Отборите по дивизии за сезон 2023/2024

1638

На 12.08.2023 година изтече срокът за записване на нови отбори за първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2023/2024.

На 01.08.2023 година, ТУК обявихме актуален списък на записаните отбори за първенството на НАЛБ през сезон 2023/2024. На 11.05.2023 година пък ТУК споделихме и официалните желания на отборите във връзка с дивизиите. Впоследствие част от желанията на отборите се промениха, като в настоящия материал ще споделим и окончателния състав на всяка от четирите дивизии. По-надолу в материала ще споделим и коментара си във връзка с разпределението по дивизии, както и промените в регулациите в тази връзка.

47 са отборите, заявили и потвърдили участие за първенството на НАЛБ през сезон 2023/2024.

Сега на вашето внимание представяме и окончателния състав на всяка от четирите дивизии:

Първа дивизия

Титан Пропъртис
Роботите
Балкан Ботевград
Фактор
Ероус
Дюдс
Ботев 2012
ЛА Бейкърс
Балканъ

В първа дивизия 9-те отбора ще играят по 3 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите.

Втора дивизия

Скай Уокърс
Дъ ЕкспендаБолс
Дървоядите
Монстарс
Бом Бок
Карлсберг
Кучетата от Младост
Армада
ТН Машини
Кралете
Аутбрейк
Сенките – наследник на Спейс Джемс
Флай-Бай

Във втора дивизия 13-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите.

Трета дивизия

Паляците
Ликуифайд
Джедай Мастърс
Болърс 68
София Уориърс
АК-47-ърс
Мечките
Хюстън Бъкетс
Дъ Блек Мамбас
Движи Се-Проензи
Т.Н.С.-Ентъртейнмънт
София Армада

В трета дивизия 12-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите.

Четвърта дивизия

Драгънс
Бер-Хелла
Хобитите
Нитрос
Мад Вайкингс
Куантум
Надежда Хендикапс
Гоуст Болърс
Колд Хартс
София Хилс-Спорт Вижън
Ботев 2012 Б
Стражите
Вайс Сити Мамбас

В четвърта дивизия 13-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите.

Благодарим за интереса към дейността ни и за доверието!

Мислите и действията ни в следващите дни и седмици ще бъдат насочени към подобряване на различни елементи от организацията.

По отношение на разпределението на отбори по дивизии:

През последните години от НАЛБ подхождахме изключително либерално и давахме възможност всеки отбор сам да определя в коя дивизия да се състезава, но отчетохме, че тази практика донесе и множество негативи. Най-чувствителен е той във връзка с първа дивизия, в която отново няма да има 12 отбора, както определя форматът за първенството. Възможностите за приоритизиране на дивизии и избор в коя дивизия да участва даден отбор за съжаление доведоха и до възможността дадени отбори съвсем съзнателно да се „подценяват“, за да заемат призови места в по-долни дивизии. Затова занапред регулациите във връзка с разделението по дивизии ще бъдат стриктни и няма да има опции да се заобикалят.

Имайки предвид горното:

  • Отборите няма да имат опции да избират в коя дивизия да участват. Разпределението на отборите по дивизии от сезон 2024/2025 ще се случва изцяло на база крайното класиране от сезон 2023/2024.
  • Форматът, към който ще се придържаме стриктно от сезон 2024/2025 отново ще бъде свързан с възможността всяка дивизия да бъде с по 12 отбора. При наличието на повече или по-малко от 48 отбора, в четвърта дивизия е възможно да има съответно повече или по-малко от 12.
  • Възможността отбор да се „разпадне“ изкуствено ще се регулира от въвеждането на ново правило. Според него от отбор, който не продължи участието си в следващ сезон, няма да може повече от двама от картотекираните състезатели да бъдат в един и същи отбор за следващия сезон.

Последното е необходимо, тъй като на теория до момента е възможно отбор да прекрати участието си и да се регистрира със статут на нов отбор, с което на практика да заобиколи правилата във връзка с дивизиите.

Тоест спрямо крайното класиране от сезон 2023/2024 първите 12 от продължаващите участието си в НАЛБ отбори в крайното класиране ще се състезават в първа дивизия, вторите 12 – във втора, третите 12 – в трета. Това значи, че в случай, че всички отбори от сезон 2023/2024 продължат участието си и през сезон 2024/2025, 9-те отбора от първа дивизия + първите 3 от втора ще формират първа дивизия през сезон 2024/2025. Останалите 10 отбора от втора дивизия + първите 2 от трета ще формират втора дивизия. Останалите 10 отбора от трета дивизия + първите 2 от четвърта ще формират трета дивизия. Останалите 11 отбора от четвърта дивизия + потенциалните нови отбори ще се състезават в четвърта.

В случай, че даден отбор от сезон 2023/2024 не продължи участието си през сезон 2024/2025 мястото му ще бъде заето от следващия продължаващ в крайното класиране, без да се променя концепцията за дивизиите.

Идеята е от сезон 2024/2025 задължително да се възобновят и групите за оставане в дадена дивизия (първите 8 отбора да играят плейофи, а последните 4 в редовния сезон – в група за оставане в дадената дивизия). С други думи – вече да има и изпадащи отбори от дадена дивизия, както и баражи за влизане/оставане в дадена дивизия. Това и беше форматът, който следвахме в продължение на дълги години, но впоследствие най-вече заради откази от страна на отбори от втора дивизия да се състезават в първа, това се промени, а групите за оставане и баражите изчезнаха напълно през последните години.

Темата е коментирана и с представителите на отборите, като идеята за „нормализиране“ на дивизиите и избягване на възможности за злоупотреби беше приета радушно. Дори получихме и градивна критика от част от ръководителите на отборите, че никога не е следвало да имаме до такава степен либерално отношение във връзка с избора на дивизии. Напълно осъзнаваме, че това е така. Затова и ще положим усилия да нанесем нужните корекции.

Очаквайте много информация както за изминалия сезон 2022/2023, така и за предстоящия сезон 2023/2024.

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ

Редакция (14.08.2023 година, 21:15 часа): От отбора на Флай-Бай постъпи официална молба тимът да се състезава в трета дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2023/2024. Имайки предвид, че към момента във втора дивизия има 13 отбора, а в трета – 12, това не е проблем да се случи от гледна точка на формата. С настоящата корекция във втора дивизия остават 12 отбора, а в трета – 13, като Флай-Бай преминава в трета дивизия.