NALB TEAM: Мартин Механджиев

6072
Националност
bul България

ENGLISH VERSION/АНГЛИЙСКА ВЕРСИЯ

Мартин Маринов Механджиев е роден на 8 Юни 1992 година в град София.

Родителите му Руслана Русева (дъщеря на Мария Рафаилова и Кирил Рафаилов) и Марин Механджиев (син на Красимира Механджиева и Марин Механджиев (който е първият българин, номиниран за Нобелова награда по химия)) и роднините му са с основополагащ принос за всичко в следващите редове.

На 25.11.2015 година изнася публична лекция, а в аудиторията е и бъдещата му съпруга Симона Механджиева. Завладяна от чутото и видяното тя решава да изкара стажантската си практика именно в Националната аматьорска лига по баскетбол. Впоследствие любовта между Симона и Мартин пламва бързо и необратимо, а от 25.08.2019 година официално са семейство Механджиеви.

ОБРАЗОВАНИЕ

От 1999 година е ученик в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ в София – от I до XII клас включително учи именно в едно от най-елитните училища в София по това време. През 2011 година завършва средното си образование в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ (технологичен профил), където освен английски език, изучава и иврит, с медал за отличен успех и признание за развитието на спорта и в частност на баскетбола в училището. По време на гимназиалните си години придобива сертификати за отлично владеене както на английски език, така и на иврит.

Остава в историята на училището и като ученикът с рекорди във всички баскетболни класации (за което получава и множество признания като това и това). Извежда представителния отбор на училището си и до много призови места в престижни състезания (пример може да бъде даден с последната му надпревара като част от баскетболния отбор на 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ – ACS Open през 2011 година, когато реализира 155 точки за 4 мача, получавайки и поредно индивидуално отличие). Между 2008 и 2011 година организира баскетболни турнири между класовете два пъти годишно.

След успешното завършване на средното си образование следва в Университета за национално и световно стопанство. През 2015 година завършва бакалавърската си степен в УНСС в направление Икономика и бизнес със специалност Застраховане и социално дело. През 2017 година става магистър по Маркетинг с професионална квалификация магистър по Икономика в същия университет, а темата на магистърската му теза е „Маркетингова политика на организацията“, в която включително анализира практиките и перспективите, свързани с маркетинговия микс в Националната аматьорска лига по баскетбол и която защитава успешно с отличен.

През 2018 година придобива сертификат от Google за успешно завършен курс по онлайн маркетинг. Участва в множество семинари и в различни проекти, от които също придобива сертификати. Пример за събитие, от което получава сертификат през 2019 година, е проектът „Добро управление в спорта“, организирано от Асоциацията за развитие на българския спорт по програма Еразъм+. През 2019 година завършва успешно и обучение, свързано с мениджмънт на спортни събития. Година по-късно отново участва в семинар относно „Добро управление в спорта“.

През 2019 година получава поредно признание и нова възможност да обогати знанията и уменията си – избран е сред 20-имата българи, които получават покана за участие в Спортната дипломатическа академия. Проектът е съфинансиран като пилотен такъв от Европейския съюз, а в него участват общо 80 доказани спортни специалисти – по 20 от 4 държави – България, Босна и Херцеговина, Хърватия и Италия. Целта на проекта е да осигури образователна мобилност на спортните специалисти, да подобри техните компетенции, а също така и тяхната квалификация, да придобият нови умения и да се изгради мрежа от отлично обучени спортни дипломати. Идеята е обменът на хора, идеи и добри практики да бъде от полза за хората, за техните организации, за спорта и за обществото като цяло. Проектът „Спортна дипломатическа академия“ се провежда в 4 модула. Първият модул е в София, България, вторият е в Сараево, Босна и Херцеговина, третият е в Риека, Хърватия, а четвъртият е в Милано, Италия.

През 2020 година затвърждава отличните си познания по английски език, получавайки сертификати от Международния институт за бизнес мениджмънт в Берлин, Германия – най-напред за базов английски език, а след това и за бизнес английски език. Те са в съответствие с разработените и международно одобрени стандарти от Европейския съвет.

Отново през 2020 година завършва успешно и с отличие програмата „Професионални кариерни умения“ в Международния институт за бизнес мениджмънт в Берлин, Германия, включваща 4 различни курса на обучение – „Управление на времето“, „Комуникационни умения“, „Умения за разрешаване на проблеми“, „Лидерство и развитие на екипа“.

През 2020 година придобива и нов сертификат от Google – за успешно завършено обучение по дигитален маркетинг.

ОТ ЛЮБОВ КЪМ ИГРАТА!

Любовта му към баскетбола датира още откакто е на 3 години. Тогава за първи път баща му го води на баскетболното игрище. Оттогава молбите за „игра“ са всекидневни и постоянни. По това време започва и усилено да посещава всякакви баскетболни мачове. Буквално цялото му детство преминава в баскетбол.

В първите си години като ученик дори има публикации (като тази) в различни списания за детски творби, а темата на неговите съвсем очаквано е любимата игра.

Заради лекарска забрана започва да тренира баскетбол, едва когато е на 10 години. Дотогава се занимава с карате и лека атлетика, където също има доста успехи, включително първи места на градски първенства по лека атлетика. Въпреки добрите перспективи и мнението на специалисти, които изтъкват огромния потенциал на Механджиев, той се отдава изцяло на истинската си страст, а именно баскетбола. 4 години играе в Искър София, пътувайки по над 2 часа в посока, за да може да тренира. Въпреки че отборът няма претенции за призови класирания, именно там Мартин Механджиев започва да развива лидерските си качества. Още през тези 4 години започва да получава предложения от други отбори, включително от най-силните отбори за възрастта. Получава и много сериозни похвали от легендарни баскетболисти. Заради ангажиментите на баща му като съдия на най-високо ниво в България обаче, семейството взима решение, че клубът, в който се състезава Мартин Механджиев, не трябва да има мъжки отбор. Просто за да няма конфликт на интереси.

Сменя клубната си принадлежност, едва когато клубът на Искър преустановява дейността си. Вторият му отбор е Локомотив София, където играе 2 сезона, а именно тогава се сблъсква все по-силно и с българската баскетболна действителност. Като ученик в VIII клас е на път да се откаже от страстта си, но се отзовава на поканата на Септември София. Именно в този клуб играе до 19-годишна възраст, а и с него записва най-сериозните си успехи. А след като вече не може да се състезава в клуба заради възрастта си получава покани от други младежки и мъжки отбори (включително чуждестранни), но предпочита да се отдаде на мисията да се промени статуквото в българския баскетбол, за да имат възможност тези след него да играят.

На 17 години като състезател в отбора на Септември София се класира на четвърто място на републиканско първенство за младежи до 22 години, а в същата година с юношеския отбор на Септември (до 18 години) завършва на седмо място в А група за юноши, ставайки и един от състезателите с най-много дабъл-дабъли в шампионата. Тогава става и най-добър реализатор в зона София за юноши, но отборът му не успява да се класира за заключителния финален етап на първенството, завършвайки на девето място в България.

Има много победи в стрийтбол турнири, популярни и като 3х3 – както за подрастващи, така и за мъже, включително и международни. В голяма част от тях печели и множество индивидуални награди, включително за най-полезен състезател на конкретните турнири. Взима участие и в много кампове, включително в Сърбия, в които също печели много отличия. Записва още много сериозни индивидуални постижения (включително множество награди за най-полезен състезател от различни ученически, студентски и турнири за подрастващи). Тук може да бъде открита информация за малка част от успехите му като състезател – без тези в НАЛБ и без тези от надпревари, организирани със съдействието на НАЛБ, а тук – снимки и статистики от малка част от кариерата му като състезател извън НАЛБ.

Записва блестяща кариера и като състезател на аматьорско ниво в НАЛБ. Стартира я още през сезон 2011/2012, като играе ключова роля във всички отбори, от които е бил част. През сезон 2013/2014 е избран единодушно от всички участници за най-полезен състезател в редовния сезон в мъжкото първенство на НАЛБ (постига и най-висок среден коефициент на полезно действие – 30.24). През сезон 2015/2016 излиза начело във вечната класация на най-добрите реализатори в историята на НАЛБ, като в продължение на много дълги години не изпуска лидерската си позиция. През сезон 2016/2017 става първият състезател с „milestone“ за точки, като за 104 мача в кариерата си в НАЛБ реализира над 2000 точки. През същия сезон със София Хоукс достига до титлата във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София, като е избран и за най-полезен състезател на плейофите, благодарение на най-високия си коефициент от отбора, който става шампион. За седемте мача на тима си в елиминационната фаза има общ коефициент от 147 – средно по 21.0. При победите на „ястребите“ във финалната серия пък има среден коефициент от 28.0. В решителния трети двубой от серията, спечелен от София Хоукс с 69:67, той завършва с 26 точки (3/6 за 2 точки, 5/8 за 3 точки и 5/8 от линията за наказателни удари), 7 борби, 4 откраднати топки, 1 асистенция и 1 чадър за коефициент от 32. Така прибавя в колекцията си едно от малкото индивидуални отличия, които му липсват до този момент.

През сезон 2017/2018 продължава да бъде част от София Хоукс в първа дивизия от първенството на НАЛБ, като успява да се утвърди като един от най-добрите и постоянни състезатели и в най-високото ниво на НАЛБ. Завършва на второ място с най-много точки в първенството и като един от петимата, успели да реализират над 500 в кампанията, като един от петимата с над 20 точки средно на мач, както и като номер едно по общо откраднати топки. След това е с основна заслуга за създаването на мъжки отбор на баскетболен клуб Септември, като го извежда до бронзовите медали още при първото му участие в НАЛБ – в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018. През сезон 2018/2019 става първият състезател в историята на НАЛБ, който достига до второ ниво на който и да е „milestone“ на НАЛБ. Продължава доминацията си и през сезон 2019/2020, когато става първият състезател с 4000 точки в историята на НАЛБ, първият с 500 откраднати топки в историята на НАЛБ, записва „milestone“ и за борби – повече информация за „milestone“-ите му може да бъде открита тук. Става и първият състезател с трипъл-дабъли в 5 поредни сезона. В продължение на много дълги години е в челото и на почти всички вечни класации на НАЛБ.

ДРУГИ ЗАНИМАНИЯ И СОЦИАЛНА АНГАЖИРАНОСТ

Освен от името на НАЛБ, от свое име също организира множество конкурси и надпревари, чрез които да стимулира любовта към играта сред подрастващите, но да провокира и личностното им развитие. Един от най-разпространените му конкурси е този, който обявява през 2016 година за есе на тема „Защо обичам баскетбола?“. Всички участници получават специални награди.

Постепенно НАЛБ се превръща във все по-атрактивна тема за презентации на ученици и студенти, а дори и в такава за дипломни работи и магистърски тези, като Механджиев откликва на молбите за съдействие в 100% от случаите.

Определян като изключително отговорен млад човек, Механджиев постоянно се включва и в различни социални активности (като тази), които не са свързани с любимата игра, давайки пример за ценности, с които да достигне до все повече млади хора. Той полага неимоверни усилия и в интегрирането на хора със специални потребности, хора от аутистичния спектър и други. Такива дори биват интегрирани в екипа на НАЛБ.

Вярва, че човек никога не трябва да спира да се бори с неправдите и винаги трябва да бъде свободен в мислите си. През целия си живот полага огромни усилия да мотивира все повече хора да споделят това мнение (пишейки и много материали като този, както и много други във Фейсбук профила си). Убеден е, че така желаната промяна не е имагинерна величина, която да е необходима само в глобален аспект. Сигурен е, че тя е нужна във всяка една сфера и във всеки един нюанс от цялостната картина. Включително и в баскетбола ни.

