Теодор Александров: Благодарение на НАЛБ имам възможност да предам опита си на по-младите

381

Единственият състезател със седем титли в историята на НАЛБТеодор Александров, даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Състезателят на Титан Пропъртис помогна на отбора си да завоюва впечатляващ требъл, след като спечели титлата в Първа дивизия, Купата и Суперкупата на НАЛБ. По този начин Александров вече има седем шампионски отличия в кариерата си – три с Брикс, две с ФитСпо Баскет и още две с Титан Пропъртис. Как е преминал от ролята си на млад състезател при първата династия, от която е част, до това да е „старото куче“ в отбора и какво смята за развитието на НАЛБ през годините може да прочетете в следващите редове.

– Най-напред поздравления за поредната титла в първа дивизия! Тя е общо седма за теб и четвърта поредна. Как успявате да поддържате това ниво в последните години толкова успешно?

– Благодаря за признанието, благодаря на НАЛБ и на моите съотборници, и на всички, които подкрепяха мен и отбора! Да, това е седмата ми титла и се надявам да не е последна, разбира се!

С всяка година има все повече конкурентни отбори и момчета, които искат да покажат на какво са способни, което прави задачата ни все по-трудна, но това е наистина добре за играта и за развитието на баскетбола като цяло. Аз лично разчитам на дисциплина, опит и, разбира се, на съотборниците си. Мисля, че донякъде това ни прави толкова успешни в последните години, защото сме като братя, ако мога така да се изразя, разбира се, а и никога не бива да има подценяване, за да бъдеш успешен!

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ и с какво организацията те спечели. Ти завърши своя девети сезон в НАЛБ, а както стана дума, в 7 от случаите триумфираш в първа дивизия от първенството, а в 1 – завършваш на трето място.

– Никога не съм бил на високо професионално ниво, но след като баскетболната ми кариера приключи с контузия знаех, че това не бива да бъде краят. Именно тогава се появи и лигата. НАЛБ до голяма степен ме срещна с момчета, които са били в професионални лиги и дори национални състави, а това да се сравнявам с най-добрите ми даде възможност да се развивам и да дам пример за момчетата след мен. Занимавам се с подрастващи спортисти и благодарение на НАЛБ имам възможност да им предам натрупания с времето опит, за да могат да развият качества, които аз като по-млад нямах възможност.

– Част си от 2 династии – най-напред с Брикс, а след това с ФитСпоБаскет/Титан Пропъртис. Какви прилики и какви разлики откриваш?

– Определено намирам разлика в династиите и във формациите. С Брикс започна всичко. Тогава отборът беше един от първите аматьорски в България и черпейки опит бях около „стари кучета“ като Ивайло Константинов, Хриси Димитров, покойния и незабравим Веселин Господинов, Горан Кошанин, Еди Вълчев и много други. Когато постъпих във ФитСпо Баскет/Титан Пропъртис се оказа, че „старото куче“ вече съм аз…

Иначе като прилика определено намирам това, че съставът ни винаги е бил от качествени баскетболисти, силни като единици и след това като отбор.

– Тъй като вече си част от НАЛБ от много дълго време (9 сезона и над 250 мача), какво би споделил за развитието на организацията през това време?

– Развитие и страст! НАЛБ се развива постоянно и това си личи от все повечето отбори и феновете около тях, а и не само – има отношение към отборите и всякакви подобрения, нова зала, нови техники. Имам наблюдения, че има все повече публика с всяка следваща година и като цяло баскетболната общност става все по-голяма. Сигурен съм, че желаете все повече подобрения и това е нормално, но страстта е видима, а това се усеща и от желанието за динамичен и интересен баскетбол от страна на участниците.

– Как намирате мотивация след толкова много успехи да продължавате да надграждате?

– Особеност при мотивацията е това, че повечето от нас са били професионални състезатели и тя е изградена през годините, но е зависима и от конкуренцията в дивизиите. Който си мисли, че е лесно да изиграеш към 50 мача и винаги да си мотивиран за всеки един от тях много греши, но това е част от нас.

– Какво означава за теб да си номер едно по титли в историята на НАЛБ към настоящия момент?

Това ме връща към предния въпрос с мотивацията. Определено се чувствам оценен, полезен и едновременно с това зависим, защото това е и трудът на всички мои съотборници, близките ми и екипа на лигата. Разбира се, нямаше как дори и аз да знам всички тези факти без тази статистика на НАЛБ.

– Какво би споделил за ролята си, тъй като вероятно повече хора биха предпочели да са водещи реализатори и „звезди“ в даден отбор, а не „черноработници“, които често се товарят с опазване на най-изявените противникови състезатели и съответно често приносът им остава в сянка?

– В баскетбола за мен винаги е било най-важно да се справям в защита. Да, понякога липсва насладата да усетиш, че можеш да вкараш във важен момент и че техниката ти е изключително красива за наблюдаване, но го сравнявам изцяло с това да знаеш, че можеш да спреш важен противников състезател, който в предишен мач е вкарал 30 точки и когато попадне на теб, да усетиш неговото негодувание. До този момент се е случвало да трябва да пазя момчета от други отбори, които вече са ми и съотборници, и се радвам, че те самите знаят какво мога без даже да го споменаваме.

– Организационната дейност често се подценява, но нищо от това, което се вижда не би било възможно без нея. Какво би споделил за организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би отличил специално?

– Трудно е да се справяш, особено когато има наличие на толкова много хора и е сложно да създадеш организация, която да е подходяща за всеки вкус. Работата с хора е изключително трудна и това бих отличил в НАЛБ. А освен това мога да посоча и наличието на изключително много информация и лесен достъп до програма и статистика.

– Както знаеш, от НАЛБ много държим на спортсменския дух, позитивната среда и взаимното уважение между всички, с които взаимодействаме. Колко важна е тази настройка според теб, за да изпитваме истинско удоволствие от това, което правим?

– Важно е да се уважаваме и да бъдем отговорни с действията си, защото с тях даваме пример.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Да докарат още участници и фенове и да няма контузии.