Успешен пети сезон на проекта на НАЛБ за ученици – Софийската ученическа лига по баскетбол

1145

На 20.02.2019 година, завърши петият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

ТУК можете да откриете всички резултати от първенствата при юношите и девойките, а ТУК можете да откриете и крайните класиранияТУКТУКТУК и ТУК пък можете да откриете много снимки от първенството на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ за сезон 2018/2019.

От Националната аматьорска лига по баскетбол благодарим на всички, които спомогнаха по какъвто и да е начин за петия сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

Определено можем да бъдем доволни от завършилия пети сезон на ученическата лига. Радваме се, че тази инициатива се развива вече в продължение на цели 5 години. Можем да се гордеем с това постоянство и отново благодарим на всички, без които то нямаше да бъде възможно!

Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…

За съжаление можем да споделим още много по въпросите както за баскетбола, така и за образованието, но вярваме, че всичко негативно, което оценяваме около себе си, трябва само и единствено да ни мотивира.

Затова през сезон 2014/2015 от НАЛБ направихме малка крачка към промяна на статуквото, когато става дума за ученически баскетбол. Беше създадена Софийската ученическа лига по баскетбол, в която всяко училище има съвсем адекватен календар и мачове, проведени при възможно най-добрите условия. Мачове, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. И още много. Без каквато и да е външна подкрепа.

Благодарим на всички съмишленици! Благодарим за традициите, които заедно успяхме да изградим и когато говорим за ученически баскетбол!

Интересът към Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол и през този сезон определено беше голям.

Убедени сме, че това е един от правилните начини да разширяваме границите на любимата ни игра.

От любов към играта!

За съжаление и през сезон 2018/2019 Софийската ученическа лига по баскетбол не успя да се разшири достатъчно и не всички желаещи успяха да се включат. Разбира се, това е така заради липсата на финансиране и липсата на държавна помощ за подобен тип прояви, които наистина са меко казано полезни за учениците, а и за спорта. Вярваме, че Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол допринася за развитието и популяризирането на баскетбола у нас, а и за прогреса на подрастващите, които са бъдещето както на спорта, така и на държавата ни. Затова и ще се радваме да виждаме подкрепа за инициативи като Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

При момичетата за трета поредна година триумфира отборът на Англо-Американското Училище – София. Тимът завърши само с 1 загуба, оставяйки след себе си отборът на 35 СУ „Добри Войников“ на втора позиция и представителките на Американския колеж в София на трета. През годините отборът на Англо-Американското Училище – София демонстрираше страхотно израстване и неслучайно тимът достига до титлата в първенството за трета поредна година. Успехът на момичетата на AAS е плод на непрестанни усилия в продължение на дълги години и определено е заслужен. Тук е моментът отново да отбележим, че треньорите на абсолютно всички отбори заслужават само и единствено добри думи – за себераздаването си и за желанието да развиват баскетбола в своите училища. Поздравления за всички девойки, които се включиха в надпреварата!

За историята – шампионите при девойките в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2016/2017 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2017/2018 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2018/2019 – Англо-Американското Училище – София

Много малчугани също се забавляваха истински по време на двубоите от Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

Вярваме, че това е пътят да предаваме любовта към играта нататък.

От любов към играта!

При момчетата до титлата за първи път стигна отборът на Англо-Американското Училище – София. Това беше пето поредно участие за тима в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, а както и при момичетата на Англо-Американското Училище – София, триумфът на юношите на AAS е плод на дългогодишен труд и положени много солидни основи. Тимът отстъпваше чувствително на своите съперници в първите години на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, но ето, че 5 години се оказаха достатъчни, за да достигнат и юношите на Англо-Американското Училище – София до върха. Тимът допусна само една загуба през настоящата кампания и напълно закономерно грабна титлата. Отборът на AAS допусна само 1 загуба, колкото има и вторият в класирането – миналогодишните шампиони от Американския колеж в София. Предимството в преките двубои на Англо-Американското Училище – София се оказа решаващо и така отборът достигна до своята първа титла в надпреварата. Втори остана отборът на Американския колеж в София, а на трето място е тимът на 35 СУ „Добри Войников“. На четвърта позиция завърши вторият отбор на Американския колеж в София, като от ACS демонстрираха страхотни планове за бъдещето, впускайки се в предизвикателството с 2 отбора, вторият от които е съставен от по-малки ученици. Разбира се, отново трябва да поздравим и треньорските щабове на всички отбори за усилията, които положиха, за да могат тези момчета да играят ученически баскетбол на най-високо ниво. Поздравления за всички юноши, които се включиха в надпреварата!

За историята – шампионите при юношите в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2016/2017 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2017/2018 – Американския колеж в София
Сезон 2018/2019 – Англо-Американското Училище – София

Радващ факт е и че нивото на всички участници несъмнено се повиши изключително много в течение на сезона, което отново говори и за това, че този шампионат е бил полезен за подрастващите.

Мила Ацева от 35 СУ „Добри Войников“ инициира специално изпращане на всички юноши и девойки от баскетболните отбори на училището, които изиграха своя последен мач с екипа на 35 СУ „Добри Войников“ на 20.02.2019 година, когато бяха последните двубои от Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019.

Използваме възможността да пожелаем много здраве и успехи на всички абитуриенти от участващите училища в надпреварата на НАЛБ за ученици!

Ацева не спести и суперлативите си за Софийската ученическа лига по баскетбол, заявявайки, че това е най-доброто състезание за ученици, от което тя е била част в дългогодишната си кариера. Тя поздрави целия екип на НАЛБ за инициативата и усилията.

Благодарности на всички отбори и техните треньори за участието и коректността! Сърдечни благодарности на AAS и ACS за съвместната дейност, гостоприемството и възможността всичко това да стане реалност!

А приятелското отношение, добронамерените закачки и спортсменският дух не напуснаха Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ нито за секунда и през сезон 2018/2019. Перфектна организация, пълни зали и много любов към играта. Какво още е нужно, за да предадем любовта към играта нататък?

Радваме се, че имаме възможността да работим и с ученици, на които да можем да предаваме любовта си към баскетбола! Радваме се, че и чрез тази си дейност можем да покажем нагледно на ръководители, родители, учители и ученици, че това нещата да се случват както трябва е въпрос на избор, а нашият избор е ясен и категоричен.

През настоящата кампания, както винаги, подкрепихме и още много ученически турнири и състезания.

Надяваме се, че ще имаме възможност да продължим да развиваме Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, но трябва да признаем и че това не е никак лесна задача. И въпреки че става дума за ученически спорт, възможност за подрастващите да спортуват, а не да са пред компютрите и т.н. (явно това са поредните клишета, които чуваме в предизборни кампании и нищо повече), тази ни инициатива не е първото нещо, за което не срещаме подкрепа от страна на „институциите“, които би трябвало да са най-заинтересовани от подобни дейности.

Няма да спрем да се борим, каквото и да ни коства това. Вярваме, че абсолютно всичко си струва.

Благодарности на всички замесени още веднъж! За нас беше истинско удоволствие и чест да сме част от тази инициатива за пета поредна година! Отново се убедихме и че е наистина безценно да виждаш пламъка в очите на децата, благодарение на играта, която е пленила всички ни. Благодарим за подкрепата на всички!

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ

Редакция (04.03.2019 година, 16:30 часа): Мила Ацева отново ни изпрати своята положителна оценка за дейността ни. Благодарим! Поместваме я без редакторска намеса:

„Да, така е! Няма друго състезание, на което учениците да играят при истински условия – нормален терен, с двама коректни съдии, чисто време, с 24 сек. Ние, баскетболните отбори на 35.СЕУ благодарим още веднъж за предоставената ни възможност за пореден път да участваме в тези турнири. Много малко са училищата, които са имали тази възможност. Благодаря за възможността да направим малък празник последния мач с екипа на 35.СЕУ на нашите прекрасни дванадесетокласници. Знам, че е трудно, но не се отказвайте, защото учениците и баскетбола имат нужда от вас. БЛАГОДАРЯ!“