Идеалната петица в I дивизия, сезон 2017/2018

568

Продължаваме с обявяването на индивидуалните награди от редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018.

Припомнете си какво обявихме до този момент:

Трета петица в I дивизия

Втора петица в I дивизия

ТУК може да откриете пълна информация относно индивидуалните награди в трета дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018.

ТУК пък ще откриете пълна информация относно индивидуалните награди във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018.

ТУК може да прочетете и относно наградата за спортсменство “Веселин Господинов”.

Какъв е регламентът за идеалните петици?

Общият коефициент на всеки състезател, постигнат в редовния сезон, се умножава по коефициента на отбора.

По този начин всеки състезател има шанс да попадне в идеалните петици, но отборите, които са се класирали на по-предно място логично имат предимство.

Ползва се общият коефициент на състезателите от всичките им мачове, а не средният такъв, с идеята да се стимулира постоянството и в петиците да не попадат играчи, които са изиграли малък брой мачове през сезона (или най-малкото това да е по-трудно). Освен това, умножаването с коефициентите на отборите, в случай че се ползват средни коефициенти на състезателите, се превръща до голяма степен в безпредметно.

Ето ги и коефициентите на отборите от редовния сезон:

1. Ботев 2012 – 1.00
2. Олд Таймърс – 0.97
3. Олд Старс 22 – 0.94
4. Сейнтс – 0.91
5. Норт Уест-Онлайн Машини – 0.88
6. Ероус – 0.85
7. Торнадо – 0.82
8. Кучетата от Младост – 0.79
9. ФитСпо Баскет – 0.76
10. Гуми-Нет – 0.73
11. София Лайънс – 0.70
12. София Хоукс – 0.67

В символичната трета петица попаднаха Мартин Механджиев (София Хоукс), Калоян Радев (Норт Уест-Онлайн Машини), Антонио Илиев (Кучетата от Младост), Красимир Кирилов (Олд Старс 22), Лъчезар Радев (Олд Таймърс).

Във втората петица пък място намериха Цветан Георгиев (Ботев 2012), Христо Ангелов (Ботев 2012), Христо Цеков (Ботев 2012), Калоян Николов (Норт Уест-Онлайн Машини), Виктор Златанов (Сейнтс).

А ето я и идеалната петица в първа дивизия от първенството на НАЛБ, сезон 2017/2018 (състезателите ще получат наградите си преди следващите мачове на своите отбори, а постиженията вече фигурират в индивидуалните им профили):

PG: Мартин Славов (Олд Таймърс) – 426 (общ коефициент) * 0.97 (коефициент на отбора) = 413.22 точки. Показатели в редовния сезон: 15.5 точки, 9.5 борби, 4.2 асистенции, 2.0 откраднати топки, 0.4 чадъра за 20 мача. Отборът на Олд Таймърс завърши на второ място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. „Старовремците“ завършиха с баланс от 17 победи и 5 загуби, но със сигурност ще дадат всичко от себе си в плейофите, за да дублират титлата си. И през този сезон основен двигател на Олд Таймърс е Мартин Славов. Той се включва в НАЛБ през сезон 2015/2016, като първоначално се състезава във втора дивизия от първенството на НАЛБ в отбора на БГО Софтуер, но още на полусезона преминава в Олд Таймърс. За втора поредна година той завършва на второ място в редовния сезон с тима. През миналия сезон стига и до титлата в първа дивизия, демонстрирайки унищожителна игра в първия двубой от финалната серия – отборът на Олд Таймърс надделява над Брикс с 45 точки разлика, а Славов завършва с 16 точки, 13 борби, 7 асистенции и 4 откраднати топки. Впоследствие и двата отбора са обявени за шампиони. През настоящия сезон роденият в Русе състезател стигна до своето първо отличие за най-полезен състезател на месеца в първа дивизия. Това е неговото второ поредно участие в идеалната петица на НАЛБ. Мартин Славов има и едно участие в Мача на звездите на НАЛБ, както и общо 5 награди за най-полезен състезател на кръга (3 в първа дивизия и 2 във втора). 28-годишният състезател е от тези, които определено не обичат да губят и винаги дават всичко от себе си за победата. Той умее да прави всичко на терена, както се вижда и от статистиката му, а и от постиженията му – през миналия сезон е най-добър „крадец“ в редовния сезон и четвърти най-добър подавач. Напълно заслужено сега прибавя ново индивидуално отличие към колекцията си от НАЛБ.

