За синята топка…

1747

Мартин Механджиев и Калин КаменовНа 22 Март 2015 година от НАЛБ се включихме в една инициатива в подкрепа на децата от аутистичния спектър. В квартал Горубляне беше организирана доброволческа акция, за да може една изоставена сграда да бъде в помощ на аутистите. Повече по въпроса можете да прочетете ТУК, в блога на Зам.-министъра на Младежта и спорта Калин Каменов.

Същата Неделя, 22 Март, беше и първият ден, в който нашият добър приятел Мишо Игнатов, когото ви представихме ТУК, дойде в зала Овергаз Арена и се присъедини към екипа на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Мартин Механджиев и Михаил ИгнатовНа 2 Април, когато ви запознахме със статията относно Мишо, на Световния ден за информираност за аутизма, Зам.-министърът на Младежта и спорта Калин Каменов връчи една синя топка на Мартин Механджиев. Всичко това стана вечерта, на събитието в подкрепа на инициативата, провело се пред Президентството. Синьото е цветът в подкрепа на каузата, а на топката могат да бъдат открити изключително много подписи на известни личности, сред които на Президента на Република България Росен Плевнелиев, на Кмета на град София Йорданка Фандъкова, на Омбудсмана на Република България Константин Пенчев и много други. ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК можете да разгледате снимки от мероприятието.

Обща снимка, АутизъмВ предстоящия уикенд всички срещи от НАЛБ започнаха с обща снимка – двата отбора и длъжностните лица заедно със синята топка, в подкрепа на благородната инициатива. Символично и първата спорна топка във всяка от срещите беше хвърлена именно с тази топка.

ТУК можете да намерите множество снимки, както и информация по въпроса.

Благодарности на г-н Стефан Августинов, от когото синята топка е поела по своя път!

Благодарим на всички участници и фенове на НАЛБ за подкрепата и положителното отношение! Сега обаче е време да се разделим със синята топка и тя да продължи своя път.

Синята топка ще бъде продадена на търг, а всички средства ще отидат за бъдещия център за деца от аутистичния спектър, за който стана дума в началото на статията.

Сърдечни благодарности на абсолютно всички замесени! Отново показахме, че ЗАЕДНО сме по-силни!

Константин Пенчев, Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, Калин Каменов, Ирена СоколоваP.S. ТУК можете да прочетете още по въпроса от статията на Зам.-министъра на Младежта и спорта Калин Каменов:

„…Да се върнем на специалната синя топка. В края на събитието реших да я подаря на едни много специални за каузата хора. Те са не само доброволци, но и истински партньори на хората с аутизъм. Националната аматьорска лига по баскетбол в лицето на своя председател Мартин Механджиев прие нашето предизвикателство преди месец и взе в екипа си Мишо – момче с аутизъм, което обожава спорта и мечтае да стане спортен журналист или коментатор. Той вече работи в НАЛБ и всеки уикенд помага за това прекрасно състезание.

Сигурен съм, че синята топка е поверена в правилните ръце – на хора, които обичат баскетбола и с реални действия помагат за информираността по темата аутизъм. Те ще преценят какво ще правят с нея. Но трябва да знаят, че всеки подпис върху нея е една ангажирана по темата личност. Това не са автографи, а поети отговорности към децата.

Надявам се да привлекат още хора към общата ни кауза.“

Редакция: Благородната инициатива срещна много поддръжници, а това е статията, публикувана в Sportal.bg по въпроса. Можете да я прочетете ТУК:

„Една от най-бързо развиващите се и набиращи популярност в България спортни организации – НАЛБ (Национална Аматьорска Лига по Баскетбол) се включи в социална инициатива, подкрепяща децата от аутистичния спектър. Синьото е цветът, избран за подкрепа на каузата, наречена Световен ден за информираност на аутизма, който по традиция е всяка година на 2 април.

Така се ражда и идеята за синята топка, която е връчена на организаторите на НАЛБ от Калин Каменов (заместник-министър на младежта и спорта). Топката бе подписана от редица публични личности като Росен Плевнелиев (президент на Република България), Йорданка Фандъкова (кмет на София), както Константин Пенчев (омбудсман на Република България).

Всички двубои от изминалия уикенд в НАЛБ започваха със символично хвърляне на синята топка за начало на двубоя, както и обща снимка на участващите отбори и длъжностните лица на Лигата.

НАЛБ вече има и член на екипа, който е от аутистичния спектър. Това е 17-годишният Михаил Игнатов, който е изключително голям спортен фен и мечтае да бъде спортен журналист, като вече дебютира като коментатор на един от двубоите в първенството, като вече се учи как да води протокол, да води статистика и да снима баскетболни мачове.

P.S. Синята топка ще бъде продадена на благотворителен търг, а средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на център за деца и младежи от аутистичния спектър в столичния квартал „Горубляне“. Всеки, който има желание да помогне може да изпрати SMS с текст DMS AUTISM на номер 17777 за всички мобилни оператори.

Повече информация относно инициативата можете да намерите ТУК и ТУК.

Снимка: НАЛБ“