Явор Пангелов: В НАЛБ има баскетболни битки, а ние играем, за да ги спечелим

572

Явор ПангеловПродължаваме с интервютата с представители на дебютантите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Ред е на София Суперсоникс и Явор Пангелов. Нов отбор, който доста хора, които не са запознати с неговата идея, асоциират главно с легендарния състезател Хрисимир Димитров. София Суперсоникс обаче прилича изключително много на кауза. През 2008 година Сиатъл остава без своите „свръхзвукови“, като тогава Оклахома приема отбора. Всичко това оставя доста неприятен привкус у многобройните фенове на Сиатъл Суперсоникс по целия свят. Очевидно същото важи и за една група от хора в България. Сега София Суперсоникс е едно от доказателствата, че Сиатъл трябва отново да има свой отбор. Не е случайна и сериозната подкрепа на фенове и симпатизанти от САЩ. Именно за връзката на София Суперсоникс със Сиатъл Суперсоникс ни разказа Явор Пангелов. Той сподели и как се е стигнало до привличането на Хриси Димитров в състава, а и какви са амбициите пред тима. Вижте цялото интервю, дадено за НАЛБ:

НАЛБ: Здравей! Отборът на София Суперсоникс е един от новите участници в НАЛБ. Разкажи ни малко повече за идеята за тима и за връзката ви със „свръхзвуковите“ отвъд океана.

Явор Пангелов: Здравейте! Няколко души в отбора сме от по-старото поколение, израснало с NBA от 90-те години, а лично аз винаги съм симпатизирал на отбора от Сиатъл и след като тях вече ги няма (след несправедливото им преместване), реших да създам този отбор в тяхна чест. Голяма част от момчетата също са се радвали през годините на този отбор и се изкефиха на идеята. Имаме и доста фенове от Сиатъл, които ни следят и подкрепят в нашата Фейсбук страница.

Хрисимир ДимитровНАЛБ: Съвсем логично, първото име, което прави впечатление в състава ви, е това на Хрисимир Димитров. Как се стигна до привличането му в отбора и какво е да играеш рамо до рамо с такъв състезател?

Явор Пангелов: До привличането му се стигна благодарение на нашия играещ треньор Иван Иванов, който осъществи връзката. Преди да започне сезонът той ми се обади и ме попита дали искам да вземем Хриси в отбора. Отговорът на всеки на мое място би бил един и същи. За нас е чест и удоволствие да играем и тренираме с него. Той е много земен и спокоен човек, а освен това е и много дисциплиниран и се радвам, че младите момчета в отбора се учат от него.

НАЛБ: Най-добрият реализатор в последните два редовни сезона на НАЛБ Георги Георгиев също е част от София Суперсоникс. Какви са амбициите ви за класиране през настоящия сезон?

Явор Пангелов: Не е тайна, че с Жоро сме стари приятели, играли сме заедно дълги години по софийските игрища. Хората сигурно не знаят, че и той е фен на Сиатъл Суперсоникс и беше един от първите, които се присъединиха към отбора. Разчитаме много на него, но не можем да очакваме отново да е топ реализатор, просто защото отборът ни е такъв, че тежестта се разпределя между всички и във всеки мач е възможно всеки един да изригне.

Амбициите ни в началото на сезона бяха просто да направим приличен отбор и да играем хубав баскетбол. Сега, след като видяхме на какво ниво сме реално, целите са ясни – победа във всеки мач.

НАЛБ: Любовта към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива на НАЛБ?

Явор Пангелов: Разбира се. Всички в отбора сме израснали с тази игра и обичаме да играем и гледаме баскетбол колкото се може по-често. В този ред на мисли искам да пожелая бързо възстановяване на нашия контузен съотборник Цветан Миланов, защото знам колко му е трудно да гледа отстрани.

НАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Явор Пангелов: Личната ми мотивация идва най-вече от желанието да играя баскетбол, колкото и да ми е трудно вече (смее се). Все пак, не е същото като да играеш някъде за здраве с приятели и в лигата, където състезателният характер е много по-изявен. Затова и създадохме отбора – да влизаме в битки и да ги печелим.

Организационно най-вече е натоварен Кирил Пехливанов, за което му благодаря. Надявам се скоро и той да покаже всичките си качества и в мачовете, защото определено още не е разкрил потенциала си.

НАЛБ: Какви са впечатленията на София Суперсоникс от дебютния сезон на тима в НАЛБ? Какво смятате за организацията в лигата?

Явор Пангелов: Нивото на лигата като цяло е доста високо. Разбира се, има и по-слабички отбори, но не трябва да се подценява нито един. Относно организацията, за нас в случая важи мотото, което обикновено се казва за съдиите – когато не се забелязват, значи са си свършили работата. Така че, когато нищо в организацията не ни пречи и можем да играем баскетбол при добри условия, значи и нещата откъм организационна гледна точка са добре свършени.

НАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Явор Пангелов: Хората, които истински обичат баскетбола, винаги намират начин да са близо до него. Ако условията в НАЛБ продължават да са добри или дори да се подобряват, не виждам причина целта да не се постигне.

София СуперсониксНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Явор Пангелов: Да задържи нивото и отборите, както и интереса към себе си.  Историята показва, че доста баскетболни лиги в София не можаха да го направят през годините.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Явор Пангелов: Живи и здрави!

Благодарности на Явор Пангелов за добрите думи! Пожелаваме успех на София Суперсоникс с мисията за връщането на отбор от NBA в Сиатъл! Запазваме си правото и да запознаваме всички около НАЛБ с материали, свързани със „свръхзвуковите“ от София, публикувани в САЩ. Пожелаваме успех както на Пангелов, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на София Суперсоникс като цяло!