Успешен четвърти сезон за Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ

На 01.03.2018 година, завърши четвъртият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

ТУК можете да откриете всички резултати от първенствата при юношите и девойките, а ТУК можете да откриете и крайните класиранияТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК пък можете да откриете много снимки от първенството на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ за сезон 2017/2018.

От Националната аматьорска лига по баскетбол благодарим на всички, които спомогнаха по какъвто и да е начин за четвъртия сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

Определено можем да бъдем доволни от завършилия четвърти сезон на ученическата лига. Всеки следващ сезон е по-успешен от предишния, като вярваме, че тази тенденция ще продължава.

Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…

За съжаление можем да споделим още много по въпросите както за баскетбола, така и за образованието, но вярваме, че всичко негативно, което оценяваме около себе си, трябва само и единствено да ни мотивира.

Затова през сезон 2014/2015 от НАЛБ направихме малка крачка към промяна на статуквото, когато става дума за ученически баскетбол. Беше създадена Софийската ученическа лига по баскетбол, в която всяко училище има съвсем адекватен календар и достатъчно мачове. Мачове, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. И още много. Без каквато и да е външна подкрепа.

Благодарим на всички съмишленици! Благодарим за традициите, които заедно успяхме да изградим и когато говорим за ученически баскетбол!

Интересът към Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол определено е голям.

Радваме се, че и през сезон 2017/2018 проектът ни насочен изцяло към учениците продължи да се развива.

Убедени сме, че това е един от правилните начини да разширяваме границите на любимата ни игра.

От любов към играта!

За съжаление и през сезон 2017/2018 Софийската ученическа лига по баскетбол не успя да се разшири достатъчно и не всички желаещи успяха да се включат. Разбира се, това е така заради липсата на финансиране и липсата на държавна помощ за подобен тип прояви, които наистина са меко казано полезни за учениците, а и за спорта. Надяваме се, че разширението на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол тепърва предстои.

При момичетата за втора поредна година триумфира отборът на Англо-Американското Училище – София. Отборът спечели надпреварата по безапелационен начин, завършвайки без нито една загуба. През годините тимът показваше невероятно израстване, а с него се работеше правилно и в перспектива. Неслучайно отборът достига и за втори пореден път до титлата в първенството. Успех, който от своя страна показва, че с постоянство и желание за развитие, абсолютно всичко е постижимо. На второ място завърши отборът на 35 СОУ „Добри Войников“, а трети остана този на Американския колеж в София. Тук е моментът отново да отбележим, че треньорите на абсолютно всички отбори заслужават само и единствено добри думи – за себераздаването си и за желанието да развиват баскетбола в своите училища.

За историята – шампионите при девойките в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2016/2017 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2017/2018 – Англо-Американското Училище – София

А атмосферата по време на двубоите от Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ е наистина завладяваща.

Вярваме, че това е пътят да предаваме любовта към играта нататък.

От любов към играта!

При момчетата до титлата стигна отборът на Американския колеж в София. Това беше четвърто поредно участие за тима в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, а както и при момичетата на Англо-Американското Училище – София, триумфът на представителите на Американския колеж в София е плод на дългогодишен труд и положени много солидни основи. Тимът допусна само една загуба през настоящата кампания и напълно закономерно грабна титлата. На второ място остана отборът на Англо-Американското Училище – София, а трети завърши този на 35 СОУ „Добри Войников“. Разбира се, отново трябва да поздравим и треньорските щабове на всички отбори за усилията, които положиха, за да могат тези момчета да играят ученически баскетбол на най-високо ниво.

За историята – шампионите при юношите в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2016/2017 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2017/2018 – Американски колеж в София

Радващ факт е и че нивото на всички участници несъмнено се повиши изключително много в течение на сезона, което отново говори и за това, че този шампионат е бил полезен за подрастващите.

На вашето внимание представяме и още един колаж от няколко снимки, описващи прекрасно атмосферата по време на двубоите в Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

Благодарности на всички отбори и техните треньори за участието и коректността! Сърдечни благодарности на AAS и ACS за съвместната дейност, гостоприемството и възможността всичко това да стане реалност!

А приятелското отношение, добронамерените закачки и спортсменският дух не напуснаха Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ нито за секунда и през сезон 2017/2018.

Радваме се, че имаме възможността да работим и с ученици, на които да можем да предаваме любовта си към баскетбола! Радваме се, че имаме възможността да покажем на ръководители, родители, учители и ученици, че сме се захванали с тази си дейност, за да покажем на всички, че това нещата да се случват както трябва е въпрос на избор, а нашият избор е ясен и категоричен.

През настоящата кампания, както винаги, подкрепихме и още много ученически турнири и състезания – ТУК може да прочетете за едно от тези мероприятия.

Надяваме се, че ще имаме възможност да развием Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, но трябва да признаем и че това не е никак лесна задача. И въпреки че става дума за ученически спорт, възможност за подрастващите да спортуват, а не да са пред компютрите и т.н. (явно това са поредните клишета, които чуваме в предизборни кампании и нищо повече), тази ни инициатива не е първото нещо, за което не срещаме подкрепа от страна на “институциите”, които би трябвало да са най-заинтересовани от подобни дейности.

Няма да спрем да се борим, каквото и да ни коства това. Вярваме, че абсолютно всичко си струва.

Благодарности на всички замесени още веднъж! За нас беше истинско удоволствие и чест да сме част от тази инициатива за четвърта поредна година! Отново се убедихме и че е наистина безценно да виждаш пламъка в очите на децата, благодарение на играта, която е пленила всички ни. Благодарим за подкрепата на всички!

От любов към играта!

НАЛБ