Обича да се разхожда, да шофира (има книжка за категория B от 2010 година) и да пътува, като още до 21-годишна възраст вече е посетил 100-те национални туристически обекта в България, както и 10-те планински първенци в страната.

Преди да се захване с НАЛБ еднолично организира множество корпоративни турнири.

Между 2008 и 2014 година пише и работи на доброволни начала за баскетболни сайтове, най-популярни от които са Basketball-bg.com и Airball.bg. Разработва авторски материали (като този), а също така и превежда много чуждестранно съдържание (като това, това и това) – най-вече за NBA.

В ученическите си години отдава сериозно внимание и на различни социални игри, като пример за такава е eRepublik. Играта е разпространена по цял свят, а Механджиев пише стотици статии за нея, като се превръща и в един от най-успелите българи в платформата. Дори става и неин посланик за България. Споделя и че тя му помага за много от идеите за НАЛБ впоследствие. Разбира се, има много примери и за подобни баскетболни игри, които му помагат за идеите му за в бъдеще, като една от тях е Cyberdunk.

През 2012 година завършва обучение в школата на модна агенция „Визаж“, като за кратко след това се занимава и с тази дейност – в различни агенции.

Докато все още е ученик, веднага щом навършва 18 години, започва работа за различни агенции, занимаващи се с маркетингови проучвания, като отделя сериозно внимание на тези си ангажименти в продължение на около 5 години.

Имайки предвид силно развитото му чувство за справедливост, Механджиев е твърдо убеден, че иска да даде своя принос за развитието на всички дейности, които са изиграли ключова роля при неговото изграждане като личност. Именно така се случва и като цяло с баскетбола, но и конкретно с баскетболен клуб Септември, а и с различни активности както на клуба, така и на НАЛБ. Механджиев държи по недвусмислен начин и на всички, които са били до него в общите начинания. Неслучайно всичко това е заложено и в идеологията на НАЛБ – никое добро дело да не остава незабелязано. Ярък пример за благодарност и потвърждение, че Механджиев наистина вярва, че човек никога не трябва да забравя откъде е тръгнал и кой е бил до него може да бъде даден с емоционалното му обръщение, когато човек от екипа на НАЛБ продължава професионалното си развитие извън пределите на България.

При всяка възможност обръща специално внимание, отделяйки време за подготовка на деца и подрастващи, като често се ангажира както с треньорска, така и с менторска дейност, когато става дума за млади баскетболисти.

Приема присърце всяка възможност да допринесе и за всяка една благотворителна кауза, като неслучайно НАЛБ се включва в толкова много благотворителни инициативи. Често Мартин Механджиев дори получава персонални благодарствени писма, за които може да бъде открита подробна информация в сайта на НАЛБ, в секцията „За нас“ в сайта на НАЛБ, във Фейсбук страницата на НАЛБ и дори в YouTube канала на НАЛБ.

ПОСТИЖЕНИЯ И ПРИЗНАНИЯ

През 2009 година, когато все още няма навършени 17 години, става технически секретар и администратор на доброволни начала в баскетболен клуб Септември, като изпълнява тези функции и дълги години след като приключва състезателната си дейност в Септември София.

През 2014 година е номиниран и избран за един от финалистите в конкурса „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети в България. Класира се в топ 3 в категория Спорт, а причина за номинацията е дейността му свързана с Националната аматьорска лига по баскетбол.

В началото на 2015 година получава покана да изнесе лекция в университет. Презентира пред студенти по журналистика в Университета за национално и световно стопанство, а впоследствие съвместният проект на НАЛБ с УНСС дава началото на стажантските програми, които Механджиев и компания разработват с някои от най-елитните и популярни висши учебни заведения в страната.

През същата година става съавтор на учебник по спортен мениджмънт, иницииран, одобрен и утвърден от Министерството на младежта и спорта, по който от учебната 2015/2016 година се изучава във всички спортни училища в страната, както и в Националната спортна академия „Васил Левски“.

