Павел Петров: Догодина ще търсим златото

501

Ръководителят на сребърните медалисти във Втора дивизия на НАЛБ Дъ ЕкспендаБолсПавел Петров, изрази своето мнение след успешния сезон за неговия тим и завоюваните първи отличия от първенството в историята на съществуването му. Отборът завърши на второ място в класирането в редовния сезон с баланс от 15 победи и 7 загуби, а след това извървя целия път към финала на дивизията. На четвъртфиналите Дъ ЕкспендаБолс отстрани Карлсберг с 2:0, а във фазата преди финала успя да пречупи и Бай Дъ Уей с 2:1 успеха, преди да отстъпи пред дублиралия титлата си тим на Монстарс. Като добавка от Дъ ЕкспендаБолс достигнаха и до купата за спортсменство „Веселин Господинов“.

– Как се роди идеята за сформирането на отбора и участието му в НАЛБ? Също така, защо избрахте името „Дъ ЕкспендаБолс“ и имаше ли и други предложения за наименованието на тима ви?

– Идеята за сегашната формация на отбора се породи, след като на няколко от нас много ни харесваше идеята да създадем нещо дълготрайно с добре положени основи, където да има дисциплина, приятелство и общи цели, а не просто да се събираме да играем. Да създадем колектив, който разбира, че само с визия и труд може да бъде създаден наистина стойностен отбор, не само като ниво на игра, а и като ниво на държание на корта и извън него.

Избрахме името „Дъ ЕкспендаБолс“ с гласуване, а повечето хора, които гласуваха за това име, вече не са в отбора. Едно от по-добрите други предложения беше „Локомотив Студентски Град“ и май единодушно ни е яд, че не се казваме така. В близко бъдеще със сигурност ще си сменим името, но все още не сме сигурни как.

– В исторически план това беше най-успешният ви сезон – второ място в редовната фаза и сребърни медали, и то в изключително равностойната Втора дивизия. Как ще коментираш представянето на отбора ти през миналия сезон и успехите, които постигнахте?

– В момента, в който започнахме да работим върху основи, вместо да търсим да сменяме играчи, докато се получи, знаехме, че е въпрос на време. Дивизията наистина е много равностойна и във всеки един момент знаехме, че всеки един отбор може да ни изненада. Пътят ни до сребърните медали изобщо не беше лесен, но по никакъв начин не ни удовлетворява това място. Догодина ще покажем още по-добра игра и ще търсим златото.

– Вероятно след шестгодишно чакане купата за второто място и сребърните медали са добре дошли, но все пак какво не ви достигна, за да преборите Монстарс на финала?

– Предните години играхме без идея, без план и без аспирации. За това и по-миналия сезон създадохме отбор от нулата, за да положим нови ценности и нови цели и резултатите не закъсняха. Късметлия съм да имам много по-талантливи съотборници от мен, от които попивам всеки ден и с тяхна помощ успяхме да вземем първи медали в историята на този отбор, но гарантирам, че няма да са последни.

Монстарс са много обигран отбор. Те показаха едни от най-добрите си мачове за целия сезон, а ние показахме едни от най-слабите си. На тези два финала те играха по-добре и заслужаваха титлата повече от нас. Когато загубиш финал без да си показал най-доброто, на което си способен, вкусът е горчив, но ще използваме това, за да се подготвим още по-добре за следващите плейофи.

– Ако трябва да поставиш оценка на организацията на мероприятията в НАЛБ, каква ще бъде тя?

– Организацията е на много високо ниво и нашият отбор е изключително щастлив с комуникацията, която водим с НАЛБ на всички теми. Лично аз наблюдавам, че всеки път, когато дам негативен фийдбек за нещо, мерките за подобряване не закъсняват.

– Какви са целите на отбора ти в бъдеще?

– Засега целта ни е златото догодина, както и никой да не се контузва.