Отборите по дивизии за сезон 2024/2025

403

От 09.04.2024 година тече записването за нови отбори в първенството на НАЛБ за сезон 2024/2025. ТУК може да откриете повече информация по темата. Крайният срок за нови тимове ще бъде обявен съвсем скоро – предстои пълна информация по темата.

Срокът за деклариране на участие в първенството на НАЛБ за сезон 2024/2025 от страна на участващите тимове в първенството на НАЛБ за сезон 2023/2024 изтече отдавна, като ТУК може да откриете повече информация по темата. На практика всички 47 отбора изявиха желание да продължат участието си в НАЛБ и през следващия сезон, като в крайна сметка с 2 от тимовете прекратихме отношения, а останалите 45 ще продължат да бъдат част от НАЛБ.

Сега е моментът да отбележим и че занапред ще бъдем още по-стриктни по отношение на допускането до участие в НАЛБ. Както е известно, през годините сме разделили пътищата си с немалко участници, но все още отчитаме пропуски, които ще се постараем да отстраним. Причината е, че виждаме, че изключително голям процент от участниците в НАЛБ напълно осмислят дейността ни, а двубоите с тяхно участие са истинско удоволствие както за самите тях, така и за съперниците им. Вярваме, че именно коректността, положителното отношение, спортсменският дух и чудесното взаимодействие с отборите са ключови позитиви за организацията и затова по никакъв начин няма да ги пренебрегваме. Убедени сме, че средата трябва да продължи да бъде все така стойностна и категорично няма да пестим усилия в тази посока. С всички отбори вече бяха проведени срещи, на които бяха коментирани както тези, така и всички останали организационни въпроси за предстоящата кампания.

Още от миналия сезон заедно с участниците взехме решение, че от сезон 2023/2024 вече отборите нямат опция да избират в коя дивизия да участват, а класирането и отпадането ще се случват само и единствено на база резултатите. Именно затова още сега можем да обявим състава на дивизиите, като до крайния срок за записване на нови отбори на практика може да има промени в четвърта дивизия. Използваме възможността да благодарим и за огромния интерес от страна на нови отбори! С много потенциални такива вече проведохме срещи, но едва след официализиране на участието им ще можем да ги добавим в списъка с отборите за новия сезон.

47 са отборите, заявили и потвърдили участие за първенството на НАЛБ през сезон 2024/2025, а от 1 се очаква официално потвърждение.

Използваме възможността да благодарим и на всички отбори за чудесното първенство за сезон 2023/2024! Вече надпреварите във всяка от четирите дивизии завършиха, като на тази база можем спокойно да обявим и крайните класирания, а с това и отборите по дивизии за новия сезон.

Сега на вашето внимание представяме и окончателния състав на всяка от четирите дивизии (отборите са подредени на база крайното класиране във всяка от дивизиите):

Първа дивизия

  1. Титан Пропъртис
  2. Роботите
  3. Балкан Ботевград
  4. Балканъ
  5. ЛА Бейкърс
  6. Ероус
  7. Фактор
  8. Ботев 2012
  9. Дюдс
  10. Дъ ЕкспендаБолс
  11. Армада
  12. Дървоядите

В първа дивизия 12-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите, а последните 4 – в група за оставане в първа дивизия.

Втора дивизия

  1. Монстарс
  2. Скай Уокърс
  3. Аутбрейк
  4. ТН Машини
  5. Кралете
  6. Сенките-Моят кредит
  7. Кучетата от Младост
  8. Карлсберг
  9. Флай-Бай
  10. АК-47-ърс
  11. Дъ Блек Мамбас
  12. София Армада

Във втора дивизия 12-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите, а последните 4 – в група за оставане във втора дивизия.

Трета дивизия

  1. Бом Бок
  2. Ликуифайд
  3. Хюстън Бъкетс
  4. Движи Се-Проензи
  5. Паляците
  6. София Уориърс
  7. Джедай Мастърс
  8. Мечките
  9. Бер-Хелла – тимът ще носи името ВНТС от следващия сезон
  10. Нитрос
  11. Драгънс
  12. Куантум

В трета дивизия 12-те отбора ще играят по 2 пъти по системата „всеки срещу всеки“ в редовния сезон, след което първите 8 отбора ще продължат участието си в плейофите, а последните 4 – в група за оставане в трета дивизия.