Няколко месеца по-късно получава покана и да изнесе публична лекция в НСА, за да разкрие практическия опит и модела на маркетинг и мениджмънт на НАЛБ като един от най-атрактивните и най-популярни проекти в сферата на спорта у нас. Постепенно започва да получава все повече покани за срещи и събеседвания със студенти в различни висши учебни заведения.

През Април 2016 година по време на международната конференция Балканиреко ’16 Балканската академия на науките и културата го удостоява с високата титла доктор хонорис кауза за огромните му усилия в областта на спортния мениджмънт. И така едва на 23-годишна възраст Механджиев вече е доктор хонорис кауза по Спортен мениджмънт. По време на инвеститурната церемония той споделя, че благодари за огромното признание, но го чувства не само като свое. Той изтъква факта, че за него това е постижение както за изключително всеотдайния екип, така и за всички хора, допринесли по един или друг начин за постигане на целите на проектите.

През 2016 година, по случай 25-ата годишнина на баскетболен клуб Септември е удостоен със специален благодарствен плакет за заслугите си към клуба.

През 2017 година получава покана да стане част от ръководството на баскетболен клуб Септември София, заемайки длъжността изпълнителен директор. Механджиев приема поканата и официално се завръща в клуба, с който постига най-значимите си успехи като подрастващ. Веднага се забелязва огромното желание за работа от страна на новото ръководство на БК Септември, а многобройните успешни инициативи и реализирани идеи бързо поставят солидни основи, които да бъдат надграждани. Още през сезон 2017/2018 дори е създаден мъжки отбор към клуба, който започва повече от успешно историята си в НАЛБ – трето място в турнира за купата на НАЛБ. Състезатели, родители, фенове и съмишленици оценяват организацията в клуба от сезон 2017/2018 насам като страхотна, за което свидетелстват и множество факти, а Мартин Механджиев има основна заслуга за всичко това. Постепенно клубът се утвърждава като един от най-добрите, а Механджиев продължава да обогатява управленската си кариера.

В края на сезон 2017/2018 екипът на НАЛБ прави специален жест към своя лидер Мартин Механджиев, изказвайки своите адмирации и признателност за всичко, което той успява да реализира през първите 7 години от съществуването на Националната аматьорска лига по баскетбол (Механджиев получава подобно отличие от своите съмишленици и още в първите години след създаването на НАЛБ). Ръководството и екипът на НАЛБ изказват поздравления към Механджиев за доказателствата, че когато човек е интелигентен, перфекционист и работи с желание, може да постигне забележителни успехи, както и огромни благодарности за положения труд по създаването, изграждането и развитието на НАЛБ, а също така и признание, че без него НАЛБ нямаше да стане най-добрата баскетболна организация.

На 26-годишна възраст е избран в клас „30 под 30“ за 2018 година на Forbes. Forbes селектира 30-те най-успешни българи под 30-годишна възраст за 2018 година: „хората, които променят България“. Световноизвестното списание, излязло за първи път през 1917 година, ежегодно избира най-заслужилите млади хора в света. Мартин Механджиев е удостоен с признанието в категория „Социално предприемачество“, като и по време на специалното събитие е изтъкнат огромният му принос за развитието на обществото у нас. По този начин той получава поредно признание за качеството на труда си, изключителните усилия, отдадеността и страстта, с които прави всичко във връзка с НАЛБ.

В началото на 2019 година огромните му усилия и страхотният му принос към обществото през изминалите вече почти 10 години отново са отличени. 26-годишният Мартин Механджиев е удостоен със специална диплома в конкурса за най-добър млад мениджър на Фондация „Еврика“. Конкурсът е традиционен, а Фондация „Еврика“ организира специална церемония, на която награждава лауреатите за постижения в науката, за най-добри мениджъри, изобретатели и фермери. Отличията се присъждат на млади хора – до 35-годишна възраст. Мартин Механджиев е сред малцината, които достигат до финалния кръг в конкурса за най-добър млад мениджър. На представянето си пред специализираната комисия, което е решаващо, Механджиев успява да спечели гласовете на журито. То остава възхитено от невъобразимите усилия, които Механджиев е положил в последните близо 10 години и невероятната амбиция, благодарение на която е съумял да развие НАЛБ, и то в толкова неблагоприятна среда. На церемонията от Фондация „Еврика“ дори изтъкват факта, че се надяват в България да има повече млади хора, които да са толкова точни, етични и амбициозни като Мартин Механджиев. Част от основните мотиви за поредното признание на Механджиев са във връзка с реализирането на значим и устойчив проект с висок социален ефект, както и с непрекъснатото развитие и надграждане на проекта.

През 2019 година достига до отличие и в инициативата „40 до 40“ на Дарик Радио. Ежегодно Дарик Радио избира 40-те най-изявени личности до 40-годишна възраст, които работят упорито с интелект, идеи и сърце, допринасяйки за развитието на България и на обществото ни. Целта е пред обществеността да бъдат представени всички тези хора, които създават по-добра среда у нас. Усилията на Мартин Механджиев отново са признати, като от Дарик Радио споделят и че именно той е получил най-много номинации в предварителния кръг – преди оценката на специалното жури, което пък изтъква Мартин Механджиев като изключително интересна и всеотдайна личност. По този начин качествата, отдадеността, труда и социалната ангажираност на Механджиев са признати за пореден път.

През месец Май 2019 година Мартин Механджиев изнася и първата си лекция на английски език. Той е поканен да изнесе лекция в едно от най-престижните международни училища в Италия. Регулярно от училището канят хора, които да мотивират учениците да се стремят към това да направят света по-добро място. Инициативата се нарича: „Ignition Lab: Inspiration, Imagination, Impact“ – „Лаборатория за мотивация: вдъхновение, въображение, въздействие“, а от училището канят лектори, които да могат да въздействат на учениците. Механджиев споделя на подрастващите, че човек има два избора, когато види, че нещо не е както трябва – или да не прави нищо, или да направи нещо, за да го промени. Механджиев акцентира и на две много важни неща, които често хората подценяват – че всичко трябва да бъде планирано много внимателно и че детайлите са изключително важни. Той завършва лекцията си с мотивиращи думи, които още веднъж да накарат всички ученици да се замислят дали и по какъв начин са готови да бъдат промяната, която искат да видят в света около себе си: „Това, че никой преди вас не го е направил, не означава, че вие не може да го направите!“.

През 2019 година Мартин Механджиев е избран и сред „Най-изявените млади личности на България“ (The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria) – инициатива на JCI (Junior Chamber International) България. JCI България е националната секция на международната неправителствена организация Junior Chamber International, обединяваща млади, амбициозни и активни хора от цял свят. Организацията развива проекти, свързани с бизнеса, социални и културни дейности, обучения, международни проекти. Организацията е създадена през 1915 година в щата Мисури, САЩ и към 2019 година има представителства в над 100 държави и над 200 000 членове. „Най-изявените млади личности“ е програма, която служи за формално признание на млади хора, които изпъкват в избрани 10 области на обществения живот, и са пример за най-добри качества на младите хора в света. Избраните победители на възраст между 18 и 40 години или са реализирали изключителни постижения, или са показали потенциал да постигнат такива. Обединяващата тема между всички отличени, на национално или международно ниво, е службата им в полза на човечеството и приносът им към създаването на положителна промяна в обществото. Програмата цели всяка година да бъдат отличавани млади хора, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие. В България проектът води своето начало от 2015 година. Целта на програмата е да предостави национално признание на постиженията на младите българи, да допринесе за популяризирането на добрите примери и да служи като стимул за младите хора на България да насочат своята енергия за създаване на положителна промяна в обществото. Сред повече от 70 номинации Мартин Механджиев е един от двамата млади българи, отличени в категория “Личностно развитие и/или постижение”. Журито остава силно впечатлено от дейността на Механджиев и от положителната промяна, която тя носи на обществото ни. След оценката на журито е дадена възможност и всички желаещи да упражнят правото си на вот в социалните мрежи. Механджиев събира почти 500 гласа, като по този начин се нарежда на четвърто място сред всички отличени от журито (общо във всички категории), както и на първо в категория “Личностно развитие и/или постижение”. Много голяма част от участниците в НАЛБ дават своя вот, за да може НАЛБ да получи ново признание.

