Блиц интервю с Виктор Виденов, Спортни Настилки-Зуум Дизайн

586

Виктор ВиденовОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Виктор Виденов от отбора на Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Отборът на Спортни Настилки-Зуум Дизайн играе втория си сезон в НАЛБ, а Виденов има вече изиграни 36 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Спортни Настилки-Зуум Дизайн в плейофите беше отборът на София Лайънс, а след отстраняването му Спортни Настилки-Зуум Дизайн ще срещне Хелга.

Вижте какво сподели Виктор Виденов, който е и дългогодишен приятел на НАЛБ:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Спортни Настилки-Зуум Дизайн и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Виктор Виденов: За нас истинската равносметка ще дойде след края на сезона и крайното класиране. Определям като успех това и вярвам, че накарахме абсолютно всеки отбор да се съобразява с нас и в никакъв случай да не подценява мачовете срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Неуспехът ни е в това, че поради нерегулярното присъствие в мачовете и късата резервна скамейка затвърдихме убеждението, че също така можем да загубим от всеки в дивизията.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Виктор Виденов: С оглед на състава, с който разполагаме, минимумът ни е Файнъл 4. Разбира се, голямата ни цел е финал срещу Брикс.

Кои са фаворитите в първа дивизия според теб?

Виктор Виденов: До средата на сезона изглеждаше, че може би хегемонията на Брикс е възможно да бъде нарушена, но с този трансфер (всички знаем КОЙ :)) мисля, че се върнаха в шампионския коловоз. Останалите ще направим всичко възможно да се изправим срещу тях и да им се противопоставим.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Виктор Виденов: От нашия отбор тази година искам да отлича Димитър Талов. Това е така не само заради отличното му представяне, когато беше здрав и на линия, но и заради това, че взе присърце амбициите на нашия отбор и се превърна в основен скаут и носител на входящи трансфери. И двата му такива този сезон бяха наистина впечатляващи – първият Димитър Ганчев още на полусезона достигна до участие в Мача на звездите с отличното си и постоянно представяне, а вторият Иван Тилев – още в първите си мачове спечели върховата индивидуална награда – MVP на кръга и само по-редките му участия го лишиха от месечната такава.

Спортни Настилки-Зуум ДизайнРазкажи ни малко повече за Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Виктор Виденов: Отборът ни беше създаден преди години за участие в една от аматьорските лиги, предшестващи НАЛБ. Започнахме с ядро от плевенски играчи, с които споделяме не само любовта към баскетбола, но и много приятни спомени и житейски мигове, които за щастие продължават да се трупат и днес. Впоследствие през годините „ъпгрейднахме“ с двете ни русенски перли – Марин Димитров и Николай Мораров и достигнахме почти съвършенството със софийския елит – Димитър Талов, Атанас Даракчиев, Александър Спасов и Иван Тилев, и морския бриз Димитър Ганчев – Майт.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Виктор Виденов: Мотивира ме любовта към играта, желанието да запазя времето, прекарано със съотборниците си на и извън терена, и не на последно място –  желанието за игра и победа. С нарастването на броя на картоткираните състезатели в нашия отбор, тяхната класа и това, че с половината от тях всъщност не съм приятел от детинство, се увеличават и усилията, които ми коства организацията и постоянното търсене на баланса между отборния и индивидуален интерес.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Виктор Виденов: Организационно НАЛБ е на много високо ниво, съперничещо на професионалните спортове в България. Най-радващо е постоянното ви желание за развитие и създаването на все по-добър и достъпен продукт, както за участниците, така и за зрителите.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Виктор Виденов: Моите наблюдения се ограничават до това, което се случва в София и приоритетно в първа дивизия. Мисля, че единственото, което се нуждае от подобрение, е съдийството на мачовете, и то става въпрос за определени единици в съдийските бригади, които не знам дали поради лични причини или липса на качества, се превръщат в централни фигури в някои от двубоите, които ръковдят. След тези мачове (макар и малко на брой) остава един горчив привкус у всички участници. Считам, че този сезон ръководенето на мачовете в първа дивизия е доста по-лесно поради това, че повечето състезатели се познават, имат необходимия респект помежду си и към това, в което участват, и напрежението между отборите или отделни единици е сведено до минимум. Трябва да бъдат положени усилия тази тенденция да бъде запазена, за което е необходимо и коректно отношение от страна на съдиите. В тази част искам да препратя и към интервюто на Леон Лалов от Норт Уест, който доста точно е изложил проблема.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Виктор Виденов: Разделението на дивизии бе най-доброто организационно решение и тази концепция следва да бъде запазена и продължена. Интересът и стойностните и интригуващи мачове нарастват прогресивно. Перспективите оттук нататък са утвърждаване на дивизиите в София и създаването на поне шест регионални дивизии из страната, подобно на стартиралата в Централна България.

Спортни Настилки-Зуум ДизайнКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Виктор Виденов: Имат ли общо с баскетбола и искат ли да се почувстват като професионалисти (откъм условия, за личните качества, за съжаление, за повечето от нас е твърде късно :)) следва да са в НАЛБ от следващия сезон.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Виктор Виденов: Благодарим и ние за желанието ви и за това, че ни давате възможност да практиуваме любимата игра в най-добри условия!