Четвърта дивизия

  1. Хобитите
  2. Колд Хартс
  3. Надежда Хендикапс
  4. Вайс Сити Мамбас
  5. Мад Вайкингс
  6. София Хилс-Спорт Вижън
  7. Стражите
  8. Ботев 2012 Б
  9. Гоуст Болърс
  10. Есферикос – нов отбор
  11. Мад Форест – нов отбор
  12. Диймън Слейърс – нов отбор – очаква се официално потвърждение

В четвърта дивизия форматът ще бъде обявен окончателно след крайния срок за записване за нови отбори, като на този етап очакванията са да бъде напълно идентичен на формата в трите по-горни дивизии.

Благодарим за интереса към дейността ни и за доверието!

Мислите и действията ни в следващите дни и седмици ще бъдат насочени към подобряване на различни елементи от организацията.

По отношение на разпределението на отбори по дивизии, на вашето внимание представяме това, което обявихме през миналия сезон:

През последните години от НАЛБ подхождахме изключително либерално и давахме възможност всеки отбор сам да определя в коя дивизия да се състезава, но отчетохме, че тази практика донесе и множество негативи. Най-чувствителен е той във връзка с първа дивизия, в която отново няма да има 12 отбора, както определя форматът за първенството. Възможностите за приоритизиране на дивизии и избор в коя дивизия да участва даден отбор за съжаление доведоха и до възможността дадени отбори съвсем съзнателно да се „подценяват“, за да заемат призови места в по-долни дивизии. Затова занапред регулациите във връзка с разделението по дивизии ще бъдат стриктни и няма да има опции да се заобикалят.

Имайки предвид горното:

  • Отборите няма да имат опции да избират в коя дивизия да участват. Разпределението на отборите по дивизии от сезон 2024/2025 ще се случва изцяло на база крайното класиране от сезон 2023/2024.
  • Форматът, към който ще се придържаме стриктно от сезон 2024/2025 отново ще бъде свързан с възможността всяка дивизия да бъде с по 12 отбора. При наличието на повече или по-малко от 48 отбора, в четвърта дивизия е възможно да има съответно повече или по-малко от 12.
  • Възможността отбор да се „разпадне“ изкуствено ще се регулира от въвеждането на ново правило. Според него от отбор, който не продължи участието си в следващ сезон, няма да може повече от двама от картотекираните състезатели да бъдат в един и същи отбор за следващия сезон.

Последното е необходимо, тъй като на теория до момента е възможно отбор да прекрати участието си и да се регистрира със статут на нов отбор, с което на практика да заобиколи правилата във връзка с дивизиите.

В случай, че даден отбор от сезон 2023/2024 не продължи участието си през сезон 2024/2025 мястото му ще бъде заето от следващия продължаващ в крайното класиране, без да се променя концепцията за дивизиите.

Идеята е от сезон 2024/2025 задължително да се възобновят и групите за оставане в дадена дивизия (първите 8 отбора да играят плейофи, а последните 4 в редовния сезон – в група за оставане в дадената дивизия). С други думи – вече да има и изпадащи отбори от дадена дивизия, както и баражи за влизане/оставане в дадена дивизия. Това и беше форматът, който следвахме в продължение на дълги години, но впоследствие най-вече заради откази от страна на отбори от втора дивизия да се състезават в първа, това се промени, а групите за оставане и баражите изчезнаха напълно през последните години.

Темата е коментирана и с представителите на отборите, като идеята за „нормализиране“ на дивизиите и избягване на възможности за злоупотреби беше приета радушно. Дори получихме и градивна критика от част от ръководителите на отборите, че никога не е следвало да имаме до такава степен либерално отношение във връзка с избора на дивизии. Напълно осъзнаваме, че това е така. Затова и ще положим усилия да нанесем нужните корекции.

По-горните правила означават и че от отборите на Болърс 68 и Т.Н.С.-Ентъртейнмънт няма да могат по повече от двама от картотекираните във въпросните отбори състезатели за сезон 2023/2024 да бъдат в един и същи отбор през сезон 2024/2025.

Очаквайте много информация както за завършващия сезон 2023/2024, така и за предстоящия сезон 2024/2025.

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