В началото на 2020 година НАЛБ получава официално писмо от Българската федерация по баскетбол, в което получава поздравления и похвали за дългогодишната си неуморна дейност в името на баскетбола в България, както и предложение за колаборация. В това число Механджиев е поканен да стане част и от управителния съвет на БФБ. А от официалния отговор на НАЛБ, подписан от председателя на организацията Мартин Механджиев, отново става съвсем ясно, че за него ценностите, идеалите, моралът, принципите, разбиранията и убежденията са много по-значими от каквито и да е потенциални ползи, които би имал. Като привърженик на ясните правила и пълната прозрачност, той иска всичко да бъде пределно ясно, да го има черно на бяло и да няма възможности за спекулации – затова и в този случай абсолютно всичко става достояние на всеки, който се интересува.

ПРЕДАЙ ЛЮБОВТА КЪМ ИГРАТА НАТАТЪК!

През 2009 година завършва курс за баскетболен съдия към БФБ, като ръководи множество мачове за подрастващи, деца и ученици, включително и международни турнири, сред които и множество финални срещи. Малко повече от година по-късно се отказва от тази си дейност с мотива, че той няма да бъде съучастник в нещо, което смята за крайно неправилно, некоректно, нефункциониращо и несправедливо.

Идеята му за Националната аматьорска лига по баскетбол се ражда през 2011 година, когато е все още ученик. Макар и изцяло положителна, идеята се ражда именно заради „неправилното, некоректното, нефункциониращото и несправедливото“. Тогава започва и истинската борба на Мартин Механджиев с т.нар. от него „система“. Точно за да докаже на себе си и на обществеността, че при чисти помисли и идеи в името на една кауза нещата могат да се случват както трябва. Приема каузата на НАЛБ като своя мисия. Мисия, с която постепенно заразява много хора. Макар и възприеман като наивник и мечтател в началото, Механджиев е твърдо убеден, че НАЛБ има бъдеще. Изумителната му отдаденост във всяко едно отношение е пословична, а броят на срещите, на които е длъжностно лице и броят на двубоите като цяло, на които присъства през годините, вероятно представляват недостижими рекорди.

Механджиев е човекът с най-голяма заслуга за създаването, функционирането, развитието и успехите на НАЛБ (в това число и за всички суперлативи, изказвани за НАЛБ в различни интервюта, а също така и от приятели на НАЛБ). Често го питат как е възможно вече толкова години да се осъществява денонощен труд „за идеята“. Закърмен с баскетбола, Мартин Механджиев просто иска да остави своята положителна следа в българския баскетбол. Иска „системата“ да бъде победена. Същата система, убивала и убиваща много таланти и мечти. Надява се, че позитивният пример на НАЛБ може да помогне и в други сфери в България – точно това е един от основните му мотиви да се стреми към развитие именно в родината си и въпреки всички препятствия. Професионализъм, коректност, справедливост, любов към играта – част от задълженията на НАЛБ, които очертава като председател на организацията откакто тя съществува.

„Искам да кажа две неща. Първо, потенциалът на баскетбола в България е огромен и се надявам, че НАЛБ доказва и ще продължава да доказва именно това. Второто нещо е свързано с мечтите. Много е важно всеки да има мечти, за които да се бори. Трябва можещите хора с необременено мислене да работим в една посока. Само тогава нещата могат да се подобрят, без значение за каква сфера от живота става дума. Невъзприемащи нещо, но немърдащи си пръста, се превръщаме просто в поредните апатични съучастници. Поклон пред всички, допринесли за развитието на НАЛБ през годините!“

Част от медийните изяви на Мартин Механджиев във връзка с НАЛБ:

Последна редакция: 26.06.2020 година