Дамян Стоянов – MVP на XVII кръг в I дивизия

1154

Дамян Стоянов от отбора на Ботев 2012 е най-полезният състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019Стоянов ще получи наградата си в Събота, на 09.03.2019 година, когато неговият тим се изправя срещу ФитСпо Баскет от 15:15 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга, които остават непроменени за поредна година.

След 17 мача в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019 отборът на Ботев 2012 е с баланс от 12 победи и 5 загуби. Тимът от Враца триумфира в редовния сезон през сезон 2017/2018, но след това отстъпи във финалната серия, оставайки със сребърните медали. По всичко изглежда, че през този сезон от Ботев 2012 ще заложат всичко на представянето си в плейофите. Тимът продължава борбата си за призовите места и в редовния сезон, но очевидно усилията ще бъдат насочени в друга посока. За това свидетелства и привличането на Дамян Стоянов на полусезона. Роденият в Бургас състезател, който беше с основна заслуга за триумфа на Олд Таймърс във финалната серия през миналия сезон, сега е част от Ботев 2012. По ирония на съдбата Стоянов достига до своето първо отличие за най-полезен състезател на кръга в НАЛБ като част от Ботев 2012 именно при победа над „Старовремците“. В седемнадесетия кръг Ботев 2012 се наложи над Олд Таймърс с 90:84, а 195-сантиметровият състезател отново демонстрира класата си. Дамян Стоянов завърши с 30 точки (6/11 за 2 точки, 5/11 за 3 точки и 3/3 от линията за наказателни удари), 10 борби, 6 асистенции, 2 чадъра и 1 открадната топка за коефициент от 36. Въпреки сравнително малката разлика, с която тимът от Враца спечели двубоя, той имаше предимство в почти 39 минути от срещата и закономерно стигна до успеха. Преди старта на настоящия сезон Дамян Стоянов има 16 мача в НАЛБ, в които записва средни показатели от 22.5 точки, 9.7 борби, 3.7 асистенции, 1.6 откраднати топки и 1.1 чадъра. Той има 2 титли в първа дивизия от първенството на НАЛБ с отбора на Олд Таймърс. Освен това е с основна заслуга за триумфа на Спортни Настилки-Зуум Дизайн в турнира за купата на НАЛБ. В първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018 Стоянов завършва с най-висока успеваемост за 2 точки – 68.0%. През настоящия сезон той вече има 3 мача с екипа на Ботев 2012, в които се отчита с по 24.0 точки, 12.0 борби, 5.0 асистенции, 2.0 откраднати топки и 1.0 чадър за среден коефициент от 34.0. Напълно заслужено след 19 мача в НАЛБ Дамян Стоянов достига до своето първо индивидуално отличие. Разбира се, тук е моментът и да отчетем, че съществена роля за липсата на други индивидуални награди в кариерата му дотук играе фактът, че той взима участие в сравнително много малко срещи на сезон още от сезон 2014/2015, когато се включва в НАЛБ. За щастие на отборите, от които е част, Дамян Стоянов играе, когато тимът му има най-голяма нужда от това. Несъмнено обаче при повече постоянство Стоянов разполага с потенциала името му да бъде срещано доста често, когато става дума за постижения.

Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Дамян Стоянов от Ботев 2012. Той постигна коефициент от 36, а тимът му се наложи над Олд Таймърс с 6 точки разлика. Така Стоянов събира 30 точки за класацията. Владимир Петров от Ботев 2012 е втори с 23 точки (коефициент от 29). Трети е Калоян Николов от Норт Уест-Глобал Тест с 15 точки (коефициент от 34 и победа на тима му с 19 точки разлика над Ахил). Георги Кръстев от В.И.С. е с 11 точки (коефициент от 17 и победа на тима му над София Хоукс с 6 точки разлика). Топ 5 допълва Димитър Гатев от В.И.С. с 10 точки (коефициент от 16).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Дамян Стоянов от Ботев 2012 – 36. Калоян Николов от Норт Уест-Глобал Тест е с 34. На трето място е Радослав Йорданов от София Лайънс с 32. Владимир Петров от Ботев 2012 е с 29, а пети с коефициент от 27 е Валери Ассев от София Лайънс.

Най-много точки в кръга вкара Радослав Йорданов от София Лайънс – 37. На второ място е Дамян Стоянов от Ботев 2012 с 30. Иво Георгиев от София Хоукс е трети с 29. Калоян Николов от Норт Уест-Глобал Тест е с 24. На пето място е Хрисимир Димитров от Олд Таймърс с 22 точки.

Най-много борби в кръга овладя Борис Недев от София Хоукс – 19. Втори е Маргарит Рунев от Кучетата от Младост с 18. Иван Илчев от ФитСпо Баскет и Валери Ассев от София Лайънс са с по 14. С по 13 борби останаха Владимир Петров от Ботев 2012 и Иван Ненчев от В.И.С..

С най-много асистенции в кръга приключи Калоян Николов от Норт Уест-Глобал Тест – 10. Цветан Георгиев от Ботев 2012 е с 9. Топ 3 допълва Хрисимир Димитров от Олд Таймърс с 8. Четвърти е Радослав Йорданов от София Лайънс със 7.

Най-добри “крадци” на кръга са Иван Ненчев от В.И.С., Георги Дангалаков от Норт Уест-Глобал Тест и Даниел Кунторов от Ахил с по 3 откраднати топки.

Топ блокировачът в кръга е Кристиян Манчев от София Лайънс с 3 чадъра. С по 2 приключиха Дамян Стоянов от Ботев 2012, Блажо Текерев от София Хоукс, Георги Кръстев и Димитър Гатев от В.И.С., Георги Чакъров от Ероус и Димитър Мещерски от Кучетата от Младост.

Най-полезният състезател на четиринадесетия кръг в първа дивизия за сезон 2018/2019 Калоян Николов от Норт Уест-Глобал Тест получи наградата си.

Най-полезният състезател на шестнадесетия кръг в първа дивизия за сезон 2018/2019 Радослав Йорданов от София Лайънс също получи наградата си.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Красимир Кирилов (Ахил)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Александър Иванов (ФитСпо Баскет)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Мартин Славов (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Васил Костов (София Лайънс)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Красимир Кирилов (Ахил), Тодор Тодоров (Ахил)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Иван Илчев (ФитСпо Баскет)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Владимир Петров (София Лайънс)
Най-полезен състезател на осмия кръг в първа дивизия: Димитър Мещерски (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на деветия кръг в първа дивизия: Христо Цеков (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на десетия кръг в първа дивизия: Иван Ценов (Ероус)
Най-полезен състезател на единадесетия кръг в първа дивизия: Атанас Даракчиев (Олд Таймърс)
Най-полезен състезател на дванадесетия кръг в първа дивизия: Иван Петков (София Лайънс)
Най-полезен състезател на тринадесетия кръг в първа дивизия: Йордан Кирилов (Ахил)
Най-полезен състезател на четиринадесетия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест-Глобал Тест), Георги Дангалаков (Норт Уест-Глобал Тест)
Най-полезен състезател на петнадесетия кръг в първа дивизия: Валери Ассев (София Лайънс)
Най-полезен състезател на шестнадесетия кръг в първа дивизия: Радослав Йорданов (София Лайънс)
Най-полезен състезател на седемнадесетия кръг в първа дивизия: Дамян Стоянов (Ботев 2012)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG