Мартин Механджиев – MVP на третия кръг във II дивизия

578

Мартин МеханджиевМартин Механджиев от отбора на София Хоукс е най-полезният състезател на третия кръг във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Механджиев ще получи наградата си още утре, в Събота, на 22.10.2016 година, когато неговият тим се изправя срещу Дървоядите-Рафи от 14:45 часа в зала Овергаз Арена. ТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на София Хоукс започна сезона колебливо и записа първата си победа във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол едва в третия кръг. Тимът се наложи трудно над БГО Софтуер Булс с 5 точки разлика. Въпреки подсилването с нови попълнения, на „ястребите“ очевидно им е необходимо време, за да се сработят. София Хоукс завърши с бронзовите медали сезон 2015/2016 във втора дивизия, но многото контузии и класата на София Лайънс попречиха на тима да се пребори за нещо повече в баражите за влизане в първа дивизия. Срещу БГО Софтуер Булс Мартин Механджиев далеч не изигра най-силния си мач – 15 точки (4/7 за 2 точки, 0/8 за 3 точки и 7/7 от линията за наказателни удари), 7 борби, 3 асистенции и 1 чадър за малко повече от 27 минути на терена. Срещу него бяха извършени и 6 нарушения. Въпреки значително намаленото игрово време на всички състезатели в отбора и неубедителната игра на тима до този момент, коефициентът от 18 се оказа достатъчен за Мартин Механджиев, за да прибави нова индивидуална награда в колекцията си. Той става и първият състезател, който успява да спечели наградата за най-полезен състезател на кръга в 4 различни сезона (2012/2013, 2013/2014, 2015/2016, 2016/2017), а такъв приз в НАЛБ има от сезон 2012/2013 (през сезон 2014/2015 той не взима участие в нито един мач на отбора си в първенството). Механджиев вече има 97 срещи в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол (преди него по брой мачове са Венислав Наумов, Боян Гагов и Мартин Милиев, които вече записаха своите първи „milestone“-и за първите си 100 мача в НАЛБ) и е един от лидерите по този показател. Преди малко повече от половин година пък той излезе начело и при топ реализаторите в НАЛБ, като Механджиев има възможността да стане първият състезател с „milestone“ за точки. До заветните 2000 точки в НАЛБ Мартин Механджиев трябва да реализира още 112. Освен това той стартира сезона и като втори в историята по асистенции и втори по откраднати топки. И въпреки трудното начало за София Хоукс и значително по-слабите мачове за Механджиев, имайки предвид средните му показатели за 94-те изиграни двубоя в кариерата му преди старта на настоящия сезон, след пропуснатия сезон, за който има повече информация ТУК, Мартин Механджиев успява да стигне до ново отличие, а както се вижда и в индивидуалния му профил – то определено не е първото.

Мартин МеханджиевИнтересното тук е, че Мартин Механджиев от София Хоукс не събра най-много точки за класацията, но тези пред него вече са печелили наградата. Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Кирил Николов от Титаните. Той постигна коефициент от 29, а тимът му се наложи над София Ентъртейнмънт с 3 точки разлика. По този начин Николов събра 26 точки за класацията. След него остана съотборникът му в Титаните Николай Рътаров с 21 точки за класацията (коефициент от 24). Николов и Рътаров обаче спечелиха призовете за първия и втория кръг, а както можете да прочетете ТУК, където са описани подробно критериите за избор на най-полезен състезател на кръга, материалната награда може да бъде спечелена само веднъж в рамките на един сезон. Кирил Николов и Николай Рътаров остават в историята като най-полезни състезатели (както може да се види и в профилите им), но материалната награда може да достигне до даден състезател само веднъж. След тях в класацията с 13 точки е Мартин Механджиев от София Хоукс (коефициент от 18 и победа на тима му с 5 точки разлика над БГО Софтуер Булс). Надпреварата за най-полезен състезател на третия кръг във втора дивизия определено се оказа изключително сериозна, тъй като четвъртият състезател в класацията също ще остане в историята като най-полезен състезател на кръга (както също може да се види и в профила му). Това е Даниел Дончев от Рапидо Куриери също с 13 точки за класацията (коефициент от 19 и победа на тима му с 6 точки разлика над Дървоядите-Рафи). При избора между Механджиев и Дончев надделя последният критерий, който се ползва в последните 3 години при избор на най-полезен състезател на кръга в НАЛБ: „В случай, че има равенство на върха, водеща е по-малката разлика при победата на отбора на един от тях.“. Пети в класацията е Атанасиос Моногенис от София Хоукс с 12 точки (коефициент от 17).

А в историята остава това:

Най-полезен състезател на третия кръг във втора дивизия: Кирил Николов (Титаните), Николай Рътаров (Титаните), Мартин Механджиев (София Хоукс), Даниел Дончев (Рапидо Куриери)

Станислав ИвановНай-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Станислав Иванов от Гуми-Нет – 33. Кирил Николов от Титаните е втори с 29, а топ 3 с 28 допълва Петър Бабалиевски от Гуми-Нет. Коефициент на полезно действие от 24 постигна Николай Рътаров от Титаните, а с 22 остана Кристиян Георгиев от София Ентъртейнмънт.

Най-много точки в кръга вкара Кирил Николов от Титаните – 30. Николай Рътаров от Титаните е след него с 27, а Станислав Иванов от Гуми-Нет завърши с 26. 25 реализира Димитър Йошев от Фитстоун (7 тройки), а Денис Василев от Монстарс остана с 24 точки.

Денис ВасилевНай-много борби в кръга овладя Денис Василев от Монстарс – 15. Станислав Иванов от Гуми-Нет завърши с 14, а с по 12 овладени топки под двата коша се отчетоха Кристиян Манчев от Рапидо Куриери, Даниел Дончев от Рапидо Куриери, Любомир Орешаров от Фитстоун, Николай Рътаров от Титаните и Петър Попов от Кучетата от Младост Б.

Петър БабалиевскиС най-много асистенции в кръга приключи Петър Бабалиевски от Гуми-Нет – 12. Иван Иванов от Фитстоун е втори с 9, а Радослав Романов от Дървоядите-Рафи и Благовест Асенов от Джобтайгър Дюдс завършиха с по 6. С по 5 пък останаха Джордже Даскалович от Паляците, Борислав Гостев от Монстарс, Светослав Петров от БГО Софтуер Булс, Александър Герин от Титаните, Димитър Стоянов от София Ентъртейнмънт, Мартин Димов от Гуми-Нет и Климент Велков от Кучетата от Младост Б.

Петър ПоповНай-добър “крадец” на кръга е Петър Попов от Кучетата от Младост Б с 5 откраднати топки. След него с по 4 се нареждат Димитър Колев от Дървоядите-Рафи, Петър Иванов от Рапидо Куриери, Димитър Стоянов от София Ентъртейнмънт, Нелсон Бориславов от София Ентъртейнмънт и Станислав Иванов от Гуми-Нет.

Топ блокировачите в кръга са Петър Попов от Кучетата от Младост Б и Любомир Орешаров от Фитстоун с по 4 чадъра. След тях с по 2 са Руслан Брезов от Дървоядите-Рафи, Иван Георгиев от Джобтайгър Дюдс, Денис Василев от Монстарс, Христо Ничев от Монстарс, Любослав Митов от Монстарс, Атанасиос Моногенис от София Хоукс и Димитър Стоянов от София Ентъртейнмънт.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг във втора дивизия: Кирил Николов (Титаните)
Най-полезен състезател на втория кръг във втора дивизия:
Николай Рътаров (Титаните)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG