Станимира Златкова: Няма друга такава организация като НАЛБ – с толкова голям заряд, професионализъм и качество на реализация

793

Национална финансово-стопанска гимназияОт сезон 2014/2015 от НАЛБ все по-силно развиваме и дейността си, свързана с ученическия спорт. Дейност, която остава малко в сянка, най-вече благодарение на огромния брой участващи отбори в мъжкото първенство на НАЛБ. Но дейност, на която не отделяме по-малко внимание и която не подценяваме по никакъв начин.

Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетболТУК можете да прочетете повече по въпроса. След като потърсихме за коментари относно изминалия сезон Мила Ацева (ТУК) и Огнян Аспарухов (ТУК) от 35 СОУ „Добри Войников“ и Станислав Алачев (ТУК) от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, сега е ред на Станимира Златкова от Националната финансово-стопанска гимназия. След изключително драматичен край, момчетата на НФСГ успяха да се поздравят с титлата във втория сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол. Вижте какво сподели изключително всеотдайната наша много добра приятелка Станимира Златкова:

НАЛБ: Здравей! Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взе юношеският отбор на Националната финансово-стопанска гимназия, като след изключителна драма в края на първенството от НФСГ успяхте да се поздравите с титлата. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Станимира Златкова: Изминалият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ беше най-силното и отлично организирано състезание за мен и моите момчета от отбора на НФСГ. Иска ми се да кажа, че това е моделът на състезание, няма друга такава организация като НАЛБ – с толкова голям заряд, професионализъм и качество на реализация. Изключително съм радостна и горда, че точно ние спечелихме първото място този сезон и ще се радваме да участваме и в  следващия сезон на лигата, където да се борим да затвърдим шампионското си място.

НАЛБ: Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт? И претърпя ли идеята развитие спрямо първия си сезон според теб?

Станимира Златкова: Както и друг път съм казвала, това е инициатива за милиони. Ученическият спорт е в упадък, никой не се интересува от неговото развитие. Деца има, но трябва някой да се занимава с тях. Много малко са колегите, които отделят от свободното си време да се занимават с тренировки, подготовка и състезания. Тук е мястото да кажа, че с проекта на НАЛБ се дава възможност на един училищен отбор да израсне и да се развие. Вторият сезон на ученическата лига спрямо първия бе по-голямо и силно съревнование.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станимира Златкова: Смятам, че Софийската ученическа лига по баскетбол е едно много успешно начинание, на което вече са заложени и традиции, които ние с удоволствие ще спазваме. Надявам се да продължава и занапред в същия дух на професионализъм и голям заряд, за което можем само да благодарим безкрайно на страхотния екип на НАЛБ, който се е заел така всеотдайно да помага на хора като нас.

Национална финансово-стопанска гимназияНАЛБ: Всички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб? И с какво тя спечели НФСГ, за да участвате отново в нея?

Станимира Златкова: Очебийно е това, което се случва с ученическия спорт. Ученически баскетбол почти няма. Разликите са толкова големи, че не искам да коментирам ситуацията, в която се намираме… Липсата на материална база е най-големият проблем, ние също сме заложници на това състояние и възможностите, които се предлагат в Софийската ученическа лига по баскетбол като материална база силно се отличава от това, в което се готвим ние. Големият професионализъм и коректност на колегите от НАЛБ винаги са ме впечатлявали, безкрайно ги уважавам, спечелили са ме за години напред и се радвам, че съм част от тази вече реализирана идея.

НАЛБ: Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станимира Златкова: Вярвам, че вече доказахме какво трябва да представлява ученическият спорт, повече внимание на точното място в точното време – там в училище, при децата, оттам ще дойдат нашите шампиони.

НАЛБ: Какво те мотивира да си толкова всеотдайна вече толкова години?

Станимира Златкова: Обичам си децата, обичам си играта и най-вече обичам работата си, тя ме прави безкрайно щастлива и не бих я сменила за нищо на този свят, това е моето призвание.

Станимира Златкова и Марин МеханджиевНАЛБ: Следиш ли развитието на НАЛБ като цяло? Какво смяташ за развитието на НАЛБ през годините?

Станимира Златкова: Разбира се, следя стриктно развитието на НАЛБ от самото начало. Смея да кажа, че това е най-добрата и професионална организация, занимаваща се с баскетбол и смятам, че има кой да взима пример за модел как се прави спорт в България.

НАЛБ: Какво би казала на своите колеги, които биха възприели участието на своите отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол като загуба на време?

Станимира Златкова: Такива хора нямат място в нашите редици, смятам, че са срам за нашата професия, дано са много малко такива.

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отбора на НФСГ много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

Станимира Златкова: Благодаря безкрайно на екипа на НАЛБ за предоставената възможност да сме част от едно ново баскетболно общество! Пожелавам ви много здраве и професионални успехи. Благодаря ви, колеги!

ТУК можете да прочетете и коментара на Станимира Златкова пред медията insport.bg, имаща за цел да популяризира и развива ученическия спорт в България:

Потърсихме Станимира Златкова, учителка по физическо възпитание и спорт в НФСГ (Националната Финансово – Стопанска гимназия), за да разкаже впечатленията си от провеждането на Софийската ученическа лига по баскетбол, където момчетата от гимназията спечелиха първо място и развитието на спорта в училище.

Ети какво заяви г-жа Златкова:

„Изминалият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол е модел на състезание за ученици. Невероятен професионализъм и атмосфера създаде НАЛБ. За втора поредна година показаха на спортното общество как се прави състезание за учащи. Много съм благодарна, че сме част от тази инициатива. Изказвам своите благодарности на колегите от НАЛБ за възможностите, които предоставиха на нашия отбор и сме много горди, че станахме носители на големия трофей при момчетата.

Виждаме и знаем, че ученическият спорт с всяка изминала година отстъпва с крачка назад и затова носим отговорност всички ние. Смятам, че с подобни инициативи можем да възродим спорта в училище и да излезем от действителността, която ни заобикаля. Изказвам още веднъж моите благодарности на колегите от НАЛБ затова, че ни направиха част от своя отлично организиран и проведен проект.

Пожелавам да има повече хора като тях, милеещи за развитието на ученическия спорт!“

Сърдечни благодарности на Станимира Златкова за откровеността и положителната оценка за работата ни! Несъмнено едно такова мнение от човек, дал толкова много на ученическия спорт, може само и единствено да ни мотивира все повече. Поздравяваме Златкова за целия труд, който влага въпреки всичко и всички! Надяваме се и никога да не стихва ентусиазмът й. За нас е истинско удоволствие, че такъв педагог, възпитател и човек заедно с отбора си е част от проекта на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ. На всички ученици в НФСГ пожелаваме успешно завършване на учебната година и до нови срещи през сезон 2016/2017!