Саша Стаменов – MVP на седемнадесетия кръг в I дивизия

Саша СтаменовСаша Стаменов от отбора на Ботев 2012 е най-полезният състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Стаменов ще получи наградата си в Събота, на 18.02.2017 година, когато неговият тим се изправя срещу Кучетата от Младост от 13:00 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Ботев 2012 е с баланс от 6 победи и 11 загуби, като се намира на девето място в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. В седемнадесетия кръг тимът от Враца записа много важна победа, дошла след изключително силна игра. Ботев 2012 се наложи над Микс с 9 точки разлика. Много силен мач изигра Саша Стаменов. Сърбинът от Босилеград завърши с 13 точки (6/7 за 2 точки), 12 борби, 3 чадъра и 2 асистенции за коефициент от 23 за едва 24 минути на терена. Носителят на купата на НАЛБ през сезон 2013/2014 с Ботев 2012 играе своя четвърти сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол, като до момента има 45 мача зад гърба си в кариерата си в НАЛБ. Преди началото на сезон 2016/2017 Стаменов има 34 мача, в които записва средни показатели от 8.7 точки, 6.9 борби и 0.7 асистенции. През настоящата кампания за 11 мача до момента 30-годишният център се отчита с по 12.3 точки, 8.8 борби и 1.1 асистенции средно на мач. Именно в своя мач номер 45 Саша Стаменов достига и до своята първа индивидуална награда в кариерата си в НАЛБ. Сърбинът е изключително ценен и важен за Ботев 2012 в подкошието и въпреки че рядко престоява на терена повече от 25-30 минути, той винаги дава всичко от себе си и е невероятно полезен за тима от Враца. След младия лидер на Ботев 2012 Цветан Георгиев, Саша Стаменов е вторият състезател на тима, който стига до отличието за MVP на кръга през настоящия сезон. С оглед на сърцата игра, която демонстрира във всяка секунда на терена, постоянството, с което може да се похвали през настоящия сезон, чудесния последен мач, важната победа за Ботев 2012 и успешната кариера до момента, определено можем смело да заявим, че Саша Стаменов достига повече от заслужено до своята първа индивидуална награда в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Саша СтаменовИнтересен факт е, че Саша Стаменов не събра най-много точки за класацията. Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Мартин Славов от Олд Таймърс. Той постигна коефициент от 32, а тимът му се наложи с 5 точки разлика над София Лайънс. По този начин Славов събра 27 точки за класацията. Според правилата, описани ТУК, един състезател може да достигне до индивидуалната награда само веднъж в рамките на един сезон. За Мартин Славов остава признанието, че той остава в историята като най-полезен състезател и на този кръг. Това е поредно невероятно постижение за него, а самият факт, че е номер едно за втори пореден кръг, говори сам по себе си. С по 14 точки са Горан Кошанин от Олд Таймърс (коефициент от 19), Саша Стаменов от Ботев 2012 (коефициент от 23 и победа на тима му над Микс с 9 точки разлика) и Тони Прокопиев от Олд Старс 22 (коефициент от 33 и победа на тима му с 19 точки разлика над Ероус). Кошанин и Прокопиев също правят прекрасен сезон, като и двамата вече са стигали до отличието. Сега те ще останат в историята като най-полезни състезатели и на този кръг. С еднакъв коефициент за полезно действие и еднакъв брой точки са съотборниците Антонио Петров и Цветан Георгиев от Ботев 2012 (коефициент от по 21), както и Владимир Петров от Дефект-Вип Рипеър с по 12 точки за класацията (коефициент от 22 и победа на тима му с 10 точки разлика над Норт Уест).

Трябва да отбележим и че отложената среща между Брикс и Ботев 2012 от дванадесетия кръг също е причислена към тази статия.

За историята:

Най-полезен състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия: Мартин Славов (Олд Таймърс), Горан Кошанин (Олд Таймърс), Саша Стаменов (Ботев 2012), Тони Прокопиев (Олд Старс 22)

Хрисимир ДимитровНай-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Хрисимир Димитров от Брикс (срещу Ботев 2012) – 54. Втори е Ивайло Константинов от Брикс с 35. На трето място е Хрисимир Димитров от Брикс (в мача на тима му срещу Кучетата от Младост) с коефициент от 33. Тони Прокопиев от Олд Старс 22 е с 33, а топ 5 допълва Мартин Славов от Олд Таймърс с 32.

