„Моите 4!“, част II – четири лица на НАЛБ споделят четири лични факта за себе си

1082

Велико Минков, Панайот Цонев, Боян Жеков, Теодора СлавоваЧетирима души от екипа на Националната аматьорска лига по баскетбол дадоха интервюта за медията Пълнощастие, като ТУК можете да откриете целия материал, публикуван на 04.04.2017 година във въпросната медия.

Велико Минков, Теодора Славова, Панайот Цонев и Боян Жеков разказаха малко повече за себе си, включително интересни факти.

ТУК ще откриете първата част от рубриката, в която се запознахте по-подробно с Надежда Попова, Михаил Игнатов, Манол Герушин и Любомир Борисов.

Използваме възможността отново да благодарим на своите партньори от Пълнощастие за инициативата! Инициатива, която стана традиция, а много скоро предстои и още хора от екипа на НАЛБ да се разкрият пред вас. Благодарим на екипа на Пълнощастие, че дава възможност на всички около НАЛБ да се запознаят по-обстойно с хората, дали много за каузата на Националната аматьорска лига по баскетбол да се развива все повече, но които често остават в сянка.

А сега на вашето внимание втората част от рубриката:

НАЛБ или Национална аматьорска лига по баскетбол е най-голямата баскетболна организация занимаваща се с аматьорски спорт в страната. Само в първенството на НАЛБ в София през този сезон участват 40 отбора.

Велико МинковВелико Минков – видеооператор

Аз съм Велико Минков, на 25 години, програмист. Израснах в Исперих и Разград. Баскетболът ми стана мания в гимназията, а в НАЛБ видях изключително смислена кауза, която показва, че за да се развива спортът ни, „помощта“ на политическо-държавната власт не е просто ненужна, а дори вредна. През първия сезон, в който започнах да играя в лигата, тогава още не бях част от екипа, ми хрумна идеята, че за играчите ще е ценно да имат видеозаписи от мачовете си и това може да им помогне да подобрят играта си. Споделих идеята си с Мартин (б.р. Мартин Механджиев) и когато разбрах, че нямат човек, който да я реализира, се престраших да опитам да го направя сам. Резултатът до момента изключително ме радва.

„Каузата на НАЛБ ме грабна, защото НАЛБ е единствената баскетболна организация, която виждам, че цели да създаде нещо стойностно, а не възможност за печалба за себе си.“

Четири любопитни факта за Велико Минков:

  • Бил е на мача в NBA, в който Стеф Къри направи рекорд с 13 тройки
  • Основател на стартъп-софтуер за анализ на данни, чийто клиенти са NASA
  • Привърженик е на икономическите и философски идеи на либертарианството
  • Член е на ABLE, които промотират и подпомагат предприемачеството и различни лидерски инициативи

Теодора СлавоваТеодора Славова – статистик

Аз съм Теодора Славова, на 24 години, от град Варна. Определям се като човек с разнопосочни интереси. Занимавам се с много и различни неща, предимно в сферата на спорта. Имам бакалавърска степен по „Спортен мениджмънт” от НСА „Васил Левски”, а в момента уча магистратура в програмата по „Спортна журналистика” в същия университет.
С баскетбола „се срещнах” във варненската зала „Христо Борисов”, където до идването си в София редовно посещавах срещите на местния „Черно море”. Часовете по баскетбол в спортната академия бяха тези, които ме „запознаха” с играта практически и със сигурност бих ги определила като едни от най-любимите си за целия курс на обучение. Третата и най-актуална „среща” с баскетбола се осъществи с пристигането ми в НАЛБ и включването в нейния екип. Изпълнявам функциите на статистик и видеооператор от сезон 2016/2017, а по-отблизо следя дейността на лигата от предходния сезон. Този кратък период беше достатъчен, за да се убедя, че професионализмът, организираността и коректността са силно застъпени във функционирането на тази организация, при това в името на баскетбола и спорта.

