Николай Рътаров – MVP на третия кръг във II дивизия

791

Николай Рътаров от отбора на Компир е най-полезният състезател на третия кръг във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018Рътаров ще получи наградата си в Събота, на 21.10.2017 година, когато неговият тим се изправя срещу София Ентъртейнмънт от 20:00 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Компир продължава с блестящото си представяне от началото на сезон 2017/2018 в Националната аматьорска лига по баскетбол. След 3 кръга тимът е един от четирите във втора дивизия, които все още нямат загуба. В третия кръг отборът от Самоков се наложи над Кралете с 62:55. И след като най-полезен състезател на първия кръг във втора дивизия стана Даниел Христов, сега отново представител на Компир стига до отличието за MVP на кръга. Този път това е добре познатият Николай Рътаров, за когото това е седми подобен приз за последните два сезона. По този начин отборът на Компир може да се похвали с две от първите 3 награди за сезона. В последния кръг Рътаров беше на познатото си високо ниво, като завърши с 27 точки, 10 борби, 3 чадъра, 2 асистенции и 2 откраднати топки за коефициент от 22. Николай Рътаров се състезава в НАЛБ от сезон 2014/2015, като преминава през отборите на Самел-90, Кучетата от Младост и Титаните (предшественик на Компир). Преди старта на сезон 2017/2018 203-сантиметровият център има 74 мача в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол и 1595 точки, благодарение на които се нарежда на осмо място във вечната класация на най-добрите реализатори в историята на НАЛБ. Роденият в Самоков 31-годишен състезател се намира и на 22-о място във вечната класация на най-добрите борци. Несъмнено Николай Рътаров може да се похвали с бляскава кариера, като това се потвърждава и от средните му показатели – 21.6 точки и 9.5 борби. През сезон 2016/2017 той попада и в идеалната петица във втора дивизия, но несъмнено тимът му претърпява разочарование в плейофите. В първия мач за настоящия сезон пък, когато изпъкна Даниел Христов, който стигна и до отличието за MVP на кръга, както стана дума, изглеждаше, че Николай Рътаров ще бъде поне малко „разтоварен“ от голямата отговорност, която носи в нападението на своя тим. За съжаление на Компир обаче именно това се оказа и последният мач на Христов за сезон 2017/2018, заради картотеката му в мъжки отбор, състезаващ се във второто ниво на т.нар. „професионален“ български баскетбол. Със сигурност обаче Рътаров и компания ще бъдат пределно мотивирани за още по-добро представяне от миналата година, когато завършиха на шесто място в редовния сезон. Николай Рътаров е и топ реализатор и най-добър борец в дивизията за предходния сезон, като стига 6 пъти до приза за най-полезен състезател на кръга и един път до този за MVP на месеца. Съвсем логично, той участва и в Мача на звездите. През сезон 2016/2017 той изиграва 28 мача за Титаните, за които записва средни показатели от 29.2 точки и 12.7 борби за коефициент от 28.6. Вероятно тази информация е напълно достатъчна, за да е повече от ясно, че лидерът на Компир напълно заслужено прибавя поредна награда в богатата си колекция.

Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Николай Рътаров от Компир. Той постигна коефициент от 22, а тимът му се наложи над Дървоядите със 7 точки разлика. По този начин Рътаров събра 15 точки за класацията. На второ място с по 11 точки са Бойко Новаков от Компир с 11 точки (коефициент от 18) и Иван Иванов от Фитстоун (коефициент от 32 и победа на тима му с 21 точки над София Ентъртейнмънт). С еднакъв брой точки за класацията от по 7 са Васил Масларски от Компир (коефициент от 14), Атанас Иванов от Виваком (коефициент от 22 и победа на тима му над Монстарс с 15 точки разлика) и Ярослав Тотев от Фитстоун (коефициент от 28).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Иван Згурафов от Рапидо Куриери – 37. След него е съотборникът му Филип Неделчев с 36. Иван Иванов от Фитстоун заема третото място с 32. Ярослав Тотев от Фитстоун е с 28, а пети с коефициент от 27 е Марио Юруков от София Ентъртейнмънт.

Най-много точки в кръга вкара Иван Згурафов от Рапидо Куриери – 36. Втори е Николай Рътаров от Компир с 27. Христо Милчев от Кучетата от Младост Б и Ярослав Тотев от Фитстоун са с по 26. Топ 5 допълва Филип Неделчев от Рапидо Куриери с 25 отбелязани точки.

Най-много борби в кръга овладя Николай Василев от Кралете – 21. На второ място е Марио Юруков от София Ентъртейнмънт с 20. Трети е Иван Иванов от Фитстоун с 16. След тях се нареждат Филип Неделчев от Рапидо Куриери и Веселин Филчев от Атлетик 95 Куклен с по 15 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга приключи Иван Иванов от Фитстоун – 13. Бойко Петков от Паляците е втори с 12. На трето място се нарежда Атанас Панев от Компир с 8. Красимир Василев от Рапидо Куриери е със 7, а с по 5 асистенции завършиха съотборниците Борис Станков и Илия Стоичков от Джобтайгър Дюдс, Христо Велчев от Рапидо Куриери и Иван Иванов от Виваком.

Най-добри “крадци” на кръга са Бойко Петков от Паляците и Кристиан Милев от Атлетик 95 Куклен с по 6 откраднати топки. Борис Станков от Джобтайгър Дюдс е с 5. С по 4 откраднати топки останаха Иван Згурафов от Рапидо Куриери, Иван Иванов от Фитстоун, Калин Петков и Бойко Новаков от Компир.

Топ блокировачът в кръга е Николай Рътаров от Компир с 3 чадъра. След него с по 2 са Андрей Митрев от Дървоядите, Иван Василев от Монстарс, Марио Юруков от София Ентъртейнмънт, Васил Масларски от Компир, както и съотборниците Явор Николаев и Николай Петков от Кралете.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг във втора дивизия: Даниел Христов (Компир)
Най-полезен състезател на втория кръг във втора дивизия: Иван Бонев (София Ентъртейнмънт)
Най-полезен състезател на третия кръг във втора дивизия: Николай Рътаров (Компир)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG