Успешен трети сезон за Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ

775

НАЛБНа 07.03.2017 година, завърши третият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

ТУК можете да откриете всички резултати от първенствата при юношите и девойките, а ТУК можете да откриете и крайните класирания. ТУК пък можете да откриете снимки от всички мачове в Софийската ученическа лига по баскетбол за сезон 2016/2017.

От Националната аматьорска лига по баскетбол благодарим на всички, които спомогнаха по какъвто и да е начин за третия сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

Определено можем да бъдем доволни от завършилия трети сезон на ученическата лига. Всеки следващ сезон е по-успешен от предишния, като вярваме, че тази тенденция ще продължава.

Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…

За съжаление можем да споделим още много по въпросите както за баскетбола, така и за образованието, но вярваме, че всичко негативно, което оценяваме около себе си, трябва само и единствено да ни мотивира.

Затова през сезон 2014/2015 от НАЛБ направихме малка крачка към промяна на статуквото, когато става дума за ученически баскетбол. Беше създадена Софийската ученическа лига по баскетбол, в която всяко училище има съвсем адекватен календар и достатъчно мачове. Мачове, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. И още много. Без каквато и да е външна подкрепа.

Благодарим на всички съмишленици! Благодарим за традициите, които заедно успяхме да изградим и когато говорим за ученически баскетбол!

През сезон 2016/2017 в лигата участие взеха 5 елитни училища, като трябва да признаем, че не липсваше интерес и от страна на други училища. За съжаление не всички желаещи успяха да се включат поради организационни причини, но се надяваме, че разширението на Софийската ученическа лига по баскетбол тепърва предстои.

AAS

При момичетата триумфира отборът на Англо-Американското Училище – София. Със съвсем леки промени това беше третият пореден сезон за отбора в ученическата лига. През годините тимът показваше невероятно израстване, за да стигне сега и до най-големия си успех. Успех, който от своя страна показва, че с постоянство и желание за развитие, абсолютно всичко е постижимо. На второ място завърши отборът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, който пък е шампион в първите две издания на надпреварата. AAS и СМГ завършиха с по една загуба, но по-голямата победа на AAS в директния двубой се оказа ключова за крайното класиране в надпреварата. На трето и четвърто място завършиха отборите на 35 СОУ „Добри Войников“ и Американския колеж в София. Тук е моментът отново да отбележим, че треньорите на абсолютно всички отбори заслужават само и единствено добри думи – за себераздаването си и за желанието да развиват баскетбола в своите училища.

За историята – шампионите при девойките в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2016/2017 – Англо-Американското Училище – София

НФСГ

След като спечели титлата през миналия сезон изключително драматично, сега се очакваше задачата на Националната финансово-стопанска гимназия да бъде по-лесна, тъй като ключовите състезатели на основните им конкуренти до момента от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ вече бяха завършили средното си образование. Въпреки това от НФСГ трябваше да се потрудят изключително много, за да дублират първото си място от миналия сезон. На второ място остана отборът на 35 СОУ „Добри Войников“. Трети останаха представителите на Американския колеж в София, а след тях се наредиха и тези на Англо-Американското Училище – София. Трябва да отбележим и че при момчетата, както и при момичетата, всички отбори записаха и победи, и загуби, което отново говори и за изравнените сили в първенството. Разбира се, отново трябва да поздравим и треньорските щабове на всички отбори за усилията, които положиха, за да могат тези момчета да играят ученически баскетбол на най-високо ниво.

За историята – шампионите при юношите в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2016/2017 – Националната финансово-стопанска гимназия

Радващ факт е и че нивото на всички участници несъмнено се повиши изключително много в течение на сезона, което отново говори и за това, че този шампионат е бил полезен за подрастващите.

Благодарности на отборите на СМГНФСГ и 35 СОУ за участието и коректността! Сърдечни благодарности на AAS и ACS за съвместната дейност, гостоприемството и възможността всичко това да стане реалност!

Софийска ученическа лига по баскетбол към НАЛБРадваме се, че имаме възможността да работим и с ученици, на които да можем да предаваме любовта си към баскетбола! Радваме се, че имаме възможността да покажем на ръководители, учители и ученици, че сме се захванали с тази си дейност, за да покажем на всички, че това нещата да се случват както трябва е въпрос на избор, а нашият избор е ясен и категоричен.

Надяваме се, че ще имаме възможност да развием Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, но трябва да признаем и че това не е никак лесна задача. И въпреки че става дума за ученически спорт, възможност за подрастващите да спортуват, а не да са пред компютрите и т.н. (явно това са поредните клишета, които чуваме в предизборни кампании и нищо повече), тази ни инициатива не е първото нещо, за което не срещаме подкрепа от страна на „институциите“, които би трябвало да са най-заинтересовани от подобни дейности.

Няма да спрем да се борим, каквото и да ни коства това. Вярваме, че абсолютно всичко си струва.

Благодарности на всички замесени още веднъж! За нас беше истинско удоволствие и чест да сме част от подобна инициатива! Убедихме се и че е наистина безценно да виждаш пламъка в очите на децата, благодарение на играта, която е пленила всички ни. Благодарим за подкрепата на всички!