Петър Танков – MVP на двадесетия кръг в I дивизия

875

Петър ТанковПетър Танков от Хелга е най-полезният състезател в двадесетия кръг на първа дивизия в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2015/2016. Той ще получи наградите си в Сряда, 16.03.2016 година, когато тимът му се изправя срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн от 21:00 часа в зала Овергаз Арена.

Отборът на Хелга записа изключително важна победа в последния кръг срещу Кучетата от Младост. Възможно е тя да се окаже и решаваща в битката за първите 4 места, които освен по-добра позиция и самочувствие преди плейофите, носят и сигурност, че съответните четири тима остават в първа дивизия. Интересен факт е, че победата за Хелга донесе Георги Брестнички, като победният му кош в последната секунда може да бъде видян ТУК. Разбира се, отново трябва да споменем и вече клишираната фраза, че Хелга се слави с невероятна отборна игра. Въпреки това не можем да подминем и отличната игра, която демонстрираха лидерите на тима през настоящата кампания Георги Дангалаков и Иван Ценов, силното включване на Георги Брестнички, който освен победния кош, показа постоянство и силна игра срещу агресивната защита на Кучетата от Младост. Със сигурност трябва да отличим и Симеон Ценов, който с огромния си опит носи нужното спокойствие в редиците на двукратните шампиони и двукратните носители на купата от Хелга. Петър Танков играе втория си сезон в НАЛБ и след постоянството, което демонстрира, 20-годишният състезател заслужено достига до първото си индивидуално отличие. Срещу Кучетата от Младост Танков изигра най-добрия си мач в нападение през настоящия сезон, реализирайки 14 точки при успеваемост 7/10 за 2 точки. Към статистиката си той добави и 8 борби, както и 3 асистенции. Всичко това за по-малко от 25 минути на терена. През сезон 2015/2016 за 14 мача Петър Танков се отчита средно с по 7.4 точки и 5.6 борби, а вече напълно заслужено може да се похвали и с първото си индивидуално отличие в кариерата в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Светлин ЙочевДруго постижение, на което несъмнено трябва да обърнем внимание, е това на Светлин Йочев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Той стана едва седмият състезател в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол с трипъл-дабъл. Йочев записа постижението в мача на своя тим срещу София Лайънс, като приключи с 13 точки, 12 асистенции и 10 борби. Светлин Йочев е вторият състезател на Спортни Настилки-Зуум Дизайн с подобна статистика след Димитър Талов, а ето ги и всички състезатели, достигали до трипъл-дабъл (или нещо повече):

Куадрипъл-дабъл е постигал само Иван Ненчев от Кучетата от Младост (2 пъти: срещу Фантомс – 23 точки, 12 борби, 12 асистенции и 10 откраднати топки; срещу Джедай Мастърс – 17 точки, 12 борби, 11 откраднати топки и 10 асистенции).

Състезателите с трипъл-дабъли: Ивайло Константинов от Брикс (5 пъти: срещу София Хоукс – 27 точки, 12 асистенции и 11 откраднати топки; срещу Вълците– 18 точки, 12 борби и 11 асистенции; срещу Олд Таймърс – 19 точки, 17 асистенции и 13 борби; срещу Норт Уест – 13 точки, 12 асистенции и 11 борби; срещу Спортни Настилки-Зуум Дизайн – 26 точки, 11 борби и 10 асистенции), Христо Гатев от Олд Таймърс (срещу Политехника – 41 точки, 16 борби и 10 асистенции), Цветан Георгиев от Ботев 2012 (срещу Жан Плод – 10 точки, 14 борби и 14 асистенции), Димитър Талов от Спортни Настилки-Зуум Дизайн (срещу София Суперсоникс – 10 точки, 18 борби и 10 асистенции), Мариян Калчев от ТУ-София (срещу Кучетата от Младост Б – 25 точки, 13 борби и 11 асистенции), Валери Ассев от София Лайънс (срещу Дефект-Вип Рипеър – 16 точки, 13 борби и 13 асистенции), Светлин Йочев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн (срещу София Лайънс – 13 точки, 12 асистенции и 10 борби).

Благодарности на партньорите от Българско баскетболно общество, Airball.bg и Basketball Academy за съвместната дейност при осигуряването на наградите за най-полезен състезател на кръга!

Благодарности и на KOOL.BG за приятното и полезно допълнение към наградите за най-полезните състезатели на кръговете в първа дивизия!

Георги ДангалаковНай-много точки в класацията за най-полезен състезател за двадесетия кръг събра Георги Дангалаков от Хелга. Той постигна коефициент от 37, а тимът му се наложи с 2 точки разлика над Кучетата от Младост. Това означава, че Дангалаков има 35 точки за класацията. След него се нареди Иван Ценов от Хелга с 30 точки за класацията (коефициент от 32). Трети е Христо Гатев от Олд Таймърс с 23 точки за класацията (коефициент от 28 и победа на тима му с 5 точки разлика над Дефект-Вип Рипеър). И тримата обаче вече са печелили наградите за MVP на кръга, затова имената им остават в историята като най-полезни за съответния кръг (цялата тази информация фигурира и в индивидуалните профили на състезателите), но материалните награди отиват при следващия в подреждането (чието име също остава в историята, разбира се). Четвърти е Петър Танков от Хелга с 16 точки за класацията (коефициент от 18), а топ 5 допълва Георги Гулабчев от Политехника с 15 точки за класацията (коефициент от 26 и победа на тима му с 11 точки разлика над Ботев 2012).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигнаха Георги Дангалаков от Хелга и Стефан Георгиев от Олд Старс 22 – по 37. След тях с по 32 останаха Атанас Даракчиев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн и Иван Ценов от Хелга, а пети с коефициент от 30 приключи Тони Прокопиев от Олд Старс 22.

Атанас ДаракчиевНай-много точки в кръга вкара Атанас Даракчиев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн – 27. След него се нареди Тони Прокопиев от Олд Старс 22 с 23, а трети с по 22 точки останаха Стефан Георгиев от Олд Старс 22 и Георги Дангалаков от Хелга. Пети с 20 реализирани точки е Христо Гатев от Олд Таймърс.

Горан КошанинНай-много борби в кръга овладя Горан Кошанин от Олд Таймърс – 17. Георги Гулабчев от Политехника е втори с 16, а Стефан Георгиев от Олд Старс 22 завърши мача на тима си с 14. По 13 топки под двата коша пък овладяха Валери Ассев от София Лайънс и Иван Ценов от Хелга.

С най-много асистенции в кръга приключи Светлин Йочев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн – 12. Марио Александров от Кучетата от Младост завърши мача на отбора си с 9 точни завършващи подавания, а Ивайло Константинов от Брикс се отчете с 8. Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър приключи със 7 асистенции, а с 6 остана Георги Дангалаков от Хелга.

Ангел ТашковНай-добър “крадец” на кръга е Ангел Ташков от Дефект-Вип Рипеър с 6 откраднати топки. След него с 5 е Иван Ненчев от Кучетата от Младост, а с по 4 завършиха Светлин Йочев от Спортни Настилки-Зуум Дизайн, Георги Дангалаков от Хелга и Петко Петков от Политехника.

Александър АнастасовТоп блокировачът в кръга е Александър Анастасов от Дефект-Вип Рипеър с цели 7 чадъра. Симеон Георгиев от Брикс е втори с 4, а топ 3 допълва Никола Ангелов от София Лайънс с 3 блокирани стрелби на противникови състезатели. С по 2 пък се отчетоха Стефан Георгиев от Олд Старс 22, Георги Дангалаков от Хелга, Иван Ценов от Хелга, Николай Мораров от Спортни Настилки-Зуум Дизайн и Димитър Минев от Норт Уест.

Иван Панов и Димитър ГеоргиевНай-полезният състезател на деветнадесетия кръг в първа дивизия Димитър Георгиев от Политехника получи наградите си. Връчи му ги нашият добър приятел, съмишленик, изтъкнат баскетболен специалист и представител на Комисията по обучение и назначения към НАЛБ Иван Панов.

Припомнете си и призьорите в първите 19 кръга от сезона в НАЛБ в първа дивизия:

I кръг – Цветан Георгиев (Ботев 2012)
II кръг – Стефан Георгиев (Олд Старс 22)
III кръг – Ивайло Василев (АктивТрейдс)
IV кръг – Боян Матраков (Дефект-Вип Рипеър)
V кръг – Иван Илчев (АктивТрейдс)
VI кръг – Калоян Николов (Норт Уест)
VII кръг – Иван Николов (Брикс)
VIII кръг – Георги Гулабчев (Политехника)
IX кръг – Ивайло Константинов (Брикс)
X кръг – Христо Гатев (Олд Таймърс)
XI кръг – Горан Кошанин (Олд Таймърс)
XII кръг – Иван Ценов (Хелга)
XIII кръг – Иван Тилев (Спортни Настилки-Зуум Дизайн)
XIV кръг – Радослав Конов (София Лайънс)
XV кръг – Камен Атанасов (Олд Старс 22)
XVI кръг – Красимир Кирилов (София Лайънс)
XVII кръг – Георги Дангалаков (Хелга)
XVIII кръг – Хрисимир Димитров (Брикс)
XIX кръг – Димитър Георгиев (Политехника)

Георги Сотиров и Христо АнгеловНай-полезният състезател за месец Февруари 2016 година в първа дивизия на НАЛБ Христо Ангелов от Дефект-Вип Рипеър също получи наградата си. Наградата му беше връчена от нашия добър приятел, съмишленик и изтъкнат баскетболен специалист Георги Сотиров, чийто син Александър Сотиров е треньор на отбора на Дефект-Вип Рипеър.

Скоро очаквайте информация и за най-полезния състезател на кръга във втора дивизия.

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG