Станислав Алачев: За мен НАЛБ е институция, чиято основна цел е ежедневното надграждане

1250

Станислав АлачевПрез месец Март 2017 година завърши третият изключително успешен сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Станислав Алачев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

След две поредни титли при девойките, водени от Алачев, представителките на СМГ отново оставиха отлични впечатления, завършвайки на второ място в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

Интервюта след края на сезон 2016/2017 в Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол до момента:

Станимира Златкова: НАЛБ неуморно доказва как се прави спорт за учащи

Мила Ацева: Поздравявам НАЛБ за грижите, които полага за развитието на ученическия спорт

Матю Клап: НАЛБ винаги ще бъде на специално място в сърцето и паметта ми

На вашето внимание представяме пълното интервю със Станислав Алачев:

Здравей! Наскоро завърши третият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взе и Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Станислав Алачев: Със стартирането на проекта преди няколко години бях наясно, че визията за ученическия спорт на хората, които се заемат с тази дейност, е различна. Въпреки малкият брой участващи отбори, това е състезанието, в което аз ежегодно изпитвам чувството на удовлетвореност и признателност.

СМГПрез настоящия сезон СМГ участва в ученическата лига само с отбора си на девойки. Знаем, че именно СМГ спечели първите две издания на надпреварата за девойки. При юношите пък СМГ триумфира в първия сезон и завърши на второ място след драма в края на последния мач във втория сезон. Сега обаче тимът участва само със своя отбор на девойки. Ключови състезатели на юношеския тим завършиха средното си образование през 2016 година. Това ли е причината да нямате отбор за юноши през наскоро завършилия сезон?

Станислав Алачев: Взех решение да се концентрирам върху работата си с отбора при девойките, защото през годините в това направление имаше постепенно препредаване на щафетата от опитни към начинаещи, което спомогна за изграждането на изключително сплотен колектив. Докато при тях всяка една победа бе плод на отборна игра, то в мъжкото направление високите резултати се базираха на строго индивидуални качества, което в известна степен бе в разрез с разбиранията ми за колективен спорт. Въпреки всичко отбор при юношите бе сформиран, но не взе участие в лигата. Желая им успех и да продължават да защитават с чест постигнатото преди тях!

Станислав АлачевЗнаем, че Софийската математическа гимназия е със статут на едно от най-престижните и елитни училища въобще в България. Как ръководството на училището приема огромните спортни успехи, които ти и твоите отбори извоювате през годините?

Станислав Алачев: През годините постигнахме завидни спортни резултати, което се надявам да е допринесло дори и с малко за високия имидж на учебното заведение. Никога не сме търсили специално внимание, а винаги сме били благодарни, когато от другата страна сме получавали разбиране и подкрепа.

Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт? И претърпя ли идеята развитие спрямо предишните си сезони според теб?

Станислав Алачев: Ако желаем да изграждаме личности със стабилен социален и здравен статус, трябва да извадим ученическия спорт от калта, в която е затънал. Инициативата на НАЛБ е светлият лъч в тази посока и познавайки амбицирания и всеотдаен екип категорично мога да заявя, че ни очакват нови и незабравими спортни надпревари.

Станислав АлачевКакви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станислав Алачев: За съжаление процесът е двустранен. Екипът на НАЛБ прави всичко за развитието на форматa, но от друга страна заинтересоваността сред директори и преподаватели е минимална, което в известна степен ограничава разрастването му.

Всички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб? И с какво тя спечели СМГ, за да участвате отново в нея?

Станислав Алачев: Разликата е стряскащо голяма. Всяка една ученическа спортна инициатива на районно, зонално, градско и републиканско ниво се приема за отбиване на номера и отчитане на дейност. Това е нещото, което винаги ме е възмущавало. Няма как децата да осмислят своята тренировъчна дейност, ако в състезателната си такава не получават нужното внимание и уважение на труда им.

Софийската ученическа лига по баскетбол е състезанието, в което трудът на учителя и ученика не остава в сянка, а е издигнат на пиедестал.

Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станислав Алачев: Убеден съм, че това е моделът, по който трябва да се развива ученическият спорт. А приложението му и ефектът от него зависят от това дали всяко едно звено: организатори, директори, учители, ученици и общество, осъзнават стойността и значението на ученическия спорт.

Станислав АлачевКакво те мотивира да си толкова всеотдаен вече толкова години?

Станислав Алачев: Жаждата ми за личностно развитие и усъвършенстване винаги е била в основата на всяка една дейност, с която съм се заемал. Увереността ми, че ученическият спорт може да тръгне в правилната посока винаги е била мотиваторът, който ми е помагал да се справям с всяка една трудност и да продължавам напред.

Какво смяташ за развитието на НАЛБ през годините? Знаем, че го следиш изкъсо.

Станислав Алачев: За мен НАЛБ е институция, чиято основна цел е ежедневното надграждане, а не живуркането в блатото на посредствеността. Организацията трябва де е еталон за подражание и уважение.

Станислав АлачевРазличаваш се изключително много от свои колеги. Дори бихме казали, че нямаш допирни точки с тях. Какво те мотивира да се занимаваш толкова всеотдайно с извънкласна дейност, в която инвестираш време и лични средства?

Станислав Алачев: Виждането ми за това как трябва да протича един час по ФВС и това как трябва да бъде организирана и проведена дадена извънкласна дейност е нещото, което ме различава от статуквото.

Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отбора на СМГ много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

Станислав Алачев: Благодаря ви за прекрасните пожелания и огромните усилия, които полагате за възраждането на ученическия спорт!