Камен Атанасов – MVP на петнадесетия кръг в I дивизия, Гатев и Константинов с рекорди

678

Камен АтанасовКамен Атанасов от Олд Старс 22 е най-полезният състезател в петнадесетия кръг на първа дивизия в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2015/2016. Той ще получи наградите си в Неделя07.02.2016 година, когато тимът му се изправя срещу Хелга от 13:00 часа в зала Овергаз Арена.

Камен Атанасов е поредното доказателство, че отборът на Олд Старс 22 вече е много опасен и има много и разнообразни точконосители. Въпреки изключително доминантната игра на Стефан Георгиев за втори пореден сезон, то през настоящата кампания той определено е заобиколен от все повече изключително талантливи състезатели. Камен Атанасов се присъедини към тима на полусезона, а за 4 мача в НАЛБ 21-годишният Атанасов реализира по 23.3 точки, овладява по 7.8 борби, прави по 2.3 асистенции, краде по 1.8 топки и блокира по 1.3 стрелби средно на мач. И всичко това за по-малко от 30 минути на терена. Трябва да отбележим и успеваемостта, с която вкарва точките си – за 2 точки Камен Атанасов реализира над 64% от стрелбите си, за 3 – 36%. В двубоя на тима си срещу София Лайънс той завърши с 32 точки (9 от 13 за 2 точки, 2 от 5 за 3 точки и 8 от 11 от линията за наказателни удари), 7 борби и 2 асистенции, като Атанасов беше фаулиран и цели 9 пъти. И така след само 4 мача в НАЛБ Камен Атанасов вече може да се похвали с първата си престижна индивидуална награда, както и да запише името си до това на Стефан Георгиев като единствения друг състезател в тима с подобно отличие.

Ивайло КонстантиновСега е редно да отдадем нужното внимание и на две изключителни постижения. Първото е дело на Ивайло Константинов от Брикс. Той записа трипъл-дабъл срещу името си за рекорден пети път. Константинов вкара 26 точки, овладя 11 борби и направи 10 асистенции в мача на своя тим срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Важно уточнение е, че срещата беше равностойна през цялото време, а Брикс я спечели с 5 точки разлика. Друг интересен факт е, че Константинов остана и на само 3 откраднати топки от куадрипъл-дабъл. Не трябва да подминаване и коефициента, който той постигна – 49. Никой друг състезател от Брикс не успя да премине коефициент от 5. Общият сбор на коефициентите на всички останали състезатели на Брикс в мача, като изключим Константинов, е 15, т.е. Ивайло Константинов има с повече от 3 пъти по-добър коефициент от цялата останала част от отбора си. Несъмнено постижението му определено е впечатляващо.

Куадрипъл-дабъл е постигал само Иван Ненчев от Кучетата от Младост (2 пъти: срещу Фантомс – 23 точки, 12 борби, 12 асистенции и 10 откраднати топки; срещу Джедай Мастърс – 17 точки, 12 борби, 11 откраднати топки и 10 асистенции).

Състезателите с трипъл-дабъли: Ивайло Константинов от Брикс (5 пъти: срещу София Хоукс – 27 точки, 12 асистенции и 11 откраднати топки; срещу Вълците – 18 точки, 12 борби и 11 асистенции; срещу Олд Таймърс – 19 точки, 17 асистенции и 13 борби; срещу Норт Уест – 13 точки, 12 асистенции и 11 борби; срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн – 26 точки, 11 борби и 10 асистенции), Христо Гатев от Олд Таймърс (срещу Политехника – 41 точки, 16 борби и 10 асистенции), Цветан Георгиев от Ботев 2012 (срещу Жан Плод – 10 точки, 14 борби и 14 асистенции), Димитър Талов от Спортни Настилки-Зуум Дизайн (срещу София Суперсоникс – 10 точки, 18 борби и 10 асистенции), Мариян Калчев от ТУ-София (срещу Кучетата от Младост Б – 25 точки, 13 борби и 11 асистенции).

Христо ГатевХристо Гатев от Олд Таймърс пък напомни защо именно той е рекордьорът за най-много точки в един мач в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол. Срещу Кучетата от Младост Гатев реализира 45 точки, като по този начин поведе в класацията за най-много точки в един мач и за сезон 2015/2016. До момента с по 42 точки в един мач през настоящия сезон рекордът се държеше от Красимир Кирилов от София Лайънс и Радослав Райчев от Политехника. След лекцията, която изнесе в последния кръг, Христо Гатев оглавява класацията с 45 точки, като напомняме и че рекордът му от най-много точки в един мач в НАЛБ е 57. Трябва да отбележим и че в конкретния мач Гатев можеше да запише още по-сериозно постижение, но изпусна цели 7 наказателни удара, а успеваемостта му при стрелбата за 2 точки е с процент под 36% – за справка, през сезона вкарва над 50% от стрелбите си за 2 точки. За сметка на това реализира 7 тройки от 12 опита, а освен това демонстрира и не само реализаторските си качества, овладявайки 17 борби и правейки 5 асистенции. Факт, който не трябва да подминаваме също, е че Гатев беше фаулиран цели 14 пъти.

Използваме възможността и да пожелаем бързо възстановяване на Мартин Славов от Олд Таймърс, който се контузи неприятно в срещата на тима си срещу Кучетата от Младост. Надяваме се, че ще го видим максимално скоро отново на терена!

Припомнете си и вечните рекорди в Националната аматьорска лига по баскетбол:

Най-много точки в един мач от един отбор: Брикс – 145

Най-резултатен мач: БлейдсХелга 102:101

Най-висок коефициент в един мач: Стефан Георгиев (Олд Старс 22) – 87

Най-много точки в един мач: Христо Гатев (Олд Таймърс) – 57

Най-много тройки в един мач: Матей Митев (Тънкаж) – 12

Най-много борби в един мачСтефан Георгиев (Олд Старс 22) – 29

Най-много асистенции в един мач: Ивайло Константинов (Брикс) – 17

Най-много откраднати топки в един мач: Валери Ассев (София Лайънс) – 14

Най-много чадъри в един мач: Христо Гатев (Олд Таймърс), Цветан Топалов (Мечките), Ивайло Василев (АктивТрейдс) – 8

Благодарности на партньорите от Българско баскетболно общество, Airball.bg и Basketball Academy за съвместната дейност при осигуряването на наградите за най-полезен състезател на кръга!

Благодарности и на KOOL.BG за приятното и полезно допълнение към наградите за най-полезните състезатели на кръговете в първа дивизия!

Най-много точки в класацията за най-полезен състезател за петнадесетия кръг събра Христо Гатев от Олд Таймърс. Той постигна коефициент от 55, а тимът му се наложи над Кучетата от Младост с 5 точки разлика (след продължение). Това означава, че Гатев има 50 точки за класацията. Веднага след него се нарежда Ивайло Константинов от Брикс с 44 точки за класацията (коефициент от 49 и победа на тима му с 5 точки разлика над Спортни Настилки-Зуум Дизайн). Топ 3 допълва Стефан Георгиев от Олд Старс 22 с 29 точки за класацията (коефициент от 37 и победа на тима му с 8 точки разлика над София Лайънс). И тримата обаче вече са печелили материалните награди, затова те остават в историята като най-полезни състезатели за съответния кръг, заедно със състезателя, който ще получи и материалните награди. Четвърти в класацията за кръга и носител на наградите е Камен Атанасов от Олд Старс 22 с 26 точки за класацията (коефициент от 34). Топ 5 допълва Георги Дангалаков от Хелга с 20 точки за класацията (коефициент от 28 и победа на тима му с 8 точки разлика над Норт Уест).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Христо Гатев от Олд Таймърс – 55. Ивайло Константинов от Брикс е с 49, а топ 3 допълва Стефан Георгиев от Олд Старс 22 с 37. Коефициенти от по 34 постигнаха Камен Атанасов от Олд Старс 22 и Иван Тилев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн.

Най-много точки в кръга вкара Христо Гатев от Олд Таймърс – 45. Камен Атанасов от Олд Старс 22 е втори с 32, а с 30 остана Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър. Иван Ненчев от Кучетата от Младост реализира 29 точки, а с 26 се отчете Ивайло Константинов от Брикс.

Стефан ГеоргиевНай-много борби в кръга овладя Стефан Георгиев от Олд Старс 22 – 18. Христо Гатев от Олд Таймърс се отчете със 17, а топ 3 с по 16 допълват Михаил Димитров от Олд Таймърс и Димитър Талов от Спортни Настилки-Зуум Дизайн. С 15 овладени топки под двата коша приключи мача на своя тим Ивайло Иванов от Кучетата от Младост.

С най-много асистенции в кръга приключи Ивайло Константинов от Брикс – 10. След него с 9 се нарежда Валери Ассев от София Лайънс, а с по 7 точни завършващи подавания могат да се похвалят Георги Гулабчев от Политехника, Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър и Гълъбин Казълджиев от Ботев 2012.

Най-добър “крадец” на кръга е Ивайло Константинов от Брикс със 7 откраднати топки. Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър е втори с 5, а с по 4 са Иван Илчев от АктивТрейдс и Петър Радев от Норт Уест. Топ 5 с по 3 откраднати топки допълват Захари Петров от Норт Уест, Христо Гатев от Олд Таймърс, Венислав Наумов от АктивТрейдс, Радослав Райчев от Политехника, Йордан Георгиев от Политехника и Борил Кънчев от Норт Уест.

Топ блокировачите в кръга са Ангел Ташков от Дефект-Вип Рипеър, Павел Раднев от АктивТрейдс, Михаил Димитров от Олд Таймърс и Георги Дангалаков от Хелга с по 4 чадъра. Пети с 3 е Боян Матраков от Дефект-Вип Рипеър.

Най-полезният състезател на четиринадесетия кръг в първа дивизия Радослав Конов от София Лайънс не успя да получи наградите си, тъй като не присъства на мача на тима си от петнадесетия кръг и затова ще ги получи при следващото си появяване.

Припомнете си и призьорите в първите 14 кръга от сезона в НАЛБ в първа дивизия:

I кръг – Цветан Георгиев (Ботев 2012)
II кръг – Стефан Георгиев (Олд Старс 22)
III кръг – Ивайло Василев (АктивТрейдс)
IV кръг – Боян Матраков (Дефект-Вип Рипеър)
V кръг – Иван Илчев (АктивТрейдс)
VI кръг – Калоян Николов (Норт Уест)
VII кръг – Иван Николов (Брикс)
VIII кръг – Георги Гулабчев (Политехника)
IX кръг – Ивайло Константинов (Брикс)
X кръг – Христо Гатев (Олд Таймърс)
XI кръг – Горан Кошанин (Олд Таймърс)
XII кръг – Иван Ценов (Хелга)
XIII кръг – Иван Тилев (Спортни Настилки-Зуум Дизайн)
XIV кръг – Радослав Конов (София Лайънс)

Скоро очаквайте информация и за най-полезния състезател на кръга във втора дивизия.

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG