Христо Бакалов: Най-голямата ни победа този сезон бе да създадем работещ колектив

458

За първи път в шестгодишната си история Скай Уокърс записа класиране в топ 3 в някое от мероприятията в НАЛБ. Отборът се представи силно в тазгодишното издание на турнира за Купата, завършвайки на третата позиция в крайното класиране и окичвайки се с бронзовите медали. Тимът се представи отлично и в първенството, класирайки се за първи път в историята си за елиминационната фаза след като завърши на пета позиция в редовния сезон в Трета дивизия от първенството на НАЛБ. Тимът спечели и Купата за спортсменство „Веселин Господинов“, а Христо Бакалов достигна до първия си „milestone“ в НАЛБ, изигравайки своя мач под номер 100 по време на сезон 2021/2022. Според ръководителя на Скай Уокърс обаче създаването на работещ колектив е била най-голямата победа на тима през изминалия сезон.

– Завършихте своя шести сезон в НАЛБ. Нека върнем времето назад, за да ни разкажеш как се стигна до момента, в който сформирахте отбора?

– Отборът ни беше създаден на шега. Преди шест години започнах отново да играя баскетбол след една пауза от 5-6 години. Тогава ме беше страх да спра за цялата зима и исках да намеря къде да играя. Случайно разбрах за НАЛБ и за Драфта на лигата. Оказа се, че там има повече от шестима мои приятели, които си търсят отбори. Просто реших да си направим един отбор с цел забавление и да има къде да играем през зимата. След това дойде първият сезон и видях, че определено нивото не е аматьорско. Така разбрах, че имаме нужда от по-добра организация и тренировки.

– Откъде извира мотивацията ти да ръководиш Скай Уокърс вече толкова дълго време?

– През годините отборът зае много специално място в ежедневието ми. Неведнъж съм се отказвал от него, неведнъж съм си казвал, че няма смисъл да си хабя нервите, времето и здравето заради някакъв отбор. Всеки път се отказвах най-много за час или за ден, но това не траеше дълго и винаги намирах нови сили, планове и надежди. Целта през цялото време е била да играем добър отборен баскетбол.

– Постигнахте най-големите си успехи през миналия сезон – дебютно класиране в плейофите, първа победа в заключителната фаза от сезона, както и първи медал в историята ви, след като се окичихте с бронза за Купата. Каква е равносметката ти от най-успешния ви сезон до този момент?

Михаил Захариев, Мартин Механджиев и Христо Бакалов

– Този сезон картите се наредиха много добре за нашия отбор. През миналото лято добавих индивидуална класа в лицето на Мартин Механджиев и Мирослав Иванов. Също така през зимния трансферен прозорец успях да добавя още няколко важни играчи като Калоян Караиванов. В турнира за Купата направи дебют и последното ни попълнение Николай Петков. Не знаех дали ще сработи комбинацията Механджиев-Петков, но притесненията ми отпаднаха още от първия им мач заедно. Ники много бързо се вписва в отбора и спечели доверието ни.

Мартин Радулов, Христо Бакалов и Николай Петков

Определено за мен през този сезон най-голямата ни победа бе да създадем работещ колектив, а не третото място в турнира за Купата. Хвърляме много усилия на тренировки и това дава резултат. Отборът върви в правилната посока и нямаме търпение за началото на следващия сезон.

– Ако трябва да поставиш оценка на организацията на мероприятията в НАЛБ, каква ще бъде тя?

– Организацията е на много високо ниво. Неслучайно това ще бъде поредният ни сезон в НАЛБ. Мачовете се ръководят с лекота, всеки е добре дошъл в залата, а отборите се уважават взаимно, което води до добра атмосфера и хубави емоции.

– Какви са целите на отбора ти оттук нататък?

– Целта пред отбора е да играем добър отборен баскетбол, да запазим колектива и да се класираме за плейофите на Втора дивизия.