Иван Петков – MVP на двадесетия кръг в I дивизия

787

Иван Петков от отбора на София Лайънс е най-полезният състезател на двадесетия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018Петков ще получи наградата си в Четвъртък, на 22.03.2018 година, когато неговият тим се изправя срещу Гуми-Нет от 21:45 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

След 21 мача в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018 отборът на София Лайънс се намира на предпоследното единадесето място с баланс от 4 победи и 17 загуби. Въпреки трудностите, които изпитват „Лъвовете“ през настоящия сезон, то няма как да подминем факта, че тимът има своя индивидуален призьор във втори пореден кръг. След като в 19-ия кръг отборът на София Лайънс се наложи с 4 точки разлика над ФитСпо Баскет, а най-полезен състезател на кръга стана Валери Ассев, в 20-ия кръг в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 „Лъвовете“ се наложиха над София Хоукс с 1 точка разлика, а най-добър за победителите беше Иван Петков. Роденият в Ботевград състезател завърши срещата с 15 точки, 9 асистенции, 6 борби и 3 откраднати топки за коефициент от 18. 32-годишният състезател, който ще празнува своя 33-и рожден ден точно, когато тимът му се изправя в своя сблъсък от последния 22-и кръг в редовния сезон в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018, отново демонстрира лидерските си качества и изключителните способности да подава прецизно, а с това успя да поведе и съотборниците си към този толкова важен успех за София Лайънс. Петков стартира кариерата си в НАЛБ през сезон 2015/2016. Оттогава е неизменна част от София Лайънс, като до този момент е носил екипа само и единствено на „Лъвовете“. През сезон 2015/2016 Петков е и сред главните виновници за сребърните медали на тима от турнира на НАЛБ в Южна България. Тогава завършва надпреварата на трето място в класацията на състезателите с най-много откраднати топки. През сезон 2016/2017 Иван Петков е с основна заслуга за титлата на София Лайънс в Северна България. В турнира на НАЛБ в Северна България 177-сантиметровият състезател завършва на второ място по коефициент, на трето място по откраднати топки, на четвърто място сред реализаторите и като най-добрия подавач в надпреварата. В плейофите в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017 отново е сред лидерите на София Лайънс и е в основата на силното представяне на тима. Петков завършва плейофите и като пети най-добър „крадец“. За 44 мача в кариерата си в НАЛБ преди старта на сезон 2017/2018 Иван Петков записва средни показатели от 11.3 точки, 3.1 борби, 5.1 асистенции и 2.0 откраднати топки. За 10 мача през настоящата кампания плеймейкърът се отчита с по 11.6 точки, 4.7 борби, 7.5 асистенции и 3.2 откраднати топки за 35.6 минути на терена. Отборът на София Лайънс ще се бори за оставането си в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол, но несъмнено тимът е в подем и първата индивидуална награда за Иван Петков в кариерата му в НАЛБ идва в най-подходящия момент, за да послужи и като допълнителна мотивация за София Лайънс.

Интересен факт е, че Иван Петков не е на първо място в класацията за най-полезен състезател на кръга. Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Георги Чакъров от Ероус. Той постигна коефициент от 29, а тимът му се наложи над Норт Уест-Онлайн Машини със 7 точки разлика. Така Чакъров събира 22 точки за класацията. Той обаче вече е достигал до отличието през настоящия сезон, а според правилата, описани ТУК, един състезател може да грабне материалната награда само веднъж на сезон. Постижението на Георги Чакъров обаче също остава в историята, като е отразено и в индивидуалния му профил, а е и поредното доказателство за невероятните му качества. Със 17 точки е Иван Петков от София Лайънс (коефициент от 18 и победа на тима му с 1 точка разлика над София Хоукс). Топ 3 допълва Мартин Димов от Гуми-Нет с 14 точки (коефициент от 29 и победа на тима му над Кучетата от Младост с 15 точки разлика). Четвърти е Васко Коцев от Сейнтс с 12 точки (коефициент от 23 и победа на тима му с 11 точки разлика над Олд Таймърс). С по 11 точки за класацията са Иван Ненчев от София Лайънс (коефициент от 12) и Виктор Златанов от Сейнтс (коефициент от 22).

За историята:

Най-полезен състезател на двадесетия кръг в първа дивизия: Георги Чакъров (Ероус), Иван Петков (София Лайънс)

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Мартин Механджиев от София Хоукс – 34. След него с по 29 се нареждат Георги Чакъров от Ероус, Калоян Радев от Норт Уест-Онлайн Машини и Мартин Димов от Гуми-Нет. Васко Коцев от Сейнтс и Христо Гатев от Олд Таймърс останаха с коефициент от по 23.

Най-много точки в кръга вкара Мартин Димов от Гуми-Нет – 40. Втори е Мартин Механджиев от София Хоукс с 36. На трето място е Иван Братанов от Сейнтс с 29. Георги Чакъров от Ероус е с 26, а Христо Гатев от Олд Таймърс отбеляза 21 точки.

Най-много борби в кръга овладя Виктор Златанов от Сейнтс – 20. След него е Калоян Радев от Норт Уест-Онлайн Машини с 14. Димитър Мещерски от Кучетата от Младост и Мартин Димов от Гуми-Нет са с по 13. Топ 5 допълва Никола Ангелов от София Лайънс с 11 борби.

С най-много асистенции в кръга приключи Васко Коцев от Сейнтс – 14. На второ място е Иван Петков от София Лайънс с 9. Стефан Караганев от ФитСпо Баскет е трети с 8. Минчо Коцев от Сейнтс е със 7. С по 6 точни завършващи подавания приключиха Михаил Синапов от Ероус, Илиян Василев от София Хоукс и Антонио Илиев от Кучетата от Младост.

Най-добри “крадци” на кръга са Тони Прокопиев от Олд Старс 22 и Георги Чакъров от Ероус с по 5 откраднати топки. Трети е Иван Ненчев от София Лайънс с 4. Драган Йованович от Ботев 2012, съотборниците Симеон Георгиев, Искрен Иванов и Петър Радев от Норт Уест-Онлайн Машини, Михаил Синапов от Ероус, Иван Петков от София Лайънс, Илиян Василев от София Хоукс и Мирослав Стоянов от Торнадо завършиха с по 3 откраднати топки.

Топ блокировачите в кръга с по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели са Христо Цеков от Ботев 2012, Красимир Кирилов от Олд Старс 22, Георги Дангалаков от Норт Уест-Онлайн Машини, Велизар Стефанов от Ероус, Борис Недев от София Хоукс и Димитър Гатев от Торнадо.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Любомир Рачев (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Борис Недев (София Хоукс)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Антонио Илиев (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Христо Попов (Сейнтс)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012), Георги Чакъров (Ероус)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Красимир Кирилов (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на осмия кръг в първа дивизия: Калоян Радев (Норт Уест-Онлайн Машини)
Най-полезен състезател на деветия кръг в първа дивизия: Антонио Илиев (Кучетата от Младост), Красимир Кирилов (Олд Старс 22), Любомир Рачев (Кучетата от Младост), Иван Стойчев (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на десетия кръг в първа дивизия: Виктор Златанов (Сейнтс)
Най-полезен състезател на единадесетия кръг в първа дивизия: Камен Атанасов (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на дванадесетия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест-Онлайн Машини)
Най-полезен състезател на тринадесетия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест-Онлайн Машини), Христо Гатев (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на четиринадесетия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест-Онлайн Машини), Христо Ангелов (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на петнадесетия кръг в първа дивизия: Любомир Недков (ФитСпо Баскет)
Най-полезен състезател на шестнадесетия кръг в първа дивизия: Христо Цеков (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия: Хрисимир Димитров (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на осемнадесетия кръг в първа дивизия: Иван Братанов (Сейнтс)
Най-полезен състезател на деветнадесетия кръг в първа дивизия: Валери Ассев (София Лайънс)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG