Норт Уест е новият носител на купата на НАЛБ!

1997

Норт УестСлед изключително драматичен и напрегнат финал, на 19.07.2015 година, отборът на Норт Уест успя да спечели турнира за купата на НАЛБ пред зрителите в препълнената зала Овергаз Арена!

На финала Норт Уест се наложи над Брикс с 63:60 след като изоставаше с 59:60 при оставащи 43 секунди до края на мача и след като изоставаше в повече от 34 минути от игровото време в мача. И така за втора поредна година след драма, предварително соченият за аутсайдер в мача тим с корени от град Враца успява да триумфира в турнира за купата на НАЛБ. През миналия сезон това стори Ботев 2012 след като се наложи с 2 точки във финалната среща срещу Хелга.Зала

За финала и историята след малко…

ТУК можете да видите крайното класиране в турнира за купата на НАЛБ от двадесето до пето място. Срещата за бронзовите медали противопостави Кучетата от Младост и Политехника. Двата тима предложиха много качествен баскетбол, с много обрати, а с показаното до момента със сигурност заслужаваха да бъдат в топ 3. В крайна сметка опитът на Политехника си каза думата и отборът успя да спечели срещата с 89:80.

Кучетата от МладостИ така след петото място в първенството, „Кучетата от Младост“ завършиха на четвърто място в турнира за купата на НАЛБ. Изключително сърцат и сплотен колектив, който неслучайно след края на последния си мач за сезона беше аплодиран в продължение на няколко минути от пълната зала Овергаз Арена. В турнира за купата в състава беше привлечен Николай Рътаров от Самел-90, като именно той до голяма степен се оказа и липсващата частица от пъзела. Разбира се, трябва да споменем и лидерите на отбора – 21-годишният Иван Ненчев (за чиито куадрипъл-дабъли писахме доста) и 22-годишният Марио Александров. Организацията в тима също беше брилянтна. Макар и на моменти по-емоционален от необходимото, Димитър Казначеев доказа колко много обича баскетбола. Тук трябва да споменем и Пламен Виткин, Ивайло Иванов, както и Климент Велков. Въпреки че Велков не беше част от отбора в турнира за купата на НАЛБ, той винаги беше близо до него. А 25-годишните Велков и Виткин показваха и невероятна зрялост, когато напрежението в тима беше в повече. Много силни мачове изигра и Димитър Мещерски, а отсъствието на Огнян Тодоров във всички мачове без последния, беше чувствително. Дълбочината в състава е пословична. За отборния дух дори е излишно да се говори. Не е случаен фактът, че отборът на Кучетата от Младост си спечели толкова много фенове през настоящия сезон. И отново имайки предвид възрастта на тима, желанието, както и изключителното представяне през сезон 2014/2015, успехите пред младите „Кучета“ надали ще закъснеят.

ПолитехникаНа трето място завърши отборът на Политехника. Отбор, в който организацията също стои на пиедестал. В турнира за купата на НАЛБ прекрасно се представиха всички състезатели, но изпъкна Георги Гулабчев, който стана и най-добър реализатор в турнира. Борбеността на Гулабчев в комбинация с опита на съотборниците му безспорно донесе много поводи за радост на Политехника. Трябва да споменем и Йордан Георгиев, който често караше зрителите да се чудят дали наистина е толкова лесно да се вкарва от средно разстояние. Главната движеща сила в организационно отношение Орлин Атанасов също помогна много на Политехника да стигне до бронзовите медали. И въпреки че на пръв поглед процентът му при стрелбата от зоната за три точки не е висок, именно негови тройки решиха както четвъртфинала срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн, така и малкия финал срещу Кучетата от Младост. Много силно се представи и Радослав Райчев, а и опитният Лазар Ханджиев. Разбира се, трябва да споменем и доказания специалист Янко Янчев, който е титулярният треньор на отбора, при отсъствието на когото Златан Атанасов също се справи блестящо. И така отборът на Политехника заслужено грабна бронзовите медали. Отборът, който се превърна в синоним на непримиримост след като спечели четвъртфиналната среща срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн след изоставане от почти 20 точки. И въпреки че за разлика от Кучетата от Младост, при Политехника средната възраст е доста по-висока, имайки предвид перфектната организация и непримиримостта, със сигурност трябва да очакваме Политехника да продължи да играе водеща роля.

Между малкия и големия финал се проведоха и традиционните конкурси, за които писахме повече ТУК. И трите конкурса предложиха много емоции на публиката, като бяха непредвидими до самия им край.

Конкурс за стрелба от линията за наказателни удариВ конкурса за стрелба от линията за наказателни удари триумфира Филип Сребров от Брикс. След него останаха Радослав Александров от Кучетата от Младост на второ място и Емил Петров от Полицаите на трето място.

Конкурс за стрелба от зоната за три точкиВ конкурса за стрелба от зоната за три точки опитът на Филип Сребров от Брикс отново си каза думата. Сребров остави след себе си Петър Захов от Кучетата от Младост на второ място и Симеон Найденов от Полицаите на трето място.

Конкурс по забивкиВ конкурса по забивки на трето място се класира шампионът от първия подобен конкурс в НАЛБ, а именно Иван Василев от София Лайънс. Втори се нареди съотборникът му в София Лайънс Иван Вачков, а победител стана Огнян Тодоров от Кучетата от Младост. Журито, което оценяваше забивките на участниците, беше в състав: Александър Сотиров, Любомир Нешев, Манол Герушин.

И така се стигна до кулминацията – големият финал в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол и последният мач за сезон 2014/2015 в НАЛБ.

Брикс и Норт Уест изиграха мач, за който вероятно ще се говори дълго. Мач, който беше подобаващ завършек на чудесния сезон. Мач, в който за мнозина спечели аутсайдерът в срещата.

БриксСлед 10-месечния маратон, първото място в редовния сезон, титлата в първенството на НАЛБ и след много тежки мачове отборът на Брикс беше изморен психически. Затова загатна и капитанът на отбора Ивайло Константинов още в началото на турнира за купата. „Тухлите“ така и не успяха да се съберат в оптимален състав в нито един мач в турнира за купата. И въпреки свежите сили в редиците, както и огромния опит на останалите състезатели, още в груповата фаза в турнира за купата на НАЛБ се видя, че отборът на Брикс не е непобедим. В крайна сметка „Тухлите“ измъкнаха победата срещу Политехника в директния сблъсък за първото място в предварителната си група. На четвъртфинал и отново трудно Брикс се наложи над Еър Фреш, за да дойде полуфиналната среща с Кучетата от Младост, когато Брикс успя да се върне и да спечели срещата след продължение, въпреки че изоставаше през почти целия мач и въпреки че пасивът им достигаше почти 20 точки. Всичко това, огромният опит и възможността отборът да бъде в оптимален състав за финала фаворизираше Брикс. А за финала срещу Норт Уест Брикс беше в почти оптимален състав. Вероятно и не са много хората, които са очаквали, че Брикс ще води в резултата в почти 90% от времето и накрая ще загуби. Още по-малко, когато води при 30 секунди до края на мача. Огромният опит обаче не се изразява само в това да печелиш оспорвани мачове, а и в това да приемаш загубите достойно. Точно както го направиха състезателите от Брикс. Трябва да отчетем и че Александър Иванов, както и Филип Сребров, изиграха уникални мачове. Иванов се контузи във финалната среща, като се надяваме, че контузията не е сериозна и ще можем да го видим на терена още за началото на следващия сезон. Много полезен в турнира за купата на НАЛБ беше и Кристиян Райчев. Ключови кошове в края на мачовете срещу Политехника и Кучетата от Младост отбеляза Симеон Георгиев. Важна роля в турнира с борбеността си игра и Теодор Александров. И въпреки че двигателят на отбора Ивайло Константинов не взе участие в доста от мачовете, и въпреки че треньорът на Брикс Николай Кръстев не успя да помогне на „Тухлите“ в турнира за купата, и без състезатели като Иван Николов, Петрослав Зафиров (като изключим финала), Веселин Господинов и доста други, отборът на Брикс завършва на второ място от 20 отбора. И въпреки че целта на Брикс далеч не е била второ място, отборът несъмнено заслужава поздравления за представянето си и за мъжеството. А най-вероятно Брикс ще направи всичко възможно да надгради над това си представяне в следващото издание на турнира за купата на НАЛБ.

РадостИ стигаме до Норт Уест. Тимът с корени от Враца, но много подсилен за турнира за купата на НАЛБ. И с огромна подкрепа във всички мачове, но особено във финалния. И докато сезонът в първенството за Брикс беше много дълъг, този за Норт Уест приключи още на осминафиналната фаза, а това несъмнено само увеличи амбициите пред тима. Леон Лалов. Няма как да не започнем с Леон Лалов. Човекът, който за толкова кратък период от време успя да изгради отбор по всеки един параграф. Отбор, в който всеки си знаеше мястото. Отбор, в който новите попълнения далеч не изглеждаха „нови“. Бяха част от цялото. Лалов жертва и много от своето игрово време в името на общата идея. И макар че в интервюто си по време на турнира за купата, Леон Лалов изрази несигурност в това дали ще продължи да води отбора и след турнира, неговата заслуга за успеха на Норт Уест е огромна и надали някой ще търси промяна. Калоян Николов. Състезателят, който в рамките на целия сезон успя да превърне името си в нарицателно за спортсменство. Изключителен баскетболист и изключителен лидер, който напълно заслужено спечели и наградата за най-полезен състезател в турнира за купата на НАЛБ. Помощта на всеки един в Норт Уест беше огромна, а тимът промени разбиранията на мнозина за зоновата защита. Играта в защита на Норт Уест беше пословична. Емил Петров, който вкара 4 тройки от 5 опита във финалния мач, Димитър Минев, Владимир Миленков, Калоян Радев, Петър Радев, Христо Манолов, както и новопривлечените Борил Кънчев, Радослав Томов, Ангел Ташков бяха неизменна част от успехите на Норт Уест. Във финалния мач отборът на Норт Уест беше без Христо Манолов, който удари главата си по време на полуфиналната среща срещу Политехника. Отново пожелаваме бързо възстановяване на Манолов! И така…сърцатият отбор на Норт Уест успя да зарадва своите привърженици, а при условие, че тимът от Северозападна България успее да запази всичко това, извело Норт Уест до този голям успех, е доста възможно до продължим да виждаме тези състезатели окичени с медали.

Иван Панов, Владимир Боянов, Иван ЧолаковИзползваме възможността да благодарим и на изтъкнатия бивш рефер и ръководител Иван Панов, както и на легендарните баскетболисти Владимир Боянов и Иван Чолаков за участието при награждаването!

От ръководството на Националната аматьорска лига по баскетбол поздравяваме всички участници и благодарим за прекрасния сезон!

ИсторияВреме за история…

Отборът на Норт Уест е носител на купата в четвъртия сезон на НАЛБ и третият различен отбор, достигнал до отличието. Нека отдадем нужното внимание и на тези, сторили това преди Норт Уест:

Турнир за купата - НАЛБСезон 2011/2012Хелга: Димитър Станиславов, Стефан Стоянов, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Петър Маринов, Георги Брестнички. Треньор: Евгени Жеков

Финал: ХелгаБезименните 81:65

Най-полезен състезател: Георги Брестнички (Хелга)

Най-добър реализатор: Мартин Механджиев (Безименните) – 29.0 точки средно на мач

ХелгаСезон 2012/2013Хелга: Стефан Стоянов, Живко Радевски, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Михаил Дянков, Петър Маринов, Александър Енев, Георги Брестнички, Стефан Ангелов, Антон Миленков, Тихомир Широв. Треньор: Евгени Жеков

Финал: ХелгаПаляците 65:54

Най-полезен състезател: Стефан Стоянов (Хелга)

Най-добър реализатор: Георги Георгиев (София Булс) – 22.7 точки средно на мач

Ботев 2012Сезон 2013/2014Ботев 2012: Филип Каменов, Владимир Дичев, Иван Ангелов, Михаил Иванов, Анатоли Стоянов, Зоран Йовановски, Саша Стаменов, Христо Цветков, Тихомир Климентов, Антонио Петров, Албертин Йорданов, Цветан Георгиев, Илко Кръстителски, Христо Цеков, Мартин Аврамски, Пламен Тодоров. Треньор: Христо Цветков

Финал: ХелгаБотев 2012 93:95

Най-полезен състезател: Христо Цеков (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Борис Матраков (Хелга) – 28.3 точки средно на мач

Норт УестСезон 2014/2015 – Норт Уест: Борил Кънчев, Ангел Ташков, Леон Лалов, Димитър Минев, Емил Петров, Георги Пеков, Севделин Манчев, Петър Петков, Калоян Радев, Владимир Миленков, Калоян Николов, Борис Маринов, Радослав Томов, Христо Манолов, Петър Радев, Михаил Синапов. Треньор: Леон Лалов

Финал: БриксНорт Уест 60:63

Най-полезен състезател: Калоян Николов (Норт Уест)

Най-добър реализатор: Георги Гулабчев (Политехника) – 26.6 точки средно на мач

За още информация и много интересни снимки, не спирайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG

Не забравяйте и че вече тече записването за сезон 2015/2016 в НАЛБ. За повече информация – ТУК.