Успешен шести сезон на проекта на НАЛБ за ученици – Софийската ученическа лига по баскетбол

418

Завърши шестият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

ТУК можете да откриете всички резултати от първенствата при юношите и девойките, а ТУК можете да откриете и крайните класирания.

От Националната аматьорска лига по баскетбол благодарим на всички, които спомогнаха по какъвто и да е начин за шестия сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

Определено можем да бъдем доволни от завършилия шести сезон на ученическата лига. Радваме се, че тази инициатива се развива вече в продължение на цели 6 години. Можем да се гордеем с това постоянство и отново благодарим на всички, без които то нямаше да бъде възможно!

Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…

За съжаление можем да споделим още много по въпросите както за баскетбола, така и за образованието, но вярваме, че всичко негативно, което оценяваме около себе си, трябва само и единствено да ни мотивира.

Затова през сезон 2014/2015 от НАЛБ направихме малка крачка към промяна на статуквото, когато става дума за ученически баскетбол. Беше създадена Софийската ученическа лига по баскетбол, в която всяко училище има съвсем адекватен календар и мачове, проведени при възможно най-добрите условия. Мачове, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. И още много. Без каквато и да е външна подкрепа.

Благодарим на всички съмишленици! Благодарим за традициите, които заедно успяхме да изградим и когато говорим за ученически баскетбол!

Интересът към Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол и през този сезон определено беше голям.

Убедени сме, че това е един от правилните начини да разширяваме границите на любимата ни игра.

От любов към играта!

За съжаление и през сезон 2019/2020 Софийската ученическа лига по баскетбол не успя да се разшири достатъчно и не всички желаещи успяха да се включат. Разбира се, това е така заради липсата на финансиране и липсата на държавна помощ за подобен тип прояви, които наистина са меко казано полезни за учениците, а и за спорта. Вярваме, че Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол допринася за развитието и популяризирането на баскетбола у нас, а и за прогреса на подрастващите, които са бъдещето както на спорта, така и на държавата ни. Затова и ще се радваме да виждаме подкрепа за инициативи като Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

При момичетата за четвърта поредна година триумфира отборът на Англо-Американското Училище – София. Тимът завърши с равен брой точки с Американския колеж в София, но по-добрите показатели в преките двубои донесоха титлата на Англо-Американското Училище – София. На трета позиция остана отборът на 35 СОУ “Добри Войников”. Отборът на 35 СОУ, воден от Мила Ацева, както и всички останали, несъмнено остави страхотни впечатления. Четвърти завърши вторият отбор на Американския колеж в София. Поздравления за всички девойки, които се включиха в надпреварата!

За историята – шампионите при девойките в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2016/2017 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2017/2018 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2018/2019 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2019/2020 – Англо-Американското Училище – София

Много малчугани също се забавляваха истински по време на двубоите от Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

Вярваме, че това е пътят да предаваме любовта към играта нататък.

От любов към играта!

При момчетата до титлата достигна отборът на Американския колеж в София, който завърши само с 1 загуба – от отбора на AAS. В подножието на върха остана Англо-Американското Училище – София. На трета позиция се класира 35 СОУ “Добри Войников”. След 35 СОУ остана вторият отбор на Американския колеж в София. Поздравления за всички юноши, които се включиха в надпреварата!

За историята – шампионите при юношите в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ:

Сезон 2014/2015 – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
Сезон 2015/2016 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2016/2017 – Националната финансово-стопанска гимназия
Сезон 2017/2018 – Американския колеж в София
Сезон 2018/2019 – Англо-Американското Училище – София
Сезон 2019/2020 – Американския колеж в София

Радващ факт е и че нивото на всички участници несъмнено се повиши изключително много в течение на сезона, което отново говори и за това, че този шампионат е бил полезен за подрастващите.

Използваме възможността да пожелаем много здраве и успехи на всички абитуриенти от участващите училища в надпреварата на НАЛБ за ученици!

Благодарности на всички отбори и техните треньори за участието и коректността! Сърдечни благодарности на AAS и ACS за съвместната дейност, гостоприемството и възможността всичко това да стане реалност!

А приятелското отношение, добронамерените закачки и спортсменският дух не напуснаха Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ нито за секунда и през сезон 2019/2020. Перфектна организация, пълни зали и много любов към играта. Какво още е нужно, за да предадем любовта към играта нататък?

Радваме се, че имаме възможността да работим и с ученици, на които да можем да предаваме любовта си към баскетбола! Радваме се, че и чрез тази си дейност можем да покажем нагледно на ръководители, родители, учители и ученици, че това нещата да се случват както трябва е въпрос на избор, а нашият избор е ясен и категоричен.

През настоящата кампания, както винаги, подкрепихме и още много ученически турнири и състезания, като получихме и благодарствени писма като ТОВА и други, които могат да бъдат открити ТУК.

Надяваме се, че ще имаме възможност да продължим да развиваме Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ, но трябва да признаем и че това не е никак лесна задача. И въпреки че става дума за ученически спорт, възможност за подрастващите да спортуват, а не да са пред компютрите и т.н. (явно това са поредните клишета, които чуваме в предизборни кампании и нищо повече), тази ни инициатива не е първото нещо, за което не срещаме подкрепа от страна на “институциите”, които би трябвало да са най-заинтересовани от подобни дейности.

Благодарности на всички замесени още веднъж! За нас беше истинско удоволствие и чест да сме част от тази инициатива за шеста поредна година! Отново се убедихме и че е наистина безценно да виждаш пламъка в очите на децата, благодарение на играта, която е пленила всички ни. Благодарим за подкрепата на всички!

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