Пейпър Кор Костенец в топ 8, Дървоядите – на полуфинал

627

След изиграването на третите осминафинални срещи, на четвъртфинали се класираха отборите на Пейпър Кор Костенец и Дървоядите.

Малко повече за самите срещи:

Лъвовете - Пейпър Кор КостенецЛъвовете – Пейпър Кор Костенец 36:60 (21:10; 2:19; 6:15; 7:16) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Отборът на Лъвовете започна чудесно срещата. След като отбеляза 21 точки за една част, нещо при Лъвовете обаче се обърка и тимът успя да запише едва 8 точки за следващите 20 минути. Това, в комбинация с отличните изяви на състезателите от отбора на Пейпър Кор Костенец, доведе до загуба с 24 точки разлика за Лъвовете. По този начин деветите от редовния сезон елиминираха осмите и се класираха на четвъртфинал.

Атанасиос Моногенис вкара 25 точки и овладя 8 борби за Пейпър Кор Костенец. Брат му Йоаннис Моногенис записа дабъл-дабъл от 11 точки и 12 борби. Отлично се представи и Ивайло Радев – 18 точки и 10 борби. 10 борби овладя и Борислав Лашев. От Лъвовете единствено Илиян Василев беше на познатото ниво, като завърши с 14 точки и 9 борби. Друг от отбора на Лъвовете не успя да вкара повече от 7 точки.

Това прати Пейпър Кор Костенец срещу Хелга (първите в редовния сезон) на четвъртфинал.

София Булс - ДървоядитеСофия Булс – Дървоядите 71:77 (21:25; 15:17; 16:12; 19:23) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Изключително равностоен двубой. Другото, което трябва да се спомене тук, е името на Емануил Никос. Невероятен двубой за дошлия на полусезона в Дървоядите състезател. Много промени на водачеството през целия мач, но по-силна игра в края донесе победата на Дървоядите. Единствено тактическите нарушения от страна на състезателите на София Булс дадоха възможност разликата да се увеличи до 6 точки.

31 точки и 8 борби за Емануил Никос от Дървоядите. Добре му партнира Георги Романов – 12 точки и 8 борби. 12 точки реализира и Леонид Христов, а с 8 остана Кристиан Щика. Триото Георги Георгиев (19), Ярослав Тотев (14) и Пламен Димитров (12) вкара 45 от точките на София Булс. Тотев и Димитров овладяха и по 12 борби, а Димитров записа и 7 асистенции.

Интересното е, че и в тази серия победи отборът, който завърши по-назад в редовния сезон – десетите отстраниха седмите. Още по-интересен е фактът, че София Булс има две победи над Дървоядите в редовния сезон – с 26 и 50 точки разлика. Победата на осминафиналите прати Дървоядите срещу отбора на Локомотив, който завърши на второ място в редовния сезон.

Отказът от страна на отбора на Локомотив да продължи участието си в НАЛБ пък прати Дървоядите на полуфинал, където съперник на десетите от редовния сезон ще бъде победителят от серията Олд ТаймърсЛонекс.

Като казахме „серията Олд ТаймърсЛонекс„, нека видим какво се случи и в първите четвъртфинални двубои.

Блейдс - ПаляцитеБлейдс – Паляците 66:84 (13:14; 11:28; 25:23; 17:19) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Доминация на Паляците през почти целия двубой. Отборна игра и много разпределени точки – петима състезатели с по поне 12 точки, един с 8 и един с 6. Боян Гагов вкара 18, Теодор Велчев – 14, Христо Владимиров, Милен Виденов и Бойко Петков – по 12, а Калин Златанов – 8. Асен Милушев пък, който е част от идеалната петица на НАЛБ за сезона, има едва 2 точки и 6 борби, което също говори доста красноречиво за дълбочината в състава на Паляците. В отсъствието на най-полезния състезател на редовния сезон Мартин Механджиев, за Блейдс изпъкна Георги Вачев с 23 точки и 13 борби. С 16 + 8 завърши Иван Коларов, а дабъл-дабъл от 12 точки и 12 борби записа Христофор Пешлеевски. Прави впечатление и процентът на Паляците от зоната за три точки – 53%, 10 успешни от 19 опита, докато този на Блейдс е едва 13% – 2 от 15.

Хелга - Пейпър Кор КостенецХелга – Пейпър Кор Костенец 56:53 (14:10; 13:12; 15:21; 14:10) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Съвсем малко не достигна на Пейпър Кор Костенец да победи Хелга. Отборът от Костенец имаше преднина от 1 точка преди последната част и само опитът на състезателите на Хелга наклони везните към настоящите шампиони. Прави впечатление и че отборът на Пейпър Кор Костенец има пропуснати цели 11 наказателни удара и едва 6 реализирани. Най-много за Хелга вкара Стефан Стоянов – 13 точки, с 12 и 8 борби остана Владимир Петров, а по 10 вкараха Филип Неделчев и Георги Дангалаков (14 борби). 15 точки за Пейпър Кор Костенец вкара Йоаннис Моногенис, с по 10 останаха Атанасиос Моногенис и Ивайло Радев. С 9 пък се отчете Станислав Младенов. 10 борби, но едва 3 точки записа Борислав Лашев.

Олд Таймърс - ЛонексОлд Таймърс – Лонекс 80:73 (18:21; 23:17; 18:13; 21:22) – натиснете върху двубоя, за да видите статистиката от него

Много оспорван двубой между два много силни отбора. Трябва да се отбележи и че двата отбора бяха в пълни състави за двубоя и имаха по 12 състезатели – нещо, което говори и за отношението на отборите към мача и неговата важност. В началото Лонекс поведе с 9:0, но след това, през почти цялата среща, леко предимство имаше отборът на Олд Таймърс. Феноменален Христо Гатев за Олд Таймърс – 30 точки, 10 борби и 25 изпълнени наказателни удара. Състезателите на Лонекс извършиха 15 нарушения срещу Гатев. 25 точки при стрелба 7/10 от тройката реализира Васил Голов, а Валентин Голчев се включи с 14 точки. 7 точки и 9 борби записа Любомир Кочев, а с 12 овладени топки под двата коша се отчете Михаил Димитров. Много силен мач за Лонекс изигра Калин Велчев – 22 точки при стрелба 5/9 от тройката. Иван Вачков също беше на ниво – 11 точки и 8 борби. По 8 точки пък вкараха Момчил Чекърски (8 борби), Благовест Крачев и Красимир Мирчев.

Следващите мачове са в Неделя, 18.05.2014 година, като всички срещи отново ще се играят в зала Овергаз Арена. В сериите се играе до 2 победи от 3 мача.

Петър МариновПетър Маринов пък спечели потник с любезното съдействие на XenoBG, отговаряйки правилно на въпрос, който зададохме в страницата на НАЛБ във Фейсбук.

Напомняме и че записването за участие в турнира за купата на НАЛБ вече е пуснато. Цялата статия вижте ТУК.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите и страницата на НАЛБ във Фейсбук – https://www.facebook.com/NALB.BG