Олд Таймърс на финал и със закачка с Блейдс, Гатев с уникални рекорди

834

На 01.06.2014 година се изиграха вторите полуфинални срещи. В първия мач отборът на Паляците победи Хелга и по този начин прати серията в решителен трети мач, а Олд Таймърс успя да се наложи за втори път над Дървоядите, с което се класира на финал. „Дървоядите“ пък ще се изправят срещу загубилия в серията ХелгаПаляците в битка за третото място и бронзовите медали.

Нещото, на което трябва да обърнем задължително внимание, се казва Христо Гатев, който счупи два много сериозни рекорда – за най-много точки в един мач и за най-висок коефициент в един мач от един състезател.

Христо ГатевХристо Гатев вкара 57 точки на Дървоядите и постигна коефициент от 64 за 31 минути на терена. Предишното най-добро постижение за точки беше от преди 2 години на Руслан Богданов от Своге – 46. Първенец по коефициент пък беше Георги Георгиев от Локомотив – 52. Ето го и обновения списък с рекорди:

Най-висок коефициент в един мач – Христо Гатев от Олд Таймърс – 64

Най-много точки в един мач – Христо Гатев от Олд Таймърс – 57

Най-много тройки в един мач – Васил Голов от Олд Таймърс – 11

Най-много борби в един мач – Христо Гатев от Олд Таймърс – 27

Най-много асистенции в един мач – Теодор Атанасов от Блейдс – 12

Най-много откраднати топки в един мач – Мартин Механджиев от Блейдс – 10

Най-много чадъри в един мач – Петко Гатев от Зелените – 5

Тези, които пък са постигали коефициенти от над 45 в НАЛБ:

1. Христо Гатев (Олд Таймърс) – 64
2. Георги Георгиев (Локомотив) – 52
3. Христо Гатев (Олд Таймърс) – 49
4. Мартин Механджиев (Блейдс) – 47
5. Джордже Даскалович (Лъвовете) – 46
6. Мартин Механджиев (Блейдс) – 45
Георги Вачев (Блейдс) – 45
Станислав Иванов (Локомотив) – 45

С други думи – феноменален Христо Гатев, който даде сериозна заявка и за двата индивидуални приза в плейофите – най-полезен състезател и най-добър реализатор.

Междувременно, след като отборът на Паляците отстрани Блейдс на четвъртфинал, от Олд Таймърс, и по-конкретно Виктор Недялков, изработиха колаж. Между Олд Таймърс и Паляците е имало бас и при победа на Паляците в серията над Блейдс, Недялков е обещал да изработи тази закачка с Блейдс. Нещо, което отново показва доста добрите отношения между участниците в лигата.

БлейдсТова е самият колаж. На него са Мартин Механджиев, Димитър Христов, Христофор Пешлеевски, Венислав Наумов, Теодор Атанасов и Иван Коларов от отбора на Блейдс, Тодор Йотов от Дървоядите (поместен заради приятелските си отношения и с Олд Таймърс, и с Паляците), както и легенди от NBA. Ехидно отгоре пък гледа Борис Данаилов – главен секретар на срещите в НАЛБ и член на УС.

Сега е моментът да пожелаем и бързо възстановяване на Теодор Атанасов, който се контузи (както и се вижда на колажа) на първата четвъртфинална среща срещу отбора на Паляците.

А сега нека обърнем внимание и на вторите полуфинални срещи 🙂

Паляците – Хелга 70:65 (21:8; 17:12; 14:14; 18:31) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Паляците - ХелгаСрещата започна със серия от 14:0 за отбора на Паляците. Постепенно Хелга се „пробуди“, но въпреки това „Паляците“ имаха преднина от 18 точки на полувремето, като разликата се запази и преди последната четвърт. Изключително избухване на Георги Брестнички в последната част стопи разликата, но закономерното се случи и победи отборът, който водеше от първата до последната минута.

За Паляците приносът за победата отново беше много разпределен. С дабъл-дабъл от 19 точки и 15 борби завърши Асен Милушев, 18 точки добави Боян Гагов, а с 10 и 5 откраднати топки се отчете Калин Златанов. Бойко Петков записа 8 точки, а Теодор Велчев – 7 точки и 9 борби. Със 7 точки и 6 борби приключи Мартин Милиев. За Хелга Георги Брестнички вкара 24 точки (20 от тях в последната част). С 18 и 7 борби му партнира Филип Неделчев. Георги Дангалаков овладя 17 борби и вкара 8 точки, а Владимир Петров завърши с 6 точки и 6 борби.

Трябва да отбележим и че това е първа победа за Паляците над Хелга в историята на НАЛБ. До момента „Паляците“ предимно записваха загуби с между 1 и 5 точки, но най-накрая успяха да стигнат и до победа.

Олд Таймърс – Дървоядите 102:49 (29:21; 26:8; 19:8; 28:12) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Олд Таймърс - ДървоядитеГатев, Гатев, Гатев

С 57 точки, 12 борби и 4 асистенции при стрелба 6/10 за три точки, 14/24 за 2 и 11/15 от линията за наказателни удари за 31 минути на терена. Всичко това донесе на Христо Гатев от Олд Таймърс коефициент от 64. Той вкара повече от целия отбор на Дървоядите и постигна повече от 3 пъти по-висок коефициент от целия противников тим. Гатев вкара повече и от всичките си съотборници общо, реализирайки около 55% от точките на отбора си. Все пак, силно играха и повечето съотборници на Гатев, просто при такива показатели всичко друго остава на заден план. Валентин Голчев записа дабъл-дабъл от 12 точки и 10 борби, към който добави и 6 откраднати топки. 11 точки вкара Радослав Чемширов, а с по 7 приключиха Михаил Димитров (10 борби) и Любомир Кочев (8 борби). 11 борби овладя Иван Делчев, а Александър Александров се отчете с 6 точки. На 5 борби и 8 асистенции от дабъл-дабъл пък завърши Виктор Недялков. За Дървоядите най-резултатен стана Емануил Никос с 18 точки. 8 точки и 12 борби има Георги Романов, докато Радослав Донев и Георги Спасов вкараха по 6 точки.

В НАЛБ предстои решителен трети полуфинален двубой между Хелга и Паляците, които ще определят съперника на Олд Таймърс на финала. Двубоят е на 06.06.2014 година от 20:00 часа. На следващия ден от 15:30 часа „Дървоядите“ излизат срещу загубилия серията ХелгаПаляците в първи спор за третото място. На 08.06.2014 година от 13:00 часа е вторият двубой за третото място, а от 14:30 – първият финал. Вторият и евентуалният трети финал са през следващия уикенд – на 14 и 15 Юни. Всички срещи се провеждат в зала Овергаз Арена.

Емилиан РадевМежду другото, благодарим на Виктор Недялков за креативността и смятаме, че творението му е предизвикало усмивка у всеки, който е близък до НАЛБ (надяваме се и той да подходи с чувство за хумор към нашите закачки)! А ако се чудите кой окуражава Недялков по време на мачовете с „Давай, Чичи“, човекът се казва Емилиан Радев. 🙂

Напомняме и че записването за участие в турнира за купата на НАЛБ вече е пуснато. Цялата статия вижте ТУК.

За момента има официално записани 6 отбора, като бройката на участниците се очаква да стане поне 8.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите и страницата на НАЛБ във Фейсбук – https://www.facebook.com/NALB.BG