Николай Иванов: През годините екипът на НАЛБ доказа, че е най-добрият

1025

На 21 и 22 Декември 2018 година от НАЛБ бяхме съорганизатори на Коледния турнир на БК Септември за момчета до 14-годишна възраст.

ТУК и ТУК може да откриете пълна информация по въпроса.

ТУК пък ще откриете материала в сайта на БК Септември след края на турнира. Благодарение на този линк лесно може да достигнете и до всички снимки от надпреварата, до пълните статистики от всички двубои, а и до информация за индивидуалните призьори.

От НАЛБ осигурихме и много награди, подаръци и изненади за всички участници, като отново ТУК ще откриете информация и по този въпрос.

Един от участниците в Коледния турнир на БК Септември за момчета до 14-годишна възраст, организиран съвместно с НАЛБ, беше отборът на Локомотив София.

Треньор на тима е дългогодишният участник в НАЛБ Николай Иванов, който за пореден сезон носи екипа на Джобтайгър Дюдс.

Потърсихме го, за да разкаже впечатленията си след края на надпреварата, в която воденият от него тим завърши на трето място.

Ето какво сподели Николай Иванов:

Здравей! Измина Коледният турнир на БК Септември за момчета до 14-годишна възраст, организиран съвместно с НАЛБ, в който участие взе и отборът на Локомотив София. Каква е оценката ти за представянето на тима?

Здравейте! Първо бих искал да изкажа благодарност за възможността да участваме в Коледния турнир на БК Септември! Надявам се да стане традиционен и да се провежда всяка година! Също така искам да благодаря на всички родители, както на СКБ Локомотив, така и на останалите отбори за отделеното време и подкрепата към децата!

За представянето на отбора искам да кажа, че съм много доволен. Въпреки че допуснахме две загуби, децата показаха добри технически умения. Освен това те изпълняваха тактическите указания и задачи, които им поставях във всички мачове. Успяха също така да изпълнят част от задачите, за които се подготвяме и това ме прави изключително доволен. Трябва да се има предвид, че участвахме с 5 деца от долната възраст (до 12 години), които се справиха повече от блестящо. Разбира се, всеки отбор играе за победа, но това не е най-важното. За мен беше много важно да видя как децата са възприели новите неща, върху които работим и как ще ги имплантират в играта, а те го направиха на добро ниво. Освен това видях с кои похвати и елементи от играта изоставаме. Благодарение на статистиката може да се анализира лесно и как се справяме в различните фази на играта, като контраатаките, защита на такива, множество непредизвикани грешки, работата в отборната защита и в индивидуалната.

Удовлетворени ли сте от турнира като цяло? Какво е мнението ви за организацията? Полезно ли беше начинанието за всички участници?

Да, разбира се. Децата натрупаха много опит само за два дни. Изиграхме равностойни срещи с добри противници. Искам да отбележа, че много се радвам за участието на Делфин (Бургас) – прекрасен отбор. Организацията както винаги беше блестяща. През годините екипа на НАЛБ е доказал, че няма по-добър екип при организирането на баскетболни събития. Програма, провеждане на мачове, съдийство, статистика, награди за всички участници, индивидуални награди. Всичко беше чудесно. Полезно беше, успях да дам шанс на всички момчета от нашия отбор. Опитните изиграха здрави мачове, а и момчетата, които все още нямат толкова опит, успяха да намерят място на игрището. Сигурен съм, че беше така и за другите отбори.

Направихте страхотно впечатление с коректното си отношение, за което също използваме възможността да ви поздравим! В края на турнира освен многото награди и подаръци получихте и благодарствен плакет от НАЛБ и БК Септември. Правилното възпитание на подрастващите е в дъното на успеха. Защо обаче това не го разбират всички?

Не смятам, че съм направил нещо специално. Коректното отношение към баскетбола, към баскетболните клубове и всички колеги трябва да е нещо нормално, за да можем да развиваме баскетбол. Това е една от причините да нямаме играчи на най-високо ниво. Първо ние треньорите, след това родителите трябва да се научим да сме търпеливи, да имаме отношение към играта, да възпитаваме децата в този дух. За мен е много важно децата да се научат да работят професионално. Това един ден ще им помогне във всяка сфера на живота. Нямаме система за развитие на треньорите и на състезателите. Семинарите на федерацията са добра практика, но повечето треньори ходят, защото е задължително. FECC е голяма стъпка за всеки треньор и трябва повече треньори да имат възможност за нея. Трябва да се търсят и други канали за развитието на треньори. Ако треньорите се развиваме и ставаме по-добри, това неминуемо ще подобри и нивото на баскетбола. Треньорството трябва да се възстанови като професия преди всичко останало.

Прави впечатление, че много успешно развивате школата на БК Локомотив София, за което ви поздравяваме! През какви трудности преминавате?

Всички клубове имат много задачи за решаване, за да развиват играчите си и респективно школите си. Ние сме късметлии, че имаме зала, в която да работим. За трите години откакто съм там, успяхме да реставрираме пода със собствени усилия и с финансовата подкрепа на Васил Туев. Изциклихме дюшемето, разчертахме игрището и го лакирахме. Не звучи много, но това не беше правено повече от 30 години. Преправихме изцяло кошовете, за да отговарят на днешните стандарти за баскетбол, като успяхме да отделим основата на коша с 2 метра от линията, както и да стандартизираме таблата. Направихме ремонт на покрива, който за жалост не е достатъчен, защото проблемите са много сериозни. Следващата стъпка е да сменим дограмата на залата. За три години създадохме добър екип за работа с децата. В момента треньорите сме 7, Диана Брайнова – председател, а Васил Туев – мениджър. Всички проблеми се свързват с финансирането на един клуб. Не се търсят специалисти, които знаят механизмите за финансиране на спортен клуб. Състезателите от представителните отбори трябва да работят (тренират) без такси. Освен това трябва да се подсигури специалист по лека атлетика. Спортните училища за съжаление не са достатъчно атрактивни за родителите и не са дневен ред за повечето от тях. Това е огромен проблем за развитието на млади баскетболисти. Спортното училище подсигурява безплатни тренировки за състезателите, време за трениране съобразено с училищните занимания и автоматичен вход към Национална спортна академия „Васил Левски“. Програмата на спортното училище включва изучаването на науки, свързани с подготвянето на млади спортисти. Това, освен че може да подобри теоретичната подготовката на състезателите ги подготвя и за науките в спортната академия.

Няма как да подминем факта, че за 2 дни по време на Коледния турнир на БК Септември отборите изиграха 2 пъти повече мачове отколкото за 4 месеца от началото на сезон 2018/2019 в т.нар. държавно първенство. Парадокс или просто липса на заинтересованост от страна на отговорните органи?

Истината е, че ние треньорите, респективно клубовете искат повече мачове, но мнозина не могат да си ги позволят. Ако играем в елитната лига няма да имаме възможност да пътуваме за всеки мач. Всяко извеждане на състезателите от родния им град струва скъпо на отборите. В София имаме късмет, че има около 20 клуба и това дава възможност за много неофициални срещи. Смятам, че с дискусионни срещи и адекватни предложения може да се намери решение как децата да играят повече мачове и те да бъдат достъпни за клубовете. Това е проблем на федерацията и клубовете. Трябва да работим заедно в тази насока, за да решим този проблем. 5 деца от 12-годишните ми играят в 3 възрасти. Със събитията от федерацията и най-вече с останалите, които успях да им организирам ще изиграят около 50 мача този сезон, което е невероятно. За съжаление имам деца, които ще изиграят по-малко от 10 мача, не мога да се похваля с 50 срещи за всички деца.

Многократно самият ти си изразявал учудването си, че казионната организация в лицето на българската федерация по баскетбол впряга много повече усилия да руши, опитвайки да копира дейността на НАЛБ, отколкото да направи нещо смислено за развитието на баскетбола, каквото несъмнено би било всичко свързано с подрастващите. На какво го отдаваш?

Държавата оказва много слаб контрол върху всички звена. Парите, които отпуска държавата за баскетбол често не стигат до децата по начина, по който трябва да достигнат. Всичко се контролира на хартия и никой не се интересува на практика какво се случва. Това налага на клубовете да са много добри в документацията, но не и в работата с децата.

Практиката ми е показала, че клубовете злоупотребяват с парите, отпуснати за баскетбол. Това се получава вследствие на това, че клубовете и тяхното управление не знаят как да намерят финансиране за децата и отборите, и на слабия контрол при даването на средства от държавата.

На мен като треньор ми се е налагало да работя на 6 места. Повечето, свързани с баскетбол, но не само. Няма връзка между треньори-федерация-съдии-фенове-клубове-състезатели. Преди демокрацията спортът е бил на много по-високо ниво, това се вижда и по спечелените медали, сиреч по резултатите на спортистите. Малкото добри практики, които са останали по системата не се изпълняват качествено и това може да се наблюдава в по-слабото представяне на състезателите не само в баскетбола.

Участваш в НАЛБ и като състезател, а и преди си водил отбори като треньор по време на състезания на НАЛБ. Какво е мнението ти за развитието на организацията? Какво е отношението ти и към всички тези дейности, свързани с подрастващите?

Развитието на НАЛБ лесно може да се проследи от снимките и броя на участниците.

Организацията е развита на ниво професионална и както преди съм казвал, тя е страхотно поле за изява на подрастващи играчи. Радвам се, че екипът на НАЛБ взе отношение и в развитието на подрастващи, в лицето и на БК Септември. От самото начало, когато започнахте работа с подрастващите, това веднага се усети. БК Септември веднага подобри работата си в много отношения. Прави силно впечатление набирането на нови и талантливи състезатели, работата в училищата, защото това е източникът на нови състезатели. Поздравявам и Николай Спасов, че намери начин и даде възможност на вас – да работите съвместно. Симбиозата между опитен треньор като Николай Спасов и млади и можещи специалисти с огромно желание да работят с подрастващи е голяма предпоставка за успехи. Най-доброто тепърва предстои!

Благодарим още веднъж за участието в Коледния турнир на БК Септември, организиран съвместно с НАЛБ! Пожелаваме на теб и всички деца от Локомотив София много здраве и успехи през 2019 година!

Искрени благодарности към екипа на НАЛБ, БК Септември, БК Делфин (Бургас), БК Банкя-78 и БК Шампион 2014 (Перник), че направиха възможен този прекрасен турнир!

Пожелавам весели празници, много здраве и успехи на всички през новата 2019 година!