Балкан Ботевград триумфира във втора дивизия

1498

Отборът на Балкан Ботевград спечели титлата във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019!

Освен златото в дивизията тимът си осигури и директна промоция в първа дивизия, където ще се състезава през предстоящия сезон 2019/2020.

След като през сезон 2017/2018 Балкан Ботевград спечели титлата в трета дивизия от първенството на НАЛБ, през сезон 2018/2019 тимът достигна до златните медали и във втора дивизия. По този начин тимът от Ботевград постигна нещо, което никой преди това не е успявал – да достигне до златните медали в 2 последователни сезона в 2 различни дивизии от първенството на НАЛБ.

От Балкан Ботевград се класират директно в първа дивизия от първенството на НАЛБ. Отборът на ТН Машини се изправя в бараж за участие в първа дивизия през следващия сезон срещу отбора на София Хоукс. Виваком, който завърши с бронзовите медали във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019, ще се бори за място в най-елитната дивизия от първенството на НАЛБ с тима на Кучетата от Младост. В баражите също се играе до 2 победи от 3 мача. ТУК ще откриете пълна информация относно разпределението на отборите по дивизии през сезон 2019/2020.

На 12 Юни 2019 година завършиха мачовете от втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019. След близо 10-месечната надпревара тимът на Балкан Ботевград се наложи над ТН Машини с 2:1 победи във финалната серия, с което напълно заслужено грабна златото.

Отборът на Балкан Ботевград завърши редовния сезон с баланс от 18 победи и 4 загуби – с какъвто завърши и вторият в класирането – Виваком. Тимът от Ботевград обаче имаше предимство в преките двубои между двата тима. В плейофите от Балкан Ботевград загубиха единствено втория двубой във финалната серия от ТН Машини. През сезон 2017/2018, когато тимът триумфира в трета дивизия от първенството на НАЛБ, той спечели 23 от 27-те си мача в шампионата. През настоящата кампания Балкан Ботевград спечели 24 от 29-те си срещи във втора дивизия от първенството на НАЛБ.

През настоящата кампания конкуренцията във втора дивизия от първенството на НАЛБ беше наистина ожесточена и определено мястото в топ 3 е равносилно на невероятен подвиг. Самият факт, че отборът на ТН Машини – шампион в дивизията през сезон 2017/2018, финалист в дивизията през сезон 2016/2017 (с името Фитстоун) и финалист през настоящия сезон – завърши редовния сезон на шеста позиция и му се наложи да обръща както четвъртфиналната, така и полуфиналната серия от 0:1, а малко не му достигна да стори същото и с финалната, говори достатъчно ясно.

Шампионите във втора дивизия от първенството на НАЛБ:

Сезон 2015/2016 – Микс
Сезон 2016/2017 – София Хоукс
Сезон 2017/2018 – ТН Машини
Сезон 2018/2019 – Балкан Ботевград

Финалната серия между Балкан Ботевград и ТН Машини завърши след решителен трети мач, предлагайки много качествен баскетбол и изключително зрелище за всички фенове.

За сезон 2016/2017 в първа дивизия се класира единствено отборът на Микс като шампион във втора дивизия, а Ентъртейнмънт (втори), София Хоукс (трети) и Фитстоун (четвърти) губят баражите си за влизане в дивизията.

За сезон 2017/2018 София Хоукс печели право на промоция като шампион в дивизията. Фитстоун (втори), Паляците (пети), Рапидо Куриери (шести) и Джобтайгър Дюдс (седми) отказват да се борят за влизане в първа дивизия. Баражи играят Гуми-Нет (трети), София Ентъртейнмънт (четвърти) и Монстарс (осми). Единствено Гуми-Нет печели своята серия, като по този начин за сезон 2017/2018 в първа дивизия се класират 2 отбора – София Хоукс и Гуми-Нет.

От сезон 2017/2018 има промени в правилата. Шампионът в по-ниска дивизия печели правото на директна промоция в по-високата, а баражи играят вторият и третият в крайното класиране. При отказ на един или повече от отборите в топ 3 право на директна промоция или бараж получава четвъртият отбор. Отбор извън топ 4 в крайното класиране няма право да се бори за участие в по-горната дивизия.

След декларираното желание на всички отбори от топ 4 да не се борят за влизане в първа дивизия още преди старта на плейофите, за сезон 2018/2019 отбор от втора дивизия не се класира в първа, съответно и никой от първа не отпада във втора.

През настоящата кампания обаче апетитът на тимовете от втора дивизия да се класират за първа е огромен, продиктуван и от класата им. Затова и вече можем да честитим класирането в първа дивизия на отбора на Балкан Ботевград! Както вече стана дума, ТН Машини и Виваком също имат своите шансове да се състезават в първа дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

На трето място във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019 завършва отборът на Виваком.

Отборът на Виваком изигра невероятен сезон 2018/2019. Тимът завърши редовния сезон във втора дивизия от първенството на НАЛБ на втора позиция с 18 победи и 4 загуби – колкото имаше и отборът на Балкан Ботевград. От Виваком обаче имаха по-лоши показатели в преките двубои. В плейофите тимът, спонсориран от едноименната телекомуникационна компания, спечели четвътфиналната си серия с 2:0 победи, а след това поведе с 1:0 на ТН Машини. Последваха обаче две поредни загуби, които лишиха представителите на Виваком от възможността да завършат на по-престижно от третото място. Несъмнено обаче от Виваком заслужават само и единствено поздравления за невероятния си възход! Не трябва да забравяме, че отборът трябваше да се бори за мястото си във втора дивизия в края на сезон 2017/2018, а година по-късно, благодарение на много усилия, постоянство и трансфери, Виваком може да се похвали с бронзови медали във втора дивизия от първенството на НАЛБ, а също така и с шанс за промоция в първа дивизия.

На второ място във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 завърши отборът на ТН Машини. Тимът демонстрира невероятния си характер, затвърждавайки позицията си на най-успешния отбор в историята на втора дивизия. За 4 сезона, откакто съществува втора дивизия от първенството на НАЛБ, от ТН МашиниФитстоун, както се казва отборът преди това) могат да се похвалят с едно първо, две втори и едно четвърто място. През сезон 2017/2018 отборът триумфира най-напред в редовния сезон, а след това и с титлата. ТН Машини приключи на шесто място в редовния сезон с 12 победи и 10 загуби през настоящия сезон – колкото имаше и петият в подреждането – Паляците. От ТН Машини обаче имаха по-лоши показатели в директните двубои. Последваха драматични плейофни серии – най-напред от ТН Машини отстраниха Кабайерос. Кабайерос спечели първия двубой в серията, а от ТН Машини – следващите 2. При решителната трета среща от Кабайерос имаха предимство в резултата в по-голямата част от времето, а ТН Машини триумфира след продължение. В полуфиналната серия ТН Машини се наложи над Виваком. От ТН Машини отново загубиха първия двубой и след това спечелиха втория и третия. Във втория Виваком имаше водачество в повече от 30 минути, но въпреки това от ТН Машини успяха да пречупят своя съперник. Във финалната серия срещу Балкан Ботевград тимът воден от Любомир Праматаров отново успя да изравни след загуба в първия двубой. В решителния трети мач обаче от ТН Машини успяха при по-малко от 17% от стрелбите си от далечно разстояние (за сравнение във втория двубой от финалната серия от ТН Машини реализираха над 36% от стрелбите си от зоната за 3 точки). По този начин едно от най-силните оръжия на тима – стрелбата от далечно разстояние – се оказа решаващо в третия двубой във финалната серия. Въпреки всичко, от ТН Машини заслужават само и единствено поздравления за невероятния сезон! Самите факти, че от ТН Машини изиграха по 3 мача във всичките си плейофни серии, както и че достигнаха до сребърните медали от шеста позиция в редовния сезон, говорят достатъчно красноречиво.

Мачовете във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 стартираха на 24.09.2018 година и завършиха на 12.06.2019 година.

Ето го и крайното класиране във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019:

1. Балкан Ботевград
2. ТН Машини
3. Виваком
4. Кабайерос
5. Паляците
6. Джобтайгър Дюдс
7. Атлетик 95 Куклен
8. Монстарс
9. Дървоядите
10. София Ентъртейнмънт

Наградата за най-добър реализатор в плейофите отива при Костадин Методиев от Балкан Ботевград, който завърши с 21.6 точки средно на мач в елиминационната фаза (108 точки за 5 мача).

Най-добър реализатор в плейофите във втора дивизия през сезон 2015/2016 стана Димитър Стоянов от Ентъртейнмънт.

Най-добър реализатор в плейофите във втора дивизия през сезон 2016/2017 пък стана Мартин Димов от Гуми-Нет.

През сезон 2017/2018 отличието отиде при Филип Неделчев от Рапидо Куриери.

Най-полезен състезател в плейофите във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 е Костадин Методиев от Балкан Ботевград.

По този начин 30-годишният състезател достигна до постижения, които никой преди него не е успявал. Никога до момента един и същи състезател не беше печелил призовете за най-добър реализатор и за най-полезен състезател на плейофите във втора дивизия в рамките на един и същи сезон. Никога до момента един и същи състезател не беше печелил отличията за най-полезен състезател на редовния сезон и за най-полезен състезател на плейофите в рамките на един сезон в която и да е дивизия от първенството на НАЛБ. Никога до момента един и същи състезател не беше триумфирал с наградата за MVP в плейофите в 2 поредни сезона – през сезон 2017/2018 Методиев е избран за най-полезен състезател в плейофите в трета дивизия, а година по-късно – във втора. Поздравления!

Най-полезен състезател на плейофите през сезон 2015/2016 стана Евстати Евстатиев от Микс.

Най-полезен състезател на плейофите през сезон 2016/2017 пък стана Мартин Механджиев от София Хоукс.

Най-полезен състезател в плейофите във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 е Стефан Пенков от ТН Машини.

Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му – това не важи единствено за двата отбора от дивизията, които все още имат оставащи срещи – баражи за влизане в първа дивизия – ТН Машини и Виваком. Веднага след края на баражите цялата информация ще бъде актуализирана и за тези два отбора. Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в плейофите + топ 5 във всяка категория.

Отборът на Балкан Ботевград е създаден през сезон 2017/2018, когато започва участието си от трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол. След второ място в редовния сезон, а впоследствие и титла, тимът от Ботевград достига до втора дивизия от първенството на НАЛБ.

През настоящия сезон Балкан Ботевград се представи дори по-успешно, особено имайки предвид изключителната конкуренция във втора дивизия от първенството на НАЛБ. Тимът завърши на първо място в редовния сезон, а след това достигна и до титлата в шампионата.

По този начин за само 2 години след създаването си от Балкан Ботевград могат да бъдат щастливи, че напълно заслужено ще мерят сили с отборите от първа дивизия от първенството на НАЛБ.

Разбира се, трябва да отчетем и че от Балкан Ботевград бяха много добре подготвени за по-сериозното предизвикателство във втора дивизия през настоящия сезон, картотекирайки нови много класни попълнения, сред които дори и кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Съвсем логично, имайки предвид, че Ботевград е изключително баскетболен град, успехите на Балкан Ботевград в НАЛБ няма как да бъдат нещо неочаквано.

Триумфът на Балкан Ботевград несъмнено зарадва не само състезателите в отбора, а и публиката, която неотлъчно е до отбора си по време на целия сезон. Повече от радващо е, че този успех на Балкан Ботевград донесе и толкова много положителни емоции за деца и подрастващи, сред които несъмнено вече може да се каже, че любовта към играта е предадена. Факт, който няма как да не радва всеки, който обича баскетбола.

Използваме възможността да благодарим и на всички медии, които отразяваха шампионата във втора дивизия от първенството на НАЛБ! Благодарим и конкретно за коректността и етичното цитиране! ТУК, ТУК и ТУК може да откриете материали за успехите на Балкан Ботевград в местни медии.

През настоящия сезон отново оспорваността в дивизията беше пословична, като от Националната аматьорска лига по баскетбол поздравяваме всички участници във втора дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2018/2019!

Благодарим и за огромния интерес към начинанията ни! От тази снимка нагледно може да видите освен всички желаещи, които изпълниха зала Овергаз Арена, и колко много хора се интересуваха живо от развръзката във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019!

Изказваме още веднъж сърдечни благодарности на всички участници във втора дивизия!

Ето ги и имената на шампионите, които остават в историята като триумфиралите във втора дивизия от първенството на НАЛБ – Балкан Ботевград, сезон 2018/2019: Преслав Пешев, Иван Иванов, Мирослав Коцев, Цветомир Бенчев, Костадин Методиев, Станислав Воденичарски, Деян Николов, Марин Иванов, Петър Златанович, Георги Христов, Тодор Петров, Иван Гавалюгов. Треньор: Иван Иванов

Част от радостта на новите шампиони във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол – Балкан Ботевград.

Честито на Балкан Ботевград още веднъж! Благодарим отново и на всички участници във втора дивизия! За нас беше чест!