Христо Попов – MVP на петия кръг в I дивизия

787

Христо Попов от отбора на Сейнтс е най-полезният състезател на петия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018Попов ще получи наградата си в Събота, на 18.11.2017 година, когато неговият тим се изправя срещу София Хоукс от 21:45 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Сейнтс, наследник на Дефект-Вип Рипеър, участва под името Сейнтс за първи път в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2016/2017. Още тогава тимът загатва за огромния си потенциал, завършвайки с бронзовите медали в турнира, като много малко не достига на „светците“ да отстранят бъдещите носители на купата от Ботев 2012 на полуфинал. След 7 мача в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 отборът на Сейнтс е с баланс от 4 победи и 3 загуби. Въпреки кадровите проблеми и късата резервна скамейка за всички двубои дотук, представителите на Сейнтс бързо заслужиха добри оценки за представянето си. Разбира се, особено впечатление прави красивата и сърцата игра, която те демонстрират във всеки свой мач. В петия кръг тимът се наложи над Ероус с 5 точки разлика. Трябва да отбележим и че чак сега става дума за петия кръг, тъй като имаше един отложен мач от кръга и трябваше той да бъде изигран, за да може да бъде направено обобщение за целия кръг. В двубоя срещу Ероус „светците“ бяха в състав от петима състезатели, които изиграха по пълни 40 минути. А освен всичко имаха сили и да решат срещата в заключителните минути. За пореден път на много високо ниво се представи един от стълбовете в състава на СейнтсХристо Попов. 41-годишният състезател завърши срещата с 21 точки (9/12 за 2 точки и 3/6 от линията за изпълнение на наказателни удари), 14 борби (5 в нападение) и 2 чадъра за коефициент от 30. Попов участва в НАЛБ за първи път през сезон 2013/2014 с отбора на Лонекс, с който за 9 срещи записва средни показатели от 19.1 точки, 10.8 борби, 1.3 асистенции, 0.9 откраднати топки и 0.8 чадъра за 30.3 минути. Именно през сезон 2013/2014 199-сантиметровият състезател участва и в Мача на звездите на НАЛБ, като завършва и като пети най-добър реализатор в редовния сезон. След това, въпреки че многократно е картотекиран в отбора на София Лайънс, Христо Попов така и не излиза на терена. До сезон 2017/2018, когато вече е част от Сейнтс. За 7 мача до момента през настоящия сезон опитният Попов записва средни показатели от 14.1 точки, 8.7 борби, 1.1 асистенции, 0.4 откраднати топки и 0.9 чадъра за 30.1 минути. Роденият в Дупница състезател несъмнено е меко казано безценен за отбора на Сейнтс и е в основата на отличното представяне на тима. Неслучайно и напълно заслужено Христо Попов вече може да се похвали с първата си индивидуална награда в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Христо Попов от Сейнтс. Той постигна коефициент от 30, а тимът му се наложи над Ероус с 5 точки разлика. Така Попов събира 25 точки за класацията. На второ място с 18 точки е Христо Гатев от Олд Таймърс (коефициент от 41 и победа на тима му над София Хоукс с 23 точки разлика). Топ 3 допълва Виктор Златанов от Сейнтс с 16 точки (коефициент от 21). Четвърти е Калоян Николов от Норт Уест-Онлайн Машини с 14 точки (коефициент от 26 и победа на тима му с 12 точки разлика над Торнадо). С по 13 точки за класацията са Евстати Евстатиев от Сейнтс (коефициент от 18) и Константин Коев от ФитСпо Баскет (коефициент от 23 и победа на тима му над Гуми-Нет с 10 точки разлика).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Христо Гатев от Олд Таймърс – 41. След него се нарежда Христо Попов от Сейнтс с 30. Трети е Христо Цеков от Ботев 2012 с 28. На четвърто място е Владимир Петров от Ботев 2012 с 27. Калоян Николов от Норт Уест-Онлайн Машини и Камен Атанасов от Олд Старс 22 са с коефициент от по 26.

Най-много точки в кръга вкара Христо Гатев от Олд Таймърс – 30. Втори е Мартин Механджиев от София Хоукс с 29. На трето място е Христо Ангелов от Ботев 2012 с 28, а съотборникът му Христо Цеков отбеляза 23 точки. Топ 5 допълва Христо Попов от Сейнтс с 21.

Най-много борби в кръга овладя Виктор Златанов от Сейнтс – 15. След него е Христо Попов отново от отбора на Сейнтс с 14. Съотборниците Борис Недев и Георги Колев от София Хоукс, както и Васко Коцев от Сейнтс са с по 13 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга приключиха Мартин Славов от Олд Таймърс, Тони Прокопиев от Олд Старс 22, Евстати Евстатиев от Сейнтс, Цветан Георгиев от Ботев 2012 и Христо Цеков от Ботев 2012 – по 7.

Най-добри “крадци” на кръга са Гълъбин Казълджиев и Владимир Георгиев от Олд Старс 22, Теодор Атанасов и Искрен Николов от ФитСпо Баскет, Цветан Георгиев от Ботев 2012 и Маргарит Рунев от Кучетата от Младост с по 4 откраднати топки.

Топ блокировачът в кръга е Константин Коев от ФитСпо Баскет с 5 чадъра. С по 4 са Калоян Николов от Норт Уест-Онлайн Машини и Велизар Стефанов от Ероус. Лъчезар Радев от Олд Таймърс, Владимир Петров от София Лайънс, Мирослав Стоянов от Торнадо, Христо Попов от Сейнтс, Цветан Топалов от Гуми-Нет и Христо Цеков от Ботев 2012 са с по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Любомир Рачев (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Борис Недев (София Хоукс)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Антонио Илиев (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Христо Попов (Сейнтс)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012), Георги Чакъров (Ероус)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Красимир Кирилов (Олд Старс 22)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG