НАЛБ подкрепя мечтата на момичетата на 35. СЕУ „Добри Войников“

633

На 21.01.2024 година от НАЛБ попаднахме на материала „Да изживееш мечтата си… или пък не!“, който може да откриете ТУК и който ще бъде поместен в края на настоящия материал без никаква редакторска намеса.

Става въпрос за един ученически баскетболен отбор – за момичета до десети клас, който е станал републикански шампион и е извоювал правото си да представя България на световно първенство.

35. СЕУ „Добри Войников“ е дългогодишен участник в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, за която може да откриете повече информация ТУК.

Авторът на материала и треньор на баскетболния отбор, който е спечелил правото си да представя България на Световните ученически игри, е Огнян Аспарухов. ТУК може да откриете негово интервю, дадено за НАЛБ през 2016 година.

Част от думите му тогава:

„Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ е единственото професионално организирано и провеждано състезание за ученици във всеки един аспект. Мога само да адмирирам подобни инициативи. Надявам се начинанието да е успешно и да продължи да съществува дълго време. Също така пожелавам на хората от НАЛБ да имат сила и дръзновение, защото това, което правят, е в противоречие със статуквото и ще срещат много отпор от хората, които и сега си живуркат под прикритието, че работят за българския баскетбол, и чието спокойствие вече е поставено под въпрос. В България, когато правиш нещо хубаво и постигаш резултати, си трън в нечии очи. Не губете мотивацията си!“

Мила Ацева, която в продължение на много дълги години също е стожер не само на баскетбола в 35. СЕУ, а и на ученическия спорт като цяло:

„Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ е най-добре организираното състезание, в което са участвали баскетболните отбори на 35 СОУ „Добри Войников” София. Радвам се, че учениците имат възможност да играят в изключително позитивната атмосфера, която се създава от младежкия по дух екип на НАЛБ. Благодаря ви приятели!“

ТУК може да откриете нейно интервю за НАЛБ от 2016 година, а ТУК – от 2017 година.

ТУК пък ще откриете интервю на Мартин Механджиев за вестник „Аз-буки“, дадено през 2023 година и засягащо главно ученическия спорт. А ето и малка част от думите на Механджиев, които звучат много актуални и за настоящата ситуация:

„Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ наистина има 6 завършени сезона и на практика беше стопирана покрай пандемията поради независещи от нас причини. Това е също страхотно постижение според мен, защото цялата ни дейност и в тази връзка беше изцяло „на мускули“, без никаква подкрепа, а отделяхме доста време, енергия и усилия. Стремежът ни беше да създадем един оазис, когато говорим за ученически баскетбол. Да се абстрахираме от добре познатите ученически състезания, играещи се в салони с размерите на кабинет по музика и продължаващи около 15-20 минути. Искахме децата наистина да се докоснат до истински баскетбол, когато говорим за всички организационни елементи – целогодишен календар, времетраене на един мач, време за нападение, истински зали, класиране, награди и много други.

Опитът ни показа, че са единици хората в областта, на които въобще им се занимава с нещо подобно. Предполагам, че учителите не са имали дивиденти за извънредния си труд, свързан с ученическата лига, което вероятно е било демотивиращо за тях. На практика бенефициентите бяха само и единствено учениците, а не е лесно да намериш толкова много идеалисти, които също да отделят толкова време, енергия и усилия за идеята.“

Мила Ацева и Огнян Аспарухов са сред хората, които през годините са демонстрирали, че никога не пестят време, енергия и ресурси, за да допринасят за развитието на ученическия спорт.

Имайки предвид и дългогодишното ни прекрасно взаимодействие, още на 22.01.2024 година се свързахме с г-н Аспарухов, за да попитаме как от НАЛБ можем да помогнем за сбъдването на мечтата.

В процес на разработване и на нови благотворителни инициативи сме, като изчакваме преподавателският колектив на 35. СЕУ „Добри Войников“ да вземе необходимите решения.

За момента бихме искали да запознаем общността на НАЛБ с казуса и да поканим всеки, който има възможност, да се включи с дарение. В НАЛБ участват много възпитаници на училището, а вярваме и че историята, както и незаинтересоваността на институциите (от 35. СЕУ имат отказ за подкрепа от всички държавни институции, с които са се свързали), могат да докоснат всеки.

ТУК ще откриете пълна информация относно възможности за дарения, публикувана в официалния сайт на 35. СЕУ „Добри Войников“:

„Можете да подкрепите пътуването на отбора с дарение по Ваш избор по банковата сметка на училищното настоятелство! Моля, не пропускайте да впишете „Дарение за баскетболния отбор“, за да насочим сумата по предназначение!

Банкови данни:

IBAN: BG03 BPBI 7940 1067 2371 01

Bic code: BPBI BGSF

Титуляр на сметката: сдружение „УН към 35 СЕУ „Добри Войников“

При необходимост от договор за дарение (който може да бъде представен за ползване на данъчни облекчения), моля пишете на seu_35_un@35sou.bg“

От Националната аматьорска лига по баскетбол искрено се надяваме тази история да бъде с положителен финал. Убедени сме и че ако това се случи, то ще бъде благодарение на подкрепата на много хора, които по никакъв начин не са длъжни да помогнат, но биха го направили. Както знаете, от НАЛБ се стремим да бъдем в полза на обществото ни по всевъзможни начини, като вярваме и че настоящата кауза си заслужава.

Сега на вашето внимание представяме и материала, с който Огнян Аспарухов за пореден път очерта част от неразбориите, касаещи ученическия спорт у нас:

Да изживееш мечтата си… или пък не!

Това е една от онези истории, на които никога не би повярвал, ако не се случваше на теб самия.

Още в началото ще кажа, че в основата на нещата са едни прекрасни български деца. Те са момичетата от баскетболния отбор (8-10-ти клас) на 35-то Средно езиково училище „Добри Войников“ в София. Тези прекрасни млади хора сътвориха истински подвиг, когато през лятото на 2023 г. на Републиканското първенство в гр. Сливен, безапелационно спечелиха титлата, и не оставиха съмнения в превъзходството си. Малко по-късно, докато емоцията все още не беше отшумяла, дойде новината, че по този начин отборът е спечелил правото да представи България на Световните ученически игри, които ще се проведат в Макао, Китай през месец юни. Тези игри се провеждат веднъж на две години. Така, че и късметът е изиграл своята роля.

Няколко думи за главните действащи лица – това са нормалните български тийнейджъри, с тази разлика, че става дума за изключително интелигентни и начетени деца, които учат в елитно софийско училище. За да станат част от 35-то СЕУ, те са получили много високи резултати на Националното външно оценяване, и са постигнали много висок бал. Отлични ученици, много добре организирани, така, че им остава и време за спорт. Любимият, този с оранжевата топка! Самите те осъзнават, че са много близо до една небленувана мечта. До нещо, което БИ МОГЛО да се случи само веднъж в живота. Нещото, с което стават и си лягат всеки ден, в последните 3-4 месеца.

Само, че, както и в приказките, така и в реалния живот, има прекалено много препятствия, които трябва да се прескочат. Непрекъснато в новините разни фактори тръбят, че се прави всичко за младите, че младежкият масов спорт е от първостепенно значение. Но в нашия случай се получава нещо различно.

Държавата тотално е абдикирала от задълженията си към младите хора, и то към такива, които ще носят герба на гърдите си и ще настръхват, когато слушат родния химн. От всички институции любезно ни отговарят, че са изключително радостни от нашите успехи и ни подкрепят, но за съжаление не могат да ни подпомогнат финансово. Дори Българска асоциация „Спорт за учащи“, която е пряко отговорна за участието на българските отбори в тези шампионати, държи всички ни в неведение случва ли се нещо и какво. В нейните правила за международна дейност е записано дословно :

„За участие по Правилата на ISF се заплаща 50€ на ден/пансионат/,които се заплащат от училищните отбори. ММС финансира-транспортни и такса участие, чрез БАСУ.“

Към настоящия момент всички разходи трябва да се поемат от учениците и техните семейства. А тези разходи не са никак малки – самолетните билети са над 2 000 лв. на човек в двете посоки, необходима е задължителна застраховка, таксата за участие (150 евро на човек), виза за Китай. Треньорите и водачът на делегацията задължително участват на онлайн семинар (още по 150 евро на човек). За пансион – 11 дни по 60 евро на ден за 15 души.

За да не остане впечатление, че сме пасивни, трябва да се спомене следното:

– Ръководството на училището безусловно подкрепя усилията на отбора, и в тази връзка изпрати писма до Министерството на младежта и спорта и до Министерския съвет. Както и до Китайското посолство. За съжаление – без положителен резултат. Традиционният Коледен базар, който се провежда в училище, беше изцяло ориентиран към осъществяване на мисия „Макао 2024“.

– Училищното настоятелство организира дарителска акция в подкрепа на участието на отбора на Световното първенство.

– Предстои организирането на благотворителен мач, на който ще бъде представен състава, който ще участва на игрите.

Всичко казано по-горе изразява огромното разочарование на един човек, който повече от 33 години се занимава с ученически спорт (баскетбол). За съжаление нищо през това време не се променило. Всичко е една голяма демагогия. Декларират се възвишени цели, прекрасни неща на хартия. И после нищо от това не се случва.

Затова е такова и нивото на Българския спорт като цяло. Държавата тотално е абдикирала от задълженията си да се грижи за здравето и физическото развитие на подрастващите. Провеждащите се състезания се организират и провеждат, както са се провеждали и преди 30 години. Институциите, които ги администрират, са в противоборство помежду си, и взаимно си прехвърлят отговорностите. Затова и широката основа (масовият спорт) е на такова ниво, което пряко се отразява и на професионалния спорт.

Организирането и провеждането на състезанията за ученици е изключително формално. За отбиване на номера. Често пъти за организатори се поставят хора без никакъв опит в организирането на състезания. Затова и миналата година се стигна до парадокса да бъде обявен за състезателен ден, в който се провежда задължителното Национално външно оценяване. Спортният календар се изготвя, без да бъде съобразен с ангажиментите на участващите в него. Дори и за тази година, Републиканското първенство е предвидено във време, когато един от потенциалните участници в него, би трябвало да представя България в Макао.

Трябва да отбележим, че последният победител в Световните ученически игри през 2022 г. в Белград, е отборът на ПГ „Константин Фотинов“ от гр. Самоков. Огромна Българска гордост!

Тоест, летвата е вдигната изключително високо, но нашите момичета, а и ние, техните треньори, се надяваме на достойно представяне. Разбира се, ако стигнем до Макао.

За да се случи това, можете да помогнете и всички вие, четящи тези редове.

Търсим спомоществователи, които да ни помогнат. Напомняме, че даренията за сферата на образованието се приспадат от дължимите данъци. За гласуваното доверие, ще бъдем щастливи да разположим логото на компанията ви до трибагреника на нашите екипи. Всякаква помощ е добре дошла! Най-лесно е това да се случи чрез целево дарение на следния адрес:

Дарения

Скъпи приятели, от името на отбора, който имам честта и удоволствието да водя, сърдечно ви благодарим! Надяваме се, че ще ни подкрепите!

Автор: Огнян Аспарухов, учител в 35 СЕУ „Добри Войников“

От НАЛБ оставаме напълно отворени за всякакви съвместни инициативи, чрез които да помогнем да се случи това, което трябва.

За нас е чест!

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