„Като един вярващ в положителното и доброто човек, знам, че НАЛБ ще продължи да се развива, да разпространява любовта, заложена в мотото си из цяла България и да бъде пример за редица спортни организации в България. Чувствам се най-пълноценна, когато времето ми е запълнено до предел. Водя динамичен „спортен” живот, за което несъмнено допринася и НАЛБ. Виждам бъдещето си все така активно и раздвижено, мечтая за баланса между щастливото семейство и успешното професионално развитие, а то, разбира се, да е в сферата на спорта. Относно НАЛБ вярвам, че и занапред ще си бъдем така взаимно полезни.“

Четири любопитни факта за Теодора Славова:

  • 16 години от живота си прекарва като състезател по художествена гимнастика. Носител е на над 50 медала от държавни и международни турнири.
  • Лицензиран и практикуващ съдия по волейбол.
  • Артистична личност, обича да танцува и пее, въпреки че второто никак не го умее, което доказа и в национален ефир, спечелвайки епизод от предаването „Пееш или лъжеш”.
  • Изработва ръчни бижута.

Панайот ЦоневПанайот Цонев – съдия

Роден съм в Пловдив на 10.01.1981 година, сега работя като технолог във фирма за производство на кроасани. Ходя на фитнес, водя сравнително здравословен начин на живот и хранене.

„Любовта на Панайот Цонев към баскетбола стартира по наследствена линия. Баща му е родом от Ямбол и е неизменна част от местния тим. Той предава любовта към играта и на сина си, като през 1993 година му купува първата баскетболна топка. Запален от историите на баща си относно спортното му минало, Панайот не пропуска да помоли родителя си да ходят в близкото училище, за да се учи на техника на стрелбата, дрибъл и много други. Две години по-късно, когато е на 14 години, той става част от баскетболния отбор на техникума, в който учи. След това е неизменна част и от студентския отбор на университета си.

През 1999 година завършва курс за съдия. 12 години по-късно се отказва заради нередностите, които вижда в работата на структурите, които управляват съдийството. Малко след това се появява НАЛБ. Панайот Цонев признава, че откакто се занимава с баскетбол, винаги е искал да бъде част от нещо подобно, което е с мисъл за спорта, за хората, за бъдещето на баскетболната игра в тази страна.“

„Екипът на НАЛБ е съставен от истински професионалисти. Те могат да се шегуват. Те могат да седнат и да анализират, критикуват, да се забавляват. Те са НАЛБ! Безкрайни благодарности за доверието, разбирането и прекрасното взаимодействие! Ще се радвам заедно да се развиваме и да покоряваме нови и нови върхове! NALB IS LOVE! NALB IS LIFE!“

Четири любопитни факта за Панайот Цонев:

  • Обича фотографията, чете и доста се интересува от нея
  • Безкраен фен на филмовото изкуство и музиката
  • Любим играч – ЛеБрон Джеймс
  • Любим отбор – Кливланд Кавалиърс

Боян ЖековБоян Жеков – съдия

Аз съм Боян Иванов Жеков, на 27 години. Родом съм в един от най- красивите градове в България – Стара Загора. В момента съм редовен докторант към катедра „История на България“ на Историческия факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интересите ми в тази насока са свързани с българската военна история и събитията от Втората световна и Студената война.
Наред с любовта ми към миналото, баскетболът е другата неразривна част от житейския ми път. Започнах да тренирам този спорт докато бях ученик в родния си град, като мои ментори бяха Константин Дончев, Ирина Попова–Губа и Стефан Иванов. Допълнителен досег с баскетбола имах покрай ръководенето на срещи от държавните шампионати за подрастващи, което продължих да правя и след като се преместих да живея в София. В НАЛБ съм от самото създаване на лигата. Реших да се присъединя към този чудесен проект, тъй като познавах хората, които стоят зад него и бях сигурен, че заедно можем да разгърнем огромния му потенциал.

„Никога не съм съжалявал за решението си да се присъединя към НАЛБ, защото по този начин осъзнах как трябва да се случват нещата в българския баскетбол. Всеки миг, прекаран в залата покрай мероприятия на организацията ми е носил удоволствие. По този начин не само правя нещо, което обичам, а и се срещам с прекрасни хора, отдадени на една истинска кауза, стояща над човешката користност.“

Четири любопитни факта за Боян Жеков:

  • Фен на Борусия Мьонхенгладбах от дълги години.
  • Книгоман – чете предимно научна литература, свързана с историята, но не пропуска и добрите художествени произведения.
  • Почитател на рок и метъл музиката.
  • От време на време се опитва да пише стихове, макар най-често напъните в тази насока да са неуспешни.