Станислав Алачев: Екипът на НАЛБ чертае правилния път за развитие на ученическия спорт

979

Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски"От сезон 2014/2015 от НАЛБ все по-силно развиваме и дейността си, свързана с ученическия спорт. Дейност, която остава малко в сянка, най-вече благодарение на огромния брой участващи отбори в мъжкото първенство на НАЛБ. Но дейност, на която не отделяме по-малко внимание и която не подценяваме по никакъв начин.

Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. ТУК можете да прочетете повече по въпроса. След като от 35 СОУ „Добри Войников“ потърсихме Мила Ацева (ТУК) и Огнян Аспарухов (ТУК) за коментари относно изминалия сезон, сега е ред на Станислав Алачев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Шампионите и при момичетата, и при момчетата от дебютния сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол взеха участие и във второто издание на надпреварата. Момичетата дублираха титлата си, а момчетата останаха в подножието на върха. Вижте какво сподели изключително всеотдайния и наш много добър приятел и съмишленик Станислав Алачев:

НАЛБ: Здравей! Наскоро завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взеха и тимовете на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Момичетата спечелиха титлата за втора поредна година, а момчетата този път завършиха на второ място след изключителна драма в края. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Станислав Алачев: През този сезон броят на участващите отбори бе увеличен, което от своя страна гарантира по-динамичен и оспорван шампионат. Основната ни цел бе защита на титлите, и ако при девойките бяхме категорични, то при юношите липсата на концентрация и мотивация в определени моменти ни изигра лоша шега. Надпревари с такъв формат се печелят в „лесните мачове“, а именно в един от тях направихме грешна стъпка, която впоследствие ни лиши от титлата.

НАЛБ: Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт? И претърпя ли идеята развитие спрямо първия си сезон според теб?

Станислав Алачев: Екипът на НАЛБ чертае правилния път за развитие на ученическия спорт. Имайки предвид това, че ученическият спорт в нашата страна е в дълбока кома, такъв вид мероприятия са жизнено важни за едно ново начало. Несъмнено инерцията от първия сезон се увеличи, но този проект ще се разраства, ако всички ние: директори, учители, ръководители, ученици и общество преосмислим и се научим да ценим значението на спорта в училище.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станислав Алачев: Имайки предвид професионалното отношение на екипа на НАЛБ и чудесната материална база, този проект го очаква светло бъдеще.

Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски"НАЛБ: Всички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб? И с какво тя спечели СМГ, за да участвате отново в нея?

Станислав Алачев: Общото е само във вида спортна дейност. Софийската ученическа лига по баскетбол е еталон за това как се организира и провежда спортно мероприятие, а реалността е покъртителна. Овехтели и отблъскващи зали, незаинтересованост и неуважение към нашия и труда на учениците, бездушие! Но за да продължава този цирк вината е в нас – преподавателите. Не може да искаме да ни уважават, ако самите ние не бъдем взискателни и не ценим труда си.

Екипът на НАЛБ ни даде възможността да разчупим статуквото в ученическия спорт, с което спечели нашето уважение и всеотдайност!

НАЛБ: Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станислав Алачев: Основната криза в нашето общество е душевната. Ако мотото „Здрав дух в здраво тяло!“ бъде водещо за всички нас, то и резултатите във всяка една сфера ще бъдат значителни. А този дух и тяло се каляват от ранна детска възраст и при липса на целенасочена и последователна работа резултатът е изграждане на болни „личности“! В основата на този тип инициативи е разковничето за възраждане на българския спорт и формиране на здрава и сплотена нация!

НАЛБ: Какво те мотивира да си толкова всеотдаен вече толкова години?

Станислав Алачев: Лудостта ми. Въпреки многото огорчения и потъпкване на труда ми не мога да си представя да го карам лежерно. Да моделираш силен екип от нищото, да видиш стръвта, с която се раздава на игралното поле и задоволството от поредния успех, е нещото, което ме задържа в тази професия.

Станислав Алачев и Марин МеханджиевНАЛБ: Следиш и развитието на НАЛБ като цяло. Какво смяташ за развитието на НАЛБ през годините?

Станислав Алачев: Основата, която положи НАЛБ, е доста солидна и тя ще й гарантира просперитет в бъдеще. Мога да кажа, че всяка една родна спортна федерация може да се учи от професионалното, организационно и етично поведение, демонстрирано от екипа на НАЛБ.

НАЛБ: Какво би казал на своите колеги, които биха възприели участието на своите отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол като загуба на време?

Станислав Алачев: Меркантилността е дълбоко закодирана в нас! Предвид ниското възнаграждение, което получаваме, всеки се е затворил и прави какви ли не машинации, за да припечели някой друг лев и всяка една такава дейност би изглеждала мазохистична. Без промяна на статуквото, лудите сред нас ще намаляват, а с това проблемите на обществото ни ще се задълбочават. Спортът е социален феномен и ние трябва да се научим да го ценим!

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отборите на СМГ много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

Станислав Алачев: Благодаря и аз!

Сърдечни благодарности на Станислав Алачев за откровеността и положителната оценка за работата ни! Несъмнено едно такова мнение от човек, дал толкова много на ученическия спорт, може само и единствено да ни мотивира все повече. Поздравяваме Алачев за целия труд, който влага въпреки всичко и всички! Надяваме се и никога да не стихва ентусиазмът му. За нас е истинско удоволствие, че такъв педагог, възпитател и човек заедно с отборите си е част от проекта на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ. На всички ученици в СМГ пожелаваме успешно завършване на учебната година и до нови срещи през сезон 2016/2017!