Най-много точки в кръга вкара Хрисимир Димитров от Брикс (в мача на тима му срещу Ботев 2012) – 44. След него е Тони Прокопиев от Олд Старс 22 с 34. Трети е Хрисимир Димитров от Брикс (срещу Кучетата от Младост) с 29. На четвърто място се нарежда Любомир Рачев от Кучетата от Младост с 24 точки. Красимир Кирилов от Рейнджърс и Филип Сребров от Брикс са с по 22.

Любомир НедковНай-много борби в кръга овладя Любомир Недков от ФитСпо Баскет – 20. Второ място заема Мартин Славов от Олд Таймърс със 17. Топ 3 допълва Цветан Георгиев от Ботев 2012 с 16. Четвърти е Ивайло Константинов от Брикс с 14, а Красимир Кирилов от Рейнджърс завърши с 13 борби.

Ивайло КонстантиновС най-много асистенции в кръга приключи Ивайло Константинов от Брикс (в мача на тима му срещу Ботев 2012) – 15. На второ място е отново Ивайло Константинов от Брикс (срещу Кучетата от Младост) с 12. С по 10 асистенции са Цветан Георгиев от Ботев 2012 (срещу Микс) и Хрисимир Димитров от Брикс. Топ 5 допълва Цветан Георгиев от Ботев 2012 (срещу Брикс) с 9 точни завършващи подавания.

Най-добър “крадец” на кръга е Хрисимир Димитров от Брикс с 5 откраднати топки. След него се нареждат Тони Прокопиев от Олд Старс 22 и Любомир Недков от ФитСпо Баскет с по 4. Тихомир Димитров от Рейнджърс, Мариян Калчев от Норт Уест, Антонио Петров от Ботев 2012, Васил Зарънов и Любомир Жечев от Микс, Серафим Георгиев от Брикс и Георги Георгиев от Олд Старс 22 са с по 3 откраднати топки.

Топ блокировачите в кръга са Саша Стаменов от Ботев 2012 и Любомир Недков от ФитСпо Баскет с по 3 чадъра. Константин Коев от ФитСпо Баскет, съотборниците Красимир Кирилов, Тодор Тодоров и Иван Иванов от Рейнджърс, Георги Гулабчев и Горан Кошанин от Олд Таймърс, Валери Ассев и Роко Чолак от София Лайънс, както и Димитър Мещерски от Кучетата от Младост са с по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Марио Александров (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Димитър Гатев (Микс)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Нестор Несторов (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Ивайло Константинов (Брикс)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Цветан Георгиев (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Владислав Шуранов (Дефект-Вип Рипеър)
Най-полезен състезател на осмия кръг в първа дивизия: Валери Ассев (София Лайънс)
Най-полезен състезател на деветия кръг в първа дивизия: Теодор Атанасов (АктивТрейдс)
Най-полезен състезател на десетия кръг в първа дивизия: Христо Гатев (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на единадесетия кръг в първа дивизия: Горан Кошанин (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на дванадесетия кръг в първа дивизия: Горан Кошанин (Олд Таймърс), Красимир Кирилов (Рейнджърс)
Най-полезен състезател на тринадесетия кръг в първа дивизия: Марио Александров (Кучетата от Младост), Тони Прокопиев (Олд Старс 22), Георги Гулабчев (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на четиринадесетия кръг в първа дивизия: Христо Ангелов (Дефект-Вип Рипеър)
Най-полезен състезател на петнадесетия кръг в първа дивизия: Хрисимир Димитров (Брикс)
Най-полезен състезател на шестнадесетия кръг в първа дивизия: Мартин Славов (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия: Мартин Славов (Олд Таймърс), Горан Кошанин (Олд Таймърс), Саша Стаменов (Ботев 2012), Тони Прокопиев (Олд Старс 22)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG