Трето място – Блейдс

598

НАЛБ - ЕмблемаОтборът на Блейдс завърши на трето място сезон 2012/2013 в Националната аматьорска лига по баскетбол

Трудно може да се каже, че мястото на целия отбор на Блейдс е в аматьорска лига. Всички състезатели в отбора са студенти и са тренирали професионално баскетбол допреди 1-2 години. Средна възраст на отбора – около 21 години. Действителността в баскетбола ни обаче ни води до извода, че няма нищо нередно.

Блейдс започна силно и в първия мач за сезона водеше на Своге на полувремето, като не успя да задържи преднината си и загуби срещата в края, но загатна за потенциала си. Последваха победи над ПаляцитеСветкавицаСофия Булс и загуби от Локомотив и Хелга. Вторият полусезон за Блейдс беше доста по-слаб, като отборът успя да победи единствено Светкавица, заради което мина и с една позиция назад, завършвайки редовния сезон на четвъртото място.

2 - Блейдс - ЕмблемаТова четвърто място в редовния сезон изправи Блейдс срещу Светкавица (петия) на четвъртфинал. Последваха победи с 13 и с 39 точки разлика. На полуфинал отборът срещна първенеца в редовния сезон – отбора на Хелга. Първият двубой от серията беше спечелен изключително драматично от Хелга с едва 4 точки. Втората среща се разви по сходен начин, като Блейдс дори водеше през почти целия мач, но в крайна сметка загуби с 6 точки.

Идеята за създаването на отбора е на Георги Вачев и Димитър Христов, а след това е подкрепена и от Мартин Механджиев. И така постепенно се събират младежи, чиято любов към баскетбола не е умряла, въпреки всичките несправедливости, на които са ставали свидетели до съвсем скоро. Голяма част от отбора са изкарали дълги часове в зала “Бойчо Брънзов” в Бургас, а друга голяма част от отбора – в столичната зала на стадион “Септември“. Предимството на отбора пред останалите беше младостта и бързината.

В лидер на отбора се превръща Мартин Механджиев, който завършва в топ 5 на най-добрите реализатори в първия полусезон (с 18.8 точки), а това прави и през втория полусезон (с 21.8 точки), което го нарежда на трето място при топ реализаторите за сезона (с 20.1 точки). Той става и единственият състезател на Блейдс, който печели наградата за най-полезен състезател на кръга. Освен това, той събира 109 от 110 гласа (10 първи места и 1 второ), включително 50 от 50 за втория полусезон, от отборите при гласуването за идеални петици и безапелационно попада в първата петица на НАЛБ. В плейофите той записва още по-стряскащи показатели – 28.3 точки средно на мач (по 33.5 точки срещу Светкавица и по 23.0 точки срещу Хелга). Механджиев става най-резултатен с 20 точки (заедно с Георги Георгиев от Локомотив) на Мача на звездите, където става и втори в конкурса за стрелба от линията за наказателни удари.

Друг лидер на отбора е Георги Вачев. Той също попада в топ 10 на реализаторите за редовния сезон с 15.3 точки. През целия сезон той демонстрира изключителна борбеност и разумна игра, като Блейдс може само да съжалява, че именно той пропусна 3 от 4-те плейофни двубоя на отбора.

Лидерски качества показа и Димитър Христов, който освен реализаторски способности, демонстрираше уникален поглед и завършващи подавания, като алей-уп пасовете му към Механджиев остават като едни от най-красивите отигравания през сезона. Христов завършва редовния сезон с 11.6 точки на мач, а плейофите – с 15.7.

Христофор Пешлеевски също направи много силен сезон, а единствено своенравността го лиши от възможността да бъде от още по-голяма полза за Блейдс. Той записва по 8.3 точки в редовния сезон и 10.3 в плейофите. Прибавяме и уникална борбеност, както и много висок процент от далечно разстояние.

И четиримата състезатели дотук са на по 20 години, а Константин Близнаков е едва на 19. Той се включи много силно в плейофите, където вкарваше по 12.5 точки на мач, като също демонстрира много стабилна стрелба от зоната за три точки.

Иван Гьонов се включи на много добро ниво през втория полусезон, след като в първия беше по-колеблив.

Йордан Дрингов демонстрира невероятно себераздаване и борбеност във всички срещи, а беше полезен и с тактическата си дисциплина.

Венислав Наумов и Кадир Пешинци бяха най-изявените играчи на ниските позиции, заедно с Вачев, в отбора и имаха ключови роли за всички победи.

2 - Блейдс - ОтборНа полусезона в отбора беше привлечен единствено Теодор Атанасов, който помагаше на Христов при изнасянато на топката. Атанасов, както и Дрингов, и Наумов, показа невероятна тактическа дисциплина, а освен това, демонстрира и много сериозна комбинативност. Все пак, Атанасов се превърна в петия по резултатност в отбора в плейофите (след МеханджиевХристовБлизнаков и Пешлеевски).

Християн Стойнов и Стефан Ненчев пък не успяха да изкарат целия сезон в Блейдс, но когато бяха на терена, и те даваха всичко в името на победата.

В края на сезона отборът на Блейдс ще получи своите бронзови медали и купа за третото място. Механджиев ще получи плакета си за състезател в идеалната петица, а тримата с Христов и Вачев ще получат и грамоти за показани отлични умения.

ТУК можете да намерите подробна информация относно статистиката за сезона, гласовете на отборите и т.н., а в самата статия ще видите и линкове към статиите с топ реализаторите (има и файл с точките на всеки един състезател, картотекиран в НАЛБ).

БлейдсРъководството на НАЛБ пожелава много успехи на всички от Блейдс и ги кани на награждаването, което ще се проведе след последния финален двубой.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите страницата на НАЛБ във Фейсбук – http://www.facebook.com/NALB.BG.