SG: Васко Коцев (Сейнтс) – 601 * 0.91 = 546.91 точки. Показатели в редовния сезон: 19.1 точки, 9.5 борби, 6.6 асистенции, 1.4 откраднати топки, 0.2 чадъра за 21 мача. Отборът на Сейнтс завърши на четвърто място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. Колкото и суперлативи да използваме за представянето на „Светците“ би било малко. Същото важи с пълна сила и за това на Васко Коцев. Роденият в Ботевград състезател достигна такива висоти през настоящия сезон, които определено трудно ще бъдат задминати. Коцев се включва в НАЛБ през сезон 2016/2017, като се състезава в отбора на Микс. Бързо с брат си установяват, че могат да разгърнат потенциала си далеч по-успешно другаде. Разбира се, това съвсем не означава, че са се представили слабо с екипа на Микс. Напротив. Васко Коцев записва първото си участие в Мача на звездите на НАЛБ като състезател на тима. От турнира за купата на НАЛБ през сезон 2016/2017 е дадено началото на проекта „Сейнтс“. Още в първото си участие тимът достига до бронзовите медали, а Васко Коцев е в топ 5 в индивидуалните класации за коефициент, асистенции, откраднати топки и за успеваемост за 2 точки с внушителните 66%. Фурорът на Васко Коцев и компания продължава с пълна сила и през настоящия сезон. Отличното класиране на Сейнтс говори само по себе си. 185-сантиметровият състезател пък достигна до отличието за най-полезен състезател на месеца цели 3 пъти (от 5 възможни) – повече от всеки друг. Той записа и второто си поредно участие в Мача на звездите на НАЛБ, като напълно заслужено попада и в идеалната петица в първа дивизия от първенството на НАЛБ. Трябва да отчетем и че освен страхотен баскетболист, Васко Коцев е и невероятен спортсмен, чието поведение на терена може да служи само и единствено за пример.

SF: Христо Гатев (Олд Таймърс) – 510 * 0.97 = 494.70 точки. Показатели в редовния сезон: 20.3 точки, 9.4 борби, 4.2 асистенции, 1.2 откраднати топки, 1.5 чадъра за 19 мача. Отборът на Олд Таймърс завърши на второ място в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. А още от сезон 2013/2014, когато стане дума за Олд Таймърс, няма как една от първите ни асоциации да не се казва Христо Гатев. Неслучайно той е един от най-титулуваните състезатели в историята на НАЛБ. На два пъти извежда „Старовремците“ до второто място в първенството, а през миналия сезон – и до титлата. Невероятен реализатор, който стана и вторият състезател в историята на НАЛБ с „milestone“ за точки. Едва 84 мача бяха необходими на Гатев, за да отбележи 2000 точки. Преди по-малко от месец той записа и своя втори „milestone“ в НАЛБ, изигравайки своя мач номер 100. Той обаче може да прави всичко на терена. Само трима състезатели в историята на НАЛБ имат повече трипъл-дабъли от родения в Разград състезател. Преди старта на настоящия сезон той е на 17-о място във вечната класация на състезателите с най-много борби в историята на НАЛБ, на седмо място във вечната класация на състезателите с най-много асистенции в историята на НАЛБ и на 15-о място във вечната класация на състезателите с най-много чадъри в историята на НАЛБ. Има 2 награди за най-полезен състезател на месеца и 11 за MVP на кръга (една от тях е от сезон 2017/2018). Гатев има 2 участия в Мача на звездите на НАЛБ, като за трети път попада в идеалната петица на НАЛБ. През миналия сезон е част от символичната трета петица. Трябва да признаем и че въпреки неоспоримите изключителни качества, Христо Гатев демонстрира и все по-силна отдаденост на проекта „Олд Таймърс“, което от своя страна гарантира не просто неизбежни индивидуални отличия, но и все по-значими отборни такива. Напълно заслужено един от най-успешните състезатели в историята на НАЛБ попада в идеалната петица на НАЛБ отново.

PF: Георги Чакъров (Ероус) – 489 * 0.85 = 415.65 точки. Показатели в редовния сезон: 21.3 точки, 10.1 борби, 3.2 асистенции, 1.5 откраднати топки, 0.6 чадъра за 22 мача. Отборът на Ероус завърши на шесто място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. Тимът записа изключителен прогрес след като през миналия сезон трябваше да играе бараж за оставане в дивизията. С ключова роля както за оставането в първа дивизия, така и за много силното представяне през настоящия сезон, е Георги Чакъров. Лидерът на Ероус достигна до своите първи отличия за най-полезен състезател на кръга през настоящия сезон, грабвайки 2 приза. Той записа и второто си поредно участие в Мача на звездите на НАЛБ, като дори завърши на второ място в конкурса за стрелба от зоната за три точки. През сезон 2016/2017 завършва редовния сезон като втория най-добър реализатор в първа дивизия, а през настоящата кампания напълно затвърди впечатленията за невероятния си инстинкт в нападение. Чакъров демонстрира и страхотно постоянство, като той не пропусна нито един двубой за своя тим в редовния сезон. 32-годишният състезател показа и впечатляваща борбеност в течение на целия сезон, а богатият му арсенал в нападение отново включваше както успешни изстрели от зоната за три точки, така и страховити забивки, попадали неведнъж в класациите на НАЛБ за топ изпълнения от различните седмици. Напълно заслужено с оглед на всичко това Георги Чакъров достига до най-голямото признание до момента в кариерата си в НАЛБ.

C: Владимир Петров (Ботев 2012) – 471 * 1.00 = 471.00 точки. Показатели в редовния сезон: 18.8 точки, 11.4 борби, 4.1 асистенции, 1.0 открадната топка, 0.5 чадъра за 17 мача. Отборът на Ботев 2012 завърши на първо място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018 с баланс от 20 победи и 2 загуби. Разбира се, много състезатели от тима от Враца заслужават признание, като неслучайно цели трима попаднаха във втората петица в първа дивизия на НАЛБ. Единственият представител на тима в първата петица обаче е Владимир Петров. Той се включва в НАЛБ през сезон 2015/2016, когато триумфира във втора дивизия от първенството на НАЛБ с отбора на Микс. През сезон 2016/2017 е част от Дефект-Вип Рипеър, с който достига до четвъртото място в първа дивизия от първенството на НАЛБ, а едно от най-впечатляващите представяния на Петров е в двубоите в полуфиналната серия, когато той записва и единствения трипъл-дабъл до момента в кариерата си в НАЛБ. Роденият в Плевен състезател завършва на първо място по коефициент в плейофите. От турнира за купата на НАЛБ през сезон 2016/2017 насам е неизменна част от Ботев 2012, а оттогава успехите на тима от Враца са меко казано много и значими. Най-напред отборът триумфира в турнира за купата на НАЛБ, след това завършва на трето място в турнира „Веселин Господинов“, организиран от НАЛБ, след това печели Суперкупата на НАЛБ, а наскоро спечели и редовния сезон в първа дивизия. През настоящия сезон Владимир Петров достига до 2 отличия за най-полезен състезател на кръга. Той е изключително важна част от амбициозния проект на Ботев 2012. В течение на целия сезон отново демонстрира невероятен характер и впечатляваща борбеност. 195-сантиметровият състезател се справя повече от успешно срещу далеч по-ръстови състезатели. И след като през сезон 2016/2017 е част от втората петица в първа дивизия на НАЛБ, напълно заслужено през сезон 2017/2018 Владимир Петров е в идеалната петица.

Позициите на състезателите показват единствено нашето разпределение в една такава петица – надпреварата е еднаква за всички състезатели в НАЛБ и няма разделение по позиции (PG – плеймейкър; SG – атакуващ гард; SF – леко крило; PF – тежко крило; C – център).

Скоро очаквайте и всички индивидуални призьори в първа дивизия.