Валери Ассев – MVP на осмия кръг в I дивизия

779

Валери АссевВалери Ассев от отбора на София Лайънс е най-полезният състезател на осмия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Ассев ще получи наградата си в Събота, на 26.11.2016 година, когато неговият тим се изправя срещу Олд Старс 22 от 13:00 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на София Лайънс записа своята трета победа в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2016/2017. Под вещото ръководство на Николай Истатков, „лъвовете“ продължиха да затвърждават добрите впечатления от началото на настоящата кампания. В последния кръг тимът се наложи трудно с 6 точки разлика над Рейнджърс. За пореден път лидер на тима беше Валери Ассев. Той завърши двубоя с 22 точки (5/11 за 2 точки, 2/3 за 3 точки и 6/7 от линията за наказателни удари), 13 борби, 3 асистенции и 2 откраднати топки, като срещу него бяха извършени и 5 нарушения. Всичко това донесе на известния с прякора си „Робота“ коефициент на полезно действие от 33. Изключителното присъствие на Ассев както в нападение, така и в защита лесно се обосновава и от факта, че той имаше по-малко от 4 минути почивка по време на последния двубой на София Лайънс. Той е рекордьор по най-много откраднати топки в историята на НАЛБ с 14 в един двубой, като за момента изглежда, че този рекорд може да остане непокътнат още дълго време. Валери Ассев е и един от 15-имата състезатели, достигали до трипъл-дабъл (или куадрипъл-дабъл) в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол. Той е и на шесто място във вечната класация за най-много откраднати топки в историята на НАЛБ. Освен това има призови класирания преди началото на сезон 2016/2017 и във вечните класации за асистенции (11-о място), и за борби (15-о място). Ассев вече има 67 мача в кариерата си в НАЛБ, като изключително интересен факт е, че до момента той никога не е достигал до подобна индивидуална награда. „Интересен“, защото преди началото на настоящата кампания за 59 мача в НАЛБ записва средни показатели от 17.0 точки, 9.5 борби, 3.8 асистенции и 2.8 откраднати топки средно на мач. Зад гърба си има две трети места в конкурса за стрелба от зоната за три точки, като е и част от третата петица през миналия сезон. Най-значимото отборно постижение на Ассев до момента пък е второто място в Южна България през сезон 2015/2016. Със сигурност при подобни изяви, подобно постоянство, подобно присъствие и подобно себераздаване, отличията за Валери Ассев и София Лайънс няма да свършат дотук. А сега напълно заслужено той може да се поздрави и с първата си награда за най-полезен състезател в кариерата си в НАЛБ.

Валери АссевНай-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Валери Ассев от София Лайънс. Той постигна коефициент от 33, а тимът му се наложи над Рейнджърс с 6 точки разлика. Така Ассев събра 27 точки за класацията. Втори е Иван Илчев от АктивТрейдс с 18 точки за класацията (коефициент от 26 и победа на тима му над Микс с 8 точки разлика). Мартин Ассев от София Лайънс е с 15 точки за класацията (коефициент от 21). На четвърто място е Теодор Атанасов от АктивТрейдс с коефициент от 22 и 14 точки за класацията. Топ 5 допълва Тиаго Алмейда от АктивТрейдс с 14 точки (коефициент от 22).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Иван Николов от Брикс – 45. На второ място са съотборниците Георги Гулабчев и Христо Гатев от Олд Таймърс с по 36. Четвърти е Ивайло Константинов от Брикс с коефициент от 34, а топ 5 допълва Валери Ассев от София Лайънс с 33.

Иван НиколовНай-много точки в кръга вкара Иван Николов от Брикс – 45. Втори е Христо Гатев от Олд Таймърс с 31. На трето място е Георги Гулабчев от Олд Таймърс с 30 точки. След тях се нареждат Любомир Рачев от Кучетата от Младост и Христо Ангелов от Дефект Вип Рипеър с по 29.

Георги ГулабчевНай-много борби в кръга овладя Георги Гулабчев от Олд Таймърс – 26. На второ място е Иван Илчев от АктивТрейдс с 15 овладени борби под двата коша. Трето място заемат Александър Иванов от Брикс и Валери Ассев от София Лайънс с по 13 борби. Топ 5 допълват Христо Гатев от Олд Таймърс и Владимир Петров от София Лайънс с по 12.

Ивайло КонстантиновС най-много асистенции в кръга приключи Ивайло Константинов от Брикс – 13. На второ място е Тиаго Алмейда от АктивТрейдс с 12. Трети е Филип Сребров от Брикс с 8 точни завършващи подавания. След тях се нареждат Мартин Славов от Олд Таймърс и Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър с по 7.

Мартин СлавовНай-добър “крадец” на кръга е Мартин Славов от Олд Таймърс с 6 откраднати топки. След него е Ангел Ташков от Дефект-Вип Рипеър с 5. На трето място с по 4 са Петко Петков от Политехника, Минчо Коцев от Микс и Любомир Рачев от Кучетата от Младост.

Димитър МещерскиТоп блокировачът в кръга е Димитър Мещерски от Кучетата от Младост – 6. С по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели останаха Тони Прокопиев от Олд Старс 22, Александър Анастасов от Дефект-Вип Рипеър, Никола Ангелов от София Лайънс, съотборниците Иван Илчев и Венислав Наумов от АктивТрейдс, Александър Иванов от Брикс, Албертин Йорданов от Ботев 2012, Йордан Георгиев от Политехника и Валентин Кунторов от Олд Старс 22.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Марио Александров (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Димитър Гатев (Микс)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Нестор Несторов (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Ивайло Константинов (Брикс)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Цветан Георгиев (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Владислав Шуранов (Дефект-Вип Рипеър)

Владислав Шуранов и Марин МеханджиевНай-полезният състезател на седмия кръг в първа дивизия за сезон 2016/2017 Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър получи наградата си.

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG