Въпроси до институциите

129

В продължение на този материал, потвърждаваме, че сме изпратили до институциите (Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита от дискриминация) следното писмо:

Уважаеми Господа,

Пишем Ви във връзка със заповед № РД-01-173 от 18.03.2021 година за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на Република България.

Адресираме настоящото си писмо до: Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита от дискриминация.

Не успяхме да открием контакт на Националния оперативен щаб, като имахме желанието да изпратим запитването си и до него.

Причината да изпратим настоящото си писмо до всички институции, описани по-горе, е фактът, че се свързахме с всяка от тях поотделно, но не получихме информация, като всяка от институциите ни насочваше към други свои колеги.

Пишем Ви от Националната аматьорска лига по баскетбол. Запитването ни е съгласувано и с много други спортни организации, които също не разбират как трябва да тълкуват цитираната по-горе заповед.

Бихме искали да поясним и че оценяваме усилията, които полагате, но вярваме, че е добре правилата да бъдат еднакви за всички и да не бъдат обект на тълкувания.

През миналата седмица, малко преди и малко след излизането на официалната заповед, най-големите медии у нас съобщиха:

„Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито се провеждат без публика;“

В самата заповед обаче ни направи впечателние, че има противоречие между девета и десета точка:

„9. Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

10. Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Забраната не се отнася за картотекираните спортисти към спортните федерации.“

Нашата организация се занимава с мероприятия за аматьори/любители и състезанията са за пълнолетни състезатели, които са картотекирани в организацията ни. В последната година неизменно провеждаме всички свои мероприятия без публика (дори в моментите, в които имаше разрешение и за публика (в това число и за 30% от капацитета на залата)). С други думи, според написаното в девета точка ние би трябвало да имаме позволение да упражняваме дейността си.

В десета точка обаче е упоменато, че спортните зали трябва да бъдат затворени, като изключение се допуска само за състезатели, които са картотекирани към спортните федерации. Нашата организация не е под шапката на федерацията. Затова преценихме, че не бихме искали да подлагаме на риск никого и за момента преустановихме мероприятията си.

В същото време обаче забелязваме, че абсолютно същите хора, които участват в нашите мероприятия, продължават отново на напълно аматьорски начала да се състезават в други лиги, които са под шапката на съответната федерация.

Т.е. означава ли това, че една организация, занимаваща се с аматьорски баскетбол, не може да упражнява дейността си, защото е автономна, а друга няма проблем да продължи да го прави, защото е под шапката на федерацията по баскетбол?

На никого от хилядите членове, разпределени в десетки отбори, на нашата организация не му се иска да смята, че пред правилата едни са „по-равни“ от други. Не ни се иска да смятаме и че тези, които се опитват да бъдат съвестни и отговорни в България накрая са тези, които са ощетени. Разполагаме с информация, че в много други спортове състезанията не са възпрепятствани по никакъв начин и съвсем закономерно хората споделят, че се позовават на девета точка от заповедта, цитирана по-горе.

Според десета точка обаче излиза, че аматьорът Иван Иванов може да участва в състезание за любители с още 15 състезатели, което е под шапката на федерацията, но не може да играе с един свой приятел в квартално игрище, не може да участва в състезание за аматьори, което не е под шапката на федерацията и не може да наема на абсолютно аматьорски начала зала за ползване.

Ако състезания за аматьори могат да се провеждат единствено под шапката на федерацията, това води до логичния въпрос дали спортните съоръжения на дадената федерация са третират със специални противозаразни препарати. За нас като хора, които не са здравни експерти ни е трудно да повярваме, че състезание, в което участват 15 души под шапката на федерацията е по-малко опасно отколкото състезание, в което участват същите 15 души, но състезанието не е под шапката на федерацията.

Затова адресираме настоящото си писмо и до Комисия за защита на конкуренцията, както и до Комисия за защита от дискриминация. Вярваме, че България като една европейска държава по никакъв начин не би искала да елиминира частната инициатива. За съжаление обаче според десета точка един и същи аматьор може да играе само под шапката на „държавата“ и няма право да играе никъде другаде.

Уважаваме усилията, които полагате и мерките, с които се стремите да предпазите българския народ. За нас обаче въпросът трябва да е принципен – или може да се играе, или не може. Вярваме, че правилата трябва да бъдат еднакви за всички.

Затова и молим за отговори на следните въпроси:

1. Според актуалната заповед, цитирана по-горе, могат ли да се провеждат мероприятия за аматьори/любители за лица над 18-годишна възраст (при спазване на всички необходими мерки и при провеждане на мероприятията без публика)?

2. Според актуалната заповед, цитирана по-горе, може ли организация, която не е под шапката на никоя спортна федерация (но все пак е регистрирана в съда и има право да упражнява дейността си) да упражнява дейността си и да организира мероприятия за пълнолетни лица в периода от 22.03.2021 година до 31.03.2021 година?

3. Има ли разграничение между регистрирани спортни организации, които не са под шапката на дадена федерация и други лиги, които са под шапката на дадена федерация (и в двата случая става дума за любители/аматьори над 18-годишна възраст – в общия случай дори за едни и същи хора)?

4. Ако състезания, които са под шапката на федерацията за пълнолетни аматьори могат да се провеждат, а състезания, включващи същите лица, но в организации, които не са под шапката на федерацията не могат да се провеждат, нямаме ли пълно основание да смятаме, че е налице нелоялна конкуренция, а също така и дискриминация?

Ще очакваме отговорите Ви.

Благодарим предварително!

С уважение,

УС на НАЛБ

Редакция (26.03.2021 година, 10:00 часа): След като не получихме никакъв отговор от никоя институция, за съжаление се налага да потвърдим, че официално са отложени всички срещи до 31.03.2021 година включително. От проучването, което направихме, установихме, че НАЛБ е единствената спортна организация, която е стопирала дейността си. Надяваме се да можем да възобновим шампионата от 03.04.2021 година.

Редакция (01.04.2021 година, 19:00 часа): Повече от седмица след като отправихме запитване получихме отговор единствено от Комисията за защита от дискриминация – преди по-малко от 2 часа. Отговорът не съдържа нищо по темите, които сме засегнали, а обяснение на процедурата за подаване на сигнал: „За да може Комисията за защита от дискриминмация да образува преписка и разгледа Вашия случай, следва да ни изпратите писмена жалба, като по-долу прилагам указания за това:“.

Редакция (07.04.2021 година, 18:00 часа): Днес, 07.04.2021 година, 2 седмици след като отправихме запитването си, получихме отговор и от Министерството на здравеопазването. На вашето внимание предлагаме част от отговора на Министерството: „Със Заповед № РД-01-197/31.03.2021 г. на министъра на здравеопазването са въведени временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 1.04.2021 г. до 30.04.2021 г., като се предвижда преустановяване на провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика (съгласно т. I, 10). Съгласно посочената заповед не е преустановено провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст, независимо дали същите са картотекирани спортисти към спортните федерации. Eдинственото ограничение е спортните състезания за всички възрастови категории да се провеждат без публика.“.

С това се надяваме, че казусът е приключен и се надяваме да не се налага да отделяме повече енергия по подобни въпроси.