Николай Истатков към НАЛБ: Не се примирявайте с несправедливостите

664

Николай Истатков е един от добрите приятели и съмишленици на Националната аматьорска лига по баскетбол. Архитект по професия, той е едно от многото доказателства, че НАЛБ наистина е социален феномен. Дебютира в лигата през сезон 2014/2015 с отбора на София Лайънс и с годините се доказва като един от най-успешните треньори в нея. През изминалия сезон Истатков извежда „лъвовете” до пето място в крайното класиране на първа дивизия, второ на турнира в Южна България и първо на този в Северна България. Доволен ли е треньорът от представянето на тима си и какво да очакваме от София Лайънс в стартиращото днес първенство, четем в следващите редове.

Как би оценил изминалия сезон в НАЛБ в игрови план? А в организационен?

Бих започнал с това, че изминалият сезон за нашия отбор беше изключително ползотворен и същевременно доста натоварен – взехме участие във всички турнири и първенства, организирани от НАЛБ. Като започнем от основния ни приоритет първенството в София, преминем през регионалните турнири, съответно в Източна, Северна и Южна България, Купата на Враца, Купата на НАЛБ и завършим с изигралия се преди началото на сезон 2017/2018 финален турнир в памет на Веселин Господинов. С оглед на гореописаното и това, че изиграхме почти 50 мача през сезона, считам, че фактите говорят сами по себе си в организационен план. В игрови план смея да твърдя, че отборът показа израстване спрямо предходния сезон и представи баскетбол на едно доста добро ниво, имайки предвид, че все пак говорим за аматьори. Спечелихме турнира в Северна България, стигнахме финал в Южна България, където отстъпихме на много силния и организиран отбор на Хебър (Пазарджик) и се представихме достойно в останалите турнири, в които взехме участие.

А какво смяташ за нивото и конкуренцията в НАЛБ?

За мен лично нивото в НАЛБ с всеки изминал сезон неминуемо се вдига, като тази тенденция се запазва от няколко години. Независимо, че някои отбори се преструктурират, сменят имената и състезателите си, конкуренцията става все по-ожесточена, както в първа, така и във втора дивизия. Същевременно все повече и повече хора, обичащи играта се включват, създавайки нови отбори и независимо, че тръгват от трета дивизия, някои отбори играят баскетбол на много високо ниво, като биха могли спокойно да се конкурират с отборите от елита на НАЛБ като нашия.

Какъв е водещият фактор за участието ти в НАЛБ? Удоволствието от играта, постиженията или пък нещо друго?

Определено при мен, а и смея да твърдя при всички състезатели от нашия отбор, водещият фактор е любовта към играта, неслучайно и слоганът на НАЛБ е такъв. Именно затова изпитваме голямо удоволствие и удовлетворение от участието си в мероприятията, организирани от НАЛБ. Социалният феномен също играе много важна роля, особено в турнирите извън София, където освен положителните емоции на баскетболното игрище, ние успяваме да си направим страхотни тиймбилдинги със семейства, приятели, деца, кучета и котки. Не на последно място идват и резултатите. Разбира се, че като във всяко спортно съревнование, ние се стремим към победата във всеки мач, независимо срещу какъв съперник се изправяме. Тук обаче е моментът да подчертая, че ние винаги се опитваме да спечелим единствено и само с баскетболни аргументи, за нас победата не е на всяка цена, по-важно е да играем правилен и организиран баскетбол, а резултатите няма да закъснеят.

Как върви подготовката на отбора ви и какво да очакваме от него през новия сезон?

Новият сезон вече чука на вратата, като ние не прекъснахме тренировъчния процес дори и през отпускарските месеци – юли и август. Имаме някои нови попълнения, които тепърва ще трябва да се вписват и адаптират в отбора. Като цяло се надявам да се представим на добро ниво и да защитим извоюваните позиции от предходния сезон. Ще се опитаме да надградим и ще се борим за призовите места навсякъде, където участваме. Аз лично смятам, че конкуренцията в първа дивизия ще е още по-голяма и качеството в отборите ще е по-високо, така че очаквам множество оспорвани и интересни мачове.

Какви са целите пред вас?

Миналата година завършихме 5-и в първа дивизия, като малко не ни достигна да отстраним съперника си в четвъртфиналната серия и да влезем в топ 4. „Апетитът идва с яденето” и е нормално да се стремим отново да бъдем сред осемте най-добри отбора, съответно да участваме в плейофната фаза. Там вече в зависимост от играта, която демонстрираме, да атакуваме топ 4, а защо не и нещо повече.

За финал какво би пожелал на НАЛБ и на всички участници в НАЛБ?

На НАЛБ бих пожелал, от все сърце, най-вече здраве на целия прекрасен екип, да продължават със същия ентусиазъм и положителна енергия да правят това, което могат най-добре, а именно да организират и администрират баскетболни мероприятия от всякакъв характер. Пожелавам им да не се примиряват с несправедливостите, а напротив – да се борят с тях, а всички ние, участниците в НАЛБ, да им помагаме, като играем и се забавляваме на терена, наслаждавайки се на великата игра баскетбол!

Един материал на Теодора Славова.