Владин Иванов: Очаровани сме от професионализма на НАЛБ

515

Владин ИвановПрез месец Март 2017 година се проведе турнирът на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България за сезон 2016/2017. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Владин Иванов от Спорт и здраве (Кърджали) и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса. Иванов е един от двигателите на тима в организационен план.

Отборът на Спорт и здраве (Кърджали) записа първото си участие в НАЛБ, а и първото си участие въобще като отбор. От тима дори се обърнаха към НАЛБ за съдействие при изготвянето на екипировката. Отборът направи своя дебют, представи се чудесно, а очевидно е останал и удовлетворен от турнира на НАЛБ в Южна България. Предстои да разберем дали няма да видим Спорт и здраве (Кърджали) на още някой от следващите турнири на НАЛБ в Източна и Северна България.

Интервюта след края на турнира на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България за сезон 2016/2017 до момента:

Константин Манов: Турнирът в Южна България беше повече от перфектен в организационен план

Кристиян Наков: Задължително се пробвайте в НАЛБ, супер е!

Тодор Паунков: Останахме силно впечатлени от съдийството в НАЛБ, което е на топ ниво

На вашето внимание представяме пълното интервю с Владин Иванов:

Владин ИвановЗдравей, наскоро завърши вторият турнир на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България. През сезон 2016/2017 той беше повече от успешен, като се включиха цели 12 отбора. Как видя ти турнира на НАЛБ в Южна България за сезон 2016/2017? Като ниво на участниците, в организационен план?

Владин Иванов: Здравейте! Честно казано, лично аз, останах приятно изненадан от бройката на участващите отбори, но това го отдавам на няколко фактора. Първият може би е жаждата на всички участници за изява, а организираният от НАЛБ турнир ни предостави тази възможност! Всеки, който някога през живота си е излизал на баскетболния терен със сигурност е усетил тръпката да премери сили с противниковия отбор и същевременно да радва феновете и почитателите на магията наречена баскетбол! А на какво ни учи баскетбола? Както всички знаем, това е изключително борбен, контактен и колективен спорт, следователно възпитава практикуващите го на много положителни качества, такива като жажда за победа, чувство за защитена чест и много, много други! Очевидно хората от НАЛБ се бяха подготвили много добре за турнира и успяха да създадат нужната атмосфера, перфектни условия за игра, а също така и да се справят с нелеката задача в рамките на едва 3 дни да се изиграят толкова много срещи, някои от които завършваха чак след полунощ (на друго място и в други среди надали е възможно това да се случи)! А нивото на участниците бе меко казано граничещо с отлично!

Спорт и здраве (Кърджали)Каква е равносметката ти за представянето на Спорт и здраве (Кърджали) и като успешен ли можеш да определиш турнира за своя отбор? Постигнахте ли целите си?

Владин Иванов: Основната цел, която стоеше пред нашия отбор, бе да стартираме състезателна си дейност! Това беше първият турнир, в който взимаме участие! С някои съотборници буквално се видяхме и играхме заедно за първи път! Във всички срещи, които изиграхме, мисля, че се представихме добре, като играхме нападателен и разнообразен баскетбол, но в завършващата фаза не бяхме убедителни. На моменти избързвахме много и се нарушаваше синхрона между по-младите и бързи момчета от нашия отбор с по-възрастните, но по-бавни съотборници. Изводите, които извлякохме от дебюта си, са взети под внимание, отчетохме грешките си и мисля, че ще се представяме все по-добре и по-убедително следващите пъти!

Отборът се сформира буквално преди турнира на НАЛБ в Южна България. Дори се възползвахте от възможността да си направите екипи със съдействието на НАЛБ. Възраждането на баскетбола в Кърджали върви по план след тези стъпки, нали?

Владин Иванов: Преди доста години, през далечната 1992 година, когато аз се състезавах активно, поради големия брой състезатели в град Кърджали имаше 2 представителни отбора на старша възраст! Бяхме разделени на Арда 1 и Арда 2. Тренирахме ежедневно, а понякога дори двуразово! Ученическите първенства се превръщаха в празник за града! В тях взимаха участие по 10 отбора и се провеждаха два пъти годишно, а спортната зала се изпълваше до краен предел! 25 години по-късно нещата съвсем не стоят по същия начин! По всичко изглежда, че обстоятелствата са се влошили до такава степен, че на малкото млади състезатели на местния клуб им се отказва участие в турнири поради липса на средства, а ученическите първенства са сведени до протоколно провеждане на един път в годината. Взимащите участие в тях пък са едва 3-4 отбора! А както по-горе споменахме, на всеки един състезател са му необходими най-вече участия и изяви, за да е жив и състезателният дух, за да „гори“ сърцето! Точно такъв бе и нашият план! А именно покрай тръпката да се „върнем в играта“, ние, позастаряващата част от отбора, да дадем шанс на млади играчи от града да трупат безценен опит, участвайки в турнири, които за щастие вие от НАЛБ организирате, за което най-сърдечно ви благодарим!!!

Владин ИвановКакви са намеренията и очакванията ви за бъдещето?

Владин Иванов: Освен да надграждаме свършеното до момента ще се постараем да бъдем последователни и да поддържаме постоянство в работата си! Също така, смятаме да продължаваме да се забавляваме, защото освен здраве, спортът ни дава и развлечение, откъсва ни от напрегнатото ежедневие и ни доставя много положителни емоции!

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Владин Иванов: Както вече казах, основното при мен, а мисля и при други мои съотборници, е тръпката отново да се върнем обратно в залата и да се състезаваме в организираните от НАЛБ мероприятия! Другото е желанието да запалим подрастващото поколение – да усети тази тръпка, която ни е карала някога като по-млади с мои приятели да разчистваме снега в училищния двор и с реплики от култовия филм „Белите не могат да скачат“ и под съпровода на песни като „Can’t touch this“ да замръкваме на игрището, практикувайки любимата си игра! Колкото до усилията, най-тежко ми е ставането сутрин рано, защото със съотборниците ми от „Спорт и здраве“ играем баскетбол два пъти в седмицата от 7:30 сутринта (смее се).

Владин ИвановКакво смяташ за организацията в НАЛБ?

Владин Иванов: Мисля, че вече споменах, че ние от нашия отбор сме приятно изненадани и очаровани от професионализма на вашата организация! Напълно оправдавате, да не кажа, че надхвърляте очакванията ни! Справяте се перфектно! Виждам, че се опитвате да наложите и дисциплина у състезателите като изграждате принципи и не правите компромиси, а също така мерите всички отбори с еднакъв аршин, което благоприятства за развитието на феърплея! Екипът ви е на ниво! Естествено, винаги има още какво да се желае, но съм сигурен, че и вие след всеки изминал турнир си правите равносметка и се стремите да се развивате! Искрено се надявам и ви пожелавам да вървите винаги в правилната посока!

Следиш ли развитието на НАЛБ в цялата страна? Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Владин Иванов: Честно казано повече сме съсредоточени върху развитието на нашия отбор и с интерес проследяваме предстоящите събития, които организирате из различните краища на страната, защото в някои от тях ние можем да взимаме участия!Като перспектива пред НАЛБ виждам за в бъдеще да бъдат организирани областни първенства, да се излъчват зонални първенци в цялата страна, които да имат възможност да премерят сили в края на годината със софийските отбори! Също така се надявам, че съвсем скоро, съвместно и с помощта на НАЛБ ще организираме турнир в град Кърджали.

Владин ИвановПредстоят турнири като този в Южна България и в други части на страната, а сезон 2017/2018 също приближава с бърза скорост. Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Владин Иванов: Тези, които играят баскетбол нямат много време да се чудят (времето за атака в този спорт е едва 24 секунди). Казват, че баскетболът е проста игра, но за умни хора! Вярвам, че в България има много умни хора! Мога само да им кажа: „Смело и безотговорно! Отдайте се на емоцията! Пуснете адреналина да изпълни тялото ви и елате да премерим сили на терена! Очакваме ви!“.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Владин Иванов: Благодарим за пожеланието! За нас е много важно и изпитваме огромно удоволствие да сме част от усилията ви да развивате баскетбола в България!!!До нови срещи!