София Лайънс спечели турнира за купата на НАЛБ

1699

Отборът на София Лайънс е новият носител на купата на Националната аматьорска лига по баскетбол!

„Лъвовете“ постигат най-големия успех в историята си, триумфирайки с купата на НАЛБ за сезон 2017/2018. След титлата на НАЛБ в Северна България и двете втори места в Южна България, отборът на София Лайънс направи истински фурор в турнира за купата на НАЛБ през настоящия сезон. Тимът записа 8 поредни победи и нито една загуба в надпреварата, като напълно закономерно стигна до златните медали. Освен това представителите на София Лайънс си осигуриха и участие в двубоя за Суперкупата на НАЛБ, който ще се проведе преди началото на първенството за сезон 2018/2019. Опонент на „Лъвовете“ ще бъде отборът на Олд Таймърс – шампион в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018.

На финала в турнира за купата на НАЛБ, проведен на 21.07.2018 година в зала Овергаз Арена, отборът на София Лайънс се наложи над София Ентъртейнмънт със 72:60.

Във финалната среща „Лъвовете“ се наложиха над младия и амбициран отбор на София Ентъртейнмънт. Представителите на София Лайънс имаха преднина в резултата в почти 35 минути от срещата. Двата отбора извършиха еднакъв брой нарушения и изпълниха еднакъв брой наказателни удари, но в този мач основното оръжие на София Ентъртейнмънт в цялата надпревара не беше на познатото изключително високо ниво. Тимът сполучи при едва 6 от 31 изстрела от далечно разстояние. Състезателите на София Ентъртейнмънт овладяха с 11 борби повече, но допуснаха и 2 пъти повече грешки. „Лъвовете“ отбелязаха с 16 точки повече от бърза атака, а благодарение на двойно по-малкото грешки тимът имаше и със 7 стрелби повече, което в двубой между толкова класни и равностойни съперници също оказа своето влияние.

Разбира се, както винаги, по време на целия турнир София Лайънс впечатли с изключително сериозната си ротация.

На трето място завърши тимът на Септември.

Носителите на купата на НАЛБ:

Сезон 2011/2012 – Хелга
Сезон 2012/2013 – Хелга
Сезон 2013/2014 – Ботев 2012
Сезон 2014/2015 – Норт Уест
Сезон 2015/2016 – Спортни Настилки-Зуум Дизайн

Сезон 2016/2017 – Ботев 2012
Сезон 2017/2018 – София Лайънс

По време на финалите в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол се проведоха и традиционните конкурси – за стрелба от линията за наказателни удари и за стрелба от зоната за три точки. Право на участие в конкурсите имаха представители на всички участници в турнира за купата на НАЛБ, като интересът към тези индивидуални състезания определено беше сериозен.

Пълен запис от конкурсите може да гледате тук:

В конкурса за стрелба от линията за наказателни удари триумфира 14-годишният Николай Лъжовски от Септември. На второ място завърши Валери Ассев от София Лайънс, а трети остана Слави Костов от София Лайънс.

В конкурса за стрелба от зоната за три точки на първо място завърши Николай Истатков от София Лайънс. Той остави след себе си Валери Ассев от София Лайънс на второ място и Симеон Найденов от ТН Машини на трето.

Интересен факт е, че за втора поредна година в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол единият от финалистите е отбор от втора дивизия от първенството на НАЛБ. Това отново показва изключителната мотивация на отборите от по-долните дивизии, когато мерят сили с тимове от първа дивизия. Сред четвъртфиналистите има 4 отбора от първа дивизия, 3 отбора от топ 5 във втора дивизия и 1 нов отбор. След единадесетото място в крайното класиране в първа дивизия представителите на София Лайънс успяха да се преборят с конкуренцията и на по-предно класирали се тимове в първа дивизия.

Ето го и крайното класиране в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018:

1. София Лайънс
2. София Ентъртейнмънт
3. Септември
4. ТН Машини
5. Торнадо
6. Норт Уест-Онлайн Машини
7. Паляците
8. София Хоукс
9. Монстарс
10. Любимец
11. Стрийт Бенгърс
12. Хироус
13. Бойз Фром Да Хууд
14. Булатса
15. София Уориърс
16. Джедай Мастърс
17. Скай Уокърс
18. Ботев 2012

В тази статия няма да отличим никого персонално. Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му. Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в турнира за купата на НАЛБ + топ 5 във всяка категория.

Отборът на Септември завърши на трето място, постигайки изключително сериозен успех още при първото си участие в НАЛБ. Тимът остана на трето място в своята предварителна група след загуби от София Ентъртейнмънт и Норт Уест-Онлайн Машини. Младият отбор на Септември обаче се наложи над Джедай Мастърс и Хироус, като се изправи срещу отбор от първа дивизия в осминафиналната фаза – София Хоукс. Септември преодоля и това предизвикателство, а след това се наложи и над ТН Машини в четвъртфиналната среща – шампионът във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018, за който това беше 33-и двубой през сезона, а Септември успя да му нанесе едва третата загуба. В полуфинал Септември отстъпи на София Ентъртейнмънт след продължение, но остави отлични впечатления, а самият факт, че едва петима състезатели от всички 17 картотекирани в тима за надпреварата са родени преди 2000 година, е още едно доказателство, че тепърва можем да очакваме да срещаме името на Септември сред призьорите.

Ето какво гласи и част от публикацията на клуба в официалната му Фейсбук страница след края на надпреварата:

Преживяването в НАЛБ беше изпъстрено с изключително много положителни емоции. НАЛБ недвусмислено показа защо е баскетболна организация номер едно в България. БК Септември ще продължи да бъде част от Националната аматьорска лига по баскетбол с най-голямо удоволствие.

На второ място в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018 завърши отборът на София Ентъртейнмънт. Също много млад тим, който се представи страхотно по време на цялата надпревара и напълно закономерно достигна до медалите. София Ентъртейнмънт записа 7 поредни победи и загуби единствено финалната среща. Отборът успя да достигне и до първото място в своята група, оставяйки след себе си един от предварително сочените за основни фаворити – Норт Уест-Онлайн Машини, както и Септември, Хироус и Джедай Мастърс. По пътя си към финала представителите на София Ентъртейнмънт се справиха с Булатса, Паляците и Септември (след продължение). По този начин след сребърните медали от втора дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2015/2016, София Ентъртейнмънт постига може би най-големия успех в историята си, достигайки до второто място в турнира за купата на НАЛБ. Трябва да отчетем факта, че тимът на София Ентъртейнмънт също е изключително млад (най-възрастните състезатели в него са родени през 1993 година) и определено можем да очакваме все по-добро представяне и от него.

София Лайънс остава единственият отбор без нито една загуба в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. Напълно заслужено тимът триумфира в надпреварата. Заслужено не само заради страхотното представяне на терена. Заслужено и заради демонстрираната за пореден път отлична организация в тима. „Лъвовете“ не изневериха и на дългата си ротация. 8 поредни победи. В 4 от тях отборът включи в ротацията си 11 състезатели, в 2 – по 10, в 1 – 12, като само във финала тимът се представи с 9 състезатели – факт, породен основно от неприятни травми. Николай Истатков успя да извлече максимума от своя отбор и макар че често по пътя към триумфа отборът на София Лайънс създаваше усещане, че всъщност разполага с още по-голям потенциал, то голямата цел е постигната. След 4 победи в предварителната група (включително с 2 точки разлика срещу Любимец) и първо място в нея, в осминафиналната среща „Лъвовете“ се справиха със София Уориърс. На четвъртфинал София Лайънс и Норт Уест-Онлайн Машини сътвориха истински спектакъл с 3 продължения, от който големият победител излезе София Лайънс. Именно дългата ротация се оказа решаваща за изхода на този двубой. На полуфинал „Лъвовете“ се справиха с друг от основните фаворити за златните медали – Ботев 2012. София Лайънс спечели с 1 точка разлика след кош със сирената. Втори пореден двубой, чийто завършек индикира, че може би най-големият успех на „Лъвовете“ в историята им досега ще бъде свързан именно с този турнир. Във финалната среща София Лайънс победи София Ентъртейнмънт, като отново опитът на тима, воден от Николай Истатков, си каза думата. Трябва да отчетем, че в турнира за купата на НАЛБ ядрото на София Лайънс беше подсилено от страхотни млади състезатели и така пъзелът беше нареден по блестящ начин.

Сега ви представяме най-младите състезатели в историята, които достигат до медали в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Това са родените през 2004 година Николай Лъжовски и Иван Манов от Септември, които само на по 14 години вече могат да се похвалят с призово класиране в турнира за купата на НАЛБ.

И двамата реализираха по 10 точки за 6 мача, доказвайки страхотните качества за възрастта си. Пожелаваме и на двамата да се развиват все повече!

Най-полезен състезател в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018 стана Спас Николов от София Лайънс. 20-годишният състезател се представи страхотно по време на цялата надпревара и напълно заслужено стигна до най-ценното индивидуално отличие в нея.

Най-добър реализатор в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018 е Христо Цеков от Ботев 2012 със своите 31.2 точки средно на мач.

След края на турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018 от Националната аматьорска лига по баскетбол беше направен специален жест към основния двигател на организацията в първите 7 години от съществуването й – Мартин Механджиев.

С изключителни адмирации и признателност
към г-н Мартин Механджиев!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ

за доказателствата, че когато един човек е интелигентен, перфекционист и работи с желание, може да постигне забележителни успехи.

ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ

за положения труд по създаването, изграждането и развитието на НАЛБ! Без него НАЛБ нямаше да стане най-добрата баскетболна организация.

Много успехи и занапред!

С огромно уважение!
УС на НАЛБ

21.07.2018 година

След края на турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018 от Националната аматьорска лига по баскетбол беше направен жест и към още един човек, без когото НАЛБ нямаше да стане баскетболна организация номер едно в България. Човек, който макар и в сянка, беше основен двигател за развитието на организацията в първите 7 години от съществуването й.

Става въпрос за Борис Данаилов, който ще продължи професионалния си път в Италия. Със сигурност можем да завидим на италианския баскетбол, имайки предвид качествата на човека, който може би остана недооценен от мнозина у нас.

Въпреки физическото му отсъствие оттук нататък известният като „Живия правилник“ Борис Данаилов остава част от ръководството на НАЛБ и ще продължи да играе ключова роля за развитието на организацията.

От Националната аматьорска лига по баскетбол изказваме сърдечни благодарности на Борис Данаилов за положените усилия и изключителната дейност за развитието на НАЛБ!

Благодарим за лоялността, коректното отношение, себераздаването и непрестанното желание за усъвършенстване!

Каквито и суперлативи да споделим за Борис Данаилов все ще са малко. Можем само смело да заявим, че без него НАЛБ нямаше да бъде и бледо копие на това, в което успя да се превърне за 7 години.

Поздравления за всички в София Лайънс! Отборът запази своето място в историята. А със сигурност вече пред тима има и нова цел в близко бъдеще – спечелването на Суперкупата на НАЛБ. А там отново препятствието няма да е лесно.

От ръководството на Националната аматьорска лига по баскетбол поздравяваме всички участници и благодарим за прекрасния сезон!

Време за история…

Отборът на София Лайънс е носител на купата в седмия сезон на НАЛБ. Нека отдадем нужното внимание и на тези, сторили това преди София Лайънс:

Турнир за купата - НАЛБСезон 2011/2012 – ХелгаДимитър СтаниславовСтефан СтояновПетър ИвановПламен ПеневСашко ЛазовВладимир ПетровПетър МариновГеорги Брестнички. Треньор: Евгени Жеков

Финал: Хелга – Безименните 81:65

Най-полезен състезател: Георги Брестнички (Хелга)

Най-добър реализатор: Мартин Механджиев (Безименните) – 29.0 точки средно на мач

ХелгаСезон 2012/2013 – ХелгаСтефан СтояновЖивко РадевскиПетър ИвановПламен ПеневСашко ЛазовВладимир ПетровМихаил ДянковПетър МариновАлександър ЕневГеорги БрестничкиСтефан АнгеловАнтон МиленковТихомир Широв. Треньор: Евгени Жеков

Финал: Хелга – Паляците 65:54

Най-полезен състезател: Стефан Стоянов (Хелга)

Най-добър реализатор: Георги Георгиев (София Булс) – 22.7 точки средно на мач

Ботев 2012Сезон 2013/2014 – Ботев 2012Филип КаменовВладимир ДичевИван АнгеловМихаил ИвановАнатоли СтояновЗоран ЙовановскиСаша СтаменовХристо ЦветковТихомир КлиментовАнтонио ПетровАлбертин ЙордановЦветан ГеоргиевИлко КръстителскиХристо ЦековМартин АврамскиПламен Тодоров. Треньор: Христо Цветков

Финал: Хелга – Ботев 2012 93:95

Най-полезен състезател: Христо Цеков (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Борис Матраков (Хелга) – 28.3 точки средно на мач

Норт УестСезон 2014/2015 – Норт УестБорил КънчевАнгел ТашковЛеон ЛаловДимитър МиневЕмил ПетровГеорги ПековСевделин МанчевПетър ПетковКалоян РадевВладимир МиленковКалоян НиколовБорис МариновРадослав ТомовХристо МаноловПетър РадевМихаил Синапов. Треньор: Леон Лалов

Финал: Брикс – Норт Уест 60:63

Най-полезен състезател: Калоян Николов (Норт Уест)

Най-добър реализатор: Георги Гулабчев (Политехника) – 26.6 точки средно на мач

Спортни Настилки-Зуум ДизайнСезон 2015/2016 – Спортни Настилки-Зуум ДизайнДамян СтояновГеорги ДангалаковДрагомир ЦановБорис МатраковАлександър ОвчаровАтанас ДаракчиевГеорги ТиловПетко ТинчевПетър ДанчевБорис МоновДимитър ТаловВиктор ВиденовСветлин ЙочевНиколай МораровИлия СтанковДимитър ГанчевИван Тилев. Треньор: Виктор Виденов. Помощник-треньори: Илия СтанковЦветан Маринов

Финал: Спортни Настилки-Зуум Дизайн – Брикс 83:72

Най-полезен състезател: Борис Матраков (Спортни Настилки-Зуум Дизайн)

Най-добър реализатор: Станислав Иванов (Гуми-Нет) – 35.0 точки средно на мач

Сезон 2016/2017 – Ботев 2012Анатоли СтояновЗоран ЙовановскиСаша СтаменовХристо ЦветковТихомир КлиментовАлбертин ЙордановЦветан ГеоргиевХристо ЦековМартин АврамскиГеорги ГулабчевХристо АнгеловПавел АнтоновИван ИвановГеорги ГеоргиевДимитър НайденовЛъчезар ЛефтеровВладимир ПетровМартин КлиментовДраган Йованович. Треньор: Цветан Георгиев. Помощник-треньор: Михаил Иванов

Финал: Ботев 2012 – Паляците 94:76

Най-полезен състезател: Павел Антонов (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Любомир Рачев (Кучетата от Младост) – 33.3 точки средно на мач

Сезон 2017/2018 – София Лайънс: Спас Николов, Момчил Чекърски, Любомир Ангелов, Владимир Петров, Никола Ангелов, Валери Ассев, Мартин Ассев, Роко Чолак, Николай Истатков, Цветан Балчев, Слави Костов, Кристиян Манчев, Адриан Рохо, Иван Петков, Георги Ранов, Цветомир Найденов, Павел Весели. Треньор: Николай Истатков. Помощник-треньор: Валери Ассев

Финал: София Лайънс – София Ентъртейнмънт 94:76

Най-полезен състезател: Спас Николов (София Лайънс)

Най-добър реализатор: Христо Цеков (Ботев 2012) – 31.2 точки средно на мач

А от София Лайънс определено имаха много поводи за радост след края на турнира за купата. Честито още веднъж!

Благодарим на всички замесени за положителните емоции, свързани с всички събития, които от НАЛБ организирахме през сезон 2017/2018За нас беше чест!

За още информация и много интересни снимки, не спирайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG