАЛБ, включително и съдействието от страна на организацията. От Bloomberg TV Bulgaria обръщат специално внимание и на свободния вход на абсолютно всички мероприятия, организирани от НАЛБ, респективно и на неистовото желание на организацията да бъдат върнати всички любители на баскетбола в залата. Механджиев отговаря на въпроси и свързани с възможностите за развитие на подрастващите баскетболисти у нас. Той е попитан и за съдействието, което получава НАЛБ от институциите.

ТУК можете да откриете репортаж, излъчен в предаването „Малки истории“ по БНТ1. Темата на предаването е „Стремим ли се да принадлежим към общност?“, а от БНТ1 обръщат специално внимание на общността, създадена благодарение на дейността на НАЛБ.

ТУК, ТУК, ТУК и ТУК можете да откриете интервюта с Мартин Механджиев съответно за Българското национално радио, Радио Стара Загора, Българското национално радио и Дарик Радио, като във всички тях Механджиев запознава слушателите с каузата и дейността на НАЛБ. От медиите пък изтъкват огромния принос на организацията на НАЛБ към обществото.

ТУК можете да откриете специално издание на предаването „Нощен Хоризонт“ на Българското национално радио, посветено на НАЛБ. То прозвучава на живо в първите часове на 15 Юли 2019 година, а гости в предаването са основателите и членове на ръководството на НАЛБМарин Механджиев и Мартин Механджиев. По време на разговора се включват и още трима членове на екипа на НАЛБВелико Минков, Цветан Кръстев и Иван Панов.

ТУК можете да откриете обширно интервю с Мартин Механджиев за Кракра ТВ. Към края на 2019 година цяло предаване от рубриката „Нещата от живота“ е посветено на Националната аматьорска лига по баскетбол, в което става дума както за биографията на председателя на НАЛБ Мартин Механджиев, така и за старта на НАЛБ през 2011 година, трудностите, през които организацията трябва да преминава, изключителното развитие, целите, мисията, каузата и всичко, което обединява толкова много хора, обичащи баскетбола.

ТУК можете да откриете специален материал, публикуван в края на сезон 2018/2019 и посветен на екипа на НАЛБКръвта вода не става.

ТУК можете да се запознаете с писмо, което НАЛБ получава от Българската федерация по баскетбол в началото на месец Март 2020 година. В него Националната аматьорска лига по баскетбол получава поздравления и похвали за дългогодишната си неуморна дейност в името на баскетбола в България, както и предложение за съвместна дейност. Отговорът от страна на НАЛБ също може да бъде открит ТУК, като от него за пореден път става ясно, че НАЛБ никога няма да изневери на принципите, морала, разбиранията, идеалите, ценностите и убежденията си, независимо дали потенциалните ползи биха били свързани с място в управителния съвет на Българската федерация по баскетбол, с финанси или с каквото и да е.

ТУК можете да прочетете повече относно проучване на НАЛБ сред всички участници през сезон 2014/2015. Нещо, което друга баскетболна организация до този момент не е правила. Резултатите са повече от красноречиви.

ТУК пък можете да изгледате цялата рубрика „Защо да участвам в НАЛБ?“. Рубриката съдържа общо 7 части с мнения на много от участниците в НАЛБ през сезон 2014/2015. Именно желанията на всички тези хора (състезатели, треньори и фенове) да продължат да бъдат част от каузата за пореден път ни напомнят и че НАЛБ е много повече от една лига.

Мотивационните видеа, свързани с НАЛБ стават все по-разпространени, а ТУК можете да откриете едно от тях. Интересен факт е, че масово те са дело на участници и фенове. И поредното доказателство, че Националната аматьорска лига по баскетбол е социален феномен.

На вашето внимание представяме и част от благотворителните инициативи на НАЛБ през годините. Тук не са отразени безбройните социални дейности, за които също може да откриете повече информация както в сайта на НАЛБ, така и във Фейсбук страницата на НАЛБ, а дори и в YouTube канала на НАЛБ.

Благотворителна дейност

И понеже наистина идеята „НАЛБ“ е широко приета и мащабите й се разширяват все повече, рекламните артикули на НАЛБ също стават все повече. От НАЛБ държим както на високото качество на всеки един от артикулите, така и на възможността всеки желаещ да достигне до тях, използвайки преференциите на НАЛБ. Неслучайно и почти всички участващи отбори в НАЛБ се обръщат именно към НАЛБ за съдействие при изготвянето на екипировката си, а още повече отбори показват и привързаността си към НАЛБ, поставяйки емблемата на организацията върху екипите си. Отбори, включително училищни такива, които не участват в НАЛБ също се възползват от тези възможности, а артикулите на НАЛБ се превръщат в много подходящ подарък за близки и приятели. А вече определено няма да е изненада да видите много баскетболни фенове, притежаващи такива. Артикулите на НАЛБ могат да бъдат открити тук:

Артикули

Макар и да няма спонсори въпреки сериозната си дейност през годините, НАЛБ има доста партньори – доказани фирми и организации, което от своя страна води до преференции за всички участници в НАЛБ. Идеята е всички от това общество около НАЛБ да се ползват с предимства пред приятелските организации на лигата. Трябва да се отбележи и че секцията Партньори е различна, тъй като в нея присъстват много приятелски организации, които обаче не предоставят продукти или услуги, благодарение на което няма как да предложат преференции за НАЛБ. Тук можете да видите списък със сътрудниците на НАЛБ, които носят отстъпки на участниците в НАЛБ, като се надяваме списъкът да става все по-дълъг:

Отстъпки

Как да се свържете с нас? Вижте тук:

Контакти